A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

fehér homokos strand

szinte a Maldív szigetekre emlékeztető a fehér homok ezen a partszakaszon, tele van mindig helyiekkel és a turisták is imádják. A háttérben lévő gyár azonban emlékeztet arra hogy miért is ilyen fehér a homok és vajon veszélyes-e itt fürödni

Miért fehér a homok? Mert nem homok hanem megőrölt mészkőpor....

Miről is van szó? A spiaggia bianca egy szép hosszú homokos partszakasz Toszkánában ahol szabadon lehet fürödni napozni. Már többször is megkapta a Bandiera Blu díjat amit a legszebb/legjobb tengerpartoknak ítélnek oda évben. A helyi Rugby csapat 94ben tartotta itt az első privát fesztát vagyis bulit aztán ez annyira kinőtte magát hogy 2003ban már 25ezren vettek rajta részt ami sajnos a szervezési godnok miatt az utolsó is volt mert betiltották. A strandon  finom fehér homok van mely szikrázik a napsütésben és nem melegszik fel hőség idején sem, hátul homokdünék magasokdnak, a  víz sekély és színe annyira világoskék hogy nemhiába mondja mindenki , hogy ez olyan mint a maldiv szigeteki partok. A parkolókat kiépítették, biciklisutak vezetnek ide, van egy kutyás strand része... a büfékben finomságokat lehet kapni, hétköznapokon és hétvégéken is nagy a tömeg. Nyáron rendeznek zenés esteket is, van dj lehet táncolni és van hogy sangria partit rendeznek vagy nagy tüzet raknak. 

Na de nézzük hogy akkor mi is a gond vele?

Lássuk mit írnak a hivatalos források. Kezdjük azzal hogy a Solvay egy nagy nemzetközi cég, itteni gyára már az első világháború előtt megépült tehát több mint 100évvel ezelött vették bérbe ezt a területet az államtól. A város ennek köszönheti lakosainak nagy számát akiknek sok egyenházat is építettek anno hogy idecsábítsák őket. A gyár szódabikarbonátot, hidrogén-peroxidot, polietilént... és más anyagokat forgalmaz amit a megőrölt közetekből vontak ki évtizedeken keresztül. A termelés több ütemben 2000től kezdve fokozatosan leépült, szinte teljesen leálltak - a szomszédom ott dolgozott de ő is elveszítette munkahelyét. Ez persze nem jelenti azt hogy a több évtizeden keresztül lerakott anyagok eltűntek volna. A mészkövet ugyanis megőrölték és a 40es évektől kezdve főleg merkurium (higany) hozzáadásával vonták ki a számukra szükséges anyagokat. A kis folyó ami eredetileg hűtővízként szolgált tele volt káros anyagokkal amik egyenesen a tengerbe jutottak- ezt több vizsgálat is kimutatta. A tengerbe egy hosszú stég is benyúlik amin keresztül a kész anyagokat a szállítóhajókra szállították. 

A gyár a 70es években élte fénykorát, azóta csökkent a termelés, lemondtak a merkur/higany használatáról és más módszerrel dolgoztak (elektrolizis) de a homokban valóban kimutatták a merkur jelenlétét ezért hivatalosan nem is lehetett itt fürödni. Múlt időt használok mert aztán a 2000ben az UNEP nemzetközi szervezet nyomására a gyárat rákényszerítették a merkur teljes mellőzésére és a termelést 70%al le kellett csökkenteniük.

Az évi több száz kg  'porhomok' amit a gyár a tengerbe helyezett el évtizedeken keresztül megváltoztatta a természetes környezetet is hiszen az áramlatok miatt elhomokosodott szinte teljesen Vada város kikötője is. Természetesen ennek az anyagnak az elszállítása és megfelelő elhelyezése millirádokra rúgott volna amit a gyár megspórolt azzal hogy a területet az állam neki adta bérbe ezért úgy gondolta hogy elhelyezheti itt. Gondolom akkor, több mint 100 éve a strandolás mint olyan nem volt probléma, hiszen a kis falu is alig párszáz házból állt csak. Jelenleg is több bírósági ügy van folyamatban a gyár ellen a megállapodások, szerződések be nem tartásáért és mivel lejárt a 100 éves földbérleti szerződésük. 

