A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

PROGRAMNAPTÁR

Toszkána rengeteg programot tartogat, de lássuk a legfontosabb, évről-évre visszatérő rendezvényeket a naptár szerint.

2024 márciusban frissítve

Az alábbi egy teljesség igénye nélküli rendezvény-lista, havi bontásban  és a legtöbb festáról bővebben is írtam csak klikkeljetek az adott szóra és megnyílik a leírás képekkel. A legtöbb festa hétvégén van akkor is szombaton délután vasárnap egész nap de főleg délután/este van nagy tömeg. Minden festán ehettek valamit de meleg ételt inkább cska vacsoraidőben este 7,30től vagy vasárnap ebédidőben is ami 12,30-15,00. A facebookos oldalunkon is rendszeresen találtok emlékeztetőt, keressétek a Toszkána Mánia oldalt

január A gyerekek örülnek a legjobban a 'Befana' napjának, ami január 6án, Vízkeresztkor van és boszorkányok hozzák az ajándékot. A mi mikulásnapi ajándékozásunkhoz hasonló ünnepről van szó ami a téli vakáció utolsó napja is egyben. Számos város főterén rendeznek gyerekműsorokat, kirakodóvásárokat és délután érkezik a boszorkány is a cukorkákkal. A jó gyerekek nagy színes zoknit kapnak kis játékokkal, cukorkával, a rosszak nem virgácsot, hanem széndarabot, de a fekete tömb többnyire csokiból van. Ilyenkor vagyis január 7én kezdődik a 'Saldi' , a téli végkiárusítás a boltokban és mindent kedvezményesen, akár féláron lehet megkapni. Ebben a hónapban rendezik a 'Pitti Uomo' nevü divatvásárt Firenzében a Fortezzában, ahol a legnagyobb divattervezők mutatják be a következő évi kollekcióikat. Ebben a 4 napban a várost ellepik a stilisták, híres személyiségek és a hotelszobák ára a csillagokig szökhet.

február - március ilyenkor van a karneváli időszak! Általában 4/5  egymás-utáni vasárnap délután és Húshagyó Kedden jelmezes felvonulásokat és kirakodóvásárokat tartanak szinte mindenhol. A legnagyobb a Viareggoi karnevál, ami Pisa közelében a tengerparti városban van. Március 19 utáni vasárnapon tartják a szamarak versenyét, vagyis a Palio dei somari játékot Torrita di Siena-ban. Előtte vasárnapon van középkori felvonulás zászlódobálókkal és a városrészek nagy vacsorákat tartanak a kijelölt éttermekben. Szintén március 20 körüli vasárnapon tartják Pitiglianoban a tél búcsúztatására rendezett ünnepet nagy máglyatűzzel és tánccal. Március 25én és az ezt megelőző napokban sok rendzvényt találtok Pisa és Firenze városokban március 25én a középkori Új évet ünneplik egy rendezvénysorozattal, ingyenes muzeumi belépőkkel .

április Jön a Húsvét, ami itt majdnem olyan nagy ünnep mint a karácsony, nagy családi összejövetelekkel, evésekkel. Nagyon sok a turista ilyenkor, ezért magasabbak a szállásárak és nagy a forgalom  az utakon, tömeg a múzeumokban (én elkerülném). A firenzei Húsvétről írtam külön, látványos és hangos!. San Miniatoban Húsvét utáni első vasárnap tartják a Festa dei Aquiloni-t, azaz a papírsárkány-eregetők ünnepét, amikor a lelkes résztvevők a magas Rocca torony előtti gyepen mutatják be ügyességüket. Áprilistól július elejéig tart a Sagra musicale Luchese, azaz a luccai zenei napok (Pisa mellet), ami vallásos témájú zenei bemutatókat jelent a város számos templomában. A firenzei Fortezzában rendezik a kézművesek nemzetközi vásárát, azaz a Mostra Mercato Internazionale dell'Artigiano-t a hónap utolsó hetében. Április 25 munkaszüneti nap, a felszabadulást ünneplik, zárva minden bolt, iskola.

