A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Kamilla mindent megtervezett

'Kerek 3 honapig tervezgettem az utunkat intenziven, szallast találni, beosztani a napokat.... Utolag is azt gondolom, megerte, ennyit kutakodnom, mert sokkal zokkenomentesebben ment minden (2012).

Kerek 3 honapig tervezgettem az utunkat intenziven, szallast találni, beosztani a napokatprogramokat, miket nézzunk meg, mennyi időbe telik, hol lehet parkolni, mennyiert, milyen ettermeket ajanlanak masok es meg rengeteg dolog. Utolag is azt gondolom, megerte, ennyit kutakodnom, mert sokkal zokkenomentesebben ment minden.

Egy 2012es út leírása :

'....A terv 7 nap Toszkana, megtoldva 3 nap Romaval, ha mar Olaszorszagban vagyunk, miert hagynank ki..:) Kicsit izgultam a marciusi idojaras miatt, de hiaba volt, mert ugyan esett par nap, de en ugyanolyan jol ereztem magam, mert egyszeruen csodalatos Toszkana, ha fuj ha esik..:)

Szallas: elsokent mindenkepp szerettem volna vendeghazba menni, de aztan elcsiptem egy jo ajanlatot a neten, es inkabb azt valasztottam, mert igy penzugyileg jobban megerte (foleg hogy eleg hosszu atfogo kirandulast terveztunk), bar a videki, falusi turizmussal jaro elonyokrol igy muszaj volt lemondanom, de majd kovetkezobe....mert lesz kovetkezo az biztos...:)

Szoval a szallasunk Volterraban volt, egy 3 csillagos hotelben, kozel a varfalhoz. Az interneten "nagyon jo" ertekelest kapott, es az ar tenyleg nagyon kedvezo volt reggelivel, internettel egyutt. A szoba nagy es tiszta volt, szep butorok, sikkepernyos tv, terasszal, szep kilatassal a toszkan dombokra, a futest magunk allithattuk. A reggeli is jo volt, habar en a toszkan kenyeret alig tudom megenni,es ez sajnos elrontott mindent, a 10.nap vegere mondjuk mar nem ereztem annyira sotlannak..:D A reggeli kinalat olyan volt mint amennyit el lehet varni egy 3 csillagos hoteltol. Altalaban veve megvoltam elegedve a hotellel es a szemelyzettel is. Egyetlen negativumkent csak azt tudom felhozni, hogy ugy altalaban a hotel folyosojan, ettermeben hideg volt.

Programunk:

1.nap: ha mar ott voltunk, Volterrat vettuk celba. Nekem nagyon tetszik, es egy het alatt mar ugy kiismertuk az utcakat, mintha otthon lennenk. Mindennap Volterraban vacsoraztunk, igy volt alkalmunk kiprobalni tobb ettermet is. Amugy Volterrat a Twilight rajongasom vegett valasztottam bazisunknak, siettem is gyorsan a terre, ahol Edward kilep a fenyre, meg volt a kotelezo fenykep is az ajtoban allva..:) am nagyot csalodtam, hogy sehol se talaltam a szokokutat amin Bella atszalad...:( Meg setalgattunk egy darabig az utcacskakon, beultunk egy cafe latte-ra egy cukraszdaba talalomra, mint kesobb kiderult eletunk legjobb cappucinojat, caffe latte-jat ittuk meg, raadasul nagyon olcson. Vissza is mentunk meg, mert mashol is kiprobaltuk, de meg se kozelitette. A legjobb kavezo Volterra: egyik fo utcan, a kis Spar-ral atellenben, ki van rakva az Illy tabla is.

Parkolo: tobb fizeteses parkolo is van, de en kiemelnem az 1-st mert földalatti es kozvetlen a fo terre vezeto varkapu mellett van, igy tenyleg egy perc es a kozpontban van az ember. 1,50 euro/ora mindenhol.

Ettermek amiket kiprobaltunk: Elsokent hadd mondjam el, hogy ami nagyon meglepett barhol voltunk , ettunk Olaszorszagban, az a kiszolgalas es a pincerek magatartasa. Ugy ereztem mindenhol, hogy "orulj hogy leulhetsz, mondjad mit kersz, kihozom, es aztan mehetsz a b***natba." Az egy dolog hogy 10bol 9 helyen egyaltalan nem beszelnek semmilyen mas nyelven, csak olaszul, de legalabb kedvesek lehetnenek, hiszen ebbol elnek ok is. Az etelek mindenhol nagyon finomak voltak, kar hogy nem kozvetlenebbek a vendegekkel es nem dobnak oda egy egy mosolyt legalabb.

