A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Pisa más látnivalói

Akinek van egy kis ideje felderíteni a várost és nem raga le a ferde toronynál annak több templom, palazzo, etruszk és római koru helyszín vagy kiállítás áll a rendelkezésére. Kedvencem az antik hajók kiállítása ami gyerekekkel is szuper

Pisa Toszkána egyik nagy városa kb. 88 ezer lakossal, hasonló nagyságú mint Arezzo, Livorno és Pistoia városai. Az Arno folyó választja ketté, csakúgy mint Firenzét. Középkori épületei nagyon szépek, de híressé a világon ferde tornyáról vált. A városba Firenzéből vonattal vagy busszal lehet eljutni kb. egy óra alatt, de a legtöbben repülővel érkeznek közvetlenül ide. Sokkal nagyobb forgalmat bonyolít le a Galilelo Galilei reptér, mint a firenzei Amerigo Vespucci nevezetű és sok fapados járat is van Europa minden szegletébe. A tenger alig 15 km innen, Marina di Pisa kavicsos partja mellett hosszú homokos a part dél felé , Tirrenia is kiépített de Marina di Vecchiano már főleg szabad strand, de Viareggio is csak 20 perc é egy 15 km-en át homokos, kiépített parti üdülőváros-sor található, ez az elegáns 'Versilia' rész.

A legenda szerint még a trójaiak alapították, akik a görög Pisa városából érkeztek, de a római korban is fontos szerepet tölthetett be, ebből az időből maradt a Bagno di Nerone. Ami biztos, hogy híres tengeri hatalom volt, ma azonban csak a régi kikötő maradványai emlékeztetnek ezekre az időkre. Az itt élők már Krisztus születése előtt is hajózással foglalkoztak, ennek jelentős nyomait, kb 30 hajóroncsot találtak az i.sz. 200ból rakományukkal együtt 1998-ban. A pisai öböl a mai Livornonál kezdődött és egészen Viareggio-ig tartott, ma a San Rossore természetvádelkmi parkot találhatjuk itt. A XI-XIII. században Pisa nagyon jelentős tengeri hatalom volt, egyike a 4 Tengeri Köztársaságnak, Amalfi, Genova, Pisa és Velence mellett. A Földközi-tenger egész nyugati részén uralkodott, az Afrikával és Spanyolországgal meglévő kereskedelmi kapcsolatok hatással voltak a város tudományos és kulturális életére, és virágzására is. Aztán a középkorban a városok közötti csatározások során Firenze fennhatósága alá került és jelentősége folyamatosan csökkent.

Pisa hanyatlása elkerülhetetlen volt amikor az Arno folyó elhomokosodott, vagyis a tenger folyamatosan beljebb húzódott és eltávolodott a városfalaktól. Ma már Livorno a fő kikötő mind személyi, mind a teherforgalom szempontjából. Pisa azonban ma is nyüzsgő város, amelynek hangulatos utcácskáin érdemes végigsétálni. Nemcsak turistákkal, hanem sok diákkal is találkozunk, hiszen itt is van egy nagy egyetem. A várost kettéválasztó folyó és annak a partján álló házak egyébként egészen Firenzéhez teszik hasonlóvá. Itt folyt a szövetségesek ütközete is a második világháborúban, amikor lerombolták a fél várost. A folyótól északra eső városrész neve Tramontana =naplemente, a déli Mezzogiorno=dél (12óra).

A város jelképe a piros alapon fehér kereszt, ami az XI.-ik században került rá, amikor Pisa Szardínia felett is uralkodott, ahonnan ők űzték ki a szaracénokat. Ez a jelkép sok helyen megtalálható Pisában, pl. a városfal megmaradt részein is, de több más jelképe is van Pisának. A sas, amely a ghibbelin korból maradt meg, aztán Madonna, akihez különösen ragaszkodnak, a vadnyúl, amit márványból is megformáztak és a Dómban is van egy ilyen szobor. A négyfelé osztott címer pedig abból a korból maradt meg, amikor a város a Republica Marinare, vagyis a tengeri köztársaságok egyike volt.