május: Május 1 munkaszüneti nap, sok nagyvárosban koncerteket tartanak a főtéren. Május első két hétvégéjén rendezik a Festa delle fragole-t vagyis eperfesztivált Terricciolában, Lajatico közelében. Egészen június elejéig tart a firenzei zenei előadások sorozata a Maggio Musical Fiorentino közreműködésével, amelyben általában a híres Zubin Mehta vezényli a toszkánai szinfonikus zenekart és balett-, tánc-, operaelőadások is vannak. Firenze nagy parkjában a Cascine-ben tartják a tücsökünnepet, a Festa del Grillo – amikor tücsköket árulnak az árusok szalmaketrecekből, majd szabadonengedik őket, mert igy szerencsét hoznak. Időpontja: Krisztus menybemenetelének ünnepe (csütörtök) utáni első vasárnap. Massa Marittimában mindenki reneszánsz ruhát ölt a 'Balestro del Girifalco' ünnepén, melyet május 22e utáni első vasárnap rendeznek (és agusztus első vasárnapján is). A középkori játékban a 3 városrészt képviselő csapatok versenyzői egy fém sast próbálnak nyilaikkal eltalálni. Ebben a hónapban tartják a híres Millemigla nevű oldtimerek versenyét mely több napig tart és mindig átmegy Toszkána valamelyik szép részén - lásd lent. Maremma részen, a tuffáraépült Pitiglianoban tartják az Infiorata nevű Corpus Domini ünnepet, amikor az utcákat virágokból, szírmokból kirakott képek borítják. Kisebb falvakban ilyenkor van a cseresznyefesztivál pl Pisa alatt Lariban május vége-junius eleje, sagra di ciliege.

június :junius 2 Festa della Republica, az olasz köztársaság ünnepe, munkaszüneti nap (nagy forgalom az utakon). Ha június akkor Pisa! Kezdjük azzal hogy junius 16án és 17én a város védőszentjét ünneplik. Első este van a Luminaria, amikor az Arno partján álló épületeket feldíszítik többezer lámpácskával és tüzijátékkal koronázzák az estet. Aztán másnap a Regata di San Ranieri, díszes hajós felvonulást jelent, erről írtam lent bővebben. És végül a Gioco del Ponte ami egy középkori eredetű, kosztümös játék, amiben a városrészek csapatái mérkőznek meg egymással- errről is írtam lent. Ha szerencsétek van akkor megnézhetitek a Regata di Republica Marinara, evezősverenyt ami 4 évente jön ebbe a városba mert a 4 régi tengeri köztársaság hajósai versenyeznek és minden évben mésikban tartják. Térjünk át Firenzére, június 24én rendezik a Festa di San Giovanni-t vagyis a város védőszentjének ünnepét. A városban bezárnak az iskolák, irodák és a boltok egy része is és az egész napos festa este tízkor tűzijátékkal ér véget. Ezen a napon van a középkori kosztümös foci vagyis a Calcio Storico döntője is, amikor a két legjobb városi csapat mérkőzik meg a Santa Croce templom elötti téren, erről is írtam lent. Június közepétől agusztus végéig tart az Fiesolei zenei fesztivál, az Estate Fiesolana, mely során a színházi, opera, balett előadások nagy részét az ókori anfiteatrumban mutatják be. Ilyenkor tartják a Pistoia - Abetone ultramartont, ami egy nehéz, hegynek felfelé tartó 52km-es futást jelent a a híres síparadicsomba, Abetonéba. Firenzében a Fortezzában rendezik meg a Pitti Uomo divatvásár nyári változatát, melyben a következő évi őszi-téli férfidivat vonul fel. A belépés csak meghívóval és a város hotejeit megtöltik az illusztris résztvevők ami felnyomja az árakat is, nincsne hely az éttermekben este..... Ezt követi a következő hétvégén a gyerekdivatvásár – Pitti Bimbo, majd még egy héttel később a szövetek vására – 'Pitti Filati'. A hónap harmadik hétvégéjén tartják Lajaticoban a Festa della Bruschetta nevű eseményt amin nemcsak a névadó bruschettát (piritós) de más tipikusan helyi ételt is ki lehet próbálni a hosszú asztaloknál és padokon ülve (olcsó és hangulatos).

