Kiutazás repülővel

A legkényelmesebb és leggyorsabb utazási mód, sőt néha még olcsó is, csak az a baj, hogy utána helyben elég nehézkes a mozgás autó nélkül - persze lehet autót bérelni is, de ez megint komplikálja a helyzetet. A fapadosok közül marad a Ryanair közvetlen járata heti kétszer Budapest-Pisa vonalon. Az Alitalia és más cégek is utaztatnak, főként Firenzébe, de csak átszállással és drágán.

frissítve 2017 febr

Két reptér van Toszkánában: Pisában a Galileo Gallilei, ez az igazi nagy nemzetközi reptér és Firenzében az Amerigo Vespucci nevű kisebb reptér. A két reptér távolsága egymástól kb. 1 óra  autóval. Mindegyikre utazhatunk az Alitalia vagy a Lufthansa járataival, de csak átszálással és elég borsos áron.

2012-ben beindult a Ryanair Budapest-Pisa járata is, most hétfő és péntek napokon jár, illetve nyáron van egy szerda esti gép is. Egy kézitáskát is lehet vinni a kézipoggyász (kisbőrőnd) mellett, ami hivatalosan nem haladhatják meg a 10 kilót. Nagyon odafigyelnek a méretére, képesek 2 centi miatt feladatni a kézi táskát bőröndként és akkor már 50-70 euro körül kell érte fizetni. Mivel csak 90 kisbőrönd fér fel a gépre sokszor ezeket is elveszik vagyis a gépnél a személyzetnek kell átadni aki felteszi a nagyobb bőröndök közé és leszálásnál ezekkel együtt jön ki. Természetesen feladhatjátok a nagyobbbakat, ezért pluszban kell fizetni mérettől függően 15 vagy 20 kiló (választható a foglalásnál). A ryanair weboldala https://www.ryanair.com/hu/hu/ 

Egyébként fapadossal még olcsóbb Róma vagy Milano (főleg Bergamo), illetve most visszsatették a wizzair Bolognába  tartó járatát 2016ban. A másik városban található reptérről meg vonattal továbbutazhatunk Toszkánába :a  Róma-Firenze távolságot pl vonattal (Freccia rossa, azzurra stb.) alig több, mint 1 óra 10 perc alatt tehetjük meg, a Milano-Firenze vonal pedig már csak alig 2 óra az új szupergyors Alta Velocitá járattal (Frecce). Az állami vonatok konkurenciája pár éve az ITALO, aminek kedvezményes jegyeivel sikerült tért hódiítania a főbb útvonalakon de nem járnak olyan gyakran.

Régen nehéz volt a reptérről a városba jutás, ma viszont már több lehetőség is van olcsón, amit maguk a fapadosok ajánlanak és előre is lehet foglalni magán a repülőn vagy a reptéren (lásd lent Pisánál). A kényelmetlen indulási idők miatt esetleg egy éjszakás köztes megoldásra és taxira is szorulunk, aztán Toszkánában autó nélkül drágább belvárosi szállásokat kell választanunk vagy autót kell bérelnünk.

Nézzük a két repteret:

A firenzei reptér neve Amerigo Vespucci és innen egyszerűen be lehet jutni a városba a buszokkal, melyeknek volainbus a neve. Ez a busz egész nap jár fél óránként reggel 5.30-tól este 20.30-ig, utána óránként. Aaz út a reptérről a városközpontig, vagyis a Sant Maria Novella állomásig kb. 20 perc. A jegy 4 euro per fő, felszállásnál a sofőrtől is meg lehet venni. Természetesen vannak autókölcsönzők is helyben.

