firenzei, pisai, sienai Dom

A firenzei Dómba, a Dóm múzeumba,a Brunelleschi kápolnába is lehet már jegyet foglalni előre, a belépőjegy mellé napi fix időpontban idegenvezetéssel de a sorbanállást nem úszod meg. Pisában a ferde toronyba is előre kell jegyet foglalni mert különben helyben csak órákkal késöbbre tudnak adni, a Dom és a többi épület kumulatív jeggyel nézhető meg. A siénai Domba sajnos nem lehet előre foglalni de ittz is többféle üsszevont jegy van.

 A firenzei Dom és keresztelőkápolna és óratoronyról is írtam a Firenzét bemutató részben, klikk ide. A Dom weboldalán most már lehet foglalni előre jegyet, be kell hozzá regisztrálni és már angolul is megcsinálták.

A hivatalos weboldal csak és kizárólag : http://www.ilgrandemuseodelduomo.it/

2018 március 1től a jegy ára már 18 euro , ezzel megtekinthető minden vagyis a Dom múzeum, a Brunelleschi kupola, a Campanille vagyis harangtorony, a Battistero vagyis keresztelőkápolna és a kripta. Az adott épület nevére klikkleve a foglalásos oldalon találod magad ahol ki kell választanod a napot és hogy hány főről van szó sőt időpontot is hozzá ahol lehet, de pl a kupolába már kötelező. Kedvezményes jegy gyerekeknek 6-11 éves kor között csak 3 euro míg 6 év alattiaknak, mozgássérülteknek, hivatalos idegenvezetőknek stb ingyenes de nekik is kell speciális ingyenes jegy amit viszont nem lehet előre megvenni tehát velük/nekik be kell menni a jegyirodába, nem ússzák meg. A jegyeket a weboldalon hitelkártyával kell fizetni (dombornyomásos) majd kinyomtatni és bemutatni a bejáratoknál. A jegy a kiválasztott napon vagyis a megvásárlástól 30 napon belül kezdhető meg - az első bejáratnál érvényesítik és ettől kezdve 72 óráig (2018as változás) felhasználható a többi épületben is de csak egyszeri belépéssel. A jegyet emailben küldik meg és ki kell nyomtatni - nem elég a fizetési visszaigazolás. Alapvető szabályok: fedett vállak és lábak, nem lehet enni vagy inni, sem hangosan beszélni, sem mobiltelefont használni, nem lehet bevinni állatokat, sem cigizni sem vakuzni vagy állványról fényképezni. Nem szabad megérinteni a tárgyakat, szobrokat festményeket.

A firenzei Dóm ingyenesen látogatható, nyitvatartása elég kacifántos:  általában 10-17 óra között, de szombatonként negyed órával korábban zárnak, míg vasárnap és ünnepnapokon 13.30-16.45 között., csütörtökönkén 10.00-16.30 óra között,. Karácsony előtt változik a nyitvatartás (lásd a weboldalukat). Zárva karácsonykor, szilveszterkor, Húsvétkor és vízkeresztkor vagyis jan 6án. 

A Santa Reparata Kripta a Dom főhajójában van, innen lehet lemenni. A Dom megnézése idegenvezetéssel magában foglalja az alsó részt, vagyis a Santa Reparata kriptát is, info a linken. Nyitvatartása mint a Domnak, de zárva Húsvét csütörtökön és Húsvét vasárnap, junius24, aug15, szept8, nov1, karácsony, jan1.

A Dom múzeumában vannak az eredeti kőfaragványok és a paradicsomi kapu eredetije is, jelenleg zárva 2015 novemberig!!i Egyébként minden reggel 11kor mehetünk be vezetéssel, az ára 9 euro belépővel és 60perces a látogatás ideje. Nyitvatartása minden nap 9.00 - 19.30

A Brunelleschi kupola és a 92 méter magasan található panoráma teraszhoz 463 lépcsőn kell felmászni, bejárata oldalt van az északi oldalon, nincsen lift. Nyitvatartása hétfőtől péntekig 8.30-19.00 között, szombaton 8.30-17.00 óráig, vasárnap 13.00-16.00 között. Változó karácsonykor (dec 25 zárva, 26 nyitva), szilveszterkor, Húsvétkor és ünnepeken mint vízkeresztkor vagyis jan 6án, juni24én, aug15én, szept8án, nov1én, dec8án .... lásd a weboldalukat, klikk. Zárás előtt 40perccel bezár a bejárat, kötelező előre foglalni fix időpontra ha lőre megveszed.

A Battistero vagyis a keresztelő kápolna a Dom előtti téren van, híres főként a paradicsomi kapu - bejárat az északi oldalon.. Nyitvatartása: 8.15-10.15 és 11.15-19.30ig, szombaton bezárnak már 18.30kor és vasárnapokon 8.30-13.30 között vannak csak. Húsvét hétfőn, április 25én és május 1én 8,30-18,30 között. Junius 24én vagyis Firenze védőszentjének napján ingyenesen látogatható.

