firenzei éttermi körkép

Hol együnk Firenzében 10 euro alatt? Egy dologban egyetért a turista és a bennszülött polgár: Firenze drága. Firenzében fapados evés? Hát nem egyszerű dolog, de azért lehetséges. Kizártuk a lehetőségekből az egyen-gyorsétkezdéket, mert azért azt mégsem... az Izes Italia ujság cikke alapján

Olyan helyeket vettünk számba, ahol van hagyományos olasz cucc, toszkán jellegzetesség vagy pizza, és, ami a lényeg, hogy kényelmesen a tízesen belül lehet maradni. Térjünk be nyugodtan az úgynevezett borozókba ( vinaino/ enoteca). Aki szereti a toszkán konyhát, és ki ne szeretné, és rájött az éhség, tegyen a város valamelyik borozójában egy villámlátogatást... Nem érdekes, hogy kicsi, hogy sötét lyuknak látszik kivülről. A lényeget kell nézni: szendvicsek és egyéb harapnivalók gazdagon megrakva sajttal, felvágottal, sonkával, a kötelező pohár borral kísérve. Legalább kettőt tudunk ajánlani a városközpontban akár ebédre, akár vacsorára: all'Antico Vinaino (a de'Neri utcában) és a dai Fratellini, két lépésre a Dómtól. Lehet, hogy kicsit sorba kell állni, de megéri.

-  Mit érdemes még enni Firenzében? Olcsón. Hát a pacalt ( olaszul trippa ). Az aztán kifejezetten firenzei tipikus. Pacallal pedig tuti jóllakhatunk tíz euró alatt. Amúgy is szégyen lenne Firenzét úgy elhagyni, hogy nem kóstoltuk a tehén gyomrának különböző részeit, különböző formában. Felsoroljuk a ma legjobbnak tartott ötöt: Sergio e Pierpaolo - Via de' Macci, l'Antico Trippaio -Via dei Cimatori, il Lampredottore - Via Caccini, Mario - Piazzale di Porta Romana, i'Trippaio Fiorentino - Via Gioberti.

- Lássuk mi van a pizzafronton. Pizzást százával találunk Firenze egyik végétől a másikig. Ha klasszikus és kiadós vacsoráról beszélünk, olcsóság tekintetében a pizza mindent ver. Eltekintve néhány elszállt, méregdrága pizzériától a városközpontban a legjobb pizzákat kóstolhatjuk anélkül, hogy vagyonokat kellene költenünk. Hogy tartsuk a megfelelő arányt minőség és ár között ajánljuk a Spera és a Firenze Nova pizzáit, Max Pezzalit vagy a Gustapizza-t, de a történelmi városközpontban a Pizza Man vagy az il Caffè Italiano megmaradtak a valódi nápolyi pizza templomainak elfogadható árakon.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Itteni barátnőm Zsuzsa ajánlata: Maestri Di Fabbrica, a Dòmtòl kb 5-7 perc sèta, Borgo Albizi 68R. Toszkàn konyha, buffet jelleggel, ebèd 7 euro (minden nap 12.30-14.00 ig), aperitivo-vacsora 10 euro (19.00 - 21.30 ig). Korlàtlan ètelfogyasztàs, az àrban benne van egy pohàr bor vagy vìz is.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Az egyik kedvencem Rick Steves mármint aki európai utazásain kis filmeket csinál mindig (youtube)- az ő egyik kedvence a Trattoria Tito- akit érdekel nézze meg az ismertetőt a youtubon (klikk). A tulajdonos neve Bobo és isteni előtéeleket is ehettek itt.

Ha nincsen túl meleg és szabadtéren szeretnétek ebédelni vagy egy meleg nyári este vacsorázni akkor ajánlom a MOLO5 öt, a Lungarno Colombo 27 szám alatt. Streetfood mint pizza, hamburger, tengeri herkentyűk, saláták de gyümölcssaláta, saját fagyi és más jeges finomságok is vannak itt. Klikk több infoért.

Bevallom őszintén hogy én mostmár évek óta a Mercato Centrale vagyis a piac felső emeletén eszem a barátaimmal ha Firenzébe látogatunk. Itt vannak asztalok és körben isteni ételeket ajánló standok grillezett hússal, steakkel, spéci hamburgerrel de pizza is van meg tésztafélék..... van tartuffo vagyis szarvasgomba pult is, isteni borok és csapolt sör, édességek és reggeli péksütik is ha korán jössz. 

- Pizzera da Michele - nápolyi és töltöttpizza is meg oplajban sült is 8kb lángos), link pizzeriadamichelefirenze

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145