Miért érdemes Toszkánába utazni?

Természetesen mert rengeteg látnivaló van: Firenze, Pisa, Siena és a pici dombtetőre épült falvak és tengerpart. A kulturális kirándulások mellett lehet jókat enni, finom borokat inni, pihenni és kikapcsolódni, vagy akár biciklizni a hegyeken át. Megpróbalok nem (csak) az utikönyvekben szereplő látványosságokról írni, hanem inkább azokról amiket én fedeztem fel közel másfél évtizedes itteni életem alatt. 

Természetesen Firenzével kell kezdenünk a sort, hiszen itt tömegével találhatók a látnivalók: a zöld-fehér márványborítású Dom, Michelangelo Dávidja vagy Leonardo, Boticelli festményeit és szobrait az Uffizi és Akadémia múzeumokban. A kis ékszerboltokkal beépített Ponte Vecchio híd, a Mediciek kastélyai, vagyis a Pitti Palota és óriási parkja ( Boboli ), a régi városháza a Palazzo Vecchio, a Santa Croce vagy Santa Maria Novella templom....Az időjárás tavasszal és ősszel a legjobb a városnézéshez de aki fürödni is szeretne a tengerben vagy a medencében az jobban teszi ha nyáron jön. 

Pisában kihagyhatatlan a ferde torony, ami gyönyörű egységet alkot a Katedrálissal és Keresztelő Kápolnával a Csodák terén ahogy szikráznak szinte a fehér márvány épületek. Innen leugorhatunk a tengerpartra is ahol a pálmafás sétányon siteni halételeket lehet enni. Aztán Siena legyezőalakú főtere, mely a híres-hírhedt nyári lovasjátékok vagyis a Palio színhelye és meg kell másznunk az itt álló Torre Mangia-t és benézni a lélegzetelállító Dóm csipkés márványburkolata mögé. San Gimignano, a dombra épült középkori városka, melynek tornyai már messziről látszanak, és belépve a vár kapuján olyan érzése támad az embernek, mintha többszáz évet visszarepült volna az időben. Mindenki hallott már a Chianti borról aminek termőterületén rendezett sorokban futnak a szőlőültetvények a domboldalakon, de nemcsak itt készítenek bort. Ha már a bornál tartunk érdemes ellátogatni a Siena alatti területekre is ahol a Brunello vörösbor készül Montalcinoban és a közeli Montepulciano, Pienza vagy a többi kis városka is megér egy sétát.

Aztán ott vannak a kevésbé ismert helyek, amit érdemes beilleszteni a programba szerintem: egyik kedvencem Lucca, ahol az épen maradt középkori várfal veszi körül a régi központot tornyokkal kapukkal vizesárokkal. Ezt a falat és várost leginkább a a helyben kölcsönözhető kerékpárokkal járhatjuk be és Puccini szülőházába is benézhetünk. Leonardo da Vinci szülőhelyére is érdemes ellátogatni, Vinci egy igazán hangulatos kis falu az olajfaligetek között Firenze közelében. Collodi, a hegyek közötti kis falu, ahol Pinokkio meséje született és a gyerekeket egy mesepark várja. Carrara, ahol a még ma is működő márványbányákban megnézhetjük és megtapinthatjuk a középkori mesterek által használt igazi hófehér márványt. A déli részen Argentario félszigete ahol homokos partok és kikitők váltják egymást, a vízen jachtok és kis halászcsónakok ringatóznak. A Maremma részen az egyik leglátványosabb vízesés Saturnia egy szinte hihetetlen természeti szépség és ha már itt vagyunk ne hagyjuk ki a tufára épült Pitigliano-t és Sorano-t sem. 

A tengerpart, ami lehet elegáns tengerparti sétány pálmákkal, üzletekkel, éttermekkel mint a Pisa feletti híres Viareggio és a szomszédos városkák. A Livorno alatti sziklás part ahol akár búvárkodni is lehetne. Középen nyüzsgő üdülőhelyek és szinte mindennel ellátott campingek ahova nyáron felpakolva megérkeznek az családok gyerekekkek, kutyával és labdákkal. Ugyanakkor van több tájvédelmi körzet homokdünékkel és mindig felbukkannak a gombához hasonló alakú pinea-fák magányosan vagy erdőnyi mennyiségben. Fehér homokos, sekély vizű strandok könnyen találhatók a kis Elba szigetén is, ami csak 1 óra hajóútra van, és itt járhatunk Napoleon nyomdokain. 

Na és a gasztronomiát se hagyjuk ki hiszen a borok mellett más finomságokat is megkostolhattok mint a pecorino sajtok puha és érettebb változatát, a toszkán sonkát vagy a 'gáz szagú' szarvasgombát, a vaddisznópörköltet. A tésztákat mindenféle szósszal és formában lehetetlen lenne felsorolni, de isteni a paradicsomos vagy csirkemájas bruschetta, a fenyőmagos vagy gesztenyés, mandulás sütik. 

Micsoda élmény azoknak akik belecsöppennek a rengeteg szabadtéri program egyikébe ami lehet zenei mint a Bocelli koncert vagy a Puccini fesztivál vagy gasztronómiai mint az őszi olaj és borfesztiválok de mégis e leglátványosabbak a középkori fesztiválok. A legismertebb sienai Palio mellett kiemelném a volterrai középkori hetet, de juniusban Pisában van több tradicionláis 'játék' a luminaria és a Híd versenye,. A tengernél Livornoban és Santo Stefanoban csónakos versenyeken izgulhat helyi és idelátogató, juniusban Firenzében középkori foci van, Arezzoban vadász-jellegű verseny és mindenhol kirakodóvásár, régiségpiac és az elmaradthatatlan zászlódobálók.

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján már nem csak a megszokott kulturális nyaralásra van igény, ezért elkezdtem a fakultatív kirándulásokat is: elöször borospincébe mentünk, sajtoshoz és tésztagyárba de lehet közösen főzőcskézni is. Hetente megyünk a Cinqueterrére és legalább egy közös vacsorát is beiktatunk, persze a klasszikus firenzei idegenvezetésre is népszerű. A 2016os évre egy kicsit megborsozzuk az ajánlatokat olyan különlegességekkel mint a egy vidám fotos séta Évával, zarándokúton gyaloglás Beával vagy extrém dolgok mint vadvizi evezés, rafting és trekking és sárkányrepülözni is lehet majd. Info és jelentkezés- klikk ide.

A toszkán nyaralás tehát minden korosztálynak képes teljes körű élvezetet nyújtani legyen az egy hosszű hétvége kettesben, egy tavaszi rövidebb utazás vagy egy nyári családi vakácio. Én azon vagyok hogy mindenkinek segítsek megtalálni ehhez a neki megfelelő szállást, programot vagy látnivalót, összeállítani egy programot és akit érdekel az csatalkozhat hozzám valamelyik kiránduláson.

Buon viaggio!!

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145