A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

halak és tengeri ételek

Főleg a tenger közelében az éttermek egy része kifejezetten csak tengeri ételeket kínál, más részüknek vegyes menüje van. Nekünk a tengeriek ismerete okozhat nagyobb gondot - ime egy kis segítség

A halételek egyszerűek, nagyon hamar elkészülnek, de pár jó tanács:

  • fontos a friss alapanyag: soha ne vegyünk halat hétfő reggel, mert az biztosan min. 2 napos.
  • egy recept minden halféléhez: olaj, fokhagyma, petrezselyem (nyersen a végén), paradicsom és citrom kell hozzá.
  • a boltokban meg is pucolják mindet, ha kérjük, még a kagylókat is - van egy speciális centrifuga szerű gép hozzá
  • a legzsírosabb hal a lazac- salmone ami szinte a legolcsóbb hal is, az olaszoknál nem annyira értékes
  • grillezve sem olajban sütve nem igazán jön ki a halak íze. Ezért vagy a sütőben vagy a gázon kellene sütni letakarva, akár sütőzacskoban vagy alufoliában
  • a halakhoz kevés idő kell, 10-15 perc alatt megsül egy kisebb vagy darabolt hal

Antipasti - előételek

Itt leginkább a tengeri tálat találjuk meg insalata di mare néven, amiben mindenféle megfőzött vagy nyers tengeri dolgok vannak (crudo ), rákok, kagylók, tintahal karikák.

A bátrabbak kipróbálhatják a nyers halacskákat, kagylókat is, azaz a carpaccio di pesce-t ezek általában citrommal vagy olajjal tálaltak, sokszor be is vannak pácolva. 

A fekete kagyló azaz a cozze talán otthon is ismert kagylóféle. Általában saját levében főzik meg (amikor kinyílnak a lábosban kiengedik a megőrzött tengervizet) és csak borsot, petrezselymet esetleg citromot raknak rá. Ez ugyan dél-olasz verzio, impeppata di cozze a neve, de sok étterem kínálja itt is. Egyik változata a zuppa di cozze (vagy zuppa di moluschi mindeféle kagylóval), amikor kenyérszeletekre merik rá a kagylókat levükkel együtt.

A polip nem rágós a hiedelmekkel ellentétben, ha frissen jól "kiütögették". Az insalata di polpo-hoz az enyhén sós vízben, egészben megfött polipnak ki kell vágni a száját, ami a nyílás melletti kemény rész alul és már kész is: olivaolaj és citrom illik hozzá, érdemes kisebb darabokra vágni. Az éttermekben kedvel a patate e polpo vagyis főtt krumpli és polipdarabkák vegyesen.

Primi Piatti

Az egyik sláger a kiskagylós spagetti, azaz spaghetti con le vongole. Ehhez az olajban a fokhagyma után beledobjuk a kagylókat, majd lefedjük mig kinyílnak. A tésztát félig főtten tesszük bele és mikor kész megszórjuk apróra vágott friss petreszelyemmel. Van aki paradicsomdarabkákat is tesz hozzá az elején, amitől kissé piros lesz a szósz. az étlapon taláható változat a scoglio vagyis szikla amikor töb féle kagylőt kevernek a vongole-hoz

Az olaszoknak is van halászlevük, de persze tengeri halból készül, az egyik leghíresebb a Livornoból származó "caciucco alla Livornese", ami egy paradicsomos változat. Elkészítése nem olyan egyszerű, mert sok féle hal és més tengeri szerkentyű kel hozzá, aminek különböző ideig kell főni. Érdemes a tengerparti éttermekben kipróbálni, cska akkor ha ki van írva hogy ma ezt ajánlják mert nem csinálnak minden nap

A többi halétel a főfogás menüben található!!

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145