A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Firenzétől északra

A legtöbben ebből az irányból érkeznek vagyis Bologna felől, átszelve a hegyeket. A völgyben elterülő Firenzével szinte egybeépültek ezek a városkák mint Fiesole, Campi Bisenzio, Prato és Pistoia

Fiesole  Kihagyhatatlan. A lenyűgöző kisváros csak 10 percre van Firenze belvárosától, ahová busszal is felmehetünk (7es számú). A zöld, enyhe levegőjű Fiesoléból belátni az egész várost, de az etruszk nép hagyatéka, a római kori romok és múzeumok is vonzóvá teszik a kis várost az idelátogatók számára. Fiesole területe már akkor lakott volt, amikor még Firenzéé nem.
Az ókori színház lépcsőin ülve olasz operaelőadásokat is nézhetünk, hallgathatunk. Ha pedig csak pusztán szabadulni szeretnénk Firenze zsúfoltságából, akkor arra is kiváló: sok étterem és kis bolt van a belvárosban, ahol nyugodtabban nézelődhetünk, megpihenhetünk.
Annak köszönhetően, hogy valóban páratlan kilátás nyílik innen Firenzére és Toszkána híres dombjaira, sok jómódú család egykori nyári rezidenciái is itt találhatóak. Így a környező erdős részen villák és kastélyok sorában gyönyörködhetünk. Ehhez közeli szállás a Pontessieve vár, medencékkel, rusztikus apartmanokkal, klikk ide

Mugello és Borgo di San Lorenzo  Mugello vidéke számos apró kis toszkán falucskából tevődik össze. Borgo di San Lorenzo festői szépségű települése talán azonban ezek közül is kiemelkedik. Az Óratorony, a Csodák Kápolnája és a Palazzo del Podestá tartozik a falucska fő látnivalói közé, nem beszélve a számos sagráról, ahol a tipikus helyi termékeket népszerűsítik. De sporteseményeket is gyakran rendeznek itt. A környéken rengeteg rezidencia, kastély és palota látható, amelyek egykor a Mediciek birtokában voltak. Érdemes ellátogatni a Parco e Villa Demidoff -ba Vaglia-ba, a Palazzo dei Vicari-hoz Scarperia-ba, illetve a Villa di Cafaggiolo -hoz Barberino del Mugello-ba, mely város a MotoGP-nek is otthont ad.

Sesto Fiorentino Közvetlenül Firenzéhez kapcsolódik, vagyis hivatalosan 6 km-re van tőle Sesto. Ha autóval jöttök Toszkánába, akkor a hegyek közül kibukkan- Barberino közelében- Firenze a völgyben, majd a reptér és Calenzano következik, és itt van mellette Sesto Fiorentino. Ez a 47.000 fős város szinte hozzánőtt a szomszédos Firenzéhez (és Calenzano), ipari zónák és bevásárlóközpontok veszik körbe a városközpontot és kísérik az autópálya melletti sávot- van itt Ikea, Obi, Ipercoop, de több híres olasz divatház nevét is láthatjuk kiírva az épületeken. Mégis leginkább a kerámiaművészet miatt ismert a város. Egy porcelán múzeum is van itt, mindezt bemutatva, ami a hosszú Museo Richard- Ginori della Manifattura di Doccia névre hallgat. (Nyitva szerdától szombatig 10-13 és 14-18 óra között, vasárnapokon csak csoportoknak előre foglalás esetén, zárva minden hétfőn és kedden, valamint egész augusztusban. A weboldalon azonban azt javasolják, hogy érdemes előbb odatelefonálni a biztonság kedvéért: 39-055-420-7767). Vannak itt igazi turista látványosságok is, mint például a város eredetére emlékeztető etruszk sírok, amik a la Montagnola részen találhatók, és alig 50 éve fedezték fel azokat. Egy régebben feltárt kisebb sírt ( Mula) közben beépítettek egy magánvillába pinceként (Garbi Pecchioli villa). Van itt egy természetvédelmi terület is, ami a Podere La Querciola névre hallgat: nagyjából 50 hektáros, aminek egy része mocsaras és jelenleg csak időszakosan működő kisebb megfigyelő és ismeretterjesztő épületek vannak az ösvényen. Aztán érdemes megnézni a San Martino templomot, a Palazzo Pretoriot. A város szűk utcái felkúsznak a szomszédos hegyoldalra is, ahová a szép kilátás miatt érdemes felsétálni.

Prato toszkána második legnagyobb városa mégsem szerepel az utikönyvekben pedig hangulatos belvárosa van középkori palazzokkal és a Domja is szép. A város neve már évszázadok óta a textilgyártáshoz kapcsolódik és ma is rengeteg gyár van a várost körbevevő ipari negyedekben ahol főleg kínai munkásokkal dolgoztatnak ezért a lakosok egy jelentős hányada második- harmadik generációs kínai. Valójában már az etruszkok is éltek itt, akit érdekel az meglátogathatja a Gonfienti-ben feltárt romokat. Aztán jöttek a rómaiak- bizánciak és longobárdok majd a rómaiak is éltek már ezen a területen de a X. században nővekedett meg a népesség és aztán az 1800as években élte a virágkorát. A városfal majd 5 kmes szakasza ma is látható mert körbeveszi a belvárost, régebbi része a XII. században épült és most 8 kapu maradt meg és több bástya. A piazza delle Carceri téren található a régi vár aminek neve Castello dell'Imperatore és Federico II di Sveva építtette az 1200as években. Nagyon kicsi, 8szögletes és jelenleg csak a falak maradtak mert a 2. világháboru idején lebontottak minden épületet belül és a fal mentén. A Palazzo Pretorio a régi városháza amely ma múzeumként működik. Eredetileg 3 kisebb épületből építették össze a mai palazzot, itt üléseztek a város elöljárói és volt börtön is ma pedig középkori kiállítást lehet megtekinteni. A Dom neve Catedrale Santo Stefano vagyis a Szent István Kaderális a VI. században épülthetett és a legtöbben Filippo Lippi freskoi és a külső szószék miatt látogatják amit Michelozzo készített és Donatello díszített. Ne felejtsük el a város jelképét vagyis a Textilmúzeumot ami jó program lehet akár gyerekekkel is (hőség vagy éppen eső esetén ideális) vagy a Luigi Pecciről elnevezett Művészeti központot ahol mindig érdekes kiállítások vannak.

Pistoia Ez már a hegyek alatt található, innen leeht felmenni a híres Abetone síparadicsomhoz. Temploma

folyt köv.

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145