A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Edina Sienában II. rész

és elkezdődik az iskola....

Edina egy hosszú hétvége után elkezdi a nyelvtanfolyamot- lássuk hogy is megy ez:

2015. szeptember 29., kedd
Nel banco di nuovo - Újra az iskolapadban

Primo giorno - Lunedi  / Hétfő - 1. nap

Suli előtt gyorsan beugrottam egy capuccinora a legközelebbi kávézóba, helyes kis hely, azt már mondanom sem kell, hogy kiváló a kávé, nem keserű, nem égett, finom, amilyennek én szeretem. Majd viszek haza ebből a kávéból, kíváncsi vagyok, hogy ugyanolyan lesz e, mint itt. Ki kell deríteni, mi lehet az oka, hogy otthon nem lehet ilyen kávét inni.
A suliban kedvesen fogadtak, kérdezték, hogy tetszik e a szállás amit találtam, milyen messze van, stb. Vittem egy kis ajándékot, magyarosat...... Pár perc múlva a rangidős tanárnővel bementünk egy terembe és átbeszéltük az írásos tesztemet, feltett néhány kérdést aztán mondta, hogy C terem. Ez egy haladó osztály, 8-an vagyunk, amit már kicsit sokallt a tanárunk Frederico, aki simán lehetne magyar is a vonásait nézve.
Az osztályban 7:1 az arány a hölgyek javára, nemzetközi csoport vagyunk, S. kanadai, E. német, J. amerikai, E. lengyel, C. osztrák, M. svájci, L. pedig angol, aki most Ausztráliában él.....  Rövid bemutatkozás után belevágtunk a közepébe, a téma A nő volt, ezzel kapcsolatban olvastunk Maria Montessoriról. Szólásokat, közmondásokat értelmeztünk, ami a nőkről szól, imádják a közmondásokat, mindenre tudnak mondani legalább egyet. Aztán nyelvtörőztünk Tre tigri contro tre tigri (3 tigris 3 tigris ellen) nem vészes, de ha gyorsan próbálod mondani biztos, hogy trigri lesz a vége. Kaptunk egy csomó házi feladatot, többek között, hogy keressünk még a neten nyelvtörőket, párat találtam, de volt közte olyan is, amit még olvasni is nehéz volt.

Suli után bementem a városba útközben vettem egy szendvicset és leültem a dómmal szemben. Rengeteg turista volt, a jegyekért is kígyózott a sor. Nagyon sok csoportot hoznak ide, nagyüzem volt.
Hazafelé beugrottam aztán nekiálltam a leckének,....
Estefelé elmentem futni, Monica a lakástulajdonos mondta, hogy sokan az erődben futnak én is odamentem. Teljesen biztonságos, futókon kívül voltak akik gyalogoltak, valakik tai – chiztek a füben. Szerintem megyek még, a terv az, hogy minden nap menjek. Már csak a naplementéért is, rálátni a város egy részére és a várost körülvevő völgyre. Nem csúnya !.... 

Secondo giorno nel scuola Kedd: 2. nap

Reggeli capuccio a közeli kávézóban, mini cornettoval, reggelinek elég is volt. Nálunk is lehetnének ilyen mini péksütemények, nem csak azok az óriásiak, amit persze megbírok enni de nem kellene. Frederico közölte, hogy szerdán van utoljára, úgyhogy kapunk egy új tanárt, .... bízom benne, hogy jófej lesz az új tanárunk is.
A szünetben nutella party volt a teraszon. Nutellás baguett, nutella suti, stb. cóla, ropi, sültkrumpli. Persze az osztályból megjegyezték, hogy a Nutella egészségtelen mert 70 v 80%-a pálmazsír, de azért lecsúszott mindenkinek. Szerintem nincs ember a Földön aki ne szeretné a Nutellát, hány tonnát gyárthatnak egy nap? Arra lennék kíváncsi, hogy van e annyi mogyoró a világon, ami elég lenne ehhez a mennyiséghez. Maradjon inkább nyitva ez a kérdés örökre. Nutellát néha igenis nagykanállal kell enni és egyik utánzat sem képes ezt az ízt visszaadni. Na ennyit erről, mert már biztos nekiugrottam volna egy üvegnek itt nagy magányomban, ha lenne itthon Önvédelemből nem vettem eddig. .... Kétélű fegyver ez a szemét Nutella.

