Firenze Dómja

Bevallom Firenze furán csíkos Dómja nem tetszett elsőre de aztán közelről megcsodálva a kőcsipkéket és faragásokat megváltozott a hozzáállásom - szinte mágnesként vonz minden firenzei látogtásomkor.

A vonaton ülve éreztem, hogy lassítunk és lassan feltápászkodott a tömeg. Az ablakban megláttam a Dóm kupoláját - annyira közelinek tűnt, szinte elérhetőnek. És ekkor belegondoltam: ez a sok olasz ember nem is tudja milyen szerencsés, hogy egy ilyen városban élhet. Mindenki munkába, iskolába rohan, morgolódik a késés miatt, ahelyett hogy csak egy pillantást is vetne a Dómra. Nekem is rohannom kellene, mégis szinte visz a lábam arrafelé, bár ezerszer láttam már minden oldalról. Macskaköves utcán, üzletek között vezet az út. A turisták miatt alig lehet haladni a járdán, én is le-lelépek többször. Aztán a sarkon kiérve egyszer csak ott áll előttem az épület teljes nagyságában. Könny szökik a szemembe és megállok, innen jobban látni mint közelről, aztán közelebb megyek és megérintem a hideg márvány burkolatot, mert különben nem hiszem el, hogy itt vagyok. Aztán visszafordulok és egy tíz perces rohanás után beérek a szállodába és gyorsan átöltözöm, mert kezdődik az én turnusom. Mikor belépnek a turisták szemükben ugyanazt az érzést látom, ők is látták a csodát.... (a szerk. 2003)

Ahogy a legtöbb turista teszi, kezdjük talán mi is a Dómmal Firenze megismerését. Hivatalos nevén Santa Maria del Fiore, melyet egy kis téren magas palazzok közé beszorítva találunk a belvárosban, így nehéz róla teljes fényképet készíteni. Az épületegyütteshez tartozik még az óratorony, azaz a Campanille és a keresztelőkápolna, vagyis a Battistero és a Dom múzeum is ami több év felújítás után 2015 novemberében nyitott újra. 

A Dóm teljes neve olaszul tehát 'La Cattedrale di Santa Maria Fiore' és az 1300-as évek elején épült, de a homlokzatát az 1800-as években fejezték be. Brunelleschi építette az akkori világ legnagyobb kupoláját, a gótikus és reneszánsz találkozik itt. Akkor a 3. helyen állt mert a római Szent Péter és a londoni Szent Pál székesegyházak nagyobbak nála ma lecsúszott a.5re a sevillai és milánoi dómok mögé. Arnolfo tervei alapjáén Giotto kezdte az építést majd Talenti vette át és módosította egy kicsit. A főhajók után a kupola mennyezete nehéznek bizonyult ezért meg kellett várni Brunelleschit aki 1418ban vette át az építási feladatokat és készítette el híres kupoláját. Ennek Különlegessége, hogy fatámaszték nélkül készült, a téglák különböző méretűek és lentről felfelé haladva egymást tartják. Természetesen több száz lépcsőfokot megtéve fel lehet menni egészen a tetejére és az egész várost belátni onnan. Találtok erről egy hosszabb cikket videoval az Érdekességek menüben- vagy klikkeljetek ide.

A kupola belső felén levő freskókat Vasari készítette, aki a városban más épületekben is otthagyta kézjegyét. A belső és külső burkolatok és a padlóburkolat fehér-zöld-rózsaszín toszkán márványból készültek, csakúgy mint a Campanille. Ez az óratorony 85 méter magas, szögletes és Giotto tervezte, és természetesen itt is fel lehet menni a tetejére a  belső lépcsőkön. A Battistero-t, azaz a keresztelőkápolnát egy valószínűleg románkori épületből alakították át. Itt keresztelték Dantet is! A leghíresebb része az északi ajtó, melyet 'A paradicsom kapu'jának nevezett el Michelangelo. A 10 bronz dombormű Bibliai történeteket jelenit meg, alkotója Ghiberti, aki mesterien alkalmazta a térbeliséget. Csak a másolatokat találjuk itt, hiszen az eredetieket a Museo dell'Opera del Duomo-ban őrzik. Ez a múzeum a Dóm mögötti épületben van, ahol többek között megnézhetjük az építkezéshez használt gépeket, eszközöket és az eredeti szobrokat is. A 2015ös újranyitás után interaktív lett a múzeum. 

A hivatalos weboldaluk csak a http://www.ilgrandemuseodelduomo.it/  

Nyitvatartások/ jegyárak: meg előre foglalás..... minden a Tanácsaim menüben a dómos cikkben, vagyis klikk ide.

és az egyik kedvenc videom Mogyorósi Csabától aki felment a Dom tetejére is (klikk a képre):

DuomoEntrata

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145