A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

fehér homokos strand

szinte a Maldív szigetekre emlékeztető a fehér homok ezen a partszakaszon, tele van mindig helyiekkel és a turisták is imádják. A háttérben lévő gyár azonban emlékeztet arra hogy miért is ilyen fehér a homok és vajon veszélyes-e itt fürödni

Miért fehér a homok? Mert nem homok hanem megőrölt mészkőpor....

Őszintén leírom amit erről hivatalos oldalakon írnak és mindenki maga dönti el hogy ezek után mit tesz. Kezdjük azzal hogy a Solvay nemzetközi cég itteni gyára már az első világháború előtt megépült tehát több mint 100évvel ezelött vették bérbe ezt a területet az államtól. A termelés több ütemben 2000től kezdve fokozatosan leépült, szinte teljesen leálltak - a szomszédom ott dolgozott de ő is leveszítette munkahelyét. Ez persze nem jelenti azt hogy a több évtizeden keresztül lerakott anyagok eltűntek volna. A közeli bányákból érkezett anyagot vagyis mészkövet ugyanis megőrölték (ezért porszerű) és a 40es évektől kezdve főleg merkurium (higany) hozzáadásával kivonták belőle a számukra szükséges anyagokat, sőkat és előállítottak: szódabikarbonátot, hidrogén-peroxidot, polietilént... A kis folyó ami eredetileg hűtővízként szolgált tele volt káros anyagokkal amik egyenesen a tengerbe jutottak- ezt több vizsgálat is kimutatta. A tengerbe egy hosszú stég is benyúlik, állítólag ezen vitték ki az anyagot és jutott a vízbe a porhomok is.

A gyár a 70es években élte fénykorát, azóta csökkent a termelés, aztán lemondtak végre a merkur/higany használatáról és más módszerrel dolgoztak (elektrolizis) de a homokban kimutatták a merkur jelenlétét ezért hivatalosan nem is lehetett itt fürödni. Múlt időt használok mert aztán a 2000ben az UNEP nemzetközi szervezet nyomására a gyárat rákényszerítették a merkur teljes mellőzésére és a termelést 70%al le kellett nyomni.

Az évi több száz kilo 'porhomok' amit a gyár a tengerbe helyezett el évítizedeken keresztül megváltoztatta a természetes környezetet is hiszen az áramlatok miatt elhomokosodott szinte teljesen Vada város kikötője is. Természetesen ennek az anyagnak az elszállítása és megfelelő elhelyezése millirádokra rúgott volna amit a gyár megspórolt azzal hogy a területet az állam neki adta bérbe ezért úgy gondolta hogy elhelyezheti itt. Gondolom 100 éve swenki em fürdött itt a tengerben hiszen a kis falu is alig pár házból állt csak, aztán a gyár munkát biztosított sok embernek ezért megnőtt több ezerre a környék lakossága. Jelenleg is több bírósági ügy van folyamatban a gyár ellen a megállapodások, szerződések be nem tartásáért és mivel lejárt a 100 éves földbérleti szerződésük.

A másik kérdés a szeméttelep ugyanis 1983ig hivatalosan működött az a ma bekerített terület ahova a lakossági hulladékot szállították a környékről. Nem közvetlenül  parton van de közel hozzá és amíg nem végeztek egy alapos tisztítást bizony látható volt a szemét amiből a káros anyagok a csapadékkal bizony nem kizárt hogy a tengerbe jutottak.

A spiaggia bianca egyébként már évek óta többször is megkapta a Bandiera Blu díjat amit a legszebb tengerpartoknak ítélnek minden évben. A helyi Rugby csapat 94ben tartotta itt az első privát fesztát vagyis bulit aztán ez annyira kinőtte magát hogy 2003ban már 25ezren vettek rajta részt ami sajnos a szervezési godnok miatt az utolsó is volt mert betiltották. Nyáron hétvégenként zenével várják a nagyérdeműt, van dj lehet táncolni és van hogy sangria partit rendeznek. 

Na de nézzük hogy akkor ha valóban vannak káros anyagok a vízben-parton akkor miért nem zárják le? Azért mert  a vizsgálatok nem mutatnak eltérő értékeket. Sokan azzal érvelnek hogy a 11 anyag amit a nemzeti laboratorium (Arpat) vizsgál többnyire csak a káli baktérium és más hasonló szerves anyag jelenlétét méri. A vizsgálatban azonban olyan adatokat is néznek mint a különböző megbetegedések aránya a terület lakosságánál összehasonlítva az országos átlaggal és ebben sem találtak eltérést, minden az átlagos szinten van. Ez azért is megnyugtató mert a lakosság nagy része ott dolgozik a gyárban és közvetlen kapcsolatban volt ezekkel az anyagokkal.

