A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Cinque Terre egynapos kirándulás velem

A tengerparti falvak színes kis házai sokak 'kívánságlistájára' felkerülnek és joggal- ha nem akarsz semmit a véletlenre bízni, mehetünk együtt

2022 május 22én frissítve

A Cinque Terre már Liguriában van de ez végülis kinek számít? Hiszen Toszkána nyugati partján a tengert követve máris átérünk ebbe a tartományba. Az 5 kis falu mindenkit elbűvöl és ez érhető: hegy-tenger-színes házak-narancsfák.... szépségeiről már írtam több cikket, ezekhez klikk ide.

Az egész úgy kezdődött hogy egy buszos útra mentem ahova a falu szervezett be mindenkit de ez még 2005ben volt. Aztán a szüleimmel, barátaimmal mentem ide nyáron, de voltam télen és kora tavasszal is aztán a visszajáró, baráttá vált utazók kértek meg hogy kísérjem el őket. Egyre jobban kiismertem magam a terepen, hol lehet parkolni, hogyan járnak a vonatok, hajók, hol lehet fürödni. Lassan kikristályosodott az egynapos program amibe bele lehet préselni belőle annyit ami még kényelmes de mégis a legtöbbet mutat. Elvezetem az 'autókaravánt', keresek alternatív parkolót ha ez tele van, intézem a kikötőben a jegyvásárlást ha mennek a hajók vagy az állomáson a vonatjegyet. Nem marad le senki, nem szállhat rossz hajóra vagy vonatra, megmutatom hol a wc, mit érdemes enni és venni....

nyári program: indulás reggel 8kor Lajaticoból majd Pisán át észak felé egészen Lerici faluig vagy La Speziáig megyünk. Közben megállunk 9 óra körül egy benzinkutnál ahol becsatlakozhatnak a többiek és van idő egy gyors wc szünetre, szendvicset, kávét venni (10perc) Ekkor derül ki hogy hajókázunk vagy vonatozunk vagy ezt is azt is. Ha mennek a hajók akkor leprakolunk majd a kikötőbe megyünk a hajóhoz. (A közlekedésről írtam a Cinque terrés menüben, klikk ide.). 

Leérve megvesszük a hajójegyeket és indulunk is az első, fél órás hajókázásra. Az első kikötőnél leszállunk egy órára és megnézzük Portovenere színes házait, templomait, lehet kávézni vagy egy fagyit választani. A déli hajóval szoktunk továbbmenni az 5 kis falu felé illetve mellette elhaladva az utolsóig ami Monterosso, ez kb 1,15 órás hajókázás. A falvakról pontosabb leírást és képeket találtok a Cinque terre menüben vagyis klikk ide. Most már több hajót indítanak egyszerre egy kikötőből ezért relatíve kisebb a tömeg a hajókon és lerövidült a hajókázás kellemetlen része vagyis amikor állunk egy kikötőben arra várva hogy mindenki ki- és be száll.

Én Monterosso városkában szeretem eltölteni a legtöbb időt, mert itt van igazi strand is, de Manarola talán amit legjobban lehet lefotózni, Riomaggiorében van a legjobb tengeri herkentyűs.... Nem kell bakancs de aki bírja és szeretne az felmászhat a bármelyik faluban a házak mögötti utcákon egy magasabb pontra és innen lenézve egészen más szemszögből láthatja a falvakat. Monterossoban a strandok nagy része fizetős nyáron ( július-szept 15 között) de vannak szabad szakaszok is ingyen zuhannyal . Innen du 4-kor szoktunk visszaindulni, ami 10 perc hajókázás csak Vernazza-ig, ahol egy óránk van még, jöhet az ebéd utáni fagyi vagy fel lehet mászni az egyik genovai toronyhoz. Az utolsó hajóval indulunk vissza 17.10-kor  és többnyire portovenerei átszállással 18.45-re érünk vissza Lerici-be. A kikötőből vissza a parkolóba és indulhatunk haza fáradtan de lebarnulva és tele szebbnél szebb fotókkal, emlékekkel

mikor: nyáron minden héten kijelölök egy napot és ha összejön legalább 15 fő akkor megyünk. A lehettséges dátumokhoz nézzetek be a programnaptárba, klikk ide

