A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Calcio storico

ez a foci és rugby keveréke középkori ruházatban, nincsenek szabályok tehát nagyon agresszív (mindent szabad) - Firenzében a Piazza Santa Croce téren

 Az első feljegyzések szerint már az 1400as években játszották ezt a játékot, eleinte csak a nemes fiatalok, de egy évszázaddal késöbb már mindenki részt vehetett. A mérközéseket a karnevál idején a via del Prato-n, piazza della Signoria-n, a piazza Santa Maria Novella-n tartották, de az ünnepi alkalmakkor, mint pl.Firenze védöszentjének napja (junius 24) vissatért a Santa Croce térre.
A legemlékezetesebb az 1530 február 17ei mérközés volt, amikor V. Károly csapatai ostromolták a várost, hogy visszazállitsák a Mediciek kormányzását. Mindezek ellenére az egész város a Santa Croce elött volt, hogy a tradicionális focimeccset megnézzék. Az ágyuzások ellenére megtartották, ezzel is kifejezve városuk iránti büszkeségüket, szeretetüket. A tötrénelmi leirásokbol tudjuk, hogy 1580ban 54 játékos 2 csapatra osztva küzdött egymás ellen, 3 sorba rendezödve, mint az okori romai ütközetekben.

Aztán 1739től 1930ig nem tartották meg, ekkor a fasiszták turizmust ösztönző kampányában kezdték újra 550 résztvevővel. Azóta a felvonulást a nemesek kezdik, akiket hangosan jelentenek be, majd a zászlóvivők a négy vársorészt képviselve (Santa Croce, San Giovanni, Santo Spirito és Santa Maria Novella). Középkori reneszánsz ruhákban vonulnak fel aztán a zászlódobálók, a zenészek, dobosok, a pályamester (bíró), és csapatonként 27 játékos. A Santa Croce csapat ruhájában a kék szín dominál, a San Giovanni csapatéban a zöld, piros a Santa Maria Novella és fehér a Santo Spirito csapat szine.

Juniusban vannak a mérkőzések, a döntőt a város védőszentjének San Giovanninak a tiszteletére játszák, akinek ünnepe 24ére esik melyet este tüzijáték is kisér (lásd külön is). A nyeremény: egy tehén, melyeta döntő után adnak át. A Santa Croce előtti teret homokkal boritják be, itt folyik a küzdelem, mely inkább hasonlit a rugbyre vagy amerikai futballra, mint a mi focinkra. A több száz éve szinte változatlan szabályok megengednek szinte mindent: rugást, öklözést, könyöklést, alsó ütést. A cél a labdát az ellenfél hálójába jutattani, amit aztán puskalövésekkel jutalmaznak ( a levegöbe természetesen). A hangulat fantasztikus, nem hiányoznak a vicces helyzetek és persze az orrtörések sem, de mindenképpen érdemes résztvenni rajta.
A 2008as változások során max 40évre tették a résztvevők korát és csak Firenzében vagy körzetében születettek vehetnek részt ezután. Megtiltották hogy azok a játékosok játszanak akiket az utóbbi két évben kizártak, tehát több teret kapnak a fiatal, kevésbé tapasztalt játékosok.

Egy elég hosszú film a 2011 június 18ai mecsről, amit a fehérek vívtak a pirosak ellen.

Akit jobban érdekel a téma megnézheti a weboldalukat www.calciostorico.it

jegyeket vehettek a Boxoffice vagy boxol weboldalakon vagy a helyi Boxoffice jegyirodában az állomás mellett

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145