A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Edina Sienában - I.rész

Mennyire más egy hónapig lakni az egyik legszebb olasz városban és visszacsöppenni a diákéletbe más külföldivel együtt? (2015 szept)

Edina ugyan lelkesen írta az élményeit én csak mazsolázok belőle hiszen sok benne a személyes rész és itt nálam a hely is véges.

2015. szeptember 17., csütörtök

Prologo - előszó, avagy hogy kerül képbe egy olasz nyelvsuli

10, tíz, dieci, ten, dix, zehn azaz ennyi nap van még hátra az olasz nyelvtanfolyamig, ugyanis tavaly karácsonykor nyertem egy 2 hetes intenzív kurzust a Scuola Leonardo da Vinci Facebook oldalán. ... valami csoda folytán a nyelviskolától kapott e-mailt és a Facebook bejegyzést sem láttam csak miután január első hetében kétségbeesett levelet kaptam Francescától, a nyelviskola kollégájától....

..bár épp december elején döntöttem el, hogy 2 hétre biztos elmegyek ebben az évben, így az értesítésnek kicsit misztikus jelentőséget is tulajdonítottam. Később már csak azzal az "óriási" dilemmával kellett szembesülnöm, hogy kiválasszam a felajánlott városok közül azt, ahol a nyereményemet tudásra váltom. Milánó, Firenze, Siena és Róma ....bármelyik !! de tényleg...talán Milánót zártam ki elsőre, aztán úgy döntöttem Róma túl nagy város, szívesen játszottam el a gondolattal, hogy még ha csak pár hétre is de római lehetek, mégis sikerült kizárnom, úgy gondoltam, hogy a tengerentúlról és Ázsiából is az a kézenfekvő ha Rómát választják, tehát sokan leszünk, túl sokan és ez lehet a tanulás rovására is megy.

Firenzét imádom, szívesen élnék is ott most mégis inkább Sienát választottam, meggyőzött a toszkán táj (Firenze közelsége) na és azt írták, hogy kb. 5-6 fős csoportok vannak, olyan családiasnak képzelem, jobban megismerjük egymást, könnyebben tanulunk, stb. Közelben rengeteg szuper hely van akár egy délutános kiruccanásra is, mivel suli csak délelőttönként van.
Hétvégére lehet nagyobb kirándulásokat is tervezni, na de ne menjünk annyira előre.

Hamarosan jövök a folytatással...szálláskeresésről, kinti magyarokról

2015. szeptember 24., csütörtök
La preparazione - Készülődés

Jó pár éve tanulgatok olaszul. Hosszabb-rövidebb kihagyásokkal már 6-7 éve. ...de a heti 1 alkalom, nem túl sok, főleg nyelvtanulásnál ...Szerencsére mindig nagyon jó csoportokba kerültem, ... mindannyian imádjuk Olaszországot (milyen meglepő!) .... ha utazás akkor 90%, hogy Itália az úticél. ... mar sok részét bejártuk az országnak. Cs.nek, a professoressanknak sok olasz barátja, ismerőse van, ahogy Zs.nek is. Így azonnal felajánlottak, hogy segítenek a szálláskeresésben. A nyeremény a tanfolyam díját fedezte a szállás es kiutazás már az én költségem.

Így került képbe Zsuzsa ismerőse ToszkánaMánias Viki;) felvettem vele a kapcsolatot és azonnal tudott ajánlani egy nagyon jó elhelyezkedésű lakást Siena belvárosában a sulitól kb. 50 m-re.
Minden kérdésemre azonnal és hihetetlen segítőkészséggel válaszolt.

