Főzés Toszkánában

Milyen hangulatos is itt helyben tésztát gyúrni, húst sütni vagy más finomságot elkészíteni egy olasz háziasszonnyal vagy akár profi éttermi konyhában.

A toszkán konyhamesterek nem mindig híres séfek hanem inkább az egyszerű családanyák akik naponta kétszer meleg ételt varázsolnak az asztalra. Nem kell persze bonyolult, órákig pácolt vagy főzött ételekre gondolni hiszen az olasz konyha jellemzője hogy minden gyorsan elkészíthető. Friss és jó minőségű alapanyagokból vagyis nyáron idény-zöldségekből, télen gombákból és vadhúsból egyszerűen, gyorsan kreálnak isteni ételeket. A helyi jellegzetesség a paraszti konyha vagyis többnyire olcsó alapanyagokból dolgoznak és mindent újrahasznosítanak mint pl a sótlan kenyér amit szárazan is belefőznek több ételbe. Lássuk is hogy miből választhattok:

Alessandro 

ez egy szuper apartmanház (klikk ide részletekért) ahol szobák is vannak és saját éttermük ahol reggelit vacsorát és főzőtanfolyamot is lehet kérni. Ez utóbbiból több típusú is van, hetente 2-3 napon vállalnak különböző témájú főzést - jóval előre kell szólnotok ha részt akartok venni valamelyiken. Az alapanyagokat a saját kertjükből szerzik be és ugye van rengeteg olajfájuk is tehát saját olívaolajat használnak hozzá. A környéken sok a vad így nem hiányozhat a vaddisznó, fázán, vadnyúl sem a menüről. Alessandro beszél angolul így a profi szakács mellett ő vezeti a főzéseket.

Verával

Családias hangulatú főzőtanfolyam és vacsora pár fő esetére egy családi konyhában. Veránál vannak kiadó szobák és apartmanok klikk de, bár nem csak azok jöhetnek hozzá főzni akik itt szállnak meg. Ráadásul gluténmentesen is kitűnően főz hiszen a család nagy része lisztérzékeny. A tágas konyha a ház földszintjén van egy jó nagy faasztallal és persze a nyitott tűzhely sem hiányozhat.  A kertben hátul mindig érik valami zöldség, a terasz mellett fűszernövények...így az alapanyagok egy részét innen lehet beszerezni.

Veránál egy komplett ebéd/vacsora ára 20-25 euro és hetente 3 este lehet nále enni (hétfő-szerda-péntek). Aki szeretne vele főzni is annak 15-25 eurot kell fizetnie pluszban attól függően hogy 4-6 vagy 8 főről van szó és persze hogy mit szeretne elkészíteni. Ez azt jelenti hogy kb 2 órával ebéd vagy vacsora előtt kell odaérni hozzá - Siena közelében lakik Casole di Elsa falu mellett. Minimum 4 max 8 főre vállalja, időpontot előre kelle egyeztetni, nem csak az eredetileg fixált 3 napon. Vera egy kicsit beszél angolul és németül de aki szeretné hogy én is ott legyek tolmácsolni az írjon és megoldható ez is

Rosanna

San Gimignano közelében található Rosanna háza ahol két kiadó apartman van- klikk ide . Most hogy elkészült a lenti nagy nappali be lehet hozzá jelentkezni tipikus toszkán vacsorára vagy akár közös főzésre is. Rosanna és fia is kitűnő szakács, több tanfolyamot végeztek el és évek óta főznek a náluk megszálló vendégeknek. Egy tipikus toszkán vacsora is kérhető is de aki meg akar tanulni főzni az csatalkozhat hozzájuk. A legkényelmesebb persze ha valaki itt foglal szállást de az is mehet hozzájuk aki márhol szállt meg

 

Luigi

Egy vidéki étteremről van szó ahol nem csak finomakat lehet enni de van pár kiadó apartmanjuk és főzni is lehet náluk/velük. Adott egy tipikus toszkán farmház Volterra mellett ( klikk ide), eredeti kőfalakkal egy domb tetején, kilátással a lankás dombokra egy panoráma teraszról, egy lelkes olasz család, több generációval a nagyiktól a kisgyerekekig és természetesen egy nagyobb konyha és hangulatos étteremrész. A házhoz vezető úton, a kerítés mögött vaddisznók szaladgálnak és túrnak, hiszen az erdőnek ez a része is hozzájuk tartozik. Lehet vadászni ősszel és télen és persze a régióra jellemző vadhús sem hiányozhat a menüről. Az ajánlatom egy tésztagyúrással egybekötött egyszerűbb főzőtanfolyam és utána egy tipikus toszkán vacsora a megfőzőtt ételekből (kiegészítve). Egy pár étel amit szoktak csinálni: friss tészta gyúrása, gnocchi, pizza, ravioli, fánk, többféle szósz, grillezett húsok...

A főzőtanfolyam kb. 2-3 óra, ára 25 euro/fő, utána a vacsora szintén 25 euro fejenként több fogással, vízzel és borral kiegészítve. Gyerekeknek 3-6év között 10 euro, 7-12 év között 12 euro, 13-15 éveseknek 15 euro és 16 évestől felfelé felnőtt árat fizetnek. 

A FŐZŐTANFOLYAMRA ÉS MÁS PROGRAMOKRA A JELENTKEZÉS MENÜBEN TALÁLTOK IDŐPONTOKAT , KLIKK IDE. Aki szeretne menni az írjon nekem mailt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre hogy mire és kb melyik napokon és felteszem az előbbi menübe hogy  mások is csatlakozhassanak illetve lebeszélem a tulajjal. 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145