A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Cinque Terre egynapos kirándulás velem

A tengerparti falvak színes kis házai sokak 'kívánságlistájára' felkerülnek és joggal- ha nem akarsz semmit a véletlenre bízni, mehetünk együtt

2023 máj

A Cinque Terre nem Toszkána hanem már Liguria tartományban van de ez végülis kinek számít? Hiszen Toszkána nyugati partján a tengert követve simán átérünk ebbe a tartományba Pisa után. Az 5 kis falu mindenkit elbűvöl és ez érhető: hegy-tenger-színes házak-narancsfák.... szépségeiről már írtam több cikket, ezekhez klikk ide.

Az egész úgy kezdődött hogy itteni barátaim a faluban rábeszéltek egy egynapos-buszos útra de ez még 2005ben volt. Aztán a szüleimmel, barátaimmal mentem ide nyáron, de voltam télen és kora tavasszal is aztán a visszajáró, baráttá vált utazók kértek meg hogy kísérjem el őket. Egyre jobban kiismertem magam a terepen, hol lehet parkolni, hogyan járnak a vonatok, hajók, hol lehet fürödni. Lassan kikristályosodott az egynapos program amibe bele lehet préselni belőle annyit ami még kényelmes de mégis a legtöbbet mutat. Elvezetem az 'autókaravánt', keresek alternatív parkolót ha ez tele van, intézem a kikötőben a jegyvásárlást ha mennek a hajók vagy az állomáson a vonatjegyet ha nem mennek. Nem marad le senki, nem szállhat rossz hajóra vagy vonatra, megmutatom hol a wc, elmondom mit érdemes enni és venni....

napi program:

indulás reggel 8kor Lajaticoból majd Pisán át észak felé egészen Lerici faluig vagy La Speziáig megyünk. Közben megállunk 9 óra körül egy benzinkutnál ahol becsatlakozhatnak a többiek és van idő egy gyors wc szünetre, szendvicset, kávét venni (10perc) Ekkor derül ki hogy hajókázunk vagy vonatozunk vagy ezt is / azt is. Ettől függ az hogy hol parkolunk és mennyire sietünk. Ha mennek a hajók akkor leparkolunk az állomásnál vagy a kikötőben és irány a hajó. (A közlekedésről írtam a Cinque terrés menüben, klikk ide.). 

Leérve megvesszük a hajójegyeket és indulunk is az első, fél órás hajókázásra. Az első kikötőnél leszállunk egy órára és megnézzük Portovenere színes házait, templomait, lehet kávézni vagy egy fagyit választani. A  következő hajóval szoktunk továbbindulni és pár kiszállással felfedezni egy párat a falvakból. Az utolsó Monterosso, ahonnan hajóval vagy inkább vonattal indulunk vissza a nap végén. A falvakról pontosabb leírást és képeket találtok a Cinque terre menüben vagyis klikk ide. Egyszerre több hajó indul a kikötőkből és elég nagy a tömeg mindenhol, erre készüljetek fel mert nem tudunk ellene mit tenni.

Igazi strand csak Monterossoban van, kár hogy szinte mindig tele van, de Manarola talán amit legtöbb fotón viszontlátunk, Riomaggiorében van a legjobb tengeri herkentyűs, Vernazzában van a legrövidebb főutca.... Nem kell bakancs de aki bírja és szeretne az felmászhat a bármelyik faluban a házak mögötti utcákon egy magasabb pontra és innen lenézve egészen más szemszögből láthatja az egészet. Monterossoban a strandok nagy része fizetős nyáron ( július-szept 15 között) és tele vannak, de vannak szabad szakaszok is ingyen zuhannyal. Innen legkésöbb a 17órás hajóval vagy a 18,12es vonattal indulunk vissza az autóhoz. Aztán legkés9bb 19kor indulhatunk haza az autókkal fáradtan de lebarnulva és tele szebbnél szebb fotókkal, emlékekkel

mikor: nyáron minden héten kijelölök egy napot és ha összejön legalább 15 fő akkor megyünk. A lehettséges dátumokhoz nézzetek be a programnaptárba, klikk ide

Honnan: régen mindig Lericiből mentünk de túl sok a hajókázás benne (főleg visszafelé egyben több mint másfél óra) és augusztusban nehéz parkolóhelyet találni. Ezért mostanában inkább La Speziából indulunk így rugalmassabb a program és nem gond ha nem mennek a hajók mert van vonat. 

Költségek:  Az autópálya Pisa - Sarzana vonalon kb 7 euro, La Speziáig 8,30 euro, aki messzebbről jön annak logikusan több. A hajóra a legdrágább napi jegy ára 2022ban 37 euro felnőtteknek és 20 euro 12 év alatti gyerekeknek ( 5év alatt ingyenes), ezzel brámelyik hajóra fel lehet űlni a nap folyamán. Én inkább a 30 euros jegyet szoktam megvenni amivel egy irányban lehet csak menni bárhol ki és visszaszállva mert visszafelé inkább vonatozok. Lehet fizetni kpvel vagy hitelkártyával is, már meg lehet venni előre online bár én nem szoktam. Lericiben a parkolás napi díja 12-15 euro, ez kpben vagy hitelkártyával fizethető. Monterossoban a strandon egy napernyő 2 napággyal 28-45 euro között akkor is ha csak 2 órára szeretnétek (nem érdemes szerintem). Nekem fejenként 15 eurot számoljatok ebben az esetben is, gyerekeknek csak 10 euro, 2 felnőtt 2/3/4 gyerek 50 euro

egyéb: Mindenki saját kocsival jön. Én Lajaticoból indulok tehát jöhettek utánam/velem de be lehet csatlakozni Pisánál és Viareggionál. Ha akartok fürödni hozzatok fürdőrucit, kis törölközőt, papucsot mert éget a kavics (lehet ingyen zuhanyozni utána). Ha egy kis palack vizet hoztok mindenhol meg tudjátok tölteni ingyen is. Ne cipeljetek nagy pakkot, mindig más hajóval megyünk tovább! Viszek tengeribetegség elleni gyógyszert szükség esetére. Ha nagyon hullámzik a tenger akkor lehet hogy a kis falvakban nem állnak meg a hajók vagy egyáltalán nem mennek, tehát vonatozunk de ez csak reggel 9körül derül ki.