Pisa, a Galileo Galilei reptér viszont egy régi katonai reptérből nőtte ki magát a 90-es években a Ryanair-nek köszönhetően, akiknek ma is rengeteg gépe indul innen Európa nyugati felébe. Továbbutazás: A Terravision indít buszjáratot a reptérről Firenzébe turistáknak, amire már a repcsin is lehet jegyet venni 5 euro egy útra és 10 oda vissza. Most létezik autostrade felíratú vagyis állami buszjárat a pisai reptérről Firenzébe a központi vasútállomáshoz (santa Maria Novella),  ez is 5 euro egy útra 10 euro oda vissza, illetve onnan tovább Sienába is, 15 euroért (oda vissza 28 euro) Minden órában megy egyszer de a pontos menetrendhez klikkeljetek ide. Jelenleg építik a városi magasan közelekedő japán típusú vonatot, közben a Pisa motion buszjáratok visznek mindekit a belvárosba. Az állomásról mennek vonatok Firenzébe. Természetesen vannak autókölcsönzők is helyben, illetve egy másik épületben ahova át lehet gyalogolni 10 perc alatt vagy a tábvolabbi parkolóba járó kis buszra is felszállhattok ami 20 percenként jön és persze ingyenes és az első megállója az autókölcsönző csarnok.

Légitársaságok:

Meridiana: 2006 decemberében indult, majd 2008 végén megszűnt a közvetlen járat. Belföldi járataikkal tovább lehet innen utazni.

Alitalia : Járnak Budapestről Pisába és Firenzébe is milánói vagy római átszállással, de igen borsos áron, a kedvezményes retour jegyek is általában 200 euro/főnél kezdődnek adókkal együtt. Weboldalán a www.alitalia.it -n lehet foglalni hitelkártyával. A legrosszabb azonban, hogy rendszeresen törlik a belföldi csatalkozásokat, tehát előfordulhat, hogy Milánóból törlik a pisai gépet, mert van egy firenzei is fél órával később, és arra tesznek fel mindenkit, aztán Firenzéből busszal viszik a pisai utasokat az ottani reptérre. Sajnos nekem ez többször kijárt, a csomagok elvesztéséről nem is beszélve...

Swissair -Zürichben kell átszállni, Firenzébe érkezik a gép, minden nap kétszer -reggel és kora délután indulnak, a jegy ára odavissza 200 euro felett szokott lenni.

Lufthansa - csak átszálással lehet Firenzébe vagy Pisába repülni Budapestről. Én 2012 karácsonyán próbáltam ki, egy repjegy fejenként 250 euro körül van, Müncheni vagy Frankfurti átszálással, elég jó a csatalkozás és enni is adnak, kutyát is lehet vinni (felárral) - kényeztetés és szinte a hét minden napján lehet utazni velük.

Fapadosok - A Skyeurope és Easyjet, majd a Wizzair pisai járatai is megszűntek 2012 elején. Most a Bologna újra bekerült, meg Roma meg Milano Bergamo, ahonnan autóval vagy vonattal lehet Firenzébe jutni. Szerencsére a Ryanair maradt 2idén is, hétfői, szerdai és pénteki indulással. Minél előbb foglalunk, annál olcsóbban juthatunk a jegyhez, főleg ha kicsit rugalmasan tudjuk kezelni az utazás idejét. A foglalás interneten vagy esetleg telefonon történik, a jegyet hitelkártyával kell kifizetni, cserébe egy kódot kapunk amivel indulás előtt 10 nappal lehet on-line becsekkelni és kinyomtatni a jegyeket, illetve ma már létezik eletronikus ticket amit nem kell nyomtatni csak a bvonalkódot olvassák le a bejáratnál.

Átszállások: a reptér és a vasútállomás között érdemes transzfert foglalni, pl. Róma Termini-től van busz (terravision) mindkét reptérre, amire interneten foglalhatunk helyet, de 3 órával a gép indulása előtt kell ott lenni a megállóban. Az ára pl. Termini-Ciampino egy útra 8 euro/fő, és oda-vissza csak 14 euro, 5 év alatt ingyenes. Nekem nagyon szimpi a városnézéssel összekötött transzfer, azaz akinek belefér az idejébe, megnézheti a várost is kényelmesen buszon ülve a transzfer alatt. Erről írtam a vonatos részben.

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145