Honnan: június végétől szept elejéig Lerici lenne a legjobb hajókázáshoz. Mivel nem szabad behajtani a belvárosba a külső La Vallata nevű parkolóban hagyjuk az autót egész napra ( 10 euro). A parkolótól a kikötőig kisbusz jár (1 euro), a soförtől vehetünk jegyet de nem szabad kicentizni sem későn érkezni mert akkor nincsen hely.

Költségek:  Az autópálya Pisa - Sarzana vonalon kb 7 euro, La Speziáig 8,30 euro, aki messzebbről jön annak logikusan több. A hajóra a napi jegy ára 2022ban 37 euro felnőtteknek és 20 euro 12 év alatti gyerekeknek ( 5év alatt ingyenes), ha La Speziából megyünk cska egy irénybamn akkor ez 30 euro. Lehet fizetni kpvel vagy hitelkártyával is, már meg lehet venni előre online és ha nem mennek aznap akkor visszaküldik. Lericiben a parkolás napidíja 12 euro kpben vagy hitelkártyával fizethető. Monterossoban a strandon egy napernyő 2 napággyal 28-45 euro között akkor is ha csak 2 órára szeretnétek (nem érdemes szerintem). Nekem fejenként 15 eurot számoljatok ebben az esetben is, gyerekeknek csak 10 euro, 2 felnőtt 2/3/4 gyerek 50 euro

egyéb: Mindenki saját kocsival jön. Én Lajaticoból indulok tehát jöhettek utánam/velem de be lehet csatlakozni Pisánál és Viareggionál. Ha akartok fürödni hozzatok fürdőrucit, kis törölközőt, papucsot mert éget a kavics (lehet ingyen zuhanyozni utána). Ha egy kis palack vizet hoztok mindenhol meg tudjátok tölteni ingyen is. Ne cipeljetek nagy pakkot! Viszek tengeribetegség elleni gyógyszert szükség esetére. Ha nagyon hullámzik a tenger akkor lehet hogy a kis falvakban nem állnak meg a hajók vagy egyáltalán nem mennek, tehát vonatozunk de ez csak reggel 9körül derül ki.

* * * * * * * * * * * * * * * * *   

B variácio az tuóbbi években újra visszatértem a hajós/vonatos változatra amikor nem elég meleg a víz még/már vagy hullámzás miatt nem állnak meg a hajók a kis kikötőkben vagy előszezonban kevesebb hajó megy és nem jár már az 5órás (vagy pl augusztusban amikor nincsen parkolóhely Lericiben). Ez azt jelenti hogy La Speziába megyünk reggel, innen hajóval indulunk de visszafelé vonatozunk. Ennek előnye hogy több falut tudunk megnézni és utána gyorsabban visszaérünk La Speziába mert vonattal csak 20 perc míg a hajóval majd 2 óra lenne és ugyanott megy mint reggel. Ráadásul olcsóbb ez a típusú hajójegy és ha 1 vagy 2 vonatjegyet is veszünk még mindig kevesebbet költünk és több falura jut időnk. Tehát reggel La Speziába megyünk, az állomás alatti földalatti parkolóban hagyjuk az autót és lesétálunk a főutcán egészen a kikötőig ami kb 20 perc. Ha nincsen itt hely akkor a kikötőben parkolunk így reggel nem kell sétálni csak du az állomásról vissza. Megvesszük a hajójegyet és jöhet foto a hosszú pálmafás sltányon (vagy gyors wc-szünet) majd 11,15kor kifut a hajó. Megállnék Portovenerében egy órára, aztán az 5 faluból még legalább 2ben. Monterossoból visszavonatozunk La Speziába, az autóhoz kb fél 7kor indulunk vissza.

mikor: tavasszal és ősszel illetve ha hullámzik a tenger és nem járnak rendesen a hajók, vagy augusztusban ha a lericis parkoló tele van. A lehettséges dátumokhoz nézzetek be a programnaptárba, klikk ide

Honnan: együtt megyünk autókkal a csatlakozási pontoktól és az állomás (stazione) alatti parkolók egyikében parkolunk. Ha nincsen hely egyikben sem akkor a kikötőbe megyünk vagy a listámon szereplő alternatívákat járjuk végig. 

