A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Helyi termelők haladóknak ÚJ !!!

megnézzük a családi tésztagyárat,  egy likörgyárat és megismerkedünk a szarvasgombával

Elsőként a boros-sajtos-olívaolajas kört ajánlom nektek ( link az infokhoz ) de aki már volt ezen vagy csak más az érdeklődési köre az benevezhet erre a délutánra is. Most is mesélnek nekünk a helyiek és kostolunk meg persze lehet vásárolni is mindegyiknél. Na de lássuk hogy mt is tervezetm :

Az olasz tésztának megannyi formája létezik de ami a legfontosabb az a liszt és a szárítás ami nagyon eltérő lehet egy ipari és egy házi tészta esetén. Olaszországban grano duro lisztből szabad tésztát készíteni de nem akarom előre elmesélni a lényeget hiszen majd ott megmutatom. Ez a kis családi cég már majd 90 éve foglalkozik szárasztészta gyártással, jelenleg 5 féle formátumban és rikítóan sárga papírzacskókban árulják őket a szomszéd boltban. Itt nem kapunk kostolót mert ugye a száraz tésztával mit is kezdenénk... A kis falu is nagyon hangulatos egyébként, a házak között kiemelkedik a régi vár amit szintén meg lehet nézni ha valaki korábban érkezik és van rácsos kapu, bástyák, börtön  meg isteni házi fagyi .

A kirándulás 2. állomása innen kb 20 perc autóval ahol a likörős és a szarvasgombás található egymás mellett.

A szarvasgomba vagyis tartuffo ezen a toszkán részen is megtalálható, a legdrágább fehér változatot innen San Miniatoig találjuk. Megnézzük hogy is néznek ki és milyen fajtái vannak, melyik mikor érik és hogyan keresték ezeket régen malacokkal ma főleg idomított kutyákkal. Aranyárban mérik nem véletlenül hiszen termeszteni nem lehet ( bár próbálkoznak) és csak több feltéttel egybeesése esetén születnek meg a fák gyökerei között. Kezünkbe is vehetjük a reggeli behozott termést és meg is kostolunk belőlük egy picit többféle formában feldolgozva egy pohár prosecco mellett. A végén még a profi kereső kutyákat ismegnézhetjük és meg is simogathatjuk.

A Morelli család is már majd 100 éve gyárt likört és mindenféle szeszes italt egyedi üvegekben, likört, gyomorkeserűt, grappákat. A leginkább talán a limoncello fogy mostanában ami ugye egy citromos likör de van narancsos sőt most dinnyés változata is, meg krémes is. A látogatás során Alexandra vagy valamelyik Morelli testvér fogad minket és mesél egy kicsit a családi hagyományokról megmutatva pár igazán régi relikviát is mint régi üvegek, cimkék, névjegyek. Aztán bepillanthatunk a 'gyárba' ahol ma is kézzel töltik és cimkézik az üvegeket és folyamatosan kísérleteznek újdonságokkal. Természetesen meg is kostolhatunk párat az általuk készített italból, kiegészítve saját panettone, cantuccini vagy más finomsággal.

hol: találkozunk Lari falu határában a temető felöli oldalon, egy rövid sétaés a tésztás után autókkal megyünk tovább, libasorban utánam.

mikor: tavasszal mindne hétre betevezem hetenteideális esetben 2kor kezdünk, de délelötti változat is megoldható- a pontos dátumokhoz klikk ide 

költségek : felnőtteknek 15 euro, gyerekeknek 10 euro, plusz a kostolókért fejenként15 eurot kérnek a szarvasgombás és likőrösnél

Hogyan: Mindenki saját kocsival jön mögöttem. Minimum 8 fő max 15 fő esetén indul, de kérésre bárkivel végigmegyek az eredeti időpontokon kívül is ha kifizeti a 8főt és találunk közösen időt rá. Az alapváltozatban 3 termelőhöz megyünk de igény esetén (min. 10 főre) változhat a program, beszúrhatjuk vagy lecserélhetjük mással.

Jelentkezés emailben a  emailcímen

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145