Mellesleg 1983ig hivatalosan működött egy lakossági hulladéktelep is itt a közelben, nem közvetlenül  parton és már elszállították a nagy részét.

kérdezhetnénk hogy ha valóban vannak káros anyagok a vízben és a homokban akkor miért nem zárják le? Azért mert a vizsgálatok nem mutatnak eltérő értékeket a megengedett szinthez, pedig olyan adatokat is néznek mint a különböző megbetegedések aránya a terület lakosságánál összehasonlítva az országos átlaggal és ebben sem találtak eltérést. Ez azért is megnyugtató mert a lakosság nagy része ott dolgozott/ik a gyárban és közvetlen kapcsolatban volt ezekkel az anyagokkal.

Hivatalosan tehát semmi sem indokolja hogy lezárják a partot. Mi is járunk ide ahogyan sok ismerősünk, ahogyan írtam lehet bérelni napernyőt, van büfé, zuhanyok és kiépített parkolók.... Mindent mértékkel, főleg a napsütést mert a fehér homok miatt sokkal gyorsabban le lehet égni tehát erős napvédelem mellett se maradjatok itt 3 óránál többet!

parkolás, megközelítés:

Pontosan Vada és Rosignano Solvay közötti partról van szó, 3 helyen lehet lejutni a partra az úttól ami a parttal párhuzamosan megy: Az északi részen Rosignano Solvay falu határában is le lehet menni a homokos partra. Aztán van egy lejárat középen egy kis parkolóval, a kis patak mellett amit kijejlöltek dogy-beachnek vagyis a kutyákat itt lehet levinni. Aztán a Vada felé eső részen ( déli rész) van egy dupla parkoló a közelekedési lámpánál ahol a parkolásért fizetni kell és kb 10percet gyalogolni a strandig- itt vannak a büfék, wc, zuhany stb.  A parkolás fizetős, van napi és félnapi jegy du1 után, 5-10 euro amit előre kell fizetni a bódénál amikor behajtasz. Nem árnyékos tehát érdemes leárnyékolni mert visszaéréskor megsültök benne. A parkolótól a part bizony egy kis sétányira van, szinte végig bokrok és fák között tehát árnyékban lehet menni. A kis úton és a parton a feketék árulnak napernyőt, matracot, nagy leteríthető takarókat, kalapot és vizipisztolyt papucsot, adida cipőt ....A part előtt a fék árnyékában van több lakókocsis büfé is asztalkákkal, isteni szendvicseket árulnak jó nagy pizzakenyérben, de van kávé és üdítők is. Leérve a partra egy faházban van egy komolyabb büfé ahol meleg ételeket is lehet kapni ebédidőben, vagyis csak fél 12-15 óra között, egyébként mindig kávét, üdítőt, fagyit meg szendvicset ha marad. Itt lehet kérni bérbe napernyőt, napágyat pár euroért, de kauciónak ott kell hagyni egy személyit vagy jogsit és mindenki magának húzza ki és teszi oda ahova akarja aztán du vissza kell hoznia- bezárnak du 18,30kor!  A büfé melletti hosszúkás faházban kabinok vannak az egyik oldalon zuhannyal a másikon pottyantós wc-k, előbbi fizetős és meleg vizes, 50 centessel megy ha jól emlékszem. Van itt egy kinti mosdókagyló hideg vízzel ami ingyenes de nem iható, a homokos lábatokat le lehet mosni hazaindulás előtt. 

A stég mellé költözött a vizisport központ ahol lehet bérelni vizisít, banánozni is lehet és kenuk is vannak meg persze kite surf mert ezen a parton mindig fúj a szél tehát lehet szörfözni, akár oktatásra is be lehet fizetni. Ahogy írtam a leégésre mindenkinek esélye van tehát nyugodtan mehet az 50 es fényvédelem és ne maradjatok egész nap!! Ne legyintsetek, rengeteg olyan turistával találkoztam akiknek jó a bőrük aztán nem tudtak aludni éjszaka annyira égett a bőrük. Utána elmehettek megnézni a kikötőben a jachtokat Rosignanoban, lehet fagyizni Castiglioncelloban vagy bevásárolni a valamelyik városkában

 

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145