Délutánra szervezett a suli egy sétát a városban, feliratkoztam és nagyon jól döntöttem. Baromi érdekes volt. Federica lelkesen és nagyon értehetően, lassan beszélt, látszott, hogy imádja a város történelmét, történeteit. A nem igazán ismert látnivalókat kerestük fel és főleg sienai történetekkel színesítette a száraz tényeket. Annyi évszámot, szentet, pápát és bankár nevet hallottam, hogy már minden összekeveredett bennem, de persze nem...a nevekkel tényleg nem lennék már tisztában. Jó kis helyeken jártunk, sok olyan műemléket láttunk ami az utcán van, be nem mentünk sehova sem. Biztos lesz még időm újra elmenni ezekre a helyekre, kicsit majd utánaolvasok, hogy többre emlékezzek.
Mesélt a Palio-ról ( a híres sienai lóverseny – amiról a Magyar Vágtát koppintották, de csak a finálé részét, hogy a Hősök terén rendezik meg) egész évben arra készülnek, 17 contrada van a városban, mindenki indít egy lovast, hihetetlen mennyire komolyan veszik. A város contradakra van osztva, mindegyiknek megvan a saját szimbóluma, színe, zászlója, stb. Erről majd még biztos írok, mert nekem nagyon új, hogy ki-mit-hol rendez de nagyon tetszik ez az egész. Pl. most szombaton lesz a Cena della Vincitore – a győztesek vacsorája. Minden évben rendezhet egy grandiózus vacsorát az a contrada aki megnyeri a Paliot, erre az alkalomra megkapják a Campo-t, a város főterét, ahol több ezer embert látnak vendégül. Holnap is lesz valamilyen délutáni program de már nem emlékszem mire iratkoztam fel.
Reggel ha sikerül időben felkelnem kimegyek a piacra, ahhoz viszont le kellene feküdnöm.
Buona notte

2015. október 2., péntek
Gli atti quotidiani - hetkoznapi tevékenységek

Általában 7-kor kelek, mint otthon, ill. picit korábban, mert itt 3 perc az időeltolódás legalábbis, ha a San Francesco templom harangjaihoz szeretnem igazítani az órát. Megnézem a híreket a tv-ben, ha nem esik elmegyek futni az erődhöz. Szerdán piac nap volt, óriási területen vannak, útban az erőd fele mar a park (Lizza) elején kezdődnek a sátrak és végig az erőd vonaláig építik fel az egynapos bevásárló központot, meg egy óriás parkolót is bekebeleznek az árusok ilyenkor. Reggel csak átfutottam rajta, a szokásos kinálat van itt is, sajnos többnyire kínai cuccokat árulnak, cipőt, ruhát, lakastextilt, kacatot.
Suli után találkoztam Máriával, ő mar 8 éve itt el Sienaban, ot Facebookon keresztül ismertem meg, mikor felkerült a szállás keresés kérdésem ő volt az egyetlen Vikin kivul (Toszkanamania) aki segített volna, .......imentünk a piacra, megmutatta a jobb helyeket, mert tényleg van pár árus akik utolsó páras jo minőségű cipőket árulnak, sajnos mar majdnem mindent el pakoltak mire odaérünk......tehát szerda du. találkoztam Máriával, piac után elmentunk az egyik kapuhoz, itt mindenki az alapján tájékozódik, hogy melyik kapuhoz lakik közel vagy a törtenelmi városrészben lakik. 4 kapu van a várost körülvevő falon ezeken keresztül lehet megközelíteni a várost, portafuori - aki a kapukon kívül lakik:)

Szóval kimentünk az egyikhez mar nem emlékszem a nevére de nagyon jo kilátás volt a Sienat körülvevő dombokra, kicsit mesélt, az itteni életről, a nehezsegekrol, ..... Visszafelé útközben ittunk egy kávét az egyik Nanniniben. Megbeszéltük, hogy hétvégén vmelyik nap elmegyünk Firenzébe....szeretnem megnézni/kóstolni a fagyi fesztivál nyertes fagyijait + minden hónap első hétvégéjén, de lehet, hogy csak vasárnap a múzeumok is ingyenesek így bemegyünk majd az egyikbe. Lehet végre megnézem a Ferragamo múzeumot. Cipő múzeum:)

Fel 5-re visszajöttem a suliba mert volt egy ingyenes óra, amire feliratkoztam, pár osztálytársam is itt volt. összesen 12-en voltunk. Azt hittem olasz gesztikulációkról lesz szó, de nem csak az volt. Tornáztunk, hogy ellazítsuk állkapcsunkat :) nyelvünket kellett ide-oda pakolgatni a szankban. ..... Végigmentünk meg a többi komplikáltabb hangon is gli -t gyakoroltuk sokáig amire meg scoglilingua-t (szojlilingva), azaz egy nyelvtörőt is kellet mondani. Gli =Jli nem túl egyszerű kimondani egyszer sem nemhogy 5x egymás után egy mondaton belül.
Este már nem csináltam semmi érdekeset. .... Időben le akartam feküdni de nagyon elrepült az idő + a szomszédban megint buliztak a fiatalok, ezúttal kivitték a kanapét a lakas elé .....