A pontos menetrendhez nézd meg a közlekedéses cikket, klikk ide . Mindegyik kikötőben ki van írva ugyanez a menetrend és a reggeli jegyvásárláskor is adnak egy menetrendet kézbe mindenkinek. 

 * * * * * * * * * * * * *

Aki egyénileg szeretné felderíteni a térséget annak érdemes elolvasni a többi infot itt a Cinque terrés menüben a látnivalókkal közlekedéssel kapcsolatban. Lehet gyalogtúrázni is kora tavassazl és késő ősszel mert egyébként elég megeröltető a forróság miatt a sok szintkülönbséggel- ezekről is írtam ugyanott. Vannak helyben szálláslehetőséget is helyben Fulviánál, szoba és apartman vagy Lerici apartmanhotel a strandtól gyalogos távolságban - de jó előre érdemes foglalni mert itt mindig szezon van.

Vissza a Cinque terrés menühöz klikk ide. 

Hozzászólások   

0 #5 Viki 2019-08-31 00:41
2019es család
Szia drága Viki!!
Nagyon köszönjük Neked ezt a szuper, emlékezetes napot. Nagyon jól éreztük magunkat, élveztük minden percét.
Sok-sok kellemes utast kívánunk még Neked a munkád során, biztosan mi is bővíteni fogjuk a népes tábort, és visszük tovább jó híredet.
Az is biztos, hogy a “Toszkán mániát” is nézegetni fogjuk, és reméljük még találkozni fogunk!!
Bízunk benne, hogy szerencsésen haza értél és nem várt túl nagy rumli a lakásban!
Nagyon jó pihenést, holnapra meg kellemes főzöcskézést kívánunk!
Millió puszi!
Szilvi, Jeni, Patrícia, Patrik
0 #4 Viki 2019-08-05 14:56
2019es család

Szia!
Először is tudatjuk, hogy fáradtan ugyan, de szerencsésen hazaértünk. Szeretnénk megköszönni mind a tavalyi, mind az idei szervezési munkádat a szállás ügyében, valamint a rengeteg információt és türelmet, amit kaptunk tőled, a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.
A Cinque Terrei kirándulás hatalmas élmény volt, és örülünk, hogy veled csináltuk végig, mert így sok hasznos dolgot tudhattunk meg, és egy kitaposott, bevált túrán vehettünk részt, amit egyedül úgy sem tudtunk volna ilyen szinvonalon megtenni...
......
Kívánjuk, hogy teljen jól a balatoni pihenésetek, megérdemlitek. Mégegyszer mindent nagyon köszönünk, Toszkána nagy szerelmünk lett a két vakáció alatt, fantasztikus vidék, aktív nyaralóknak kíváló és ámulatba ejtő.
Jó egészséget kívánunk neked, és jó szívvel fogjuk ajánlani a honlapodat bárkinek!
Üdvözlettel: Sz. család
0 #3 Viki 2018-07-12 14:23
2018as július
Szia
kicsit megkésve ugyan, de annál őszintébben szeretnénk még egyszer megköszöni a június 27 Cinque Terrére kirándulást és azt a rengeteg csodás dolgot amit láttunk az út alatt, amiben nagyon sokat segített a honlapod. Remélem lesz alkalmunk még használni mert beleszerettünk a vidékbe és csak kicsiny részét tudtuk bejárni.
Még egyszer köszönünk mindent.
Norbert
0 #2 Viki 2016-09-30 11:02
2016os mail
Szia Viki,

ismételten sikerült nyolc felejthetetlen éjszakát eltölteni Toscana-ban, hála Neked! Claudio Villája remek volt, a kilátás leírhatatlanul szép volt,még a tengert is látni lehetett a teraszokról. A naplementéket sem hagytuk ki soha, 1(-2) pohár bor mellett csodáltuk ahogy lassan lenyugszik a nap!
Külön köszönet a az egész napos Cinque Terre-s kirándulásért,nagyon tetszett a hajózás része egyik faluból a másikba!
Még visszatérünk!
Sherri,Becky,Gwyn,Robi,Laci
0 #1 Viki 2016-09-19 23:25
2016os mail Szia!

Bocsi, hogy eddig nem küldtem, amit megígértem, de közben otthon is voltak teendők... épp házfelújításban vagyunk.

Sikeresen hazaértünk... De bármikor visszamennénk, mert hihetetlenül jól éreztük magunkat Toszkánában. Jókat ettünk, kirándultunk, strandoltunk, vásároltunk... stb.
Így utólag is nagyon köszönöm, hogy olyan sokat segítettél... szerencsére nem kellett sokszor hívni Téged, de amikor hívtalak, egyből segítettél is... nagyon nagy segítség voltál! :)
És külön köszönet, hogy az utolsó pillanatban csatlakozhattunk hozzád a Cinqueterre kirándulásra. Megnyugtató volt, hogy ott voltál és nem kellett azon görcsölnünk, hogy vajon majd melyik hajóra kell felszállnunk, mikor kell leszállnunk, stb. Így elengedhettük magunkat......
Ja, és ettem még kint kagylós tésztát, azt is Te ajánlottad... húúúú azzz milyen finom volt! Köszi a tippet! :)

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145