Biciklivel Toscánában

Nem biztos hogy érdemes otthonról biciklit hozni mert a kanyargós, dombos táj inkább profiknak jelent élvezetet hiszen biciklisutak nem nagyon vannak Toszkánában.

Először is szeretném ha képben lenne mindenki: Toszkánában nem sok sík terület van. Ahogy látjátok a képeken itt a terep lankás-dombos. Ez azt jelenti hogy azok akik otthon városban bicikliznek el a kisboltig vagy a családdal szokott egy kiépített bicikliúton kerekezni annak nem igazán felel meg az a terep. A Balatont és Velencei tavat körbekerülő bicikliúthoz hasonlókat itt ne keressetek, nem jellemzőek cska a tengernél. Az autók mellett lehet hajtani az eleve keskeny úton, beláthatatlan kanyarokkal és izzasztó emelkedőkkel, száguldós lejtőkkel vagy kimenni terepre a sok murvás földútra de az csak spéci biciklivel ajánlott. A szűk utakon nincsen leállósáv, buszok és motorosok meg autók között/mellett kell lavírozni. Nem akarlak benneteket lebeszélni róla de emiatt ne cipeljétek a sajátot ezer km-ről. Inkább béreljetek itt biciklit ha majd itt is úgy gondoljátok hogy bírjátok.

Merre érdemes akkor? Lajatico 150m-en van a tengerszinthez képest, Volterra 500m felett és Siena vagy San Gimignano is dombtetőre épült tehát ezt a részt csak profiknak ajánlom. Ahol 'amatőrök' esetleg gyerekes családok is mehetnének kerekezni az pl Lucca-Pisa rész és onnan végig a tengerparton Viareggiotól felfelé - na itt van bicikliút is ami a nyüzsgő sétálóutca mellett megy kilométereken keresztül. Aztán lehet biciklizni Cecinában vagy alatta pl San Vincenzoban, egészen Follonicáig, itt sik relatíve a terep és a parti üdülővároskákban bizotonságosabban lehet biciklizni és jobb is mint egy auto mert a parkolás nem egyszerű.

ajánlott útvonalak, öteletek infok:

 • Egy szuper interaktiv térkép Toszkánáról, ahol zölddel vannak a biciklisutak, lilával a biciklivel járható utak, klikk ide
 • A helyi turizmus iroda weboldalán több nyelven találhattok pontos utakat is, klikk ide
 • Aki szeretné bejárni Firenzét vagy környékét biciklivel itt talál kölcsönzési lehetőséget és útvonalterveket is a florenc by bike oldalán, klikk ide.
 • További ötletek vagyis weboldalak, ahol a biciklitúta szervezők programjairól olvashatsz (többnyire olaszul) az active Tuscany oldalán, klikk ide.
 • Lucca és környéke felfedezéséhez ajánlanak pontos útvonalakat, klikk ide
 • Montaione a turák kiindulás pontja, ez középen van. Mountainbike és utcai kerékpár túrák konkrét programmal klikk ide
 • a Chianti részen Firenze és Siena alatt Greve in Chianti város oldalán klikk ide
 • Chianti részen egynapos és több napos túrákat is szervez a Biking tuscany (angolul is)k, klikk ide
 • egy speci itteni szervező 6-10 napos biciklitúrákkal (angolul beszélő vezetővel) : klikk ide   
 • Toszkána déli részén a tengerparton maradva nagyon szép helyeken járhatunk, sok útvonal ötletet találunk a bellitaliabike oldalán, klikk ide.
 • A Livorno-Piombino közötti tengerpartról induló egészen a hegyekig felvezető ajánlott ibicikliutakat egy térképen is megnézhetitek klikk ide és a brochura is fent van on-line klikk ide
 • Bike sharing is létezik pl a Birindelli cégnél akinek több helyen van irodáka, klikk ide.

 

Hát remélem bírjátok szuflával :) 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145