Volterratol egy par km-re van a Molino D'era , a neten ajanlottak. Itt is ami egybol szembeszoko volt, a pincerlany, se egy bona sera, ramutatott egy asztalra, uljetek le, egyszer se nezett rank. Elso esten hat gondoltuk na akkor egyunk, kicsit tulzasba vittuk azt hiszem, mert kertunk Primi-t is es Secondi-t is, na ugy mar kicsit sok..:) A rizottojuk nagyon finom volt, utanna sertesoldalast ettem, a parom pedig baranyt, mind a ket hus ragos volt....de nagy a valasztekuk es biztos meg sok mindent ki lehetne probalni csalodas nelkul. ( én imádom ezt az éttermet és Irma a tulajdonos mindig mosolyog és beszél angolul és németül is, szóval nem értem - a szerk)

Szerda este indultunk neki, es rengeteg etterem zarva volt, igy mar nem tudtuk hova bolyongjunk tovabb, betertunk egy nem tul kecsegteto etterembe, szerintem helyiekkel volt teli, nem tul elegans, egyszerunek mondanam, ja es zajosnak....hogy ezek az olaszok mennyit tudnak mondani..:) Kicsit ketelkedtem hogy milyen lesz a kaja, de az egyik legjobb vacsorankat itt sikerult megennunk. Penne buscaiola-t es a parom szarvasgombas steak-et evett, de azt mondta isteni volt. Sajnos nem emlekszem a nevere, de az Etruszk muzemummal szinte szemben talalhato. (szerintem a Sacco Fiorentino - a szerk) Ket etterembe is kiprobaltam a bruschettat, de nekem nagy csalodas volt, eletem legjobb bruschettajat Budapesten ettem egy olasz etteremben, es azota se kapom parjat. Itt csak kenyer paradicsommal es olivaolajjal, amit meg en ismerek, az a jo piritos kenyer, fokhagymaval, bazsalikommal, paradicsommal, olivaolajjal. Na de sebaj.

Ristorante Don Beta (Volterra) :Itt ketszer vacsoraztunk, mert a service nagyon jo volt. Mind a ket este egy egy pohar proseccoval fogadtak, plusz olivaolajas foccacia (ha jol tudom)-val, majd a vegen hoztak meg egy egy darab likoros csokoladet is. A rizotto es tortellini itt is fantasztikus volt. Volterraban ettunk szeletelt pizzat is, nagyon jo volt.

Amugy a coperta vagy service mindenhol 2,5-3-4 euro kozt valtakozott, egy uveg viz meg 2 euro volt mindenhol.

San Gimignano, esett vegig, de nem bantam, nagyon tetszett, nagyon hangulatos, es mindennap ahogy jottunk le Volterrabol ez tarult elenk, ugyhogy mindennap emlegettuk San Gimit ahogy en neveztem. :) Persze szakadt az eso, de nem hagyhattuk ki a hires fagyizot, belapatoltunk 2-2 gomboc isteni fagyit, aztan jol lehulve siettunk vissza a parkoloba. Itt 4 eurot fizettunk 2 orara. Hazafele meg megalltunk Colle di Val d'Elsa -nal, egy gyors seta a varfalon belul, aztan irany haza. Ide meg visszatertunk egy masik nap , es az egyik helyi kezmuves bacsinal vasaroltunk kristaly poharakat.

2. nap Mara is eso volt beigerve , igy nem is huztuk fel az orankat. Az eso esett is, egesz ejjel es egesz nap, szakadatlan, igy delig az agyban lustalkodtunk, aztan 2 fele lattunk egy napsugarat felvillani, igy gyorsan szedtuk a satorfankat es elindultunk a tengerpart fele, hatha ott jobb az ido. Lementunk Vada-ra, Cecina-ra es vegul a Spiagge Bianche-t is megneztuk, mert en mindenkepp szerettem volna meglatni a tengert, mert meg csak egyszer lattam eletemben..:) Nagyooooon fujjt a szel, alig tudtunk menni vagy nyitva tartani a szemunket, de ugyis egy picit elvezhettem a latvanyt. Itt mindenhol ingyen parkoltunk. (gondolom meg szezonon kivul)

3. nap Napsutest igertek, igy kotelezo celpont Firenze lett. A Piazzale Michalengelo-nal parkoltunk le, tenyleg ingyenes volt, es meg helyet is kaptunk reggel 10 kor. A latvany gyonyoru , mint a kepeslapokon. Lesetaltunk a varosba, szamomra egyaltalan nem volt nagy tav a Domig...Hat a Dom az valami csodalatos, nem gondoltam hogy ennyire nagy, hogy ilyen szep. A kupola helyett a harang toronyba mentunk fel (6 euro), szinte (mar elnezest) kikoptem a tudomet, es oriasi teriszonyom volt, nem mertem csak egy pillanatra kinezni, de akkor is ugy szoritottam a vasat, mintha az eletem fuggne tole..:)mondtam is a paromnak: na legalabb arra is rajottem, ha valaha eljutok ahitott varosomba New Yorkba,nem adok penzt hogy felmenjek az Empire State Building-re. :)  Atsetaltunk a Ponte Vechhio-n is, vasarolni ott nem tudtunk :D , de a hid vegen beultunk egy etterembe es ettunk egy finom bolognai spagettit.