július Sienában július 2án (és agusztus 16án) rendezik a legyező alakú téren a Palio- lovasversenyt, Toszkána szerintem legismertebb ünnepét. Máshol is van van palio csak persze sokkal kisebb mint pl Bientinában (Pisa közelében) julius 11én és 18án de a palios cikkben írtam ezekről is. Lucca belvárosában rendezik a több hltig tartó Lucca Summer Festival-t amin a legnagyobb nemzetközi és olasz előadók lépnek fel, a jegyeket elővételben lehet megvenni ! A hónap elején Pistoiában a Dom előtti téren rendezik meg az egy hétig tartó nemzetközi blues fesztivált, a 'Pistoia Blues't. Általában 15e körüli hétvégén tartják Certaldoban a Mercantia nevű 'utcafesztivált', amin zenészek, előadóművészek és kézművesek mutatkoznak be de a népszerűség átka hogy szinte lehetetlen bejutni ilyenkor a városba. Pistoia-ban egy másik lovasverseny is van julius25én, ez a Giostra dell'Orso, amikor a főtéren mérkőznek meg a város legjobbjai. Volterrában és a környékbeli falvakban ilyenkor rendeznek színházi és zenei napokat ami egy hétg tart, ez a Volterra Teatro. Nálunk Lajaticoban július végén vagy aug elején tartja,  Andrea Bocelli híres koncertjét a Teatro del Silenzio szabadtéri színházban, sokezer néző előtt, erről is írtam a BLOGban, klikk ide. A hónap utaolsó hétében Sienában tartják a sienai zenei heteket Settimana Musicale Senese melyben fellépnek a hires Chigiana Zenei Akadémia tagjai is.

augusztus Már július végén kezdik és augusztus végéig tart a Puccini fesztivál a Torre del Lago tónál, Pisa melett, az operakedvelők nagy örömére. A Maremma Parkban lévő Alberese-ben a helyiek bemutatják hogyan kell betörni a lovakat, befogni más állatokat a Rodeo-nak nevezett esemény során (egész hónapban). Montepulcianoban a hónap első felében tartják a Nemzetközi Művészeti Műhelyt Cantiere Internazionale d'Arte. Augusztus második hétvégéjén tartják az Aperture delle Cacce nevő íjászversenyt Montalcinoban amiben a városzrészek csapatai versenyeznek de van középkori felvonulás, kézművesek és zenés vacsora az erődben. Egész Olaszországban munkaszüneti nap agusztus 15, vagyis Ferragosto, amit általában szabadtéren ünnepelnek - - az év legdrágább és legzsúfoltabb hete a tengerpartokon, de sok városi étterem és bolt is bezár akár egész hétre mert mindenki nyaral. Agusztus 16án rendezik meg ujra a Palio-t Sienában (lásd lent). Volterrában augusztus harmadik és negyedik hétvégéjén tartják a középkori fesztivált ami a Volterra AD 1398 névre hallgat és a kedvencem - lásd lent. Cortonában ekkor rendezik a 'Festa della Bistecca'-t, azaz a steak napját de persze nem csak a húskedvelőket várják. Montepulcianoban a helyi Vino Nobile-t (nemes bor) ünnepelik meg a hónap utolsóelőtti szombatján az 'Il Baccanale' nevű ünnepen.

szeptember : Arezzoban a hónap első vasárnapján rendezik meg a 'Giostra del Saraceno'-t, a kereszteshadjáratokat idéző játékban a lovagoknak egy fatáblára festett szaracént kell dárdájukkal eltalálni. Szintén a hónap első hétvégéjén tartják Volterrában az Astiludio nevű ünnepet ami az olasz bajnokság a zászlódobálók körében. A 'Festa della Rificolona'-t Firenzében a SS. Annunziata téren rendezik meg szeptember 7én. A város gyerekei kis lámpácskákkal érkeznek a térre, igy ünneplik meg a szűz születését. A Toszkána és Umbria határán található Sansepolcroban a hónap második vasárnapján tartják a 'Palio della Balestra' nevü ünnepet, melyben középkori jelmezes zászlósokkal tarkított felvonulást követ egy íjászverseny. Luccában szeptember 13án végigviszik a városon az itt találhato 'Szent Arc'nak nevezett Krisztusszobrot lámpákkal kisérve a 'Luminara di Santa Croce'-nak nevezett ünnepen. Firenze közelében Scarpieraban tartják a középkori fesztvált, ami a Diotto névre hallgat- lásd lent. Greve in Chianti-ban tartják az itt termelt Chianti borfesztivált 'Rassegna del Chianti Classico' néven.

