A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Volterra

Lassan Volterra is olyan ismert lesz mint a környező középkori városok bár nem nagysága hanem eredetisége és szinte biztosan állíthatom hogy a panoráma miatt- a környék dombjain szinte uralkodik ez a város, szép időben a tengert is látni és az augusztusi középkori hét szerintem a legjobb Toszkánában. 

Ez is egy teljesen középkori város melynek központját itt is vastag kőfal veszi körül és fantasztikus a kilátás 360 fokban, de van Medici erőd, etruszk romok, múzeumok és hangulatos kis éttermek a szűk utcácskákban. A város hangulatos de ridegebb mint Siena vagy San Gimignano, pedig jellegében hasonlít ezekhez, csak még középkoribb a hangulat. Egy dombtetőre épült Siena és a tenger között, így mint majdnem minden etruszk város, midnen irányban csodálhatjuk a környező termékeny toszkán földeket. A városnak ma kb. 12 ezer lakosa van és Pisa közigazgatási területéhez tartozik akkor is, ha 60 km-re van tőle.

Sok szállásajánlatunk van ezen a részen, mert itt lakom a közelben én is és ideális csillagtúrákhoz, mert a Firenze – Pisa - Siena háromszög közepén van nagyjából, klikk ide a listához.

Volterra, vagyis etruszk nevén Velathri a legfontosabb 12 etruszk város egyike volt. Az etruszk időkből maradt meg a városfal két kapuja, a Porta la Arco és a Porta Diana oldalsó kőblokkjai és a nemrég felfedezett etruszk sírok a város határában .A terület nagyon gazdag etruszk sírokban, lelőhelyekben, ezért a helyi Guarnacci Múzeum-ban található az ország egyik legnagyobb etruszk gyűjteménye. A több, mint 600 db urnán látható domborműről megismerhetjük ennek a titokzatos népnek a hitvilágát, szokásait. Gazdagságukat a vas és ezüst művesség mellett az egész Földközi tengeren folytatott kereskedelemnek köszönhették. Aztán ott van az a vékony magas, bronz, etruszk szobor, melyet Gabriele d'Annunzio nevezett el Ombra della sera-nak, azaz 'esti árnyék'-nak, mert szerinte egy naplementénél keletkező emberi árnyhoz hasonlít. Ezt a szobrot 1879-ben találta meg egy környékbeli földműves, aki tűzkaparónak használta, amíg valaki fel nem fedezte eredetét. Mivel sem ruházata, sem ékszerei nincsenek, nem lehet pontosan behatárolni hány éves és kit ábrázolhat.

A középkori időket idézi viszont a XIII. századi Palazzo Priori a főtéren, ami a firenzei Palazzo Vecchio-hoz hasonlít, de annál régebbi építésű. A torony csak késöbb került fel rá a XIX században. Homlokzatán megmaradtak a régi nemesi családok címerei és jelképei. Ma is ez az épület a városháza tehát vannak itt működő hivatalok is, az első emelten található termet ma is házasságkötésre használják, nagyon szép freskok borítják. Pár éve fel lehet menni a toronyba is, ha bírjátok! Belépőjegy 5 euro, kievezményes 6-16 közötti gyerekeknek és 60 éve felettieknek 3 euro

A város egyik legbefolyásosabb családjának az Incontri-knak is megvan még a házuk, ez a Palazzo Viti amiben ma is a család örökösei élnek de egy részét muzeumként megmutatják az érdeklődőknek. A nagyherceg minisztereként lett híres a család egyik sarja Attilio, aki az akkori reneszánsz épületre kissé barokkos homlokzatot szeretett volna de nem fejezték be soha mert a család Firenzébe költözött. Őszintén szólva kívülről nem igazán tetszik az épület. Az 1800as években a város megvette az alsó szintet és színházként használták egy kisebb átépítés után, ami az egyik legszebb Toszkánában. Az épület bejárata így került oldalra és a belső udvart is lezárták. Az évszázad vége felé jött a Viti család akik megvették az épület másik részét és befejezték a felső szint félbehagyott részeit és a kornak megfelelően díszitették. Ők alabástrom-kereskedelemmel foglalkoztak, ezért sok értékes és jelentős méretű szobor és más tárgy is megtekinthető itt hiszen ma is a család leszármazottai laknak itt.Kínai és távolkeleti csodák és többszázéves bútorok is láthatók amiket a család hozott magával, kiemelkedik a nagy 2 méter körüli gyertyatartó. Címe via dei Sart 41.