Hivatalosan tehát semi sem indokolja hogy lezárják a partot. Ha egy turista életében egyszer jár erre és egy héten lejön akár 3-4 szer attól szinte kizárt hogy bármilyen kára származzon. Talán két éve kitetteki olyan táblákat amikre az van írva hogy a fürdés tilos, több nyelven is de nincsen ráírva miért és aztán eltűntek. Ettől függetlenül mindenki jár ide, fürdik és a napozásik mert a fehér homoko erősíti a nap barnítú hatását. Én is járok ide bár ez évente csak max 3-4 alkalmat jelent 

gyakorlati kérdések:

Pontosan Vada és Rosignano Solvay közötti partról van szó, 3 helyen lehet lejutni a partra az úttól ami a parttal párhuzamosan megy: Az északi részen Rosignano Solvay falu határában is le lehet menni a homokos partra. Aztán van egy lejárat középen egy kis parkolóval, a kis patak mellett amit kijejlöltek dogy-beachnek vagyis a kutyákat itt lehet levinni. Aztán a Vada felé eső részen ( déli rész) van egy dupla parkoló a közelekedési lámpánál ahol a parkolásért fizetni kell és kb 10percet gyalogolni a strandig- itt vannak a büfék, wc, zuhany stb.  A parkolás fizetős, van napi és félnapi jegy du1 után, előbbi 8 utóbbi 5 euro most, előre kell fizetni a bódénál amikor behajtasz. Nem árnyékos tehát érdemes leárnyékolni mert visszaéréskor megsültök benne. A parkolótól a part bizony egy kis sétányira van, szinte végig bokrok és fák között tehát árnyékban lehet menni. A kis úton és a parton a feketék árulnak napernyőt, matracot, nagy leteríthető takarókat, kalapot és vizipisztolyt papucsot, adida cipőt ....A part előtt a fék árnyékában van több lakókocsis büfé is asztalkákkal, isteni szendvicseket árulnak jó nagy pizzakenyérben, de van kávé és üdítők is. Leérve a partra egy faházban van egy komolyabb büfé ahol meleg ételeket is lehet kapni ebédidőben, vagyis csak fél 12-15 óra között, egyébként mindig kávét, üdítőt, fagyit meg szendvicset ha marad. Itt lehet kérni bérbe napernyőt, napágyat pár euroért, de kauciónak ott kell hagyni egy személyit vagy jogsit és mindenki magának húzza ki és teszi oda ahova akarja aztán du vissza kell hoznia- bezárnak du 18,30kor!  A büfé melletti hosszúkás faházban kabinok vannak az egyik oldalon zuhannyal a másikon pottyantós wc-k, előbbi fizetős és meleg vizes, 50 centessel megy ha jól emlékszem. Van itt egy kinti mosdókagyló hideg vízzel ami ingyenes de nem iható, a homokos lábatokat le lehet mosni hazaindulás előtt. 

A strandon balra költüzütt a stég mellé a sport központ ahol lehet bérelni vizisít, banánozni is lehet és kenuk is vannak meg persze kite surf mert ezen a parton mindig fúj a szél tehát lehet szörfözni, akár oktatásra is be lehet fizetni. A víz hamar mélyül a part nagy részén, szeles napok szuper hullámok vannak de nem szabad nagyon bemenni. A homok nagyon fehér ebből adódóan visszatükrözi a napfényt és ezért a víz nagyon világos kék színű főleg délelött Pont ezért nagyon hamar meg lehet égni. De tényleg!! Ezt most kihangsúlyoznám mert rengeteg olyan turistával találkoztam a parkolóban délután meg az apartmanházban is aki úgymond soha nem égett meg tehát 'minek-bekenni-magamat' elvet vallja és aztán dokihoz kell vinnem mert nem tud aludni sem éjjel úgy húzódik a bőre. Gondoljatok bele hogy ez egy extrém fehér homokos hely, a szél miatt nem érezni de a nap éget ezért magas fényvédővel többször is kenjétek be magatokat mindenhol és ettől függetlenül max 4 órát maradjatok. Utána elmehettek megnézni a kikötőben a jachtokat Rosignanoban, lehet fagyizni Castiglioncelloban vagy bevásárolni a valamelyik városkában és irány haza-meglátjátok hogy elég ennyi. 

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145