A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

1. antipasti vagyis előételek

Hideg és meleg falatkák, kicsi piritósok, toszkánában jellegzetes a különféle sonka, szalámi, ecetes zöldségek, olajbogyó, omlett, vagy tengeri saláta... némelyik elkészítési módjait is megtalálhatjátok itt.

 Hogyan is kezdjük?

Az előételnek általában fejenként egy-egy falatkák kapunk mindenből, de sokféle dolgot hoznak ki. Vannak éttermek, ahol egy nagy asztalra kitesznek mindent és magunk vehetünk a tányérunkra bármit - így ki tudunk próbálni még több féle dolgot.. Sokan abba a hibába esnek, hogy mindent elpusztítanak ráadásul kenyérrel és utána már nem tudnak szinte semmit enni. Ezért érdemes csak 2 fogást kérni: vagy csak előételt és primi piatti-t, azaz tésztát, vagy csak előételt és secondi piattit, azaz húsételt. Így esetleg marad hely az édességnek is, amit nem érdemes kihagyni!!!

Terra vagyis föld, ide tartozik minden ami nem tengeri

A 'crostino toscano' azaz csirkemájas piritós az igazi helyi finomság (lásd receptet pár sorral lejjebb), de megéri az 'antipasto toscano' t kipróbálni, ami többféle piritóst tartalmazó tál -bruschetta. Ezek között van a paradicsomos (pomodoro) és gombakrémes (funghi), a 'crema di tartuffo' azaz a szarvasgombás, olivakrémes olive vagy stracchino ami egy krémsajt féle. Az ínyenceknek ajanlott a 'lardo di collonata' -val elkészített, mely fűszeres zsíszalonna (hogy mi is ez pontosan olvasd el a Carrararol szolo reszt, vagy a bor, sajt, sonka menüpontot ) Finom a toszkán sonka az 'prosciuto toscano' és szalami 'salumi' esetleg vaddisznohúsbol ('cinghiale') - szintén a bor, sajt, sonka címszó alatt.

A crostino toscano vagyis csirkemájkrém elkészítéséhez kb fél kg csirkemájra van szükségünk, egy nagy hagymára, zellerszárra, répa, olivaolaj, egy kis cognac, kapribogyók, sós acciughe 8tubusban krémként a boltban) , fél liter tej, só, bors. Nagyon apróra daráljuk a zellerszárat, répát, hagymát és olivaolajban megfonnyasztjuk mindet. a jól megtysztított májat és szívet rádobjuk és ráöntjük a cognacot is. Legvégül a kapribogyót és acciughe-t adjuk hozzá, majd sózzuk, borsozzuk majd min. 15 percig fözzük hozzáadva egy kis húslevet és a tejet. Végül lepaszírozzuk 2 szer is, és kenhetjük is a piritósokra.

A meleg nyári napokon sokan választják a panzanella-t, ami egy hideg általában zöldséges saláta száraz kenyérdarabokkal paradicsomból, zellerszárból, bazsalikomból, hagymából, olajjal, sóval, borssal fűszerezve. Hasonlóan kenyeres a pappa al pomodoro is amit imádok, ez egy fűszeres paradicsomszósz amibe száraz kenyeret főznek és így pépes lesz.

Az omlett frittata névre hallagat, és és sokszor zöldségekkel csinálják (pl, articsóka, carciofi vagy karfiollal ami cavolfiore). A zöldségek általában ecettel tartósítottak, lehetnek kis gyöngyhagymák, gombák, articsóka, padlizsán (grillezett és vagy ecetes), paradicsom, holland típusú paprika stb.

 

Mare vagyis minden ami tengeri

Ott van pl az 'insalate di mare' azaz hideg tengeri gyumolcsok, de mindet leírtam a tengeri ételek menüben klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145