A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Cinque Terre - egynapos kirándulás

Toszkánán kívül van már ez az 5 kicsi városka a tengerparton, a hegyoldal szűk réseiben. A színes kis házak karakterisztikusan egymás fölé épültek, a tenger színe mélykék. Mivel sokan kérdezitek, én leírom, hogy szerintem egy napba hogyan fér bele, hiszen én is megjártam párszor és mindig elbűvöl. Idei hajómenetrenddel

A Cinque Terre már Liguriában van de ez végülis kinek számít? Hiszen Toszkána nyugati partján a tengert követve Viareggio strandjai , Forte dei Marmi drága butikjai és a Carrarai márványhegyek után tovább vezetve máris átérünk ebbe a tartományba. Az 5 kis falu mindenkit elbűvöl és érhető:  hegy-tenger-kis falvak színes házakkal.... szépségeiről már írtam több cikket, ezekhez klikk ide.

Lássuk hogy szoktunk mi menni!

'A' változat, várhatóan jó idő esetére. Reggel 8-kor indulunk Lajaticoból, (ehhez fél 8kor kell elindulni Volterrából) és megyünk Pisa felé, majd tovább az autópályán Genova irányába (mi 6,40eurot fizetünk) és egy Agip benzinkúton szoktunk találkozni azokkal akik Firenze vagy Cecina felöl jönnek. A Sarzana kijáratnál megyünk ki kb 9,30kor majd követjük a kis utat a tengerparti Lerici-be ahol a városhatárnál lévő La Vallata parkolóban hagyjuk az autókat. Ide közvetlenül az első alagút után rögtön jobbra kell lekanyarodni és a napidíj 10 euro, amihez egy kaparós parkolócédulát kell venni a parkolóőröktől és betenni a szélvédő mögé (vagy bedobálni aprópénzben a parkolóautómatába). Már 1 eurot kérnek a kikötbőbe járó buszra, ezt a soförnek kell fizetni aki jegyet is ad amit le kell kezelni és ne dobjátok el mert érvényes majd visszafelé is délután/este. Ennek menetideje kb. 8 perc és kb. 10 percenként járnak. Aki nem akar várni, az le is gyalogolhat a parkoló hátsó részéből induló úton, de ez legalább 15 perc. A kikötőben pont a molónál áll meg a busz, tehát rögtön meg lehet venni a jegyeket, gyors eligazítás és indulunk. A napi jeggyel egész nap mehettek és bárhol le lehet szállni meg vissza a hajókra.

Hajók indulnak La Spezia kikötőjéből kb ugyanolyan sűrűn de ott nehezebb parkolni - a közlekedéses infokhoz és menetrendhez klikk ide. 

Az első hajó 9.30-kor indul Lericiből, de mi a 10.30-asra érünk oda, (aki ezt lekési, az a 11.30-assal mehet). Innen fél óra alatt érünk át az öböl másik felén lévő félsziget csúcsában lévő Portoveneré-be, ahol mi kiszállunk egy órás sétára és a 12 órás hajóval szoktunk továbbmenni egészen az utolsó faluig hajókázunk kiszállás nélkül. A Cinque terre első, vagyis legdélibb falujába fél óra múlva ér a hajó, vagyis Riomaggiore-be, aztán a második Manarola, a harmadikban nem áll meg a hajó (Corniglia) és aztán Vernazza, ami a legszebb szerintem és végül Monterosso. Tavaly 2016ban több hajó is van egy időben amik nem állnak meg mindegyik faluban tehát mielött beszálltok kérdezzetek rá hogy az adott hajó hol fog megállni. Az első 3 városka nagyon hasonló, egy sziklás részen tud kikötni a hajóde eléggé inog, egy kis hídon lehet kiszállni, amit a tengerészek biztosítanak. Itt nincs is fürdési lehetőség, max. egy pici homokos sáv van (20méter), ezért a sziklákon fekszenek sokan és onnan mennek be a vízbe ami nem kényelmes és hullámzás esetén nem is engedélyezett -pontosabb leírást találtok az 5 faluról a bemutató részben, vagyis klikk ide..