A Piazza dei Miracoli, vagyis a Csodák tere a város szélén van, a régi kórház mellett, ide látogatnak el a legtöbben a ferde torony miatt ami nem más mint a Dóm harangtornya. Erről egy külön cikkben írtam, klikk ide

 

 

Piazza dei Cavallieri - A diáknegyed szívében található tér, létrejöttét I.Cosimo di Medici városátalakítási ötletének köszönheti, amellyel Giorgio Vasarit bízta meg 1558-ban. Cosimonak az volt a célja, hogy az épületek a tér irányába nézzenek és ne csak úgy össze-vissza. Ezért ma a téren állva ha körülnézünk, itt látjuk a palazzo della Carovana-t (1562-64), a della Canonica-t (1566) ,a palazzo del Consiglio dei Dodici-t (1603), a Puteano-t (1594-98), a palazzo dell'Orologio-t (1605-1608), valamint a S. Stefano dei Cavalieri (1565-69) és a S. Rocco (1575) templomokat. Középen pedig a Pietro Francavilla által készített szobor áll, ki másról: I. Cosimo-ról (1596). A középkorban egyébként ez a tér volt a város politikai és közigazgatási központja. De ma is Pisa második legfontosabb tere a Piazza dei Miracoli után. Azzal pedig,hogy a Scuola normale Superiore székhelyes is itt van, a tér az egyetemi élet központja is egyben.

 

Arsenale Mediceo - Le Navi Antiche 

vagyis a régi Medici család hajóépítő boltíves nagy épületei az 1500as években épült Cosimo alatt. Késöbb Lorénák átépítették, lefedték és lovarda lett belőle ahol a királyi lovasezred lovait tartották. Egy hosszabb romlás után a 2010es években kezdtek el rendbehozni majd áthozzák ide a római korból előkerült hajómaradványokat és kincseiket. Csak a véletlennek köszönhető hogy 1998ban a san rossorei vasútállomás munkálatai közben felbukkant pár fadarab és kaspódarab amikről kiderült hogy kb 2ezer éves római korai leletek. Lezárták a területet és elkezdtek ásni de szinte több volt a fa és kerámia mint a homok ahogy a régészek írják. A megtalált hajóroncsokat egy érdekes eljárással kezelték, mégpedig víz alatt tartották oxgén nélkül így nem romlott az állípotuk. Amikor kiemelték őket azonnal egy speciális kémiai fürdőbe tették őket ami konzerválta a fát, és egyóriási raktárban a a polcokon várták hogy helyet kapjanak valahol- na én ekkor láttam ezeket elsőként mert elkísértem a kisfiamat egy iskolai kirándulásra. Nem ragozom, engem már akkor is elvarázsolt az egyetlen összerakott és bemutatott hajóroncs meg a sok kiállítási tárgy de a mostani helyükön még jobban mutatnak és vagy 10 hajót is láthatunk a 30ból amit megtaláltak. Pont 2019 végén nyitotta meg kapuit az állandüó kiállítás azán a covid miatt bezárt de most újra vár mindenkit! Ez gyerekekkel is tuti program vagy egy esőnapra is kitűnő. Az épület első részében meghagyták a lovarda részt és a lovak helyett egy halom tárgyat láthatunk melyett a hajók mellett találtak: vannak itt kötelek, vasmacskák, hajóépítési kellékek pl kalapácsok, szögek, viasz. A mindennapi élet kellékei mint bőrruha, fapapucs, balzsamos üvegcsék, ékszerek, tábaljátékok, pénzek és mécsesek....Itt van az interaktív rész is ahol játékok, térképek, videok és vetítések segítik a játékos ismekedést .

