A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Borospincék

Nézzünk pár híresebb bortermelőt ahol az isteni toszkán borok készülnek. Valójában szinte mindenki készít bort , tehát nehéz kiszűrni közülük párat, inkább csak pár ötlet

Elöször olvasd el a borokról írt részt, klikk ide. Jöhetnek a borospincék- de ne várjátok hogy felsoroljam mindet mert tényleg rengeteg van. Mazsolázok belőlük, van amelyiket szermélyesen ismerem, másokat csak ti ajánlottátok és van amelyiket a szállások tulajai vagy ismerősök említettek. Ahol nagy a turista forgalom ott egy recepcio vagy iroda is található, nyitvatartási időbvel ami boltként is műküdik tehát lehet venni bort. A pincéket nem mindenhol lehet meglátogatni csak úgy, általában be kell előre jelentkezni. A nagyobaknál heti adott napon/adott órában lehet benézni ezért érdemes minnél előbb (akár hónapokkal is) nekifutni a kérdésnek. Természetesen a közös programoknál találtok ilyen pincelátogatást is amire velem jöhettek el, ez általában heti egy délután van Volterra/Lajatico részen tehát akik messzebbről szeretnétenk jönni azok összeköthetik ennek a régiónak a megnézésével. Akit érdeke klikk ide.  

- a Zanin család birtoka vagyis Castello d'Albola, ami egy XV. századi kastély a Chianti részen, pontosabban Radda di Chianti mellett, ahol 157 hektáron termelnek bort. Termelnek olivaolajat is, van 4 ezer olajfájuk ups!! Lehet kérni borkóstolót összekötve egy egyszerűbb falatkákkal minden nap10kor és du 5kor, fejenként 10 euroba kerül, meleg ételekkel 20 euro/fő. A telefonszámuk 0577 738 019 vagy a weboldalukhoz klikkelj ide

- az egyik leghíresebb pincészet a Frescobaldi nevű, több helyen is termelnek, pl. Firenze közelében Nipozzano, Pomino vagy Montelupo alatt Castiglioni vagy lent Siena alatt Castelgiocondo és még délebbre Ammariglia. Mindegyikben van lehetőség vásárlásra, én konkrétan a Montespertoli közelében lévő Montagna boltban voltam, ahol kóstolni is lehet és demizsonban vagy üvegben venni a finom borokat. Telefon 0571 671387, vasárnap is nyitva vannak, nem kell bejelentkezni. A weboldaluk nagyon jó, klikkelj ide

- Antinori a másik híres pincészet, aminek sokan ismerik a nevét hiszen több olyan bort termel amiket a supertuscan kategoriába sorolhatunk pl a Tignanello. Valójában több területen vannak szőllőik, így a Chianti részen, Montalcinoban, Bolgheriben és Orvieto közelében. Tavaly voltam abban a pincében amit 2012ben adtak át és egy építészeti csoda, akkor is ha nem vagytok borosok- lásd a képeket. A weboldalukhoz klikk ide

- nagyon szép borospincéjük és isteni boruk van: Dievole, Castellina di Chianti mellett a weboldaluk valamiért most nem jün be nekem, klikk ide

- A Chianti részen a Pieve Santa Restituita picészetben eddig nem volt lehetőség borkostolásra de tavaly óta beengednek pár kiváltságos látogatót. A látogatásért ők nem kérnek egy fillért sem csak azt hogy az általuk kiválaztott legfontosabb alapítványok vagy a firenzei gyermekkórház számára mindenki fejenként legalább 150 eurot ajánljon fel. 

- a Montelupo kolostorhotelben ajánlották a Fattoria San Michele a Torri nevű pincészetet, ami Firenzétől kb. 15km-re található, scandicci mellett - 50 hektáron van szőlőjük és 30 hektáron olajfáik. A tengerszint felett kb. 200 méteres magasságban található birtokon Chianti borokat termelnek - vöröset, rosét, fehéret, Vin Santot és persze olivaolajat. Olivaolaj 0,75l-es 15 euro, egy üveg Chianti bor 7,50-15 euro között. Nyitvatartás minden hétköznap délután 15-19 óráig, szombaton10-12.30 és 14.30-19.30-ig, címük: Scandicci via di San Michele 36 telefon: 055-7691111, a weboldalukhoz klikkelj ide.

- Bolgheriben két borfélét termelnek, a leghíresebb a Sassicaia amit csak a Tenuta San Guidi pincészetben készítenek. Ez csak pénteki napkon fogad látogatókat és február március hónapban le kell foglalni ezt kükönben nincsen már hely. A látogatás ára a részt vevők számtól függ de általában 50-60 euro per fő. Ugyanitt az Ornellaia pincészetbe is be lehet nézni, itt is fejenként 50-60 eurot kérnek de nem csak pénteken lehet borozni. Ebben egy kb másfél órás vezetés van benne és 3 féle bort lehet kostolni. Info a borral kapcsolatban a weboldalukon klikk ide (foglalni nem lehet on line, írjatok nekem mert macerásak nagyon)

- Terricciolában ami egy szinte ismeretlen terület található a Tenute Lunelli vagyis a Podernuovo ami a cég toszkánai pincéje (van még 2 máshol). A pisa-i vörösbor egyik fő termőterülete ez, további infoért klikkj ide. Vagy a Badia di Morrona ami a pisai borvidék legnagyobb termelője, összesen 600 hektárral rendelkeznek amiből 110 hektáron termelnek szőlőt. 40 hektáron olajfákat. Főklént sangiovese de  Cabernet, Syrah, Merlot fajtáik is vannak, a weboldalhoz klikk ide.

