A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Amedei csokigyár

Az olaszok egyik kedvenc csokiját gyártó cég Toszkánában található, Pisa közelében - akit érdekel, az megnézheti a különböző csokik készítését és természetesen kóstolgathat is! A másfél órás program kóstolóval 50 euro/fő, a két és fél órás 120 euro/fő.

Pontedera egy közepes városka Pisától kb. negyed órára Firenze felé, én is sokat járok ide a pénteki piac miatt, de itt van ez a csokigyár és a Piaggio is, ahol a kismotorokat gyártják. Maradjunk most az Amedei-nél, ami a 80-as években kezdett speciális csokik és termékek gyártásába és ez forradalmian megváltoztatta a termelést is, majd végre megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. A távoli országok színei és aromái szinte a bőrön érezhetők, letisztulnak az ízek. A 9-0es években a cég az ízharmóniára törekszik, legyen az egy tábla csoki vagy praliné. A teljes folyamatot ellenőrzése alá vonta vagyis a távoli országokban a kakaóbab kiválasztása és termesztése csakúgy, mint a csokitábla becsomagolása.
A gyár termékei: praliné vagyis kisméretű, általában töltött csokibonbonok, kedvencem a tarufi, amiből kisebbek és nagyobbak is vannak 6-12 darabos kiszerelésben. Persze a hagyományos pralinéből is rengeteg féle van, a kisebb dobozok 2-5 darabosak, a nagyobbak 16 vagy 25 darabosak.
Aztán ott vannak a gocce vagyis cseppek, ezek pici tiszta csoki tabletták, van fehér tej és keserűcsoki ízű is.
A krémek valóban kenhető állagú kakaó és mogyoró krém.
Gli incontri vagyis fél kilós csokitáblák akár otthoni desszertekhez is kiválóak és rengeteg ízesítésben léteznek pl. fehér és tejcsoki, gianduia, mandulás, mogyorós.... (8 féle)
A quadrotti - vagyis négyzetek - kisebb táblák, ízesítéssel. Van fehér-pisztáciás, gianduia vagyis tejcsoki toszkán krémmel és apró mogyoródarabkákkal, aztán karamellizált mediterrán gyümölcsökkel, és a keserűcsoki mandulákkal....
Forró csokihoz porkakaó.
Aztán a klasszikus tábla csoki (tavolette), amiből 20 féle készül jelenleg a virágos, gyümölcsös, erdei, faillatúak mellett, pisztáciás, mandulás, mogyorós, jamaicai, equadori, madagaszkári....
A napolitans valójában nápolyból származót jelent, de ezek csokilapocskák, ebből 8 féle van.
A különböző kollekciókban többféle csokiból van kóstoló vagy egy féléből van több kisebb darab.
A díszdobozosak ideális ajándékok ínyenceknek, 6 féle van belőle.
A csoportoknak bemutatják egy video segítségével, hogy hogyan lesz a kakaóbabból egy tábla csoki és természetesen végigvezetnek a gyáron, majd a végén megkóstolhatják a különböző csokimasszákat. Az első típusú túra másfél órás és 50 euroba kerül fejenként. A szezontól függően változik vagyis van nyári és téli verziója. Emozioni a nyári időszakban, ebben van toszkán mogyorókrém, tejcsoki, 70%-os keserűcsoki, barackos keserűcsoki, erdei gyümölcsös, madagaszkári és jamaica csoki, hideg csokimassza és a 9-es nevű 75%-os keserűcsoki, ami a 2011-es Golden Bean díjat kapta. A téli a Le origini nevű, ebben van toszkán mogyorókrém, tejcsoki, 70%-os keserűcsoki, pisztáciás fehér csoki, mogyorós csoki, madagaszkári és jamaica csoki, és a 9-es nevű 75%-os keserűcsoki, ami a 2011-es Golden Bean díjat kapta és forró csoki.

A hosszabb változat két és fél óra és több gyárrészlegbe is betér, ára fejenként 120 euro. Ebben van a toszkán mogyoró és csokikrém kostolása, tejcsoki, 70%-os keserűcsoki, jamaicai, madagaszkári és trinidadi keserűcsoki, a 9-es nevű 75%-os keserűcsoki, ami a 2011-es Golden Bean díjat kapta, porcellana, vagyis egy fehér kakaóbabból készült 70% keserűcsoki, hideg vagy meleg csokimassza, 5 féle praliné (chicci, passione, biancoforte, noixorange, tartufo) és Incontri, vagyis mogyorós tejcsoki.

A csoportok min. 4 max. 10 fősek lehetnek. 4 felnőtt fő alatti csoportoknak fejenként 20 euro felárat kérnek. Gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes, 6-15 év között féláron jöhetnek. Előre be kell jelentkezni legalább 2 nappal és hétfőtől péntekig 9-15 óra között mehetnek be, illetve nagyobb csoportoknak szombaton délelőtt, amikor viszont a gyár nem termel. A vezetés és kóstoló után helyben meg lehet vásárolni a gyár termékeit, de csak nekik és ilyenkor, mert nincsen saját boltjuk vagyis direkt eladás a gyárban és nincsen nyilvános nyitvatartás.
Amedei csokigyár

- címe: Pontedera (PI) via San Gervasio, 29

- telefon +39 0587 484849

www.amedei.it

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145