Költségek: autópálya Pisa- La Spezia vonalon kb 8,30 euro. Parkolás az állomás alatt vagy a kikötőben óránként 1,5 eu, összesen kb 14euro. A hajóra a jegy egyirányban több kiszállással 30 euro (gyerekekenk 11 éves korig olcsóbb). Kell még egy vonatjegy vissza ami 2022ben már 5 euro , gyerekeknek 6 év alatt ingyenes . A hajójegyet lehet fizetni kp-vel vagy hitelkártyával is. Nekem fejenként 15 eurot számoljatok ebben az esetben is, gyerekeknek csak 10 euro, 2 felnőtt 2/3/4 gyerek 50eu.

egyéb: Mindenki saját kocsival jön La Speziáig. Én Lajaticoból indulok tehát jöhettek utánam/velem de be lehet csatlakozni Pisánál és Viareggionál. Ha akartok fürödni hozzatok fürdőrucit, kis törölközőt, papucsot mert éget a kavics (lehet ingyen zuhanyozni utána). Ha egy kis palack vizet hoztok mindenhol meg tudjátok tölteni ingyen is. Viszek tengeribetegség elleni gyógyszert ha valakinek kellene. Ha nagyon hullámzik a tenger akkor lehet hogy a kis falvakban nem állnak meg a hajók vagy egyáltalán nem mennek, tehát vonatozunk de ez csak reggel 9körül derül ki.

A pontos menetrendhez nézd meg a közlekedéses cikket, klikk ide . Mindegyik kikötőben ki van írva ugyanez a menetrend és a reggeli jegyvásárláskor is adnak egy menetrendet kézbe mindenkinek. 

 

* * * * * * * * * * * * * * *

C variácio: vagyis alternatíva olyan napra: ha nagy a szél vagy hullámzás akkor a hajók nem, vagy csak részben járnak, bár ez csak itt derül ki a kikötőben. Ha nem vagytok benne biztosak, ajánlom, hogy ne Lerici-be menjetek, hanem egyenesen La Speziá-n át egy hegyi úton Monterosso-ba, vagyis a legészakibb faluba. Itt van egy nagy parkoló a parton, mellette strandok, boltok, éttermek is, a nagy szikla mögött a kikötő. Ha mennek a hajók, akkor indulhat innen a napi kirándulás, rossz idő esetén még mindig lehet vonatozni innen. A közlekedésről írtam az adott menüben vagy klikk ide.

Aki lemarad a visszafelé hajóról, pl. tengeribetegség miatt, vagy mert lekési az utolsó hajót vagy a szél miatt törlik a járatot, az felülhet a vonatra bármelyikben (Portoveneré-ben buszra) és La Speziá-ba mehet, innen busszal lehet csak Lerici-be jutni (4 euro per fő)!!!

Tavaly tettem fel egy szálláslehetőséget is Toszkána északi partján Massa zónában, vagyis majdnem Liguria határán - alapvetően a Cinque terre kirándulásokhoz ajánlom:. ez egyik Valeria nyaralója, ahol szobák és apartman is van modernebb stílusban, de teljesen új minden, van hely autónak is, klikk ide.

