A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

klasszikus látogatás a helyi termelőknél

Látogassunk meg pár tipikus toszkán farmot és nézzük meg hogyan készül a pecorino sajt, olíva olaj és bor- gyere velem kostolgatni és vásárolni

Szeretnéd megnézni hol készül a finom pecorino sajt, extra szűz olívaolaj vagy toszkán bor? Menjünk együtt borospincébe meg olívaolaj-présbe és egy farmra ahol pecorino és más sajtot kostolhatunk. A kirándulás célja hogy megismerkedjetek az olasz vidéki emberek életével és annak alappilléreivel a minőségi 'házi' ízekkel, kisebb családi BIO termelőnél!

Program:Lajatico egy kis falu, Andrea Bocelli szülőfaluja és mellesleg én is itt élek vagy 20 éve. A régi kőházak között sétálunk aztán lenézünk a fenti panoráma teraszról majd kocsival megyünk tovább a falu határában lévő Teatro del Silenzio-hoz. Ez egy szabadtéri színházhoz ahol Bocelli koncertezik minden évben egyszer (erről bővebben írtam a blog részen, klikk ide) . Egy családi farmon folytatjuk, ahol a gyerekek is megsimogathatnak kecskéket, juhokat de vannak tehenek, csirkék, kacsa és egy fekete kismalac is (meg kutyák). A gazda megfej nekünk egy kecskét és megkostolhatjátok a tejét, a vállalkozó kedvüek ki is próbálhatják a fejést. Aztán megnézzük a pecorino sajtokkal teli hűtőszobát és meg is kostoljuk ezeket de vehettek bio joghurtot és ricottat is meg fűszeres sajtokat, néha mozarellát is. Az árak igazán kedvezőek és a sajtokat le is vákumozzák hogy hűtő nélkül is el tudjátok vinni. Az úton elgurulunk Andrea Bocelli szülőháza mellett is ami ma is a tulajdona és van hogy maga az énekes is felbukkan egyik lován.

Folytatjuk utunkat egy olívaolaj sajtolóban, ahol megnézzük az olajfákat, az olajprést és kostolhatunk extra szűz olívaolajat egy kis kenyérrel. Vehettek olívaolajat is sima vagy citromos, narancsos és más változatban, különböző mérteben. Aki október második felében vagy novemberben jön az bekapcsolva láthatja a gépeket és a frissen kifolyó olajat is megkostolhatja. Megnézzük a helyi cinta senese disznókat is, ezeket a magyar mangalicához hasonlóan ridegen tartják, húsukból szalámikat, sonka készül. A kostolás mindig ingyenes de remélik hogy vesztek náluk olajat, olajbogyókrémet vagy májkrémet, szalámit. Bővebben a témáról írtam - klikk ide

Befejezésül egy helyi családi borospincebe megyünk, megnézzük a szőlőt, a pincét, hordókat. Laura elmeséli hogyan készítik a borokat amiből kiemelném a vin santo édes bort aminek készítése nekem teljesen új volt hiszen szárítják a szőlőt. Utána megkostolhattok többféle bort és idéntől beleveszem a falatkákat is vagyis kapunk egy kis tálon bruschettát és szalámit, kenyeret is hozzá. Természetesen vásárolhattok bort, ezek is BIO-k egyébként, lehet fizetni kártyával. Aki szeptember közepén érkezik az valószínüleg a szüretet és préselést is meglesheti :)

hol: találkozunk Lajatico főterén és egy rövid séta után autókkal megyünk tovább, libasorban utánam, összesen kb. 25kmert megyünk autóval

mikor: hetente legalább egyszer, du 4ől 8ig ( tavasszal/ősszel korábban 2/3kor kezdünk), a pontos dátumokhoz klikk ide

költségek : felnőtteknek 15 euro, gyerekeknek 10 euro plusz a hidegtálas kostoló a pincében mindenkinek fejenként 20 euro (2023as ár). Igény esetén és legalább 15 fő esetén adott napokon komplett vacsorát is lehet kérni náluk 30-35 euro/fő áron.

Hogyan: Mindenki saját kocsival jön mögöttem. Minimum 10 fő esetén indul, de kérésre bárkivel végigmegyek az eredeti időpontokon kívül is vagy más programmal ha kifizeti a 10 főt és persze találunk közösen időt rá. Az alapváltozatban 3 termelőhöz megyünk de igény esetén (min. 10 főre) változhat a program, beszúrhatjuk vagy lecserélhetjük olyannal mint mézes, egy családi tésztagyártó, likőrgyár vagy szarvasgomba keresés is amiket egyébként beletettem a másisk termelői körbe haladóknak, klikk ide

Jelentkezés emailben a  emailcímen

Hozzászólások   

0 #10 Viki 2024-05-07 15:12
2024 április
Kedves Viki,
Szeretném megköszönni a sok szép élményt és sok információt, amit a túra során kaptunk. A férjem nevében is mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat és jó kis társaság verődött össze aznapra.
Mindenképp keresni fogunk, ha arra tervezünk egy újabb pihenést.
Köszönöm, Zsuzsa
0 #9 Viki 2019-09-04 22:43
2019es csapat
Kedves Viki,
Fantasztikus program volt a termelői látogatás, az egész család nagyon jól érezte magát. Személyedben nagyon kedves, tájékozott embert ismertünk meg, sok érdekes információval lettünk gazdagabbak. Mindenkinek ajánlani tudjuk ezt a programot. Remélem jövőre is találkozunk. További sikerekben teli munkát kivánunk neked.
Üdv.: Marietta
0 #8 Viki 2018-09-03 11:40
2018asok
Szia Viki!

Nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy megnézhettük a termelőket, hogy mi hogy készül.
Rengeteg igazi toszkán finomságot hoztunk haza, reméljük valamennyire kárpótolják az igazi Toszkána hiányát! :)

Lajatico valóban egy igazi gyöngyszem!

Reméljük hamarosan találkozunk még!
Ha járunk arrafelé, biztosan beiktatunk még egy Viki-túrát! :)

Üdv:
Z. Ádám
0 #7 Viki 2018-08-01 10:13
2018asok
Szia Viki!

Eltelt már több mint 2 hét, újra benne vagyunk a mókuskerékben, de még nagyon sokszor eszünkbe fog jutni a kirándulásunk Toszkánába, és ebben nem kis szereped van neked is. Épp tegnap meséltem az egyik barátomnak, hogy milyen szerencsénk volt azzal, hogy rád találtunk.

Úgyhogy szeretném megköszönni még egyszer, hogy ilyen lelkesen és odaadóan segítesz nekünk, utazóknak, és sok erőt kívánok a rengeteg nyűgünk kezeléséhez! :-)
És azt is megígérhetem, hogy mint annyian mások én is továbbadom az ismerőseimnek, hogy van ott messze valaki, egy biztos pont, akire a támaszkodhatnak az arra járók!!!

Látom ma termelői nap van, hát lélekben ott leszünk. (Vehettünk volna több bort is, mert már mindet elajándékoztuk és nekünk nem maradt.)

A Balatonra jó időt és jó pihenést kívánunk!!

Üdv,
Tóni

(p.s. Milyen jól beszélsz magyarul... :-))) )
0 #6 Viki 2018-07-16 00:15
2018as csapat
Viki!
Szerencsésen megérkeztünk, bár voltunk dugóban Firenzénél, Bolognánál, Gráz után megúsztunk egy jégesőt.
Szeretném megköszönni mindannyiunk nevében a segítségedet, nagy sikere volt a csütörtök délutáni termelői programnak.
(Most lett vége a meccsnek, és már behűtöttem az Armidát amit most megiszunk cantuccival.)
Reggel a T. bekapcsolta TV-t és éppen Toszkánáról volt egy film, jó volt megnézni, új ötleteket is adott.
Megállapítottuk, hogy Toszkánát nem lehet megunni. Úgy, hogy amint lehet megyünk ismét.
Még egyszer köszönök mindent.
Üdvözlettel: Manyi
0 #5 Viki 2017-06-02 01:11
2017 május
Kedves Viki!
Szeretnénk megköszönni a termelői túrát.Nagyon finom sajtokat és borokat kostóltunk.Szerencsére vettünk is ,igy már itthon élvezzük a Toscan izeket .
Köszönjük az idegenvezetést,nagyon jól éreztük magunkat !
További sikeres munkát kivánunk!
Üdvözlettel:
H. Andrea
0 #4 Viki 2016-10-25 00:33
2016os kirándulók
Hazatérésünk után számunkra is világossá vált, hogy Toszkána az a hely, ahová vissza szeretnénk még térni. A szállás kiválasztásában, a napi programjaink megszervezésében nagy segítséget jelentett a honlapodon található rengeteg hasznos információ....
Felejthetetlenre sikerült az általad szervezett olíva-sajt-sonka-bor kóstoló körút, elbűvöltek bennünket a kisebb-nagyobb települések: minden dombon házak, birtokok, közöttük végtelen szőlő ültetvények, olajligetek. Középkori utazásokat tettünk Sienában, Firenzében és a környék kisebb településein: a várfalak nagy barátai lettünk....
....Alkalmunk volt kicsit " beleízlelni " a helyi kultúrába, gasztronómiába és persze a csodás épületek és városok által "visszazuhanni" a történelembe..
Köszönjük az útmutatást és a társaságodat!
0 #3 Böbe 2016-05-03 15:15
Kedves Viki, Május 18-i program érdekelne bennünket, 10 fővel, várom visszajelzésedet a részletekről.
+3 #2 Rekavicky 2015-07-06 18:44
Szia Viki !

Nagyon sok szépet láttunk Toszkánában .
Sok élményünket Neked is köszönhetjük . Például egyszerű, de érdekes és hasznos ötlet volt az olajos- boros - sajtos kirándulás szervezése. Mi nagyon élveztük . Nélküled biztos nem jutottunk volna el oda .
A Cinque terréről nem is beszélve.
Most már itthon vagyunk, de szép emlékekkel tértünk haza.
Köszönjük szépen !
További sikeres szervezést kívánok !

Üdvözlettel :
Anikó
0 #1 misonnor 2015-06-21 13:12
Szia, nekünk a sajtos-olajpréses-boros program nagyon érdekes lenne, de csak 22-én tudunk részt venni.
csak ketten vagyunk.
Ugye lesz?

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145