A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Cinque Terre vonattal vagy autóval

Lássuk hogyan lehet a Cinque terre falvai között autóval vagy vonattal közlekedni- melyik gyorsabb, melyik olcsóbb és egyszerübb. 

frissítve 2022 július 

A Cinque Terrre 5 kis falu valójában a tengerparton Liguria tartományban ami Toszkána szomszédja- ha bővebben szeretnél olvasni róla megteheted az azonos nevű menüben, klikk ide. Aki Toszkánából szeretne ide kirándulni egy napra annak ajánlom hogy nézze meg a másik menüben az EGYNAPOS KIRÁNDULÁS tervet, ahol leírtam pár variációt amit egyedül vagy akár velem is megcsinálhattok, ehhez klikk ide..

Ide nem a legegyszerübb eljutni AUTOval illetve eljutni még csak hagyján de parkolni szinte lehetetlen az év nagy részében. A falvak szinte mindegyike egy vízmosásba épült ergo középen mélyen van egy főutcájuk és jobbra balra a sziklára felkapaszkodva a magas és keskeny házak. A főutcán kívül csak néhány párhuzamos utcába lehet egyáltalán behajtani autóval, a többi lépcsős. Viszont mielőtt erőre kapna a magyar virtus hogy majd te találsz magadnak helyet ( sőt ingyen) ki kell ábrándítanam mindenkit mert a falvakba vezető utcák sorompóval vannak lezárva és csak a helyi engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. Aki autóval érkezik két választása van: ha szerencséje van és valaki éppen kiállt a parkoló(ház)ból ami itt a soromónál van akkor be tud állni és nem olcsón de parkolhat. Ha nincsen ekkora szerencséje akkor az út szélén felfelé visszafelé menet talál egy helyet ahonnan talán nem viszik el tilosban parkolásért sem a busz nem húzza meg az autóját. Akinek ennyi szerencséje sincsen az nem száll ki csak autókázik és esetleg megáll egy fenti faluban ahol átmegy a busz és azzal jön le meg vissza. Ja és aki olyan mázlista hogy egy olyan szállást foglalt ahol tudnak biztosítani neki parkoló vagy autóhelyet akár az utcán is az kapjon az alkalmon bár ha több napot marad jobban jár ha az autót nem mozgatja közben csak elutazáskor. Maradjunk annyiban hogy én csak megyek autóval ide ha a bejáratott szállásomon Flaviánál tudnak az autónak is helyet biztosítani (fizetve érte), főleg holtszezonban december január esetleg február hónapban.

Ha csak egy napra akarok elugrani és nem akarok vonatozni a hajók meg nem mennek akkor inkább Portovenerébe megyek ahol nagyobb esélyem van a parkolásra hétköznapokon bár itt is sokat kell gyalogolni a parti parkolókból és ha beteltek akkor visszamegyek a nagy parkolóba a kanyarban pár km-vel La Spezia felé ahonnan buszokkal hozzák le az embereket a városba.

COVID - jelenleg nincsen sem korlátozás sem kötelező maszkviselés. 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Aztán ott a VONATOS megoldás ami gyors és pontos és olcsó de ugye nem ugyanaz a látvány mint a hajóról. Ráadásul ha nagy a hullámzás eleve nem mennek a hajók vagy csak a nagyobb kikötőkben tudnak megállni tehát tényleg a vonat marad csak. 

Ebben az esetben is fontos megjegyezni hogy az 5 falun kívül nagyon fontos logisztikai szempontból La Spezia és esetleg az északi irányban még Levanto-t is hiszen a hajók és vonatok ezeket is érintik sőt van aki szállást is inkább ezekben foglal mert olcsóbb. A vonat szempontjából La Spezia Centrale a legfontosabb állomás hiszen ide futnak be a gyorsvonatok is és innen indul a Cinque terre express és itt lehet megvenni a Cinque Terre Treno napijegyet is ( aki északról jön annak Levantoban). A gyorsvonatok Genovától Toszkánába (Pisába) is itt mennek el csak nem állnak meg a kis állomásokon. A CINQUETERRE CARDnak több változata is létezik, a sima kell a gyalogos ösvényekhez, de a treno-s változatban a vonatozás is benne van de lássuk pontosan mire jó: Használhatók a kis helyi buszokra, a gyalogos ösvények is ezzel járhatóak és internetezni is lehet vele sőt a publikus helyi wc-k is igyenesek vele. Persze vannak szervezett idegenvezetős programok annak aki több napot marad és reggel fel tud kellni. Ami fontos hogy az internet csak a kijelölt Hot Spot helyeken működik és kell hozzá kérni egy külön pass-t mikor veszed a jegyet. A kártya vonatos változaat egészen Levanto-tól La Speziá-ig mindkét irányban érvényes a vonatos közlekedésre aznap éjfélig. Cinque terre card info és vásárlás online, klikk ide.

