ZTL - parkolás Firenzében

Egyre több belvárosba, vagyis a ZTL zónába csak engedéllyel lehet behajtani amit a helyiek vehetnek meg jó pénzért. Persze ha a szállásotokhoz kell bemenni ide akkor erre előre kell gondolni 

A legtöbb városba csak katalizátoros autóval lehet behajtani és a belvárosba még egy speciális engedély is kell- ez a ZTL zona. Egyetlen kivétel az elektromos autó amivel bárhova be lehet hajtani. Vannak szmogriadós napok, amikor csak a páros vagy páratlan rendszámú autókkal lehet megközelíteni a belvárost (nem csak a ZTL zónát) a délelőtti és délutáni zsúfolt órákban vagy egész nap. Vannak vasárnapi blokkok, amikor egyáltalán nem lehet kocsival a belvárosba hajtani csak biciklivel vagy gyalog- általában reggel 9-17 óra között.

A behajtási pontoknál felszerelt kamerák sajnos működnek, így aki behajt a belvárosba, vagyis az úgynevezett Z.T.L. körzetbe (korlátozott forgalmú zóna), annak leolvassák a rendszámát és a büntetés egyenesen haza érkezik (állítólag). A korlátozás általában éjjel és vasárnap nem érvényes, sőt van ahol csak munkaidőben délelött és délután de ebéd időben sem, máshol meg pont este lép érvénybe, de ez ki van írva a nagy táblára.

Ilyen ZTL zona van Firenzében, Pisában több részen (változó időkben) de Luccában vagy Volterrában (10-13 és 17-20 óra között) is de nem mindenhol vannak kamerák is hozzá. Aki mégis behajt a tilosba annak a büntetés 90 euro körül van, bár tudtommal még nem érkeznek meg Magyarországra. Aki viszont takarítási napon (vagy rendezvény idején) parkol rossz helyre annak el is vihetik az autóját ami pluszban általában 120-150 euroba kerül.

Természetesen az itt lakók engedélyt válthatnak ki, amivel aztán nem csak behajtani, de parkolni is lehet. Ezek zónánként változnak, vagyis egy engedély csak adott utcákra érvényes. Általában éves időtartamra szól és a kocsi szélvédőjére kell kitenni.

Firenzében pl akinek lefoglalt hotelszobája van, annak legkésőbb 40 perccel a behajtás után parkolóba kell tennie a kocsiját, illetve a szálloda parkolóhelyet kell, hogy biztosítson neki (nem ingyeneset). A recepciós pedig megküldi ezeket a rendszámokat a firenzei parkoló-cégnek, akik így nem küldik el a büntetést. Nem lehet az utcán szinte sehol parkolni, mert többnyire az előbb már említett engedéllyel rendelkező lakosoknak van fenntartva a hely, viszont vannak fizető parkolók vagy garázsok (kb. 35 euro/nap). 

Firenzében a kamerák pontos helyét itt találod:  firenzeparcheggi

Aki parkolóhelyet keres, íme a város parkoló-cégének hivatalos listája a bejáratok képeivel és díjszabással, nyitva tartással:

  • Stazione Santa Maria Novella (vasútállomás), Pizza della Stazione, nyitva 0-24ig, kb. 900 hely, minden óra 3 euro
  • del Parterre, Via Madonna Della Tosse, 9, non stop, euro 1,50/megkezdett óra
  • Oltrarno, Piazza della Calza, non stop, euro 1,50 /megkezdett óra
  • Piazza Beccaria, Piazza Beccaria Cesare, non stop, euro 1,50 /megkezdett óra
  • S. Ambrogio, Piazza Ghiberti Lorenzo, non stop, kb 400 hely, 7-14 az első 2 óra 1 euro/óra, a következők (megkezdett is) 3 euro, 14-20 óráig 1,50euro /megkezdett óra, 20-7ig 1 euro minden megkezdett óra
  • Viale Pieraccini, Viale Pieraccini Gaetano, 6, 6-12.30, 14.30- 18.30, 20.30-22.00 minden megkezdett félóra 0.50 euro, egyéb időben 1 euro fix, 3 órát meghaladó parkolás 3 euro fix.


Frissített és alaposabb információt és a kapcsolódó tömegközlekedési eszközöket a következő weboldalon találhatsz   http://www.firenzeparcheggi.it/vbTopic.php?catId=30

Vigyázat a takarítási napokkal, ezt külön táblák jelzik. Pl: Lun 4-7 azt jelenti, hogy minden hétfőn reggel 4-7-ig nem lehet egyáltalán senkinek sem ide parkolni, mert jön az 'utcaseprő' - ilyenkor nagy valószínűséggel elviszik a parkoló autókat. Itt is érvényesek a fehér-kék felfestett parkolócsíkok és az automaták az utcai parkolásnál.

2017es frissítés: megnyitották a Firenze határában lévő nagy parkolót ahonna villamossal leeht bejutni a belvárosba. A parkolás ugyan nem ingyenes de olcsó és kényelmes, egyszerű- részletek egy külön cikkben , klikk ide.

 

Hozzászólások   

0 #1 Viki 2016-09-18 12:27
2016os mail
Szia Viki/Réka!
Minden szuper volt, nem csalódtunk. Bízom benne még találkozunk , he tervezzük az utat jelentkezem.
Tudtál meg valamit a behajtási büntetés várhatóról? Tudod Volterrába hajtottunk be és a kamera biztosan lekapott minket. Az ismerősök szerint is 50-100 Eur között van , amit eddig kaptak.
Üdv és köszönjük a segítséget:
Tamara , Réka, Sanyi
a szerk- Volterrába 10-13 és 17-20 óra között nem lehet behajtani, a büntetás 93 euro és egyelőre úgy tudom nem kapja meg otthon senki sem.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145