Montalcinoban külön kiemelném a borszaküzletet vagyis Enoteca Fortezza-t ami a régi várban van de a magyar borász sajnos már nem dolgozik velük. Ez egész nap nyitva van a hét minden napján este 8ig és a helyi borok nagyon széles választéka található itt meg és akár egy pohárnyit is meg lehet belőlük kostolni. Szalámik, sonkák sajtok és egyszerűbb ételeket is készítenek. A weboldalukhoz klikk ide.

Máté pincészet - aki olvasta a Bor Mámor Toszkána könyvet, annak nem kell bemutatnom Máté Ferencet, akinek pincészete szintén látogatható, csak bejelentkezéssel és sajnos nem Máté, még a családja sem, 'csak' egy alkalmazott mutatja meg a pincét és a borokat. A boros weboldal jelenelg nem működik csak a családi. Klikk ide

- Aztán a leghíresebb Montalcinoban talán a Biondi Santi , ahol a Tenuta Greppo-ban már az 1800as évek elején is termeltek bort, sőt 1888ban ők készítették az első Brunello di Montalcino bort is! Most évente 80 ezer üveg bort palackoznak, a szüret teljesen kézi most is, a szőlőtőkéknek legalább 10 évesnek kell lennie ahhoz hogy termésökből bor készüljön és a Riserva boruk 25 évig érik! .Minden nap hétfőtől péntekig be lehet menni egy fél órás ingyenes pincelátogatásra reggel 10,30kor, du 2,30kor és 4,30kor. Aki szeretne bort kostolni annak 15 eurot kell fizetnie és ugyanezekben az időpontokban egy 45 percre maradhat és kostolhat is ( 1 Rosso di Montalcino e 1 Brunello Annata). Minden nap 15 órakor (hétvégén nem) tartanak egy komolyabb pincelétogatást, asztalnál ülős kostolóval aminek ára 50 euro fejenként és egy órás, és egy harmadik pohárral is kostolhat ezúttal a 1 Brunello Riserva-ból (előre kell jelentkezni és fizetni) A weboldalhoz klikk ide.

- kevésbé ismert talán a Marroneto pince . A weboldalhoz klikk ide. Aztán ott van a Poggio di Sotto bor vagyis a Collemassari pincészet, akik 2014ben a legjobb pince nevet is megkapták- a weboldalukhoz klikk ide.  Ha már tit tartunk lássunk másokat is: az Uccelliera Montalcino mellett Castelnuovo dell'Abate-ben, a weboldahoz klikk ide. És tovább a Col D'Orcia, a weboldahoz klikk ide. Isteni borok jönnek ki még a Mastrojanni családtól, weboldal , vagy a Le Potazzine weboldal és a sotr még folytathatnám sokaig 

- és a Casanova di Neri akik 63 hektáron termelnek szőlőt, ami 7 külön területet jelent valójában. Kiemelt boraik a Cerretalto e Tenuta Nuova. A Montalcinoban lévő pincében minden nap hétfőtől péntekig nyitva vannak 9-13 és 14-18 óra között , nem kell bejelentkezni- a weboldalhoz klikk ide

Részletekért vagy foglalásért írjatok a  címre és megadom a közvetlen mailes elérhetőségüket vagy le is tudom foglalni nektek ha nem tudtok olaszul (sem angolul)

 EZ AZ OLDAL IS FOLYAMATOSAN FRISSÜL TEHÁT ÉRDEMES BENÉZNI TÖBBSZÖR IS IDE

Hozzászólások   

0 #1 Viki 2019-03-14 16:29
2019 márc
Kedves Viki!

Engedje meg, hogy néhány gondolat erejéig ismeretlenül is zavarjam. Ennek oka pedig az, hogy szeretnék Önnek köszönetet mondani.

A napokban (jelenleg is itt tartózkodom) Olaszországba, Firenzébe kellett utaznom feleségemmel együtt egy konferenciára. Mint ma már mindenki, természetesen én is a Google-t hívtam segítségül, amikor szerettem volna többet megtudni a városról és környékéről. Ekkor találtam rá az Ön honlapjára, ahol igazán sok hasznos információt találtam. Ma már igazán úgy érzem, hogy ezek nélkül felkészületlenül érkeztem volna, aminek én nem vagyok nagy híve.
Ajánlásait figyelembe véve több helyre is ellátogattunk (már amennyire időnk engedte a konferencia miatt). Belefért többek között Firenze, Pisa, Leonardo Da Vinci szülőháza, valamint a csodálatos Frescobaldi pincészet, amit ön is lelkesen ajánl. Felejthetetlen vacsorát és "tárlatvezetést" kaptunk ezen a történelmi, kulináris és földrajzi csodákkal átitatott helyen.

Röviden tehát: hálás szívvel szeretném megköszönni azt a segítséget, amit Öntől kaptunk, valamint azt, hogy megalkotta és üzemelteti ezt a honlapot. Hálám jeléül, ahol csak lehet ajánlani fogom másoknak is, mert nem csupán meggyőződésem, hanem személyes tapasztalatom szerint is rendkívül hasznos.

Munkájához, családi életéhez sok sikert és boldogságot kívánok!

Tisztelettel és köszönettel:

K. Gábor

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145