Saját tapasztalatból mondhatom hogy régen katasztrofális VOLT a helyzet de nem is írom le mert 2016 óta megváltozott!!!: Az alig óránként járó vonatok helyett most szinte 20 percenként van vonat! Így szinte biztos hogy mindig mindenki fel fog férni vagy max 20 percet kell várnia nem órákat.Ha nem mennek a hajók mert hullámzik a tenger akkor azért többen vannak mert mindenki vonatozni kénytelen. Vigyazat: zsebesek mindenhol működnek, peronon és vonaton, vigyázzatok a táskáitokra

jegyárak (2023): sima vonatjegy bármelyik szakaszra a Cinque terrén vagyis egyik faluból a szomszédba vagy az elsőből az utolsóba, vagyis bármilyen távra emeltáras, 5 euro!! Legalábbis az év nagy részében amikor sűrűn járnak  a vonatok de nekem decemberben csak sima 2-4 euros jegyet kellett fizetnem a vonatra tehát télen nem emelt áras. A vonatos 'CT card Treno' felnőtteknek (illetve 12 év felettieknek) egy napra idén 18,20 euro de télen vagyis november 2től március 31ig csak 14,80 euro. A  gyerekeknek 4-12 év között a vonatos jegy ára 11,40euro, télen 8,50euro. Azoknak akik 70éven felüliek az ezüst kártya ára 14,80 euro, télen 11,20euro. A családi card 2 felnőtt és 1/2 gyereknek (4-12év között) 48 euro, télen 36,20 euro. Ezek a jegyek nem 24órára hanem a megváltás napján éjfélig érvényesek !! Mindegyikből létezik 2 napos változat is ami felnőtteknek 33 euro (télen csak 23 euro),a  3 napos ára 48 euro felnőtteknek. Szezonon kívül vagyis télen a vonatjegyek az érvényes távolsági jegyekkel egyeznek meg tehát 2,50eurotől felfelé attól függően hogy hány km-re mentek vele. A jegyeket érvényesíteni kell bár most ha autómatából veszed ki kell választani hogy melyik vonatra akarsz felszállni és annak idejét rányomják tehát csak arra érvényes.Amennyiben valaki itt száll meg vagyis a közigazgatásilag at 5 faluhoz tartozó területen olcsóbban juthat a Cinque Terre kártyákhoz.

Pontos jegyárak mindig a weboldalukon vagyis itt található: klikk ide

A Card vonatos és trekkinges változatát is meg lehet venni előre on-line a weboldalukon , klikkeljetek a linkre. Ezt előre ki kell fizetni hitelkártyával és max 20 jegyet lehet megvenni így de FONTOS hogy mindenkinek be kell írni a nevét és születési idejét!!. Iszonyu sorok vannak reggel az állomáson!!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A falvak egy részét GYALOGÖSVÉNY köti össze de vannak olyan gyalogutak is amik hegytetőre vezetnek egy templomhoz vagy egy oldalsó öbölbe le. A leghíresebb a via del Amore, ami 2012 óta van letzárva de 2022 tavaszán már dolgoznak rajta és várhatüan őszre lesz készen. A falvakat összekötő 4 ösvényből így csa 2 járható, a Monterosso- Vernazza és a Vernazza- Corniglia szakasz. Nem könnyűek így ehhez megfelelő cipő kell, hátizsákban ital, étel mert útközben nem nagyon van erre lehetőség... Pontos info ezekkel kapcsolatban egy  külön cikkben, klikk ide.

Nézzétek meg a szállások menüben az első itteni szállást amit a Toszkána Mánia oldalra feltettem- klikk ide.

vagy a Pisa Lucca környéki szállásokat, ezek vannak legközelebb a Cinque terréhez klikk ide

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145