Casa Torre Toscano -  2017ben nyitott az egyik torony is ami a XII. század elején épült és laótoronyként használták, . A tulajdonosa Giovanni Toscano, az építész pedig Giroldo da Lugano volt, aki egy már meglévő tornyot épített át. A különbség szembeötlő hiszen eleinte védelmi céllal építették a tornyokat késöbb a békés időkben pedig nagyobb ablakokkal lakásként használták. A XVII században aztán a Guarnacci család összevonta a szomszédos épületekkel és átépítette a homlokzatot, ma is látható a család címere az egyik ablak felett. Késöbb az alabástrom szövettségé lett majd a Volterrai bank vett meg és végre megnyitották a nagyközönség előtt is. Érdemes felmászni a falépcsőkön a fent taláható teraszig ahonnan az egész városra rálátni szinte. Címe viaa Matteotti 2, a belépőjegy ára 2 euro és Szo-Vas-H napokon 11-18 óra, keddtől péntekig meg csak délután 14,30-18 óra között van nyitva

Egy hátsó utcában található a Dóm vagyis Catedrale. Ez a Piazza San Giovanni-n található, a 200-as évekből származik, ékessége a római korú faszobor a 'depisizione'. Az oltár két oldalán található márvány angyalokat Mino di Fiesole faragta, csakúgy, mint a szentségtartót, melyen a Hűség, Remény és Szeretet figurái láthatók. A kazettás mennyezet kék-arany díszítésű, a pulpitus (szószék) szobrai a XII. századból valók, melyek közül legszebb az 'ultima cena' (utolsó vacsora). Az északi hajó egyik oldalkápolnájában Fra' Bartolomeo 'Annunziazione' című alkotása dominál, a bejárat mellett szépek a szűz és a gyermek festett terracotta figurái.

A városban két vár is található, a régi a központban a Fortezza Medicea ami jelenleg is működő börtön ezért a közelébe sem lehet igazán menni. Az újabb, a 'Rocca Nuova' a fal mellett. A várost ma is egy kb. 8 km hosszú fal veszi körül, amin éppen kívül esik a római kori színház romja. Ez az ország egyik legjobb állapotban megmaradt ilyen korú színháza, melynek nagy részét helyreállították, például az 5 méter magas korinthoszi oszlopai is épségben maradtak. Tavaly óta ennek is látogatható a tornya, a Torre Maschio, áprilisban és májusban csak vasárnapokon 12-18 óra között, júniustól novemberig vasárnap és hétfpn 12-18 üra között. Egyszerre max 10 fő mehet fel, van egy angolul beszélő alkalmazott és a jegy 3 euroba keróül kortól függetlenül.

A város másik nevezetessége az alabástrom, ez a majdnem átlátszó, márványszerű, de puhább kő, melyből a helyi kézművesek fantasztikus tárgyakat készítenek, lámpákat, szobrokat, ékszereket. Egy másik jó ajándékötlet egy etruszk stílusú arany ékszer, hiszen több kis ékszerbolt is van, ahol a múzeumban lévőket másolták le.

belépőjegy 2022: pár éve itt is létezik a VolterraCard kártya ami 72órára érvényes és 15 euro felnőtteknek, családi jegy 10-18 év közötti gyerekeknek szüleikkel 8max 5 fő) 25 euro A jegy 10 év alattiaknak ingyenes, 12 euro a kedvezményes jegy 60 év felettieknek (igazolni kell) vagy diákoknak 6 éves kortól főiskolás korig. Ha csoportos jegyet vesztek az csak 10 euro de kell minimum 10 fő hozzá.  Bemehettek vele: Pinacoteca Civica, Ecomuseo dell'Alabastro,  Battistero di san Giovanni, Palazzo dei Priori, Museo Etrusco Guarnacci, Teatro Romano, Acropoli Etrusca

egyéb: A várost megrongálta az 1853as földrengés aminek a középpontjában volt és azóta is rezeg gyakran errefelé viszont mostanában az esőzés okoz károkat, pl 2014ben a középkori fal több helyen is leomlott 30-40 méteres darabokon és az utak tele vannak gödrökkel, féloldali lezárásokkal. Az elmúlt néhány évben a Twilight Saganak köszönhetően vált még híresebbé a város, ez volt ugyanis a Volturi klán székhelye a filmben.

Programajánlat (bővebben a programajánló menüpontban):

  • Július: 2 hétig a Volterateatro keretében előadások az egész városban.
  • Július vége: Volterra Jazz.
  • Augusztus vége: Ad 1398 vagyis a középkori hét, amikor Volterra teljesen visszaváltozik középkori várossá: az emberek jelmezekben járnak, és saját pénzt adnak ki, vannak kézművesek és más mesterségek képviselői is a város terein.
  • Szeptember első vasárnapja: Astiludio, a középkori zászlódobálók versenye.

Turista infók:
A városfalon belülre nem lehet behajtani engedély nélkül, ami csak a lakosok egy részének van. A fal külső oldalán található azonban több parkoló is, ezek nagyobb része fizetős parkoló. Mindegyik meg van számozva, így a belvárosból könnyebb visszatalálni az autóhoz, kis táblák jelölik az utat. A főtéren van egy turisztikai információs iroda.

Ezen a részen lévő szállásokat megtalálod a szállások menüben - klikk ide.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145