A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Dóri utazása dél Toszkánában

2014 Aki már letudta a kötelezőnek mondott első toszkán utat esetleg másodszorra megnézte ami még kimaradt az újabb útján térjen ki a déli részekre, ahogyan Doriék. Menjen el Satruniába, Pitiglianoba, Grossetoba és Orvietoba, Montalcino és Montepulciano, Arezzo és Cortona...

egy 2014 augusztus közepi nyaralás története

Kedves Viki!

Segítségeddel - amit nagyon köszönünk -, 3 év után ismét nagyon jól éreztük magunkat Toszkanában. Írok néhány sort a tapasztalatainkról, talán tudják hasznosítani azok, akik nem a „kötelező" Firezne-Pisa-Siena háromszöget akarják bejárni, hanem egy kicsit délebbre mennek. Első alkalommal mi is az előbb említett területet jártuk be, és már akkor eldöntöttük, hogy Toszkanába még visszamegyünk.

Most a Montechiari apartman foglalásában segítettél nekünk. A szállás nagyon jó választás volt, nagyon kedves, barátságos tulajdonosokkal. Érkezéskor gyümölccsel fogadtak minket, távozáskor pedig egy cserép chilipaprikát kaptunk, ha jól értettük, ez szerencsét hoz. Nagyon tágas, tiszta, kényelmes, gyönyörű helyen lévő az apartman, de azt be kell kalkulálni, hogy a földút pora 2 nap után felismerhetetlenné teszi a kocsit. Bennünket ez egyáltalán nem zavart. Ha a környező települések parkolóiban láttunk hasonlókat, akkor megállapítottuk, hogy „ők is tanyán laknak."

Rengeteget kirándultunk. Sikerült megnézni Cortonát, Arezzót, Orvietót, Montalcinót, Montepulcianót, Pienzát, Saturniát, Pitiglianót, egy napot a tengernél is voltunk, a Baratti öbölben aztán este pedig felkocsikáztunk Populónia faluba is. Az indulás előtt kerestelek strandtippek miatt, így választottuk ki ezt a partot, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. Annyira volt kiépítve, amennyire azt mi elképzeltük. Voltak bérelhető napernyők, napágyak, volt egy bár a partszakaszon, zuhany, rendes parkoló, balra-jobbra szép dombok, a tenger és az út között egy széles píneasáv. A látvány is szép volt, és a víz is igazán alkalmas az „élvezkedésre". A parányi falu pedig az esti naplementében csodálatos volt. Ezért persze a szállástól 140 km-t kellett mennünk, ami nem sok, de aki erre a részre tervez, annak tudnia kell, hogy a távolságok hosszú idő alatt győzhetők le a kanyargós, de persze gyönyörű utak miatt. 

Mivel mi inkább kirándulós-fotózós család vagyunk, ezért talán számunkra a tengernél meghatározóbbak voltak a kisvárosok. Igazából nem is tudnám rangsorolni őket. Az orvietói dóm homlokzata szerintem a sienait is lekörözi. Látványa mellbe vágja az embert, amikor először megpillantja. Cortona is nagyon jó hely, Arezzóban pedig egy régiségvásár végét kaptuk el. Pienza gyönyörű reneszánsz épületeivel fogott meg, de a kirakatokban és a boltokban sorakozó sajttömbök is hangulatossá tették. Saturniába a hőforrás miatt autóztunk el, és nem bántuk meg. Ráadásul az odavezető út is nagyon látványos volt. Néhány órás pancsolás után fagyiztunk egyet a városka főterén, majd Pitiglianó irányába indultunk. Erről a kisvárosról nem a te honlapodon olvastam, hanem láttam egy listát egy másik utazási oldal egyik rovatában 10 európai kisvárosról, amit az embernek feltétlenül látnia kell. Hát az biztos, hogy ezt a helyet látni kell. Ha pedig valaki elmegy Saturniáig, akkor onnan már csak 20-25 km-t kell megtennie a látványért.

Montalcinó azért volt jó, mert jó bőrboltjai voltak, Montepulcianóban pedig be lehetett vásárolni az ajándékba szánt borokat, ami nekünk csak azért volt nehéz, mert mindhárman antialkoholisták vagyunk, de a rokonok-barátok nem azok.... Az egyhetes program egyetlen pontjával, Sienával nem voltunk elégedettek, pedig 3 évvel ezelőtt nagyon jó benyomásokat szereztünk ott is. A kisvárosok rendezettsége, tisztasága, áttekinthetősége után kifejezetten rosszul érintett minket a koszos, zsúfolt város. Ráadásul szerintem másnap tarthatták a paliót, mert a tér körbe volt barikádozva, fel voltak állítva a lelátók, a tér közepén kisteherautókból zászlókat árultak, szóval olyan bazári volt minden, ami nekünk teljesen idegen. Ja, és a dómot meg a keresztelőkápolnát 6-kor bezárják!!!

Összegezve elmondható, hogy Toszkana másodszorra bizonyos szempontból többet is adott, mint elsőre, de ehhez az kellett, hogy egy délebbi, új arcát fedezzük fel nyugalmas környezettel, jóval kisebb forgalommal, kevesebb zajos turistával, zöldebb dombokkal, szőlőültetvényekkel és napraforgó táblákkal. Csak olyan szempontból adott kevesebbet, hogy már nagyjából tudtuk, hogy mire számíthatunk... de ez nem Toszkana „hibája".

Még egyszer nagyon köszönjük a közreműködésedet. Szerintem még jelentkezünk...

A L. család Budapestről

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145