Voltak még mások is,pl. Blanki azért, hogy megossza tapasztalatait a nyelvsuliról. Nagyon jól esett a közvetlenségük és önzetlen segítségük.
Meg is beszéltük, hogy találkozunk vmikor a 4 hétben. Viki egyébként is városnézős, borkóstólós, kirándulós programot szervez, neki ez a fő profilja mint ToszkánaMániás.
Készülődésről még annyit, hogy úgy döntöttem autóval megyek, mert úgy jobban be tudom járni a környéket, sok kirándulást tervezek. Tavalyi őszi toszkán túrán tapasztaltuk, hogy még a legkisebb faluba is érdemes megállni, beugrani a helyi kávézóba egy espresso-ra vagy capuccinora, speciel én az utóbbira szavazok. Jajj baromira várom már az olaszos pozitív atmoszférát.
Bringát is szerettem volna vinni, de sajnos le kell mondanom róla, csak azzal tele lenne az autó, arról nem is beszélve, hogy a lakásba is fel kellene cipelnem minden egyes alkalommal.
Legfeljebb bérelek egyet, ha már elvonási tüneteim lesznek :)

.... elvileg a napi 4 óra oktatás után otthon kb. 1 órányi feladatot kapunk, ami nem olyan veszélyes. Majd kiderül mennyire fárasztó. Suli után remélem lesz időm felfedezni a várost és a környéket, hétvégén pedig távolabbra merészkedhetek, erre biztos lesz a suliból is önkéntes aki velem tart. Bízom benne, hogy jó kis csapatunk lesz !

....Már csak 2 nap és ott leszünk, kicsit izgatott vagyok, nagyon várom. Soha nem voltam még ennyit egyhuzamban külföldön, pláne egyedül. Nekem kimaradt anno a babysitterkedés, Erasmus vagy külföldi munka.

Fura lesz egyedül. Nagyon. 4 hét, kimondani sok, de amilyen gyorsan pörögnek a napok, hamar eljön az október vége....Otthon vár a pakolás, néhány szuvenírt kell beszereznem és készen vagyok a nagy Útra ! Legközelebb már onnét jelentkezek. Arrivederci !

2015. szeptember 27., vasárnap
I primi giorni -az elso napok

Az utazást a tervezett 10 óra alatt letudtuk. Kicsit fárasztó volt de Olaszországba érve rögtön megálltunk egy igazi kávéra :) Miért van ez, hogy itt a legkisebb faluban egy eldugott kis kávézóban is kiváló kávét adnak?

Ma nagyon korán keltünk....kicsit elcsiptuk a Holdfogyatkozást is, biztos lesznek róla szuper fotók a neten. 
Most mar teljesen egyedül vagyok így van egy kis idom írni amíg Monica, a lakas tulajdonosa ideér, megegyeztünk, hogy ma visszajön rögzíteni az óra állásokat. Az áramért, vízért nem kell pluszban fizetni de, ha fűteni szeretnék az extra költség. Bízom benne, hogy nem lesz rá szükség, legyen szép, kellemes meleg amíg itt vagyok.
Hamarosan kezdődik az iskola. Kicsit izgulok, hogy milyen lesz. Remelem jo csoportunk lesz!

Írtam mar, hogy a suli kb. 30 m a lakástól? Félő, hogy innét is folyton el fogok késni, ahogy otthon is.

Egy kicsit írok a tegnapi napunkról: reggeli kávé, cornetto (croissant) után átugrottunk a boltba, Zs. megvette a kötelező csomagot: parmezant, mortadellat, sonkát, stb. Hazatérve így meg egy hétig élvezheti az olasz ízeket. Dél körül elindultunk Montalcino felé, útközben ad hoc megálltunk Buonconventoban, ünnepség volt a városban, úgy ahogy Sienaban is vannak városrészek (contrada) saját címerrel, történelemmel, úgy több toszkan városban is felfedezheto ez a hagyomány. Szeretik a ünnepeket (Sagra) ! Szinte folyamatos a buli, contradaknak is saját ünnepe van és persze van egy nagy, ahol mindenki részt vesz. Mi egy ilyenbe csöppentünk. Pici kis város, de nagyon rendezett, a régi épületek ízlésesen felújítva. Az óvárost várfal védi, tenyleg nem több 3-4 utcánál de megérte a kis megállót. Sokan voltak, minden contrada ebédet adott 18-20€-ért 3-4 fogasos menüt adtak, sajnos mindenhol óriási sorok álltak, így ez kimaradt de Annyira nem bántuk mert volt porchetta árus (fűszerezett, kötözött sült malac hús ciabattaban) sőt Zs.t rábeszéltem a lampredotto-ra (pacal ciabattaban). Firenzében finomabb volt, amit tavaly ettünk de nem panaszkodok, lampredottos nem jött be Zs.nak. Kb. Fel órat autoztunk képeslapba illő tájakon mire Montalcinoba értünk. Sienatol kb. 60km-re egy dombra épült, nálunk ez mar hegy;) hihetetlen kilátás van a környékre, főleg a XIV. szazadi erődből ami jelentőségteljesen emelkedik a város fölé, hatalmas építmény, persze csak a bástya alatti enotecabol (borbar) megközelíthető.
Folyt.kov. most mennem kell.kezdoooodiiiik :)