4.nap Ma volt a borkostolo tura. A parom nagy bor rajongo, ugyhogy kotelezo program volt. En nem rajongtam erte, de vegul rengeteg dolgot tanultam en is, es meg elveztem is. Megvettem eletem legfinomabb borat, raadasul 2 uveggel es azt mondtam, ebbol nem adok senkinek se...:) Elsokent Montepulcianoba mentunk a Vino Nobile hazajaba, ezenbelul az Avignonesi boraszathoz, itt csak borkostolasra. Meg is tette a hatasat, mert az udvarbol kimenet nekimentunk egy fanak....:) nem tortent semmi, mert a vontatohorog kifogta az utkozest. Du 4-re borturara voltunk bejegyezve Montalcinoban a Banfi boraszathoz, Europa legnagyobb es legtobbet termelo es exportalo boraszatahoz.A tura ingyenes volt. Itt nagy elmenyben volt reszem, mert korbevezettek es mindent elmagyaraztak, hogyan keszul a bor, es azt hiszem mostmar jobban ertekelek egy jo pohar bort. Itt kostoltam meg azt a feher edes bort, amirol beszeltem. Szerintem nincs olyan no aki ne szeretne, meg ha nem is rajong a borokert.:)  Mit ne mondjak, a parom nem fogta magat vissza a vasarlasnal.

A Banfi boraszat elott bementunk Montalcinoba kicsit setalni, es itt kaptam meg a toszkanai utunk legjobb ettermet, ahova biztos visszaterek meg: Taverna del Grappolo Blu, mindenkinek ajanlom tiszta szivbol. A foutcan a templomot ahogy elhagyjuk lefele, jobbrol van egy pici ut es ott van balrol az etterem. Nagyon friss, nagyon konnyed, tokeletes volt.

5.nap Siena es Chianti

Siena egyik kedvencem lett, a kagylo formaju terevel, ahol ki tudtunk fekudni vegre egy kicsit napozni es elveztuk a kilatast. Megettunk egy egy fagyit, ami meg jobban izlett a San Gimignano-inal, pedig azt hittem nem lehet azt uberelni. Sienaban annal a parkolonal alltunk meg, ahol mozgolepcso visz fel a varfalon belulre, es nagyon jol esett hogy nem kell megmasszuk a dombot, raadasul hamarabb is ment, ugyhogy mindenkinek ajanlom, hogy keresse a Via Peruzzi-n levo parkolot, es a parkolotol visszabb balra lesz a mozgolepcso. Sienaba fizettunk a legtobbet , 5 euro 2 ora.

Sienabol Chiantiba mentunk borkostolora, Greve in Chianti-ba a Vicchiomaggio boraszathoz. 12 euro volt a bortura + kostolo. Egy nagyon kedves holgy vezetett vegig, beszelt nemetul is, kivitt a szolosbe is, itt is tanultunk meg par dolgot, ennel a boraszatnal mindent kezzel muvelnek meg. Van egy kastelyuk is, ahol van medence is, es meg eskuvoket is tartanak ott, nagyon hangulatos hely, tele szolossel mindenhol, fontolgatom, hogy kovetkezobe itt fogunk megszallni. Vasaroltunk itt bort is, olivaolajat is.

6. nap Utolso nap, meg egy kihagyhatatlan hely, Pisa. Szomorkodott az ido, remeltuk, hogy kibirja mig meglatogatjuk a Csodak mezejet. Ma laza napot szerettunk volna, igy nem is mentunk be Pisaba, csak a ferde toronyhoz. Nagyon szep, es az tetszett benne, hogy minden olyan tagas, egesz heten a szuk kis utcacskakot rottuk, es jol esett most hogy ilyen tagas teren setalgathattunk. Vicces volt nezni, ahogy az a sok ember "tamassza a toronyt" mindenfele pozba. Persze mi is megtamasztottuk..:D A toronyba- Firenze utan-ertelemszeruen :) nem mentunk fel. Itt vasaroltam a legtobb szuvenirt, mert tele van arusokkal az egesz ter.

Plusz infok: mi Svajcnal jottunk at a hatarnal (Milano fele), es Firenzeig majdnem 25 eurot kellett fizessunk az autopalyan.

Lehet van aki nem tudja, mert mi se voltunk benne biztosak, mig rajta nem voltunk, a Firenze es Siena iranyaba/kozt van egy Superstrada, amit a mi GPS-unk autopalyanak mutatott (ezert is vonakodtunk kicsit tole) , de nem kell fizetni rajta, es sokkal kenyelmesebb szerintem meg par km erejeig is felmenni ra, mar aki megunta a sok kanyargos utat (en meg J )

A 6 nap utan elegge elfaradtunk, reggeltol estig mentunk, hogy mindent beleszoritsunk, igy is az iden kihagytuk, hogy bemenjunk muzeumokba, es minden egyes templomba. Most csak megneztuk nagyban, izlelgettuk Toszkanat, legközelebb meg jobban belemelyulunk. 7.nap indultunk Romaba...de az mar masik tortenet..:D

( a szövegben szereplő szállásokat és éttermeket maguktól találták/fogllaták - a szerk.)

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145