Uffizi

Firenze fő látványossága, a reneszánsz művészet legszebb alkotásai köztük Michelangelo, Leonardo, Donatello..... nekem Botticelli a kedvencem, de hogyan lehetne objektíven 'leg'-et választani ?! Az épület maga is egy csoda, annak is nagy élmény aki egyébként nem egy múzeumba-járó típus, kihagyhatatlan!

Először én is végigálltam a sort - két és fél óra volt hideg szélben, de megérte. Másodszorra a barátnőmet kísértem el és nem kellett várnom, mert foglaltunk jegyet előre. Harmadszorra volt a legjobb dolgom, mert idegenvezető kísért, és kijárt nekem az a kegy is, hogy a Vasari folyosón is végigmehettem, ami többnyire zárva van a nagyközönség előtt. Legutoljára 2016 februárjában jártam itt amikor már fényképezni is lehetett tehát megoszthatom veletek az élményt közvetlenül is (lásd lejjebb).

Az Uffizi épületét az 1500-as évek közepén építették Vasari tervei alapján a Medici család megrendelésére. I.Cosimo de Medici szerette volna, ha a közigazgatási hivatalok egy helyen összpontosulnak. Innen is ered a neve, hogy eredetileg irodák, azaz uffizi-k voltak benne. Az U alakú épület első emeletén Vasari vasmerevítőket épített be, mert szinte végig ablakok vannak a belső részén.
Közben elkészült az egy kilométer hosszú Vasari folyosó is, amely egészen a Pitti palotáig vezet -át a Ponte Vecchio üzletecskéi felett - és neves festők alkotásai, sőt önarcképei díszítik a falat.
Aztán, amikor a család nem is olyan sokára a Palazzo Vecchio-ból átköltözött a Pitti Palotába, az Uffizibe szánt hivatalokat a régi palotába költöztették. Az Uffiziben pedig elkezdték gyűjteni a Medici család tulajdonában álló képzőművészeti alkotásokat. Az utolsó Medici, Anna Maria di Luisa is szülővárosa múzeumára hagyta értékes képzőművészeti gyűjteményét, az Uffizit magát pedig Toszkána államára azzal a kikötéssel, hogy onnan semmit nem lehet eltávolítani.

De olyan nagy művészek alkotásait tekinthetjük meg, mint Rembrandt, Caravaggio, Rubens, Van Dyck, Dürer ....

Sajnos 1993 májusában a maffia bombát rejtett el egy, az Uffizi melletti utcában parkoló autóban, amely felrobbanva több embert megölt, megsebesített és kárt tett a múzeumban is, tönkretéve néhány értékes alkotást.

Utoljára 2016 februárjában jártam itt , lássuk a saját képeimet:

Nyitvatartás: Kedd-Vasárnap 8.15-18.50, zárva tart: hétfőnként, újévkor, május 1-jén, karácsony napján. A jegyiroda bezár 18.05-kor

egyéb: az épületnek kát bejárata van az oszlopos részen, az egyiknél állnak sorba az emberek a másiknál mehetnek be azok ekik előre foglaltak vagy megvették a Firenze Card-ot. A kasszáknál ki van írva az aktuális jegyár ami ideiglenes kiállítások esetén vagyis tavasztól-őszig magasabb. A jegyekkel mehettek tovább és ha aakrjátok a ruhatárba beadhatjátok a táskáitokat, de csak a közepes, hátizsák méretűeket, és kabátokat nem fogadnak el. Itt lehet venni audioguide-ot is ami egy nyakba akasztható távírányítóra hasonlít de a föüledhez téve az adott termekeben kiett számokat beütve meghallgathatod a kép vagy terem történetét. Aztán fel kell menni a második emeletre ahol kezdődik a kör, a végén van a kávézó panorámaterasszal ahonnan a palazzo Vecchio homlokzata szinte karnyújtásnyira van. Itt mehetünk vissza az első emeltre a második körre (közben vannak wc-k is, nagyon szépek!) . Ezután vissza a földszintre ahol nem egy hanem legalább 3-4 szuvenirbolt van, könyvekkel és videokkal, gyerekjátékokkal gazdagítva.

Jegyek: teljes árú: € 8,00 plusz a kiállíatások idején 4,50 euro vagyis 12,50euro, kedvezményes: € 4,00 (EU állampolgárok 18-25 év között). Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés EU államok polgárainak de nem lehet előre foglalni vagyis sorba kell állni mindenképpen. Bővebb infó vagyis időszakos kiállítások és előre foglalás vagyis bejutás sorbanállás nélkül a MÚZEUMOK menüpontban, klikk ide

Akit egy virtuális utazás is érdekel Európa egyik leghíresebb múzeumában, itt megteheti: klikk ide.

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145