2015. szeptember 28., hétfő
I primi giorni 2

Montalcino a boráról híres szerte a világon, ezt jól mutatta az enoteca közönsége is. Amerikai turistáknak tartottak borkóstolót.

Brunello di Montalcino, egy különleges bor, legalább 5 évig érlelik hordóban csak ezután palackozzak. Az árak elég borsosak voltak a vinotekaban, a belvaros shopjai pedig olyan olcsó "másolatnak" tűntek, hogy nem vettünk, nem kostoltunk. Ígérem potolom, kiváncsi vagyok, hogy mennyire köszönhető a marketingnek hírnev vagy valóban finom bor. Legalabbis szerintem. Az árakat tekintve a legolcsóbb, azaz legfiatalabb 2010-es Brunello is 40€ volt, egy pohárért pedig 9€-t kertek.
Helyette 4€-ért felmentünk az erődbe, végig lehet menni a várfalon és a két toronyban is felkapaszkodtunk, megérte mert a panoráma lenyűgöző, tavasszal-nyáron mikor a búza érik, napraforgó virágzik talán mar giccses is;) persze csak az irigység beszél belőlem. Így is nagyon jo volt látni a domborzatot, a távoli dombokon egy-egy települést, az óváros megkopott tetőit, a kis harangtornyokat, a vorosteglabol épült házakat. Szebb és egységesebb, hogy az építkezésnél természetesen hagyjak az anyagokat, nem fedik le, nem színezik ossze-vissza. Nyilvánvalóan hozzájárul az a pár száz év is - mondjuk kb.500 - hogy olyan érzése legyen az embernek mintha időutazna. Na és az enyhe klíma, amihez elegendő ez a fajta szigetelés.

Meg ezután jött Montepulciano, ahova meglehetosen kanyargos úton jutottunk el, nekem tetszett.... En megálltam volna az útba eső Pienzaban, de tartottuk az eredeti tervet, Montepulcianoba mentünk. Elég későn értünk mar oda ahhoz, hogy barhol találjunk szabad parkolóhelyet. A Nap mar lemenőben volt és kicsit hűvös lett ezért nem sikerült túl hosszúra a látogatás. Megnéztünk egy borospincét, ahol hatalmas, 100 hl-es hordókban tárolják a szerintem legismertebb toszkan bort, a Montepulciano-t (lehet a Chianti híresebb). Legközelebb töltök fel fotókat is, ígérem.
Megkerültünk a várost, aztán hazafele vettük az irányt, elég későn és nagyon éhesen értünk vissza a Sienaba.

Gyorsan leparkoltunk és berongyoltunk éttermet keresni. Nem szeretünk nagyon turistas helyeke beülni, de akkor este a Campo ellenállhatatlan volt. A telihold és a Torre di Mangia bameszkodasra csabitott, így beultunk az Il Palioba, szemben a toronnyal és a Holddal. Zs. a történelemről beszélt, érdekes volt elképzelni, hogy itt 1200-as évek közepén mar ilyen épületeket állítottak, mi pedig még a tatárokkal hadakoztunk.

A vacsi felejthető volt sajnos, de nem lehet mindig minden tökéletes :) Sűrű nap volt és meg csak az első nap, ezután kezdődik a suli. Arról megpróbálok kicsit rövidebben irni, de csak holnap.
Buona notte

 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145