Én az utolsó vagyis Monterosso városkában szoktam kiszállni és több időt tölteni, általában ebédidőtől du4ig- itt van strand, éttermek, boltocskák... Két hosszabb strandrész is van, aminek csak kis része szabad, többnyire fizetős június15 -szept 15 között és szinte lehetetlen szabad napernyőt találni. A kávézókban szendvicset, fagyit lehet kapni, vannak képeslapot és polókat áruló boltok, grappa, bor, tészta szuvenír. Innen az utolsó előtti hajóval indulunk általában vissza de csak 10 percet hajózunk mert kiszállunk Vernazza-ban, ahol egy órát még sétálhatunk, fagyizhattok. Innen az utolsó hajóval megyünk vissza Lerici-be, ami 17.15kor indul és többnyire portovenerei átszállással 18.45-re ér be Lerici-be. A kikötőből vissza a parkolóba a kis busszal és irány haza, kb. este fél 9-re érünk vissza Lajatico-ba, hulla fáradtan, lebarnulva és rengeteg fényképpel.

A pontos menetrendhez nézd meg a közlekedéses cikket hiszen változik évente és más nyáron mint tavasszal vagy ősszel, klikk ide .Mindegyik kikötőben ki van írva ugyanez a menetrend és a reggeli jegyvásárláskor is adnak egy menetrendet kézbe mindenkinek. Mi egész napos jegyet veszünk 'gita giornaliera Cinque Terre' amit érvényes Lericiből Portovenerébe és a Cinque terre bármelyikében kiszállással, visszaszállással egész nap. A jegy ára 2017ben már 35 euro, van gyerekjegy (6-11éveseknek), 5év alattiaknak ingyenes. Az összes jegyfajtát a már említett közlekedéses menüpontban írtam le

Költségek: autópálya Pisa Sarzana ( Lerici ) vonalon kb 6,50 euro. Parkolás a La Vallata parkolóban egész napra 10 euro. Lericiben a parkolótól a kikötőig a kisbusz fejenként 1 euroba kerül (oda-vissza érvényes), a soförtől vehetünk de le kell kezelni és ezzel délután visszfelé is jöhetünk ( de csak junius 15-szept 15 között jár) A hajóra napi jegyet veszünk ami érvényes Lericiből Portovenerébe és a Cinque Terre bármelyikében kiszállással, visszaszállással egész nap. A jegy ára már 35 euro felnőtteknek és most 20 euro 12 év alatti gyerekeknek és 5 év alattiaknak ingyenes. Nekem fejenként 15 eurot számoljatok ebben az esetben is, gyerekeknek csak 10 euro, 2 felnőtt 2 gyerek 50 euro

B variácio: vagyis alternatíva olyan napra: ha nagy a szél vagy hullámzás akkor a hajók nem, vagy csak részben járnak, bár ez csak itt derül ki a kikötőben. Ha nem vagytok benne biztosak, ajánlom, hogy ne Lerici-be menjetek, hanem egyenesen La Speziá-n át egy hegyi úton Monterosso-ba, vagyis a legészakibb faluba. Itt van egy nagy parkoló a parton, mellette strandok, boltok, éttermek is, a nagy szikla mögött a kikötő. Ha mennek a hajók, akkor indulhat innen a napi kirándulás, rossz idő esetén még mindig lehet vonatozni innen. A közlekedésről írtam az adott menüben vagy klikk ide.

Aki lemarad a visszafelé hajóról, pl. tengeribetegség miatt, vagy mert lekési az utolsó hajót vagy a szél miatt törlik a járatot, az felülhet a vonatra bármelyikben (Portoveneré-ben buszra) és La Speziá-ba mehet, innen busszal lehet csak Lerici-be jutni (4 euro per fő)!!!

Ezt a programot bárki megcsinálhatja egyedül is, csak nyomtassátok ki. Ha velem akartok jönni akkor jelentkezzetek az adott héten beírt napra ( programnaptárhoz klikk ide )és megbeszéljük hogy hol és mikor tudtok becsatlakozni a csapatba- mindenki saját autóval jön. Mivel nekem is vannak költségeim ( benzin, autópálya meg hajójegy, parkolás) ezért én tőletek fejenként 10 eurot fogok kérni és minimum 10 fő kell hozzá (gyerekek 6 év alatt nem fizetnek). Ha lehetséges akkor Portovenerében megnézzük egy kis boltban azt is hogy az igazi liguriai pesto hogyan készül el! 

Tavaly tettem fel több szálláslehetőséget is Toszkána északi partján Massa zónában, vagyis majdnem Liguria határán - alapvetően a Cinque terre kirándulásokhoz ajánlom őket. Az egyik Valeria nyaralója, ahol szobák és apartman is van modernebb stílusban, de teljesen új minden, van hely autónak is, klikk ide.