Csütörtökön mar reggel esett az eső, elég szomorú képet festett a dóm, kevesebben is voltak a városban mar reggel is, mivel megkaptam a kávéfőzőt Monicatol mar otthon ittam meg a reggeli ebresztomet, annyira nem volt jo, mint a kávézóban, de 1,2€val beljebb vagyok naponta. Azért meg a második kávémhoz ragaszkodok, amit a szünetben szoktam inni itt a közeli kávézóban.

Az új tanárnő nem győzött meg annyira..... Suli után hazaugrottam, át kellett állnom az autóval..... ma este el kell vinnem vhova mert szombat reggel 6-9 között takarítják az utcát, ilyen szempontból is fel van osztva a város, mikor melyik utcát takarítják. Ha ottmarad az autó elviszik v megbüntetik. Egyiket sem szeretnem.

Bevasarlokozpontba mentem, ami az állomásnál van, van mélygarázs nem kell az utcán ázni. Tele volt diákokkal, kajaldaval de üzletek nem nagyon vannak benne, sebaj legalább nem faj a szívem, a város úgyis tele van designer boltokkal ahol úgysem fogok venni semmit, hacsak nem nyerek kaparóson vagy lottón de egyenlőre meg egyiket sem vettem, de legalább szép dolgok vannak, mar az is jo érzés ha nézegetem.A lakásnál van egy OVS, olyasmi, mint a C&A,megcsak nem is H&M, ott sem találtam semmi olyat ami tetszene. Szóval nem sokat időztem ebben a "central commerciale"ban bevasaroltam az elemiszerboltban aztán hazajöttem.

Kiteregettem olyan olaszosan, kötelre az ablak alá, de azért a blúzokát inkább a lakásban akasztgattam fel vallfara, miután láttam, hogy a szembe lakó néni frissen mosott lepedőjén éktelen nagy madarszar virított.
Kozben elkészült a fincsi zacskós risottom, kemény 1,4€-t vettem a boltban, nem volt rossz, de lehet azért mert feldobtam egy kis friss rukkolaval és friss parmezannal de nem fogok rászokni.
6-ra megbeszéltünk páran egy talit, mert L. pénteken visszarepul Melbournebe. Mivel F. sienai az ő javaslatára mentünk egy bárba, "Soul Cafe" nemrég nyílt ez a hely, itt is megy ez a kicsit bisztros berendezés, ez is egy olyan volt kicsit keveredve antik bútorokkal. Tele volt külföldi egyetemistaval, azert is tetszet ez a hely mert nem volt tulzsufolva asztalokkal, mi a galérián ültünk le egy asztalhoz.kertunk szalámi, sonka, sajt tálat aztán elbeszélgettünk, jo volt így használni az olaszt persze meg mindig rengeteg szó hiányzik, de itt legalább mondhatom angolul is, úgyis megértik és ki is javítanak. A kaja nagyon fincsi volt, a peccorino-t (sajt) mézzel locsoltak meg es narancshej volt vékonyabb raszelve, nekem nagyon bejött igy is. A spritzet pl befottes üvegben hoztak, na nem a lekvarosban, hanem mondjuk amibe paradicsomszoszt tesznek. Egyáltalán nem fizettünk sokat.

Hazafele mar szerencsére nem esett, remelem nem mossa el az eső a szombat esti vacsorát a terén, nem mintha mennek, de rajtam kívül pár ezren ott lesznek......

Ma reggel le szerettem volna menni futni, de esett az eső:( úgyhogy inkább az agyban maradtam. suliban nem történt semmi extra, a conguintivo-t tanuljuk, ami nem a legegyszerűbb de sajnos nem jól magyaráz a tanár igy továbbra is kicsit komplikált számomra. Majd megkérdezem Mariat, hogy mennyire használja a beszélt nyelv, lehet nem is kell annyira tulbonyolitani.
Suli után elmentünk egy közeli helyre ebédelni......Ricottas, paradicsomos pici-t (pícsi) ettem, igazából spagetti volt.
Végre kisütött a nap is,...... Jövő hétre 4-en maradunk "régiek", többiek elmentek, de biztos jönnek újak.

Szóval eltelt egy hét, sokkal biztosabban használom az olaszt ha bemegyek vhova ......
Jo hétvégét ! A presto! (Hamarosan!)

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145