 

Az első 'hajós' teremben  a leletek egy része található még dobozban hiszen 13 ezer ilyen láda van tele főleg amforák maradványaival. A képernyőkön futó videón láthatjuk hogyan sodorta el az ár a hajókat és borult bele a rakomány a folyóba és hogyan süllyedtek bele a mocsárba ami megőrizte őket. Itt található az első hajó maradványa és egy emberi csontváz ami nagy valószínűséggel egy tengerész (és kutyája) aki a felborult hajó fogságában halt meg. A további termekben különböző típusú hajókat láthattok, némelyikből csak a haógerinc maradt és a rakomány, de van lapos változat a sekély folyókhoz és katonai hajó is, sőt egy rekonstrukciot is megnézhetünk.

Infok: A kiállítást szabadon be lehet járni de aki megteheti nevezzen be egy idegenvezetésre ami kb 1 órás, 6 euroba kerül és indul 10.30 /12.00 /14.00kor és délután 15.30/17.00 ( nyáron 18.30kor is). A vezetésekre max 25en mehetnek, lehet kérni angolul, oroszul és kíniul is az olasz mellett, csak fülhallgatóval (akinek nincsen vehet a shopban 1,50 euroért). Előre kellene jelentkezni amihez a telefonszámokat, emailt a weboldalukon találjátok -   Weboldalukhoz klikk ide. 2021 augusztus 6tól csak érvényes covid igazolvánnyal lehet belépni a 12 év felettieknek. A maszk használata kötelező, ahogyan a távolságtartás is. A bejáratnál vannak kulcsos szekrények és teljesen új mellékhelységek is. 

Címe: Pisa, Lungarno Ranieri Simonelli 16. Közvetlenül előtte a folyóparton lehet parkolni de fizetős. 

nyitvatartás: csak pénten 15.30-18.30 és szombaton és vasárnap 10.30-18.30 (nyáron 20.30ig). A többi napon csak előre lefoglalt idegenvezetős vagy iskolai látogatások lehettségesek. Zárva december 24-25-31 és január 1, Husvét vasárnap, április 25 és május 1, augusztus 15. A jegypénztár egy órával elöbb zár. 

jegyek : felnőtt belépő 11,50 euro, gyerekek 6-18 éves kor között 6,50 euro, 6 év alatt ingyenes, családi jegy 2 felnőtt max 3 gyerek 18 év alatt 21,50 euro. Az idegenvezetés 1 órás és plusz 6 euroba kerül az adott időpontokban. Egyéb időpontban is lehet kérni vezetést legalább 10 fő esetén szintén 6 euro/fő. A weboldalon is lehet venni jegyet előre ahogyan a vezetésre is lehet jelentkezni.

 

Palazzo Reale vagyis királyi kastély ami az 1500as évek közepén építettek Buontalenti tervei alapján Francesco de Medici megbízásából. A San Matteo templom melletti régi Medici palotát akarták lecserélni egy újabbra Az épületet ráépítették az itt lévő XI-XII századi domus és lakótornyokra amiből még most is láthatóak részletek. A fő homlokzata a pisai arnopartra néz, hátsó részén kapcsolódik a San Nicola templomhoz és a Casa delle Vedove (özvegyek házához) kapcsolódik. Ma is látható a régebbi Vergadoro torony, a Dodi dei Gaetani és Gusmani tornyok. A Medici család főleg télen tartott itt megbeszéléseket olyan ilusztris vendégekkel mitn a pisai születésű Galileo Galilei vagy Francesco Redi természettudos, biológus (orvos). A Mediciek után a Loreénák vették át az épületet majd Olaszország egyesítésekor a Savoai család akik rendszeresen tartózkodtak itt -ekkor kapta a királyi jelzőt. 1919ben az államra szállt de a 2. világháboróban jelentős károkat szenvedett amit lassan tudtak helyreállítani.. A múzeumrész az emeleten található 1989 óta a városi nemzeti múzeum kiállításával ahol az itt élt neves személyek emlékeit nézhetjük meg mint díszes fegyverek, nagy brokátruhák, festmények, szobrok. Több becses tárgy is látható ami Pisa egyik középkori rendezvényéhez, a Gioco del Ponte vagyis a Híd játékához kapcsolódik melyet ma is megtartanak. Jelenleg az épületben van a Műemlékvédelmi felügyelőség helyi irodája is.

