A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Elba sziget - egynapos hajókirándulás velem

Nvári melegben nincs is annál jobb mint hajókázni, irány tehát a legnagyobb toszkán sziget, Elba! Reggel korán indulunk és a szigeten két helyen is kiszállunk ahol sétálni, fagyizni vagy fürödni is lehet de persze Napoleont sem hagyjuk ki. Egy külön menüben írtam a toszkán szigetekről, azon belül is a látnivalókról, az átjutás lehetőségeiről , ezeket a regiós bemutatóban találjátok, klikk ide.

Sokan írtok hogy nekiindultok magatok akár egy rövid, egynapos kirándulásra is de a hajó és főleg a komp ára elég borsos. Ez sajnos így van, egy normál méretű autó 2 felnőtt 2 gyerek, hétköznapra sem ússza meg 150 euro alatt oda vissza még akkor sem ha 5 hónappal előre veszi meg a jegyeket. A legtöbb járat Piombino - Portoferraio vonalon jár, a Moby és a Torremár fél óránként, nyáron hajnali 6től este 9ig. Persze vannak kisebb cégek, kevesebb hajóval és más kikötők között is de az ár ennél nem nagyon alacsonyabb- erről több infot a közlekedéses menüben, klikk ide. A másik kérdés hogy autó nélkül is át lehet-e menni - az ár sajnos nem nagyon változik mert előfoglalás esetén eleve csak 1-5 euro az autó díja viszont ugye az olasz tömegközlekedés nem mindig egyértelmű sem pedig megbízható....

Akkor mit ajánlok én? Menjünk át autó nélkül, egy kirándulóhajóval aminek felső deckjén napozni is lehet, vagy a benti részen pihengetni. Főszezonban szinte minden nap van ilyen hajó de a hétfői/szombati és pénteki napon több helyen is megállnak ezért én ezeket szeretem. Sajnos ezek csak június végétől szeptember elejéig mennek, tehát ezen kívül marad a sima kompozás Piombinoból és nehezzebben jön össze a látszám.  

1, a pénteki kör San Vincenzoból indul és az északi oldalon marad, Portoferraioban és Marciana Marinában áll meg 3 majd 4,30 órára, így van idő a fürdésre, éttermi ebédre, vásárolgatni

  • 8.15 indulás San Vincenzoból, találkozó 7,45-8,00 között a kikötőben
  • 9.30 kikötés Portoferraioban, káve, séta, Napoleon villája ( belépős )
  • 12.30 továbbindul a hajó
  • 13.30 kikötés Marciana Marina-ban, ebéd, strandolás esetleg felmenni a hegyre Marciana-ba velem ( helyközi busszal )
  • 18.00 indulás vissza a hajóval
  • 19.40 visszaérkezés San Vincenzoba

2, a szombati kör (augusztusban hétfőn is) teljesen körbemegy a sziget körül ami azt jelenti hogy San Vincenzoból indul, elsőként kiköt Porto Azzurroban köt ki majd megkerülve a szigetet megáll ugyanabban a két városban mint a pénteki kör csak rövidebb időre. Erra a napra a hajójegy ára felnőtteknek 40 euro, gyerekeknek 4-12 év között 25 euro. 

Én a pénteki túrára szavazok mert kevesebben vannak és van idő fürdésre is, vagyis ha összejön a 12 fő akkor erre mennék veletek. Tavasszal és ősszel komppal lehet átmenni és ha megvan a létszám akkor erre is elkísérlek benneteket.

program:  9.30kor szállunk le Portoferraioban és 12,30ra kell visszamenni ugyanahhoz a ponthoz hogy továbbhajókázzunk Marciana-ba. Lehet itt sétálgatni, felfedezni a régi városrész szűk utcáit, lépcsőit de akár kávézgatni is egy bár teraszán. Akinek kedve van 10.30-11,30 között velem tarthat egy közös sétára a régi kikötőből a Medici erődhöz azon belül is Napoleon villájához ( belépős). Az elegánsan berendezett helységek, hálószobák, dolgozószoba és könyvtár mellett van egy kert és a kilátás is pazar ( van büfé és wc is). Akit jobban érdekel az erőd maga az oda is bemehet, illetve van Napoleonnak egy nyári villája pár kmre innen ( San Martino) de 2019ben pénteken csak délután van nyitva. A kis kikötő sétányán rengeteg kis üzlet, fagyizó, étterem található azoknak akik nem lépcsőznek fel velünk.

A piros Nautillus hajóval megyünk át Marciana Mariná-ba ahova ebédidőben érkezünk- aki szeretne valami halas, polipos, kagylós ételt kipróbálni az több étteremből választhat melyeknek terasza a tengere néz. Vannak kis boltok, pékségek és kávézók is annak aki csak valami gyorsat szeretne bekapni. A homokos vagy kavicsos strandon lehet fürödni egészen 6ig amikor indul vissza a hajó. Aki viszont szeretne egy kicsit kirándulni azzal szívesen felmegyek Marciana faluba egy órára ( kb 20 perc busszal és 1,50 euro a jegy egy útra). Innen nemcsak a kilátás fantasztikus de a szűk utcácskák, kis terek és sok kézműves boltocska, kávézó is kínálja magát. Aztán visszahajózunk...

hol: találkozunk San Vincenzo kikötőjében vagy aki Lajatico/ Volterra felöl jön azzal mehetünk együtt. ( Ha komppal megyünk akkor Piombino kikötőjében )

mikor: ez a hajó 2019ben pénteken reggel 8,10kor indul, ezért fel kell szállnunk legkésöbb 8kor. Hogy az adott napokra mennyien jelentkeztek eddig azt megnézheted a KIRÁNDULÁSOK menüben a jelentkezésnélklikk ide Kérésre bárkivel végigmegyek az eredeti időpontokon kívül is, a költségek és lehettséges napokkal kapcsolatban írjatok emailt

költségek : nekem fejenként 15 euro ( gyerekeknek 10 eu családok 2 felnőtt 2/3 gyerek 50eu). A hajójegy ára felnőtteknek 35 euro, gyerekeknek 4-12 év között 20 euro 3éves korig ingyenes. A jegyeket én foglalom előte 2-3 nappal de fizetni majd csak ott kell a hajón reggel kp-ben nekik. Meg is lehet venni helyben vagyis San Vincenzoban előtte napokon is ha valaki arra jár. A Napoleon villába a belépő 5 euro felnőtteknek, 18-25 év között 2 euro 18 év alatt ingyenes. Aki fel akar velem buszozni Marciana-ba annak kell a buszjegy ára 2szer 1,50 euro/jegy. Ha komppal megyünk és autókkal akkor változó a költség de kb fejenként 40 euro ha egy autóban 4en ülnek és azt is átvisszük.

Hogyan: Mindenki saját kocsival érkezik San Vincenzoba, (komp esetén összeülünk 4esével) , minimum 12 fő esetén megyek én is amit 3 nappal előtte tudok biztosra mondani.

egyéb: Hozhattok szendvicset, üdítőt de a kirándulóhajón is lehet kapni vizet, üdítőket( a kompon van minden). Nyáron ajánlott a napkrém, fürdőruci, kis törölköző, papucs és kalap. Mivel a tenger itt kristálytiszta búvármaszk is jöhet de ne cippeljetek nagy batyut, inkább több kisebbet. Aki nem biztos benne hogy bírja a hajózást vagyis fél a tengeri betegségtől az ne egyen előtte és tudok neki adni gyógyszert. 

Jelentkezés emailben a  emailcímen

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145