 

Hozzászólások   

0 #5 Viki 2019-08-31 00:41
2019es család
Szia drága Viki!!
Nagyon köszönjük Neked ezt a szuper, emlékezetes napot. Nagyon jól éreztük magunkat, élveztük minden percét.
Sok-sok kellemes utast kívánunk még Neked a munkád során, biztosan mi is bővíteni fogjuk a népes tábort, és visszük tovább jó híredet.
Az is biztos, hogy a “Toszkán mániát” is nézegetni fogjuk, és reméljük még találkozni fogunk!!
Bízunk benne, hogy szerencsésen haza értél és nem várt túl nagy rumli a lakásban!
Nagyon jó pihenést, holnapra meg kellemes főzöcskézést kívánunk!
Millió puszi!
Szilvi, Jeni, Patrícia, Patrik
0 #4 Viki 2019-08-05 14:56
2019es család

Szia!
Először is tudatjuk, hogy fáradtan ugyan, de szerencsésen hazaértünk. Szeretnénk megköszönni mind a tavalyi, mind az idei szervezési munkádat a szállás ügyében, valamint a rengeteg információt és türelmet, amit kaptunk tőled, a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.
A Cinque Terrei kirándulás hatalmas élmény volt, és örülünk, hogy veled csináltuk végig, mert így sok hasznos dolgot tudhattunk meg, és egy kitaposott, bevált túrán vehettünk részt, amit egyedül úgy sem tudtunk volna ilyen szinvonalon megtenni...
......
Kívánjuk, hogy teljen jól a balatoni pihenésetek, megérdemlitek. Mégegyszer mindent nagyon köszönünk, Toszkána nagy szerelmünk lett a két vakáció alatt, fantasztikus vidék, aktív nyaralóknak kíváló és ámulatba ejtő.
Jó egészséget kívánunk neked, és jó szívvel fogjuk ajánlani a honlapodat bárkinek!
Üdvözlettel: Sz. család
0 #3 Viki 2018-07-12 14:23
2018as július
Szia
kicsit megkésve ugyan, de annál őszintébben szeretnénk még egyszer megköszöni a június 27 Cinque Terrére kirándulást és azt a rengeteg csodás dolgot amit láttunk az út alatt, amiben nagyon sokat segített a honlapod. Remélem lesz alkalmunk még használni mert beleszerettünk a vidékbe és csak kicsiny részét tudtuk bejárni.
Még egyszer köszönünk mindent.
Norbert
0 #2 Viki 2016-09-30 11:02
2016os mail
Szia Viki,

ismételten sikerült nyolc felejthetetlen éjszakát eltölteni Toscana-ban, hála Neked! Claudio Villája remek volt, a kilátás leírhatatlanul szép volt,még a tengert is látni lehetett a teraszokról. A naplementéket sem hagytuk ki soha, 1(-2) pohár bor mellett csodáltuk ahogy lassan lenyugszik a nap!
Külön köszönet a az egész napos Cinque Terre-s kirándulásért,nagyon tetszett a hajózás része egyik faluból a másikba!
Még visszatérünk!
Sherri,Becky,Gwyn,Robi,Laci
0 #1 Viki 2016-09-19 23:25
2016os mail Szia!

Bocsi, hogy eddig nem küldtem, amit megígértem, de közben otthon is voltak teendők... épp házfelújításban vagyunk.

Sikeresen hazaértünk... De bármikor visszamennénk, mert hihetetlenül jól éreztük magunkat Toszkánában. Jókat ettünk, kirándultunk, strandoltunk, vásároltunk... stb.
Így utólag is nagyon köszönöm, hogy olyan sokat segítettél... szerencsére nem kellett sokszor hívni Téged, de amikor hívtalak, egyből segítettél is... nagyon nagy segítség voltál! :)
És külön köszönet, hogy az utolsó pillanatban csatlakozhattunk hozzád a Cinqueterre kirándulásra. Megnyugtató volt, hogy ott voltál és nem kellett azon görcsölnünk, hogy vajon majd melyik hajóra kell felszállnunk, mikor kell leszállnunk, stb. Így elengedhettük magunkat......
Ja, és ettem még kint kagylós tésztát, azt is Te ajánlottad... húúúú azzz milyen finom volt! Köszi a tippet! :)

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145