Infok: Csak az adott időpontokban lehet bemenni. A ruhatár jelenleg nem üzemel de cska kis méretű táskával lehet bemenni. 2021 augusztus 6tól csak érvényes covid igazolvánnyal lehet belépni a 12 év felettieknek. A maszk használata kötelező, ahogyan a távolságtartás is. A weboldalukhoz klikk ide-  A brosura letölthető innen- klikk.

címe Pisa, Antonio Pacinotti 46

nyitvatartás: hétfő-szerda-péntek 9.00 /11.00 /15.00 /17.00 órakor, szombaton 9.00 / 11.00 órakor. Zárva kedden, csütörtökön, vasárnap és ünnepnapokon, december 25én és január 1én.

jegyárak: felnőtteknek 5 euro, gyerekeknek 2 euro. Kumulatív jegy ami a Sna Matteo  múzeumba is érvényes 8 euro (gyerekeknek 4 euro).

 

Orto Botanico  - vagyis pisai botanikus kert. A kertet 1543ban Luca Ghini alapította és ez volt az első egyetemi kert a világon. Eredtileg az Arno partján volt de 50 évvel késöbb áttelepítették ide és kibővült 2 hektárra. Láthatunk itt mind az 5 kontinensről növényzetet mint sivatagi kaktuszokat, bambuszt , pálmákat... A régi gallériában még most is láthatóak azok az 1500as évekből való botanikus rajzok amiket még Medici Ferdinand toszkán nagyherceg helyezett el. A növényeken kívül a botaniks és biologia tanítás kellékeit is megnézhetjük az 1700as évekből. A viasz és agyagminták, akvarellek valódi művészeti alkotások. 

infok: Lehet kérni idegenvezetést is max 20 főre. 2021 augusztus 6tól csak érvényes covid igazolvánnyal lehet belépni a 12 év felettieknek. A maszk használata kötelező, ahogyan a távolságtartás is. Weboldalához klikk ide.

címe: Pisa via Luca Ghini 13, vagy jobbra a via Roma 56 kb 300 méterre van a ferde toronytól a Cavallieri tér után.

nyitvatartás: minden nap 8.30tól naplementéig vagyis június júliusban 21.00ig, július15- aug 15 20.30ig, aug 15-szept 5 20.00ig, májusban és szept. 6tól 19.00ig, októberben 18.00ig és télen 17.00ig. A bejáratot és jegyirodát egy órával korábban zárják be.Zárva december 25én és 26án, január 1én és 6án és előbb zár be vagyis 13.00kor december 24én és 31én. 

jegyek:  Felnőtteknek 4 euro, 6-12 év közötti gyerekeknek 2 euro, 6 év alatt ingyenes, családi jegy 8 euro szülők gyerekekkel. Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés. Idegenvezetés 7 fő alatt 56 euroért, 8-14 fő közötti csoportoknak 122 euroért, 15-21 fő között 178 euroért (gyerekek 6 év alatt nem számítanak bele) - az árban benne van a belépődíj is, előre kell foglalni (infok a weboldalon). A jeggyel megtekinthető az egyiptomi kiállítás is. 

 

Templomok

S. Paolo di Ripa- S. Agata :Az Arno folyóhoz közeli via Bixio utcában található, mely az antik városfalak egy jól megmaradt szakasza mellett fut. A Dómhoz hasonlóan római-pisai stílusban épült, régi Dómnak is hívják a hasonlóság miatt. Belsejét teljesen átépítették a háború után, de egy római kori szarkofágja megmaradt. Homlokzata a XII. századból való és egy római kori kis kápolna kapcsolódik hozzá, a Szent Agata. Ez egy nyolc-szögletű, vöröstéglából épült, jellegzetesen toszkán kápolna, bár a formája inkább iszlám stílust tükröz.