Hozzászólások   

+1 #6 Viki 2019-08-14 22:21
2019 juliusi család

Szia Viki!

Jó, hogy vagy!
Nagyon jól éreztük magunkat Toszkánában. Már holnap visszamennénk!
Végig biztonságot jelentett számunkra, hogy Te létezel. És köszönjük a telefonos segítséget! Nagyon jó a honlapod, minden információ megtalálható rajta. Magyarul!

A Cinque terre-i kirándulás hatalmas élmény volt mindnyájunknak! Köszönjük Neked!

Minden jót a jövőben!
Remélem jövőre is találkozunk!
T. család (Diána, Jani, Hédi, Gerda)
Úí: A karkötőket hordjuk!
0 #5 Viki 2018-08-30 15:15
2018as család
Szia Viki,

a toszkánai utazásunk ebben a formában nem valósulhatott volna meg nélküled. Köszönjük a segítségedet a szállás foglalásban, a "Csinkveterre" nap megszervezésében valamint a sok-sok hasznos tanács, információ biztosításában. Nagyban megkönnyítetted a dolgunkat a hét összerakásában. Nagyon jól éreztük magunkat, a Cinque Terre kiránduláson különösen. Nem szeretnélek megijeszteni, de biztosan fogunk még jelentkezni nálad :))

Köszönjük még1x, Ildikó, Péter, Benedek
+1 #4 Viki 2017-09-03 23:13
2017esek
Kedves Viki!

Most rendezgetem a Toszkániai kiránduláson készített fotókat, és Neked is küldök párat. Nagyon köszönjük a kirándulásunk szervezésében az aktív, számunkra nélkülözhetetlen segítségedet. Lehet, hogy közhely, de tényleg... "nélküled ez így nem jöhetett volna létre". A várakozásainkat maximálisan felülmúlta az az élmény melyben "fürödhettünk".
Valóban kevésnek bizonyult az egy hét, mert jóformán csak beleszippantottunk a Toszkán világba. Nagyon jó döntés volt, hogy elmehettünk veled a hajókázásra, mert ezt önállóan nehéz lett volna egy nap alatt megcsinálni.
E​​ldöntöttük, ha egészségünk, és az azok a piszkos anyagiak is engedik, 2 év múlva újból visszatérünk, de már akkor két hétre.

Még egyszer hálásan köszönjük a jóindulatodat, sok sikert, és minden jót kívánunk.
0 #3 Rekavicky 2015-07-24 23:48
2013 juniusiak
Kedves Viki!

Szeretném még egyszer, így utólag is nagyon szépen megköszönni közreműködésedet és segítségedet!
Egy felejthetetlen hetet töltöttünk el a csodás Toszkánában.
A szállásunk tökéletes volt, mindent úgy tapasztaltunk, ahogy ígérted.....
...A Cinque Terre-n tett hajóútunk büvölete azt hiszem még jó ideig kitart, valóban tengerről volt érdemes megnézni, ahogy tanácsoltad. Ami plusz élményt nyújtott, Lerici teljesen elvarázsolt minket, este még bebarangoltuk a sikátorait. Egy nagy baj volt, hogy nem volt elég az idő, a röpke egy nap.
Szóval, tökéletes volt a hetünk, igazán életre szóló élményekkel gazdagodtunk és reméljük, hogy a jövőben is keresni fogunk Téged, hogy segítsd a visszamenetelt.
Sokat jelentettek az ötleteid, tanácsaid, leírásaid, nyugalmat és biztonságérzetet adott.
Nagyon ügyesen kitaláltad és kiépítetted magadnak ezt a munkát, szívből kívánunk a továbbiakhoz sok erőt, kitartást, lelkesedést!
-2 #2 Rekavicky 2015-07-24 22:44
Szia Viki! Nem volt alkalmunk elköszönni, ill. megköszönni a sok infót a mai hajókiránduláson amit tőled kaptunk. Remélelem hamarosan találkozunk: B. Marianna
0 #1 Rekavicky 2015-07-24 22:43
Szia Viki!

Tegnap már nem volt időnk elköszönni, mert már mindenki fáradt volt és siettünk vissza a szállásra, de ezúton szeretném megköszönni a sajtos-boros-olajos programot és a Cinque Terre-s kirándulást. Mindenki jól érezte magát - még a meleg ellenére is -, mert nagyon szép helyeken jártunk, amit kár lett volna kihagyni.
Mégegyszer köszönjük a segítséget!

További szép nyarat!

Anetta

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145