A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Volterra ad 1398

Augusztus 3. hetében rendezik a középkori fesztát Volterrában, egy igazi középkori városban Toszkána közepén. Az utcán középkori ruhában mászkálnak a helyiek, kézműves standok és kifőzdék vannak a tereken és szűk utcákban, utcazene, este közös tánc de vannak udvari bohócok, tűznyelők, lovagok lovaikkal, íjászok még beöltözött csuhás kéregetők is és az elmaradhatatlan zászlódobálók.

A fesztát a 90es évek végén kezdték el a helyiek és egyre népszerűbb már a turisták körében is. A fő események a két vasárnapra esnek, a hét többi napján délután van csak valami kisebb volumenű program de még az sem mindig. A rendezvényre a várost alaposan felkészítik, hiszen minden civilizációra utaló dolgot eltűntetnek, letakarnak, még az ajtókra is anyagra festett képekkel díszített függönyt tesznek, szalmabálák és faasztalok vannakn kitéve a terekre.

Több változtatás után jelenleg két helyszínene zajlanak az események, a belvérosban a Piazza Prioritól hátul a Dom felé és vissza meg a Medici Fortezza (működő börtön) melletti nagy parkban. Ilyenkor vagyis a két vasárnapon ezeket lezárják, és csak belépővel lehet belépni. Vannak különböző középkori mesterségeket bemutató standok, lehet enni kinti hosszú asztaloknál és padoknál és van egy csomó program, mint középkori lovagok összecsapása vagy a középkori ruhás felvonulás. A helyi lakosok kivart, nehéz bíbor vagy zsákszerű ruhában jelennek meg és apró babákat is hoznak magukkal - a babakocsit természetesen egy kis húzható szekér helyettesíti, szalmával kibélelve. Van egy kis malom amit szamár hajt, kézművesek mint pl aranyművesek kalapálnak, a gyapjú feldolgozás minden stádiumát bemutatják, fafaragók nagy faszobrai, alabástromművesek. Aki szeretne beöltözni annak egy zsákszerű ruhát adnak bérbe amit a saját ruhádra dobhatsz fel és ezért csak egy kis kauciót kértek (20 euro), amit visszaadnak amikor visszaviszed. Így én is beleolvadhattam a zajos tömegbe és a hajamba vettem egy virágos szalmakoronát is amit hazavittem. Imádom mikor elmegy mellettem egy középkori ruhákba öltözött zenekar korabeli hangszerekkel, dudával és csörgős sipkával meg bokacsörgőkkel, bőrruhában és megállnak egy-egy téren és elkezdenek zenélni. Aztán vannak manók is akiknek csücskös füleik vannak és ők a kicsiket szórakoztatják vagy csak elvonulnak gólyalábaikon, zsonglörök és tűznyelők is felbukkannak ahogy leszáll a sötétség. 

A nagy parkban napközben vannak lovagi bemutatok ahol összecsapnak lovaikon és kardjaikkal. Aztán van íjász verseny ahol profik mérik össze ügyességüket és vannak vadmadarak is pl sólyom amivel megmutatják hogyan lehetett vadászni. Este aztán nagy tüzeket gyújtanak és a sátraknál sorban áll a nagyközösönség hogy valami harapnivalót kaphasson- sült csülök, saslik, grillezett csirke, kenyér között kolbász vagy hús..... és hozzá bor vagy víz. Az ételek is mind középkoriak, vagyis evőeszközök nélkül, kézzel ehető ételek, esetleg zöldségleves ami a mi főzelékünkhöz hasonlít.

A pontos programot itt nézhetitek meg: www.volterra1398.it/

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145