Santa Maria della Spina - egy ici-pici gótikus templom a folyó melletti sétányon, melyet a múlt században hoztak fel a közvetlen folyópartról. Felső részét márvány spirálok, csipkék, szentek és apostolok szobrai díszítik. Nevét onnan kapta (spina=tüske), hogy relikviaként őriz egy tüskét, amely a Krisztus fejére tett koronából származik és amit az 1330-as években egy kereskedő hozott Pisába. Belül szinte semmi nem maradt meg, mert a Múzeumba vitték a szobrait, márványdíszítéseit.

San Michele degli Scalzi - a folyótól elkanyarodva a fás Vialle delle Piagge utcán található a templom egy campanillével (=óratorony) egyetemben. Ez is ferde, mint a Dóm híres óratornya, hiszen az Arno folyó partja közelében lévő puha talajra épült. 1025-ből valók az első emlékek a kolostorról, amelyet később,1178-tól a Pulsanisi bencések laktak, akiket csak „scalzik"nak, azaz mezítlábasoknak neveztek. Innen ered tehát a templom mai neve is. A XV-XVIII. században szinte kézről kézre járt a kolostor: voltak itt apácák, majd Ágoston rendi kanonok, később pedig Olvitenai szerzetesek is. A második világháborúban, majd az 1949-es árvízben is súlyosan sérült, de mára már ezeket helyrehozták, így régi bája ma is megcsodálható. A templom alsó része a közeli San Giulianóból származó márvánnyal borított, felső része tégla. Elülső részén öt boltív van, három bejárattal. A belő tér látványos, hiszen ugye ferde, de van bent egy XIII. századbók való, arannyal festett feszület is.

Borgo Stretto - ez a városrész megér egy sétát... folyt köv

 Keith Haring 1989ben látogatott Pisába és festette fel a Garibaldi tér közelében lévő tűzfalra ( a San Antonio templom hátsó oldalán) a Todo mondo nevű muralesét ami kb 180m2es. Mivel 1990ben meghalt ez volt az utolsó műve. 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Hasznos info autóval érkező turistáknak: a belvárosban négy olyan zóna van, ahova tilos behajtani engedély nélkül, ez a ZTL zóna mint a többi toszkán városban, videokamerával figyelt utcákkal. Akiknek foglalásuk van valamelyik itteni hotelbe, azok behajthatnak a bejelentkezéskor és elutazáskor, és ott a recepciósok beütik a kocsi rendszámát a rendőrségi oldalra, de csak abba a zónába érvényes, ahol a hotel van, tehát ha valaki eltéved, akkor a többi zónába szóló büntit megkapja. A zónák térképei a város weboldalán található vagy klikk ide

Éttermek, kávézók... erről külön írtam egy cikket, klikk ide.

A Pisatour szervez idegenvezetővel 2 órás sétát angol-német-olasz nyelven hetente többször!

Főbb pisai események:
• Pisai szilveszter vagyis capodanno Pisano március 25, íme egy video a 2017es ünneplésről , klikk ide
• Regate Republica Marinara - egy középkori hajósverseny az Arnon, melyen az egykori 4 tengeri Köztársaság: Amalfi, Pisa, Velence, Genova csapatai vesznek részt ( minden évben a 4 város egyikében rendezik)
• Luminara di San Ranieri: jún. 16-án, a város védőszentjének napján felvillanyozzák az egész várost, főleg a folyóparton szép látvány. A fényt kb. 70.000 lámpácska az épületeken és többezer gyertya adja a vízen ringatózva.
• A Gioco del Ponte (június utolsó vasárnapja) Egy középkori játék, melyben a városrészek csapatainak egy nehéz rudas 'kocsit' kell áttolni egy hídon, míg a másik csapat ellenkező irányba tolja.

TOVÁBBI INFOK ezekről a programokról is a programajánlatnál, klikk ide

Ebben a cikkben a képek és információk egy része a Wikipedia weboldalról származik.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145