A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

livornoi akvárium

Egy érdekes program kicsiknek és nagyoknak, nyári hőségben vagy őszi esőben - tengericsillagok, medúzák, kagylók és rákok is vannak a halak mellett.

Mikor megérkeztem Toszkánába csak hírből hallottam hogy van egy akvárium ami éppen zárva van felújítás miatt.  Aztán 2010ben végre kinyított de még eltelt 2 év mire én is eljtutottam- a képek nagy részét ezen a kiránduláson csináltam - láthatjátok milyen kicsi volt a fiacskám. Ahogy látjátok mi beneveztünk a 'Dietro le quinte' vagyis a 'színfalak mögött' túrára amin bevittek minket az akváriumok főlé ahonnan etetik a halakat, ahol a kishalak növekednek, de láttunk beteg halakat vagy olyanokat amiket éppen szoktattak a helyhez. Ez kb 1 órás vezetés volt miközben egy fiatal kutató mesélt a tengeri élővilágról és az akvárium működéséről. Azóta már látom hogy leeht születésnapi zsúrt is rendezni meg van éjszaka a múzeumban program is....

Az akvárium ahogy írtam be volt zárva több mint 10 évig és aztán 2010 őszén nyitották meg új formájában. A fenntartója az a Costa cég aki a sok hajóút mellett a genovai akvárium és hozzá kapcsolodó park ( és a firenzei Uffizi, a Vasari folyosó és az Akadémia ..) fenntartásában is részt vesz. Az eredeti épület amit 1937ben építettek kibővült és modernebb lett, Diacinto Cestoni személyéhez fűzödik, aki a XVII században rengeteg tudományos kutatást végzett és livornoi volt.

Jelenleg 33 akvárium van, egy alagut és egy nyitott akvárium (bele lehet nyúlni), az első emelten pedig egy bogaras/rovaros/hüllős új rész is van. Itt a leválvágó hangyák a nagy érdekesség 2018tól. Az igazi sztárok azonban a teknősök, Ari és Cuba, meg a fekete uszonyos- és zebracápa. Az emeleten van kaméleon, iguana, nyílméregbéka, százlábúak.

cím: Az akvárium a kikötő mellett található a Mascagni sétány 1es szám alatt. Ez Livorno egyik jelképe amin végig lehet sétálni egy fagyival a kézben utána. Tartozik hozzá egy fizetős parkoló is, ahol 1,50 euro a parkolás óránként de az akváriumban adnak egy kártyát amivel a végén 50 cent engedményt ad az automata (nem óránként). Egyébként a kerítés mellett végig a parton vagy az út mentén is vannak szabad és fizetős helyek de ezek főleg késő délután tele vannak - és nehogy vasárnap menjetek!

nyitvatartás télen vagyis szeptember közepétől március utolsó hétvégéjéig cska szombaton és vasárnap van nyitva, 10-18 óra között, karácsonytól január 6ig mindne nap azonos nyitvatartással. Márius 24től június végéig és szept első 2 hetében minden nap 10-18 óra között van nyitva. Július augusztus hónapban 10-19.30 óra között van nyitva. Ünnepnapokon általában 19.00 óráig tavasszal is, nem zárnak be sem karácsonykor sem január elsején vagy más ünnepnapon sem. A kassza ahogy a bejárat is egy órával korábban zár. 

Jegyek (2018ban) Felnőtteknek 14 euro, gyerekek 140centis magasságig 8euro, 100 centi alatt ingyenesek. Kedvezményt kapnak a 65 év felettiek, ők 12 eurot fizetne, mozgássérültek ingyen mehetnek be. Tovűbbi kedvezmányek léteznek csoportoknak, pl. coop és más kártyával rendelkezőknek. A vezetett túra szombaton, vasárnap du 4kor mindenképpen indul de ha sokan vannak előtte és utána is, ára a jegyen felül 4 euro.

weboldalukwww.acquariodilivorno.it

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145