pizza

Ha Olaszország akkor pizza! Talán az első dolog ami eszünkbe jut amikor egy olasz nyaralásról van szó és nem véeltelnül. Na de hol és milyet együnk?

A pizza alapvetően nem egy drága étel, ha egy kis utcai árustól vesszük délen már 3-5 euroért kapunk egy margheritát. A turistás helyeken vagyis Firenzében, Sienában, San Gimignanoban és Volterrában... is vannak olyan kis pizzázók ahol max 2-3 szék van és a pultnál vagy sétálgatva kézben tudjuk megenni a pizzát amit szeletekben árulnak ( 1,50-3,00 eu/szelet ). Az alapvető különbség amit nehéz egy magyarnak sokszor tudomásul vennie az 1, nem minden étteremben van pizza sőt, én kifejezetten a pizzeria feliratú helyeket ajánlom 2, hogy ebédre nem mindig kapcsoljk be a kemencét ami a nyári 40 fokban érthető is, tehát csak 8 után kaptok pizzát 3, nincsen ezer féle pizza, pl ananászos de én hamar rászoktam a sima margheritáta amin isteni paradicsom és mozzarella van és pont. 4, a legtöbb helyen nem vagy csak alig tesznek rá oreganot 5, a feltétek nem dominálnak vagyis a vékony pizzának a tésztája és szósza egyensúlyban van hogy mindkettőt érezni lehessen. A sonkákat is utólag teszik rá így nem sülnek üvegesre 6, elfogadottan a legjobb pizza a nápolyi vagyis puha, vékony, hólyagos szélű és fatüzeléses kemencében sütik 3- 5 perc alatt készre.

És hogy melyik az én kedvencem? A margherita amire mozzarella di buffalát tesznek de ez kicsit vizesebb lesz ezért nehéz enni. Majd 10 év olasz élet után véletlenül kostoltam meg pár olyan variációt amit azóta imádok: a paradicsomos alapra kerül egy krémsajt ami lehet stracchino vagy mascarpone és  valami húsos ami lehet pármai sonka ( prosciutto crudo) vagy speck vagy kis fűszeres darálthús bogyók ( salsiccia ). Soha nem eszem ananászost sem 4 évszakot vagy tengeri herkentyűset mert szárazak és természetellenesek. Ja és a helyi gyerekek a virslis pizzát szeretik ami egy paradicsomos alapon virsli karikákat jelent (con würstel). 

Akit érdekel bővebben a téma annak ajánlom Olaszmama cikkét a 2018as legjobb pizzákról amit a 2018as évre ajánlanak az olasz Gambero Rosso zsűrijének tagjai Toszkánában: klikk a cikkhez. Ezen a listán 5 toszkán pizzás helyet találtok amiket érdemes felkeresni de ajánlott előre foglalni! ( klikkelketek a szóra és a weboldalra dob benneteket a link):

Le Follie di Romualdo - Firenze

Giotto Pizzeria BistrotPizzeria Bistrot  -  Firenze

Santarpia - Firenze

O'Scugnizzo - Arezzo

Kambusa - Massarosa

 A világ legjobb pizzája a nagy közvélemény szerint a nápolyi Da Michele pizzéria ahol csak 2 féle pizza van és egyáltalán nem egy puccos hely, sőt egy kifőzdének néz ki de ez nem von le semmit a minőségből, sőt. A kockás terítős asztaloknál gyorsan váltják egymást a vendégek, a pizza nagy és vékony, isteni hólyagos szélű. Ha ide be akartok jutni nem lehet foglalni előre hanem szépen végig kell állni a sort ami folyamatosan kígyózik az ajtajuk előtt. Láttátok az 'Ízek, imák, szerelmek filmet'? Na amikor Julia Roberts leugrott Nápolyba ebben a pizzériában ették a barátokkal a pizzát. Bővebben Olaszmamam cikkében, klikk ide.

  

Unod a pizzát? Akkor egyél egy farinátát vagyis ahoigy toszkánában hívják cecina-t. Ez egy csicseriborso-lisztből készült vastag, sós  'palacsinta' amit a pizzások és pékek készítenek. Étteremben tehát ne keressétek az étlapokon mert ritkán fordul elő, inkább egy uzsonnának való, séta közben, lépcsőn ülős fogyasztásra ajánlott étek. Én imádom és mivel gluténmentes a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Bővebben írt erről is Olaszmama, klikk a cikkhez

 

 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145