Siena

az egyik kötelező célpont, Firenzétől alig egy órára: egy igazi középkori nagyváros, ahol régen gazdag bankárok építették fel palotáikat. A Piazza del Campo és a Dóm után érdemes a szűk utcácskákat is bejárni. A városban zajlik Toszkána szerintem legismertebb rendezvénye a Palio, mely egy közékori lovasjáték. Parkolás infok is

Az egyik kötelező célpont, Firenzétől alig egy órára: egy igazi középkori nagyváros, ahol régen gazdag bankárok építették fel palotáikat és tartották kézben a politikai hatalmat is. A Piazza del Campo és a Dóm mellett érdemes a szűk utcácskákat is bejárni. A városban zajlik Toszkána szerintem legismertebb rendezvénye a Palio, amely egy középkori lovasjáték.

Mindenhol feltűnnek a város jelképei: az állatok, köztük a farkas, mert a legenda szerint a Rómából ismert Remus fia alapította. Az utcákon láthatjuk egymás mellett a XII -XIV. századi gyönyörű palazzokat, a bankokat, melyek a középkorban a francia és angol királyoknak adtak titkos kölcsönöket. Mintha megállt volna az élet ezekben a századokban, és részben így is van. Először 1348-ban, a pestisjárványban a város lakosságának egyharmada meghalt, ami a Dóm tovább építését is megakadályozta. Majd 200 év múlva a firenzeiekkel vívott harcok után vesztesként minden fejlesztést, építkezést is megtiltott a győztes Firenze.
Siena három dombtetőre épült egy városfalon belül, és harmadokból, illetve 17 részből áll. A 'szíve' a Piazza del Campo, a legyezőalakú tér, melyen a híres Palio nevű lovasjáték ( lásd a programajánlóban) is folyik. Itt áll a Palazzo Publico és sok más impozáns régi palazzo is. A világ egyik legszebb tere a XII. században épült és felülmúlhatatlan harmóniát sugároz. A tér burkolata 9 gerezdre van felosztva, ami a városi tanácsot, az úgynevezett Kilencek Tanácsát szimbolizálja. A tér a Palazzo Pubblico felé lejt, vörös téglával van borítva, és szinte minden napszakban turisták heverésznek rajta. Középen egy négyzet alakú kút található: a Fonte Gaia, a Torre del Mangia toronnyal együtt. Érdemes leülni egy kicsit a térre és körbenézni a palazzok során, mert mindegyik nagyon régi és önmagukban is remekművek - köztük a Palazzo Piccolomini és a Loggia della Mercanzia. Mindenképpen meg kell nézni a Dómot, amely kívül és belül is fantasztikus.

Dóm
A gyönyörű gót katedrális csak a kereszthajója lett volna az eredetileg tervezett óriási templomnak, ha nem tör ki a pestisjárvány, amelyben a lakosság egyharmada meghalt. Az épületet 1136-ban kezdték el építeni és nemsokkal az 1348-as pestisjárvány után fejeztek be. Az egyik legszebb olasz katedrális, mely szinte az egyetlen tisztán gót stílusú az Alpoktól délre. Építéséhez sok egyszerű sienai polgár is hozzájárult azzal, hogy a városon kívül található bányából felhozták a nagy fehér és fekete tömböket. Aztán 1339-ben úgy döntöttek, hogy egy új, nagyobb gerincet építenek hozzá, amivel az eredeti főhajó lett volna az új templom kereszthajója, így ez vált volna a legnagyobb, valaha épített keresztény templommá ( hosszúsága 50 méter, szélessége 30 méter ). Sajnos azonban a pestis miatt abba kellett hagyni az építését, és így a félkészen maradt épületszárny ma a városi múzeum székhelye lett. Az oldalsó téren a kövezeten azonban ma is látni az oszlopok talapzatának jelét, és a be nem fejezett főbejáratot.
A katedrális homlokzata 1284-ben és 1382-ben készült, sok szobor eredetije a múzeumban látható. A főbejárat felett van a Nap szimbóluma, amely San Bernardino kívánságához kapcsolódik, aki szerette volna, ha véget érnek a városrészek közötti vérengzések. A szószéken Nicola Pisano domborművei láthatók 1265-ből, melyek Krisztus életéből ábrázolnak jeleneteket.
Belül fekete-fehér csíkos márvány oszlopok tartják a kupolát. A padlózat márványburkolatában intarziás megoldással különböző jelenetek vannak, melyeket csak augusztus végén-szeptemberben fednek fel.
San Domenico Templom
Egy gabonatárolóra emlékeztető gót templom, melyet 1226-ban kezdtek el építeni, majd 1340-ben megépült hozzá a tornya is. Belül található a Szt. Katerina kápolna 1460-ból, amelyben egy aranyozott márvány szentségtartóban körzik a szent fejét. A szent életét ábrázoló freskók az 1500-as években készültek, de szép a márványpadlózata is. A kissé elszigetelt Capella delle Volte-ban voltak víziói a szentnek és a stigmái ia itt keletkeztek.
Fortezza Medicea
Az impozáns vöröstéglás erődöt 1560-ban kezdték el építeni I. Cosimo részére, miután a város elveszítette a Firenze elleni harcokat. Az ostrom 18 hónapig tartott és 8000 sienai vesztette életét, így 6000-re csökkent a város lakosságának száma. A gyapjúipart és banki tevékenységet beszüntették, csakúgy mint minden építkezést. Ma nyílt téri színház működik az erődben, ahonnan fantasztikus a panoráma. Az egyik bástyájában található egy híres enoteca, azaz borüzlet, ahol meg lehet kóstolni és venni a pincészet borait (lásd még borok címszó alatt).

