firenzei éttermi körkép

Hol együnk Firenzében 10 euro alatt? Egy dologban egyetért a turista és a bennszülött polgár: Firenze drága. Firenzében fapados evés? Hát nem egyszerű dolog, de azért lehetséges. Kizártuk a lehetőségekből az egyen-gyorsétkezdéket, mert azért azt mégsem... az Izes Italia ujság cikke alapján

Olyan helyeket vettünk számba, ahol van hagyományos olasz cucc, toszkán jellegzetesség vagy pizza, és, ami a lényeg, hogy kényelmesen a tízesen belül lehet maradni. Térjünk be nyugodtan az úgynevezett borozókba ( vinaino/ enoteca). Aki szereti a toszkán konyhát, és ki ne szeretné, és rájött az éhség, tegyen a város valamelyik borozójában egy villámlátogatást... Nem érdekes, hogy kicsi, hogy sötét lyuknak látszik kivülről. A lényeget kell nézni: szendvicsek és egyéb harapnivalók gazdagon megrakva sajttal, felvágottal, sonkával, a kötelező pohár borral kísérve. Legalább kettőt tudunk ajánlani a városközpontban akár ebédre, akár vacsorára: all'Antico Vinaino (a de'Neri utcában) és a dai Fratellini, két lépésre a Dómtól. Lehet, hogy kicsit sorba kell állni, de megéri.

-  Mit érdemes még enni Firenzében? Olcsón. Hát a pacalt ( olaszul trippa ). Az aztán kifejezetten firenzei tipikus. Pacallal pedig tuti jóllakhatunk tíz euró alatt. Amúgy is szégyen lenne Firenzét úgy elhagyni, hogy nem kóstoltuk a tehén gyomrának különböző részeit, különböző formában. Felsoroljuk a ma legjobbnak tartott ötöt: Sergio e Pierpaolo - Via de' Macci, l'Antico Trippaio -Via dei Cimatori, il Lampredottore - Via Caccini, Mario - Piazzale di Porta Romana, i'Trippaio Fiorentino - Via Gioberti.

- Lássuk mi van a pizzafronton. Pizzást százával találunk Firenze egyik végétől a másikig. Ha klasszikus és kiadós vacsoráról beszélünk, olcsóság tekintetében a pizza mindent ver. Eltekintve néhány elszállt, méregdrága pizzériától a városközpontban a legjobb pizzákat kóstolhatjuk anélkül, hogy vagyonokat kellene költenünk. Hogy tartsuk a megfelelő arányt minőség és ár között ajánljuk a Spera és a Firenze Nova pizzáit, Max Pezzalit vagy a Gustapizza-t, de a történelmi városközpontban a Pizza Man vagy az il Caffè Italiano megmaradtak a valódi nápolyi pizza templomainak elfogadható árakon.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Itteni barátnőm Zsuzsa ajánlata: Maestri Di Fabbrica, a Dòmtòl kb 5-7 perc sèta, Borgo Albizi 68R. Toszkàn konyha, buffet jelleggel, ebèd 7 euro (minden nap 12.30-14.00 ig), aperitivo-vacsora 10 euro (19.00 - 21.30 ig). Korlàtlan ètelfogyasztàs, az àrban benne van egy pohàr bor vagy vìz is.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Az egyik kedvencem Rick Steves mármint aki európai utazásain kis filmeket csinál mindig (youtube)- az ő egyik kedvence a Trattoria Tito- akit érdekel nézze meg az ismertetőt a youtubon (klikk). A tulajdonos neve Bobo és isteni előtéeleket is ehettek itt.

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145