A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Mielőtt nekiindulsz éhesen

Sokan mondjátok hogy zárva találtátok az éttermeket- persze mert itt csak ebédre és vacsorára vannak nyitva tehát du 3-7,30között nem. Ha turistaként járod az utcákat érd be egy pizzával, szendviccsel, ha viszont egy kellemes estére vágysz ülj be egy elegáns helyre. Nyitvatartások, árak ...

Hol:

Ha járod a várost és megéhezel ne keress éttermet, elégedj meg egy pizzával vagy szendviccsel, amit akár állva is el lehet fogyasztani. Hogy miért? Mert az éttermek lassúak, nem érted a menüt, drága és többnyire du. zárva vannak (15.00-19.00). Ha mégis rászánod magad akkor is válassz egy kisebb trattoriát valami mellékutcában, ahol családias a hangulat, nincs nagy választék de az finom és nézd meg a másik menüpontban lévő éttermi segitőt indulás előtt. Aki egy este hangulatos vacsorára indul (19.00 órától!!) az kérdezze meg nyugodtan a szállásadóját hogy mit ajánl a közelben, a legtöbb vidéki étterem igazán jó!

Mit:

A turisták által látogatott területeken napközben is akad valami ennivaló, csak keresni kell és nem feltétleünl éttermet. Toszkánában a bárokban (kávézó) lehet kapni schiacciate-t, vagyis olajos, sós lángosszerű szendvics. Ehhez hasonlít de kevésbé olajos a focaccia, aztán van háromszögű, puha 'vattakenyérből' készült tramezzini mindezek sonkával, mozzarellával vagy tonhallal és majonézzel, paradicsommal... eseteg pizza és édes péksütemények is. Ne számits arra, hogy majd betérsz egy abc-be és veszel egy kis felvágottat, mert nehéz találni ilyen kisboltot és többnyire nem beszélnek csak olaszul, nem önkiszolgáló és nem is olcsóbb a kész ételnél és a kenyér sótlan (ehetetlen). Vannak olyan kis éttermek, ahol ki van irva az étlap már a bejárathoz és igy előre választhatsz valami tésztafélét, sőt fix menük is vannak pl 10-15-20 euroért tésztaféle+húsféle körettel meg édesség, dessert, víz, bor. Nem jellemző a gyümölcslé, sem a coca cola, az olaszok vizet és egy pohárka asztali vörösbort isznak az ebédhez.

Nyitvatartás:

A turisták által látogatott belvárosi éttermek sincsenek nyitva délután csak ebédre 12.00 - 15.00ig, és este 19.00/19.30 - 23.30ig. Persze fél órával a zárás előtt már nem engednek be, mert a konyha már zárva van. Természetesen Firenzében a David szobornél vagy Siena főterén egész nap nyitva vannak az éttermek és egy pizza majdnem annyiba keról cska mint egy kapucsino tehát nézzetek körül mielött leülnétek egy kávéra. Léteznek késő este is nyitva tartó éttermek főleg a belvárosokban (Firenze, Pisa), mert sokan szinház, mozi után térnek be, de ennek utána kell nézni. Az olaszok nyáron többnyire 9 körül ülnek be vacsorázni, de előtte megisznak egy aperitivot vamelyik menő bában. Az olasz étteremekben nincsen több turnus vagyis egyszer teríteneke meg egy asztalt és általában mire végez a család már zár is az étterem.

Árak:

Mióta bejött az euro a leginkább az éttermek emelték fel áraikat. Régebben egy pizza és sör kb. ezer lira vagyis 5 euroért volt kapható egy pizzeriában, ma már 10 euro alatt sehol sem úszhatjuk meg. Egy normál étteremben kb 25-50 euro egy étkezés fejenként, a tengeri éttermek általában a drágábbak. Ne felejtsük el, hogy van coperta azaz fejenként 1-3 euro a teritékért és van ahol e mellett vagy helyett 10% servizio azaz felszolgálási dijat is felszámitanak. Egy kancsó bor 5 euronál kezdődik, érdemes a ház borát kérni - vino della casa, az olcsóbb és többnyire nem is rossz. Az éttermekben a terítés is sokkal elegánsabb, a terítő a földig ér, hozzá passzoló anyagszalvéták vannak és többféle karcsú pohár a különféle borokhoz., italokhoz. Nem kell megtartanod az evőeszközeidet, mert mindig hoznak újat a fogások közben, a teríték alapja egy nagyobb "tányér", amire ráteszik mindig az aktuálisat - megadják a módját.

lángos, hekk, kolbász (helyett)

Na ilyet itt a strandokon sem árulnak. Marad a szendics ami ugye a pizzakenyérhez hasonló ahogy már írtam vagy tésztafélét vagy salátát esznek a strandon. A piacon jöhet még a porchetta ami ugye az egyben sült malac (kemencében) ropogós bőrrel és jó fűszeresen, szeletelve, zsemlébe téve. Aztán árulnak még grillezett csirkét, egybensült húst és panírozott, olajban sült dolgokat pl mozzarellagolyócskákat vagy hússal töltött olajbogyót - olive ascolane vagy krumplikrokettet de van csirkefalat is. A pesce fritto nem sült halat hanem sült tengeri herkentyűket jelent!

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145