Busz-vonat helyben

Mely városok között lehet vonattal vagy busszal közlekedeni, mikor mennek és mennyibe kerül egy jegy? 

frissítve 2017 febr

Vonattal: www.trenitalia.com 

Van egy app is amit mobiltelefonra letölthettek és megvehetitek a jegyet akár helyben is mondjuk reggel indulás előtt- ebben az esetben elektronikus jeggyel utaztok amit nem kell kinyomtatni csak bemutatni a codot amit sms-ben emailben küldenek vagy az Aztec codot amit a jegykezelő leolvas egy adott készülékkel a vonaton. na de térjünk vissza a weboldalhoz

Most megint újítottak a weboldalon és szerencséje most a pipa alapból a 'tutti i treni' vagyis az összes vonaton áll. Ha rövid távra mentek ez kel, de ha pl Firenze Roma útra keresel akkor a gyorsvonatokat kell nézni vagyis az Intercity/REGIONALE vagy az expresseket amit most FRECCIA néven illetnek de van belőle mindenféle színú mint frecciarossa . Ezekre kell helyet is foglalni előre amiben több kategtória van a luxusnak számítótól az economi vagyis normál helyekig. Na de térjünk vissza a jegyfoglaláshoz

Be lehet gépelni a kiindulási pontot a 'DA' mezőbe meg az érkezésit az 'A' sorba. Vigyázat, egy városban több állomás is lehet, a központi a centrale mindig - Firenzében a központi állomás a Santa Maria Novella (S. M. N.) de ha nem tudjátoka legjobb ha a 'tutti stazioni'- választjátok vagyis az összes állomás. Van olyan is ahol nincsen a városban állomás , ne keressétek Volterra, San Gimignano... meg olyan is ahol nem a városban hanem onnan több kmre áll meg a vonat pl Cortona esetében.

Aztán jön a dátum - ANDATA klikkelj a kis naptárra vagy írd be nap- hónap - év felbontásban, aztán meg az időpont : ORA magyarul is óra. Tehetsz pöttyöt az ANDATAvagy az ANDATA E RITORNO mellé vagyis egy útra vagy oda/vissza . Ebben az esetben a visszaútra vagyis RITORNO ra is meg kell adni az adatokat. Aztán ADULTI vagyis felnőttek, RAGAZZI vagyis nagyobb gyerekek 4-14 éves kor között. Majd megnyomod az CERCA gombot és kész, megnyílnak a lehetőségek.

A kinyíló oldalon található táblázatban van az indulási időpontja és helye a PARTENZA oszlopban, az érkezés ideje és helye az ARRIVO oszlopban. A DURATA oszlopban az utazás várható időtartama látható óra:perc felbontásban. A TRENO oszlopban a vonat típusa látható: Regionale vagy veloce ami a gyors. Ahol 2 vagy több jel is van ott át kell szállni valahol. A végén a PRZZO alatt pedig a legalacsonyabb árat láthatjátok

Aki a vonatról többet akar tudni vagy megvenni a jegyet az ráklikkelhet az adott sorra a SCEGLI szóra. Ez kinyílik és minden részletesen is fel van tüntetve, pl hogy lehet e biciklit vinni, iutomatikusan egy felnőtt jegy ára látható a 1a classe melletti ablakocskában az első osztályú helyre, a 2a classe mellettiben a másod osztályú helyre. Ha ugyanaz, akkor csak másod osztályú kocsik vannak ezen a vonaton (sok helyi ilyen).

A jegyvásárláshoz ki kell választani a megfelelőt (ha több van) és a CONTIUNA feiratra kattintva mehetsz tovább. Ez csak az keresett nap előtt 10 nappal lehetséges tudtommal, akár meg is veheted hitelkártyával és kinyomtatod. Itt lehet vagy regisztrálni vagy ennélkül megvenni a jegyeket, a név - családi név, születési dátum - emailcím - telefon részt kelle kitölteni. A codeice azienda és cartafreccia  részt hagyhatod. Majd lejjebb jöhetnek a hitelkártya adatok vagy paypallal is lehrt fizetni és el kell fogandi a feltételeket az ACCETTO mellett kipipálva majd a CONTINUAra klikkelve mehet a vásárlás.

A sztrájkokról a Notizie felirat alatt lehet olvasni, a sztrájk olaszul sciopero. Az FRECCIA és Alta Velocitá vonatok nagy része ekkor is megy a sztrájk ellenére, csak a helyi vonatokat törlik általában vagy késnek.

Jegyárak 2017 normál vagyis regionális vonatoknál (másodosztály, felnőtt teljes áru): 1-10km 1,50 euro, 11-20km 2,60 euro, 21-30km 3,50 euro, 31-40km 4,40 euro, 41-50km 5,50 euro, 51-60km 6,10 euro, 61-70km 6,80 euro, 71-80km 7,50 euro, 81-90km 8,40 euro, 91-100km 9,10 euro

Buszok:

Toscánában nincsen egységes busztársaság hanem minden provincia vagyis megyében saját busztársaság működik. Ezért plFirenzből Sienába ki kell találnod hogy a firenzei vagy a sienai busztársdaság oldalán keress....  A buszjegyet a buszon is meg lehetn venni elméletben de ez nekem szinte soha em sikerült. Marad a tabacchi vagy az újságos kis városokban. Találtam egy általános kersőt is, ahova beütöd hogy honnan hova és megjelennek a lehetőségek, árral is:

PEGASO  http://muoversintoscana.regione.toscana.it/navigator.aspx ahol a pegaso-t is megtaláljátok ami napi jegyet jelent. Van olyan változat is ami a vonat és busz használatot is engedi egy napon belóül korlátlanul és 0-24ig érvényes az adott napon.

vagy a http://www.busfox.com/timetable

egyértelműen meg kell adni az adatokat :honnan hova melyik napon hány órakor . Az megjelenő listán ráklikkelhetsz valamelyik sorra és a térképen megmutatja, ahol coincidenza szót látod ott átszálással teheted meg az utat.

