A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Lucca környéke

Lucca ugyan egy sík részen található de a mögötte magasodó Appeninek fantasztikus kincseket tartogat. Nem csak természeti hanem történelmi és művészeti érdekességek is vannak errefelé: a hegyek lábánál van Collodi ahol Pinokkio 'született', Borgo a Mozzano az Ördögi híddal és kis falvak mint Bagni di Lucca ami fénykorában a legdivatosabb hely volt nemesi körökben. 

Maga Lucca mindig is a kedvenc városom marad mert közel van mindenhez és szerintem élhető de persze én más szemmel nézem mint ti turisták. A környéket viszont csak az utóbbi években fedezem fel újra mióta a síelés, rafting és erdei gyalogtúra vagy zarándokút is bekereült a csomagomba. 

Kezdjük Montecarloval amit ne keverjünk össze sokkal ismertebb és nagyobb testvérével, a francia Monte Carlo-val ahol ferrarik járnak és luxusjachtok ringatóznak a kikötőben. Na nem mintha ez nem lenn szép de egy teljesen más aktegoria- egy pici 4ezer lelket számláló falu a dombtetőn. A kis utcákon macskakövön gyalogolhattok, a tereken leülhettek kávézni vagy este az egyik étterem teraszára vacsorázni. Sokszor annyira szűk némelyik utca hogy két kezemmel érinthetem meg a falakat. Messze ellátni minden irányban Montecatini, Pistoia felé is, Collodi a másik irányban alig 5km- itt született a Pinokkio története és a gyerekeknek kitalált nagy park mellett egy fantasztikus villa van igazi angol parkkal. A régi házakat egy magas középkori fal veszi körül ami kifejezetten jó állapotban van, az erőd ugyan magántulajdon de mégis be lehet menni hétköznap délutánonként vagy hétvégén (5euro a jegy). 

Collodi - A hegyre felépült régi falucska mellett egy kastély és gyönyörüen rendbetartott parkja is vonza a turistákat. Jelenleg egy tematikus park müködik Collodiban, ahova éredemes ellátogatni gyerekekkel. . Carlo Collodi (eredeti nevén Lorenzini) újságiró egy gyerekújság hasábjain kezdte el írni 1881ben az "Egy burattino története" cimü meséjét, melyet aztán Pinokkioként adtak ki könyvben is. Ez a Biblia és Korán utan a legtöbb példányban kiadott könyv! A történet egy szegény fafaragóról szól, aki egy kisfiút formázó fabábot készit magának, ami életre kel. A báb rengeteg kalandba keveredik, és mikor csinytevéseit akarja titkolni hazugságaival elkezd nöni az orra. Hosszu sodrodása során találkozik a macskával és rokával, akik becsapják, a tündérrel és egy bálna gyomrában is megfordul.

Pinokkio Park Luccától északra található a kis hegyi falu mellett, melyben a könyv irója élt és a történetet ihlette. A park minden nap 8.30tol napnyugtáig van nyitva, a belépö 8.50 euro, és 6.50 gyerekeknek 3-14 évesig, és 65 év felettieknek, 3 év alatt ingyenes. További infok és képek a www.pinocchio.it weboldalon

Capannori egy kis falu ami nekem nagyon tetszik, cska 8km Luccától. Híres lett mert Napoleon testvére, Elisa Buonaparte 'uralkodásának ' idején itt állomásozott egy fantasztikus villábna. Ez a Villa Reale ami egy épület együttes egy 16 hektáros területen helyezkedik el fantasztikus parkjával. A legenda szerinte Orsetti grófja, aki a villa eredeti tulajdonosa volt, nem akart tőle megválni semmi pénzért de végülis 500 (vagy talán 700 ezer ) ezüst frankért beadta a derekát. Az 1800as évek elején járunk amikor Elisa egy újabb vagyont, még fél millio frankot költött nem csak a villára hanem a környező parkot angol kertnek csináltatta meg ezzel viszont eltűnt több barokk dísz és épület is. A növények egy részét a nápolyi palota ketjéből hozták, sőt állatokkal népesítették be az edőt is. Sajnos Napoleon bukásával Elisa is menekülésre fogta, ráadásul éppen 9 hónapos tehesen kellett bújdokolnia míg Triestben halt meg alig 42évesen. A Borbonok vették tehát és és Maria Luisa elköüldte ide építészét hogy befejezze vagy átalakítsa az épületet de jelenleg a Pecci Bunt család tulajdona volt akik a restaurálást is fedezték. Késöbb egy svájci pár vette meg akik luxushotelt akartak belőle kialakítani de egyelőre nem működik és csak a park látogatható jelenleg. Minden nap nyitva 10-18 óra között (télen csak 16ig és vasárnap zárva), a jegyek ára 8 euro, gyerekek 14-17 év között csak 7 euro, min. 10 fős csoportoknak is csak 7 euro és 14 év alatt ingyenesen létogatható.