Meg kell kóstolni a 'panforte' nevű, a sok fahéjtól és tormától kissé csípős mandulás 'tortácskát'. Hires a 'cinta senese', vagyis az örvös sienai disznó, melynek húsából finom ételeket készítenek. Nekem azonban mindig a kis sikátorok trattoriáiban kapható, középkorra emlékeztető babos ételek ízlettek, melyeket mázas tányérból lehet enni, és csak a fakanál hiányzik a teljes élvezethez.

Programok (a TANÁSCSAIM menüben van a programajánlóban klikk ide):

A heti piac szerdánként van 8,30-13,30 között a La Lizzi vagyis a Fortezza környéki ucákban. Minden hónap 3. hétvégéjén tartanak egy régiségpiacot is a Piazza del Mercato-n. A városnak két védőszentej van: Santa Lucia, akit december 13án ünnepelnek (Pian dei Mantellini) és San Giuseppe akit március 19én ünnepelnek az Onda Contrada vagyis városrészen (via Dupre) . Toszkána leghíresebb rendezvénye, a PALIO, mely középkori lovas játék amit július 2. és agusztus 16án rendeznek meg a Piazza del Campo-n.  Ezen a városrészek csapatainak lovasai mérik össze ügyességüket, és bár a verseny csak kb. fél percig tart, valójában évszázadok óta ez határozza meg a város életét, a továbbiakhoz klikk ide.

Parkolás tanácsok: Aki autóval érkezik, annak ajánlatos az egyik kijelölt parkolóban hagynia kocsiját (mindegyik ugyanolyan drága), mert a belvárosba úgysem lehet behajtani. Siena belvárosa ZTL zóna, vagyis csak az engedéllyel rendelkező ott lakók hajthatnak be (és a mozgéssárültek), amit kamerákkal figyelnek. Ha valaki mégis behajt, utólag megkapja a büntetést otthon vagy rosszabb esetben elvontatják az autóját. A siénai parkolók weboldaláról vettem az infókat, de akit érdekelnek még a részletek az nézze meg

• Parcheggio il Campo - Via di Fontanella, 4 szintes, 577 autóhely, nyitva non stop, 1,60euro/óra
• Parcheggio Il Duomo - Via del Nuovo Asilo, 5 szintes, 233 autóhely, nyitva non stop, 1,60 euro/óra
• Parcheggio San Francesco - Via Baldassarre Peruzzi, 2 szintes, 277 autóhely, nyitva non stop, 1,60 euro/óra
• Parcheggio Stazione - Piazzale Frateelli Rosselli, 2 szintes, 502 autóhely, nyitva non stop, 0,50 euro/első óra, 2euro/óra utána
• Parcheggio Santa Caterina - Via esterna di Frontebanda, 3 szintes, 501 autóhely, nyitva non stop
• Parcheggio Stadio/Fortezza - a stadion mellett, 2 szintes, 777 autóhely, nyitva non stop, 0,50 euro/első óra, 2 euro/óra utána
• Parcheggio Eliporto (Policlinico 1) -Via delle Scotte Area nuovo Policlnico, 3 szintes, 690 autóhely, nyitva non stop, 0,50 euro/óra az első két órára, utána 2,50 euro
Felszíni parkolók, ahol előre kell megvenni a jegyet az automatánál, ára 1,50 euro/óra fizetendő 8.00-20.00 óráig, kivéve vasárnap és ünnepnapokon
• Parcheggio Amendola - Porta Camolia mellett, 104 autóhely
• Parcheggio via Roma - a Porta Romana mellett, 99 autóhely
• Parcheggio Via Bastinini e via del Nuovo Asilo, a Porta Laterina mellett, 124 autóhely
• parcheggio Viale Fruschelli e Panni Munghi - a Fortezza Medicea mellett, 99 autóhely
Ingyenes parkolók kicsit távolabb a belvárostól, ahonnan csak tömegközlekedéssel lehet bejutni a központba.
• Viale Mario Bracci, nagy parkoló
• Strada di Malizia , kisebb parkoló
• Viale Celso Cittadini, a sportcsarnok mellett, kb. fél óra busszal a városközpont
• Fontebranda esterna, közepes nagyságú, elég tele van mindig, 10 perc gyalog a Dómtól
• Strada Laterina, kisebb parkoló, kb. 15 perc a Piazza del Campotól gyalog

 

 

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145