  • Firenze és környéke az ATAF - lásd a Firenzén belüli tömegközelekedés cíkkben az előző oldalon
  • Empoliból- Firenze, Vinci, Montespertoli, Certaldo, Montelupo, Castelfiorentino a Piubus oldalán kershető ki, klikklej a szóra és a megnyíló oldalon keresd ki a megfelelő útvonalat, pl Empoli Vinci a 49-52es. A helyi járatok is ott vannak a lista elején, itt kék, piros, zöld és sárga színekkel jelzett vonaalk vannak.
  • Pistoia és környéke vagyis Pescia, Montecatini Terme és innen Firenzébe a Blubus hatásköre.
  • Pisa- Volterra és környékén a CPT társaság buszai közlekednek, urbano városi buszok Pisában, Pontederán és Volterrában és extraurbano ezen helyközi vonalak - a kék a téli menetrend a sárga a nyári.
  • Siena és környéke:  www.trainspa.it
  • Livorno - Cecina- San Vincenzo: ATL Livorno, helyközi járatai :  http://www.atl.livorno.it/lineeest/lineeextraliv.asp
  • Cortona-Arezzo környékén az Etruria buszai közlekednek

jegyárak: a helyi buszokra a 90percig érvényes jegy 1,20-1,50 euroba kerül, 2jegy 2,40euroba, 4 jegy 4,90euro, ha a buszon veszed meg 2,00 euro, euro. A napijegy 5,00 euro a 3 napos 12 euro további árakhoz klikk ide. A helyközieknél  10 kmre 1,30 euro, 20 kmre 2,30euro, 30 kmre 2,80 euro, 40 kmre 3,30 euro, 50 kmig 3,80... Például Pisa-Livorno 30 km, Pisa Tirrenia 16km, van Pontedera-San Miniáto 23km, Pontedera-Pisa 21km, Pontedera-Chianni 25km, Pontedera-Peccioli 20km, Orciatico-La Sterza 12km, Lajatico -Volterra 23km, Volterra San Gimignano 17km,

Lajaticoból Pontederára az ut 45 percig tart, 8.30kor, 13.00 kor megy egyenes járat. La Sterzából, ami Lajatico alatt van ( a volterrai uton ) Pontederára, 5kor, 7kor, 10.40kor, 13.40, 14.40, 16.40, 18.40, 20.40 megy busz. Visszafelé Pontederáról Lajaticoba 7.45kor, 19.25kor van egyenes járat, La Sterzába 6.25kor, 9.25kor, 11.25kor, 13.20kor, 14.25, 15.25, 17.25, 22.05kor indul járat. 

 

Hozzászólások   

0 #1 Rekavicky 2015-10-21 19:32
2014es mail, részben szervezett úton, részben egyénileg utazó pár, autó nélkül

Szia Viki!

Három hete jöttünk meg a kalandos toszkániai útról és azóta készülök a beszámolóra, de nagyon nehezen jön össze, mert rengeteg időrabló problémára érkeztünk.
Mindkét csoportos és a közti külön utunk is nagyon klassz volt! A férjem szerint 33 városban voltunk (a fényképekhez írta, kb. 1700 lett). Persze ezek többnyire a szokásos futó látogatások voltak a csoportokkal, de most nem maradt annyira hiányérzetem, mert zömében kicsi hegyi városkákban voltunk. A nagyobbakat meg saját beosztással sikerült bejárni: Arezzo, Perugia. Az arezzoi szállás (amiben segítettél) szuper volt! Jobbat nem kívánnék sehol! Rögtön az állomásnál, minden szükséges dolog megvolt: gyönyörű virágos panorámaterasz, rengeteg reggeli, tisztaság, kedvesség, gyorséttermek, boltok a házban! És olcsó is volt

A kissé bosszantó kalandok, nehézségek főleg a busz-közlekedésből illetve hiányából adódtak. Mindjárt vasárnap Cortonába indultunk és a buszmegállóval szemközti turistainformációban érdeklődtünk. Kinyomtatták a menetrendet, de egy szóval se mondták, hogy vasárnap semmilyen busz nem jár oda! Végül vonattal, majd Camucia pályaudvarról föl-és vissza kénytelenek voltunk taxival (5'-es út 2x12 euro) menni, mert ott se jár busz vasárnap!
Mindenütt sokakat (buszosok, rendőrök, stb) kérdezgettünk, rendkívül kedvesek, készségesek, de semmit nem tudnak!
A buszokkal igazán Peruggiában szívtuk meg többször is, ahol a kiírt menetrend semmit nem ér, egyszerűen kimaradnak, nem járnak buszok és a sofőrök, infósok se tudnak előre semmit. Hosszú lenne elmesélni a sok kalandot: volt, hogy órákig vártunk hiába, tűző napon hosszan országúton gyalogoltunk, megint drágán taxiztunk, stb. De gyönyörű helyeket láttunk! Pl. nagyon ajánljuk mindenkinek Cittá di Castellót!
Szívesen megosztanánk mindezt mindenkivel az oldaladon- IME Persze ez a busz-mizéria az autósokat úgy se érdekli.
Hamarosan megint útrakelünk egy 6 napos csoportos lombardiai látogatásra. Ebben nekem a fő vágy Bologna, de ahogy nézem, sajnos nagyon rövid, érintőleges ki-beszaladás lesz!
Még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet és remélem, hogy valamikor mód lesz személyesen is!

Üdvözlettel: Györgyi

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145