Giotto Campanillé-je vagyis az óratorony is meglátogatható, 414 lépcső vezet a tetéjre. Nyitvatartása: 8.15-19.00 között minden nap. Zárva karácsonykor, Húsvétkor és jan1én.

                                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A pisai Dom valójában szintén egy épületegyüttes, itt is van egy keresztelő kápolna vagyis Battistero, egy temetkezési rész vagyis Campo Santo és több múzeum meg persze a ferde torony vagyis a régi Campanille (órtorony ) de most mindenki Torre Pendente-nek nevezi mert ferde. Ezekről mind írtam részletesen a Pisát bemutató részben a régióknál, klikk ide.

Nyitvatartás: minden nap 9től kb naplementéig, vagyis március30ig este 7ig, márc 31től ápr 18ig este 8ig, ápr 19-máj3 és juni17-aug31ig este 10ig, máj4- juni 16ig este 8ig szept 1-8 között este 9ig, szept 8tol 30ig este 8ig. A téren amit Piazza dei Miracoli-nak hívnak több helyen lehet jegyeket venni: oldalt a bevezető út mentén aztán a végén a torony mellett jobbra sarkon és balra.

A toronyba (Torre Pendente) jegyeket előre kell megvenni on-line egy adott napra és órára 1-20 nappal előre, hitelkártyával előre kifizetve és kinyomtatva!! Szinte lehetetlen érkezéskor helyben szabad időpontot elcsípni még ugyanarra a napra. Már 18.00 euro a jegy ára, nincsen kedvezményes és  a gyerekek 8 éves kortól mehetnek csak fel a toronyba! Ezzel a jeggyel a Domba is be lehet menni (ingyen). A legfoglalt időpont előtt a torony mögötti épületben van egy jegypénztár (a többi épülethez) és egy ingyenes, kulcsos-szekrénykés ruhatár ahol  MINDENT le kell pakolni vagyis táskát, kabátot, esernyőt, csak egy telefont vagy fényképezőt lehet felvinni a toronyba. Csak 15 percet lehet fent tölteni és utána leterelnek mindenkit és jöhet a következő adag ember.

Még több informácio angolul és olaszul, jegyfoglalás és képek a hivatalos weboldalon: http://www.opapisa.it , de olaszul /angolul pontosan ezen a linken: http://boxoffice.opapisa.it/Turisti/app

  

                                             * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Sienában a Domról is írtam a várost bemutató cikkben-klikk ide. Ez is több részből áll vagyis itt is van egy főpület , maga a katedrális aztán a Piccolomini könyvesbolt, a Dom mózeum vagyis a Museo del Opera és az oratorio meg a Porta adel Cielo.Létezik egy Opapass -nak hívott kombinált jegy amivel szinte mindehova bemehetünk kivéve a porta al Cielo részt. 

Hivatalos weboldaluk  http://www.operaduomo.siena.it 

Nyitvatartás: március 1- november 1 között minden nap 10,30 - 19,00 között, a Dom maga ünnepnapokon és munkaszüneti napokon (vasárnap ) csak 13,30-18,00 és ezeket megelőző napokon 10,30-18,00. November 2től február 29ig a zárás korábban van, vagyis minden nap 17,30kor. Márciusban a vasárnapokon 10,30-17,30 között. A jegyiroda fél órával korábban zár mint az épületek.

Jegyek: A mindenre érvényes Opapass all inklusive ára nov 1 és febr 29 között 8 euro, márc 1- júni 28  között 13 euro, juni 29- júli 31 között 15 euro, aug 1-17 között 13 euro, aug 18- okt 26 között megint 15 euro, okt 27-31re 13 euro. A Domba télen ingyen lehet bemenni, egyébként 4 euro a belépúő vagyis március 1 és okt 31 között, két kiemelt időszakban viszont 7 eurot kérnek, ez a június 27- júli 31 közötti időszak és aug 18- okt 26 között. Itt a márványpadló fedetlen avgyis megtekinthető juni 29- júli 31 között és aug 18- okt 26 között, a belépő 7 euro. A Piccolomini könyvesboltba 2 euroért lehet bemenni. A Dóm múzeumba 7 euro a belépő, a kriptába 8 euro, a keresztelőkápolnába 4 euro, a San Bernardino oratoriumba 3 euro csak március 1- okt 31 között egyébként ingyenes. A Porta del cielo részre 15 euro a belépő március 1 és okt 31 között valamitn dec 26-31 között is, aztán nov 1 és dec 24 között csak 10 euro. A jegyek a jegyirodában megvásárolhatól, az árkádok alatt van a tér oldalán vagy aki el akarja kerülni a sorbanállást  az ide is a ticketone weboldalon keresztül foglalhat jegyet, hitelkártyás fizetéssel , klikk a linkhez ide. A 12 év alatti gyerekeknek kedvezményes, 1 euros jegyet lehet venni, aztán van az Opapass és a sima belépő, minden órában és félkor lehet foglalni az adott napra. Érdemes ide is beregisztrálni előtte és hitelkártyát kikészítve elkezdeni a foglalást.  

folyt köv

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145