Az olaszok híresek a pizzáról, a tésztákról, a boraikról, de senki nem említi meg az édességeket. Pedig szerintem fantasztikusak, főleg mert nem mindegyik egyforma ellentétben a magyar vajas-krémes sütikkel (kivétel erősiti a szabályt). És befejezésül jöhet a kávé és esetleg egy kis emésztést segítő likör, grappa
Az édességek mennyeiek, ráadásul ahogyan tálalják őket - mint egy műalkotás! A képen egy almatortát láthatunk meleg vaniliás krémmel leöntve és túróhabot gesztenyekrémmel. Az éttermekben nincsen akkora választék mint nálunk és sokszor az étlepon csak annyi van hogy a mai süti mert minden nap mást csinálnak- ez garancia arra hogy nem az egy hete ott száradó tortaszeletet kapod viszont lehet hogy éppen nincsen olyan amit szeretnél.
tiramisu Az egyik legismertebb olasz édesség, melyet a turisták által látogatott éttermekben megtalálhattok. Mascarpone krémmel, kávéval, savoiardi keksszel, nyers tojással, cukorral készül és a végén keserű kakaóporral van megszórva. Mindenkinek megvan a saját receptje, van aki tejszinnel vagy annélkül késziti, de nekem mindegyik izlik. Felbukkan új változatban is pl eperrel, ananásszal, naranccsal és ricottával mascarpone helyett, ami mindig érdekes és a nyári meleghez jobban illik.
torta della nonna azaz 'nagyi tortája', ami az egyik leggyakrabban előforduló édesség Toszkánában a bárokban, cukrászdákban vagy éttermekben. Ez egy vajastésztából készült lapos torta, amiben a két porhanyós réteg közé fözött vaniliás krémet raknak, majd a tetejét megszórják fenyőmaggal és porcukorral.
Az én kedvencem a panna cotta (panakotta) azaz sült tejszín, mert hamar elkészíthető, jól mutat és mindenféle édes szószokkal lehet enni. Valójában egy fehér, zselatinos tejszín-puding, különböző (karamell, csoki vagy erdei gyümölcsös) krémmel leöntve. Akár pohárból is lehet enni. A szirupot lehet készen is kapni (mint a fagyikhoz) vagy pl. málnából, eperből stb. cukorral lassú tűzön otthon is késziteni.
Lássuk a receptet: panna cotta 8-10 személyre: 1 liter friss tejszín (vagy részben tej), 4-6 nagykanál cukor, 1 zacsi zselatin (fele annyi mint egy igazi zselatinhoz kellene), csokoládé, karamell vagy más szirup: A tejszínt épp csak egy kicsit felforralom és hozzáadom a cukrot, majd alacsonyabb hőmérsékleten hozzáadom a zselatint is (nem szabad forrnia). Kis formákba öntöm - lehet pohár is- és hűtőbe teszem legalabb 4 órára. Mikor megdermedt kiborítom a formából egy tányérra és ráöntöm a szirupot.
Krémek és krémesek közül ott van még a 'creme caramell', a 'zabaione' - sok tojássárgája habosra kikeverve cukorral és Marsala rummal, vagy a 'zuppa inglese'. Ősszel-télen kipróbálhatjuk a jellegzetesen toscán 'castagniaccio't, azaz a gesztenyelisztből készült, nem is mindig édes tortát, rozmaringgal és fenyőmaggal.
Isteniek az almás sütik ('torta di mele' o 'crostata di mele') a túrosak ('torta di ricotta') hűtőben vagy sütőben készült változatai. Ne keressünk mákosat, mert azt nem használják Olaszországban. Aztán ott anyukám kedvence a 'mille foglie' azaz ezer levél, ami több réteg ropogos levelestésztalapból és vaniliás, főzött krémből áll.
Aki nem szereti a krémeseket, de az édes borokat igen, annak ajánlom a tipikusan toszkán 'cantuccini't avagyleánykori nevén biscottini di Prato, ami egy kétszersült, kemény, mandulás kekszféleség amit édes borba, Vin Santoba mártogatva esznek.
A Sienában járóknak kötelező megkostolni a 'Panforte' nevű tömör, középkori eredetű lapos tortát, amiben van méz, cukor, tojásfehérje, fahéj vagy bors stb. és sok mandula vagy más dióféle. Szintén mandulábol készül a 'ricciarelli', ami egy puha mandulamassza cukorral és narancshéjjal.
Farsangi időszakban jellegzetes édesség a cenci ( vagy starcci) azaz "rongy", ami olajban vagy kemencében kisűlt, hólyagos süti, a mi forgácsfánkunkhoz hasonlít. Főleg piacon, vásárokban tűnik fel a brigidini, a vékony, ánizsos lapocskák..
Már otthon is lehet kapni a profitterolt, ami általában vaniliakrémmel töltött, égetett tésztából készüt golyócskák (képviselőfánk szerű) csokiszósszal vagy citromos, vaniliás szósszal leöntve - mivel hidegen tartják kifejezetten jól jön nyáron.
Karácsonykor találjátok a boltokban a pandoro-t ami vajasabb, magas hegyszerű kalács és a panettone ami lyukacsosabb, foszlósabb kalács kandírozott gyümőlccsel bár van csokis, limoncellos stb változat is. Hasonló ehhez a Húsvétkor kapható colomba aminek teteje cukros, mandulás bevonatú és galamb alakú, innen a neve.
grappák
Az olaszok vacsora után leginkább egy kávét isznak és többnyire a vendéglátós ajándékaként egy grappat vagy limoncellot. Én ez utóbbit választanám, mert citromos ize elnyomja az alkoholt és segít az emésztésben (ami egy igazi hosszú olasz vacsora után hasznos lehet)