október a hónap végén 20 körül kezdik az olajbogyószüretet mindefelé és így lassan az olivaolaj-fesztiválokat is megkezdik. A hónap második felétől tartják több helyen a gesztenyeünnepet is a szokásos kirakodóvásárral és persze kostolókkal - Lajatico mellett a kis Orciaticoban minden október utolsó elötti hétvégéjén tartják a Sagra di Castagne-t vagyis gesztenyefeszivált, a közeli Rivaltóban előtte hétvégén a Festa del Marrone néven ami egy változata a gesztenyének.. A hónap utolsó vasárnapján tartják Montalcinoban a Sagra del Tordo amikor a városrészek csapatai mérkőznek meg egy íjászverseny alkalmával- egyébként hasonlít az Apertura delle Cacce versenyhez (lásd augusztus). Október végén kezdődik a Volterragusto nevű rendezvénysorozat is ami Volterrában és környékén zajlik vad-, gomba- és szarvasgomba ételekkel, sajt-, csoki- és más helyi termelő bevonásával is. A Fiat500asok éves találkozója is ilyenkor van.

november Itt is munkaszüneti nap november 1 . Ebben a hónapban van az igazi szarvasgomba, azaz a tartuffo bianco érési ideje - ezt a drága gombafélét kutyákkal keresik az erdőkeben. írtam róla bővebben a Finomságok menüben, klikk ide. Ez a legritkább és drágább tartuffo, aminek csak néhány lelőhelye van Olaszországban, köztük San Miniáto az egyik legismertebb (Firenze mellett), ahol 2 hétig tart a szarvasgomba vásár. Aztán november 2. és 3. hétvégéjén tartják a hozzánk közeli Chianni faluban a vaddisznó fesztát vagyis a Sagra di Cinghiale-t kirakodóvásárral . Ezek kisebb festák amit találtok midnenfelé, én azért ezeket emeltem ki mert a közelünkben vannak.

december -  Szűz Mária szeplőtlen fogantatását ünneplik ezért december 8 munkaszüneti nap. A Mikulás sajnos Olaszországban nem jön a gyerekekhez. Természetesen itt is nyitva van minden üzlet vasárnaponként és minden város hangulatos karácsonyi kivilágítást kap. Szilveszterkor sok hotelben rendeznek vacsorát ami nagyon drága csakúgy mint a szállás vagy repjegy azokra a napokra. Firenzében a Santa Croce templom elötti téren igaz karácsonyi vásár mercato di natale standokkal és forralt borral minden hétvégén, Arezzoban és Sienában cska egy hétvégén tartanak ilyet. Sok faluban készítenek karácsonyi betlehemet vagyis presepe vivente-t ami azt jelenti hogy egy parkban vagy téren berendezik Jézus születését és ahhoz kapcsolódóan kézművesek és nagy főzés biztosítja az igazi 2ezer évvel ezelőtti hangulatot. Olaszország legszebb ilyen rendezvénye Casole D'Elsa faluban van de általában csak 2 évente rendezik meg december 26-27én és január 1én, 3án és 6án (belépődíjas).