Luccától 20kmre található a hegyek között Borgo a Mozzano ami egy 7300 fős kisközség, kb 100 méterrel a tengerszint felett, a Serchio folyó és a Lima patak találkozásánál. A Ponte del Diavolo-ról (Az ördög hídja) híres, melynek eredeti neve Ponte della Maddalena (Magdaléna híd), de mindenki csak az Ördög hídja-ként emlegeti. A 14. században építették és három asszimetrikus boltívből áll. A 900-as évek elején a jobb oldali boltívet a vasút részére emelték. Az „Ördög" elnevezés vagyis a híd története egy régi és ismert legendához kapcsolódik, miszerint a híd építőjének sokáig nem sikerült a középső boltívet úgy megemelnie, ahogyan szerette volna és ezáltal képtelen volt befejezni a „mesterművet"....kétségbeesésében az ördöghöz imádkozott, könyörgött. Az Ördög alku ellenében segített az építésznek, a hídon elsőként áthaladó „lélekért" cserébe. Így az Ördög segítségével mindössze egy éjszaka alatt elkészült a híd. Ravasz módon azonban a hídépítő egy kutyát küldött át a hídon elsőként...az Ördög becsapva ugyan, de a megszerzett „zsákmánnyal" elégedetten tűnt el a Serchio folyóban. A városka építészetét egyértelműen a vallás határozza meg, 11 darab kisebb-nagyobb vallási létesítménnyel rendelkezik. Ezek közül a legfontosabbak a Chiesa di San Rocco, Chiesa di San Jacopo, Chiesa del Santissimo Crocifisso, Convento di San Francesco, Madonna delle Grazie detta „Dei Ferri".

A hegyekben található Bagni di Lucca egy 6500 lakosú kisközség a Lima völgyben ami egy elég zajos hegyi folyó télen és tavasszal. Már az etruszkok is megvetették itt lábukat utána meg a ligurok értek le idáig, és a rómaiaknak is volt itt települése. A Ponte Maggio település barlangjában bronzkori leleteket is találtak. A termálvízről már a rómaik idejében is voltak feljegyzések tehát régóta ismert gyógyhatása. Több termálfürdő is található itt amiket 19 forrás táplál amiknek víze 35-54 fok között van. Két természetese barlang is van itt ahol gőzfürőzni is lehet: a Grotta Grande és a Grotta Paolina. A Jean Varraud fürdő az egyetlen ahol 54 fokos vízet éz gőzt taláhatunk, a világ első játéktermének épülete, az első roulette is ehhez kötődik. A Doce Basse víz 42-46 fokos, aztán a Demidoff herceg nevéht viselő eredetileg szegényeket ápoló gyógyközpont ma is működik. Aztán ott van a Bernabo, San Giovanni, Villa, Cardinali...A középkorban a zarándokok, kereskedők is jártak erre hiszen nem csak a via Francigena hanem a via Clodia Nuova is itt ment át a hegyeken Lucca felé - előbbi Romába utóbbi Emiliába vezetett. A reneszánsz idején a Luccában élő nemesi családok villákat építettek ide hogy a termálvizet és a kellemes klímát élvezzék nyaranta, egyre többen jöttek külföldről is. Mostani formáját mégis késöbb érte el az 1800as években amikor Napoleon testvére Elisa rövid ideig Lucca és Pombino hercegnőjeként és toszkána nagyhercegnőjeként nemzetközivé varázsolta a nyári lakhelyéül szolgáló városkát és a fürdőket. A Belle Epoque és az 1900as évek elején olyan hírességek merültek meg itt a vízben mint az olasz Pascoli és Carducci, Dumas, Bjron, Schelley, Puccini, Rossini, Verdi, Mascagni... de egyébként előttük állítólag már Hannibál is megállt itt majd Dante, A Terme Bagni di Lucca egy wellness hotel is egyben ahova ti is bemehettek. Bagni di Lucca Villa, közigazgatási központ, mely helyet ad Villa Ada-nak, a gyógyászati és terápiás céllal működő elegáns termálfürdő complexumnak. Még néhány érdekesség: itt volt először közkivilágítás Olaszországban már 1886ban, és itt alakult meg az első olasz cserkész szövettség is 1910ben.

Ki hallott már a szellemvárosként emlegetett Fabbriche di Careggine történetéről? A házcsoportként kezelhető kis falu miután szinte teljesen elnéptelenedett víz alá került 1947ben miután felépült mögötte a folyóra a gát. A teljes történetet elolvashatjátok az Blog menüben az Érdekességeknél- klikk ide.

fabbriche6 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145