Vagyis tavasszal eper és cserszeny feszta, nyáron bruschetta és stak, vagy pizza, ősszel gomba, vaddisznó vagy vadnyúl feszta....Rengeteg ilyen evéssel egybekötött hétvégi ünnep van Toszkánában.
Tavasszal van bruschetta vagyis piritós, aztán polenta, csersznye vagy eper meg szinte mindenféle helyi termény mint a csicseriborso vagy a spárga.... Nyáron a steak és pizza feszta megy nagyon de van olajban sültek fesztája vagy a fánkot ünneplik . Aztán jön ősszel a szüreti mulattság aztán jönnek a vadételek, gomba, gesztenye, tartuffo és olivaolaj meg persze a bor fesztiválok. Ilyenkor az utcák megélénkülnek, messziről is sokan jönnek azért hogy megkostolják a helyi finomságokat. Egy teljes listát készíteni ezekről szinte lehetetlenség, mert minden település tart ilyet de párat ajánlanék.
sagra delle fragole- eperfesztivál május elején terricciolában
Sagra delle cililicege - május végén Lariban
Vagyis a cseresznye fesztivál, ahol van csersznyés fánk és cserszenyelikőr meg persze friss cseresznye és ebdre meg vacsorára tipikus helyi ételek a nagy sátortető alatt.
Sagra della bruschetta - Lajatico, június 3. hétvégéje
Az én kis falumban rendezik meg ezt a 'piritos fesztivált', vagyis a nagy, ótlan toszkán kenyeret megpirítják a kinti fatüzeléses sütőben és többféle dolgot tesznek rá - lehet csak olivaolajjal és sóval enni, aztán ott van a zsírszalonnával (Lardo di Collonnata) vagy amgsült hollandtípusú vastag húsú pprikával, vajjal és szardíniával...
Sagra delle castagne- Orciato, okt 3. hétvégéje
Az egyik kedvencem bár ritkán van jó idő ilyenkor már. A falu régi iskolájánál lehet enni ebédet és vacsorát amiben avadisszno polentával a fix pont de van helyi fözelék és tészták is. Délután vannak gyerekprogramok és a falu házainak aljában mindenhol árulnak valamit. Van gesztenylisztes palacsinta, fánk és sima nyers vagy sült gesztenye . Lehet még kapni castagniaccio nevú gesztenyés vékony sütit meg persze sima gesztenyelisztet amiből otthon elkészítheő ezek bármelyike