 És most lássuk a festákat, programokat részletesen

Minden év március 25én emlékeznek a pisai és firenzei új évre amit a középkorban ezen a napon tartottak
Minden év március 25én emlékeznek a pisai és firenzei új évre amit a középkorban ezen a napon tartottak
szerencsére nem csak a szüret idején vannak boros rendezvények Toszkánában, lássuk a listát 2017es évre január 21-22 Wine&Siena, Siena, link http://www.wineandsiena.it/ február: ...
A híres és drága szarvasgomba vagyis tartufo egyik fontos lelőhelye a toszkán San Miniato városa ahol minden év novemberében rendezik meg a fesztivált. A fehér tartufo mellett rengeteg heyli ...
Lássuk hogy mi is történik Olaszországban augusztus 15én -  kedvenc Helenünk 2015ös cikke erről a nyárközepi ünnepről amikor leáll az egész ország.
minden kis faluban és nagy városban tartanak heti piacot, ahol általában nemcsak zöldséget, gyümülcsöt, de halat, ruhákat, cipőket, háztartási árut is lehet venni. Itt megtaláljátok ezek listáját. ...
Vagyis tavasszal eper és cserszeny feszta, nyáron bruschetta és stak, vagy pizza, ősszel gomba, vaddisznó vagy vadnyúl feszta....Rengeteg ilyen evéssel egybekötött hétvégi ünnep van Toszkánában. 
Puccini az egyik leghíresebb olasz akinek operáit ma is mindenhol játszák. A Pisa melletti tó partján áll ma is villája ahol élete nagy részét élte és műveit írta - és itt láthatóak az előadások is ...
Természetesn nem hagyhatom ki a focit, de van kosárlabda és pl gyalogtúra Elba szigetén vagy Marathon Firenzében és Pisában
Toszkánán is áthalad a leghíresebb régi autók versenye, melyet Millemiglia-nak neveznek, de van más rövidebb autós verseny vagy egyszerű felvonulás is pl a Fiat 500asok sora
A régi híres 4 tengeri köztársaság hajósversenye az Arnon - Pisában legközelebb 2010ben lesz. De vannak más hasonló hajós versenyek is Toszkánában
azaz középkori zászló-dobálók versenye amit szeptember első vasárnapján rendeznek meg Volterrában. Ilyen zászlósok egyébként minden közékori játékon felbukkannak, de itt együtt láthatók egymás után, ...
középkori ijászversenyek Montalcinoban, az egyiket augusztusban a másik októberben tartják de sok közös vonásuk van kezdve a középkori hagyományoktól -igazán látványos program egy fantasztikus ...
ez a foci és rugby keveréke középkori ruházatban, nincsenek szabályok tehát nagyon agresszív (mindent szabad) - Firenzében a Piazza Santa Croce téren
junius 16án este a Luminaria ünnepre gyertyák ezreivel díszítik a pisai arno parton lévő épületeket, másnap pedig csónakos versenyzt tartanak.
szept első hétvégéjén tartják ezt az egyre híresebb középkori napot, ami a Mediciek idejébe vezet be minket. Van korhű kosztumos felvonulás, zászlódobálók és középkori lovagi játékok, kézműves és ...
Húsvétkor nézhetjük meg ezt a látványos 'robbantást' Firenze központjában a Dóm előtti téren
tudom hogy már évek teltek el közben de a feszták nagy része évente megismétlődik, tehát hasznos lehet ez a lista is. Sokan jöttök az október 23ai szünetben  tehát érdekes lehet
a leghíresebb Sienában van, minden év július2, agusztus 16 . Sok kis városban tartanak ilyen versenyt más időpontban (megnézheted a 'palio naptáromat' is). A középkori ruhás felvonuláson ...
Augusztus 3. hetében rendezik a középkori fesztát Volterrában, egy igazi középkori városban Toszkána közepén. Az utcán középkori ruhában mászkálnak a helyiek, kézműves standok és kifőzdék vannak a ...
Pisában a juniusi feszták egyike, ha nem a legfontosabb ez a középkori játék ami nveével ellentétben nagyon komoly és fotnos összecsapár a városrészek csapatai között. Az utóbbi években sok változás ...
Minden télen megrendezik a régió legnagyobb karneváli felvonulását a tengerparti üdülőhely, Viareggio parti sétányán, mely majdnem olyan mint a Rioi! Egy karneváli napon 150.000 ember jön el megnézni ...

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145