A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

pizza

Ha Olaszország akkor pizza! Talán az első dolog ami eszünkbe jut amikor egy olasz nyaralásról van szó és nem véeltelnül. Na de hol és milyet együnk?

A pizza alapvetően nem egy drága étel, ha egy kis utcai árustól vesszük délen már 3-5 euroért kapunk egy margheritát. A turistás helyeken vagyis Firenzében, Sienában, San Gimignanoban és Volterrában... is vannak olyan kis pizzázók ahol max 2-3 szék van és a pultnál vagy sétálgatva kézben tudjuk megenni a pizzát amit szeletekben árulnak ( 1,50-3,00 eu/szelet ). Az alapvető különbség amit nehéz egy magyarnak sokszor tudomásul vennie az 1, nem minden étteremben van pizza sőt, én kifejezetten a pizzeria feliratú helyeket ajánlom 2, hogy ebédre nem mindig kapcsoljk be a kemencét ami a nyári 40 fokban érthető is, tehát csak 8 után kaptok pizzát 3, nincsen ezer féle pizza, pl ananászos de én hamar rászoktam a sima margheritáta amin isteni paradicsom és mozzarella van és pont. 4, a legtöbb helyen nem vagy csak alig tesznek rá oreganot 5, a feltétek nem dominálnak vagyis a vékony pizzának a tésztája és szósza egyensúlyban van hogy mindkettőt érezni lehessen. A sonkákat is utólag teszik rá így nem sülnek üvegesre 6, elfogadottan a legjobb pizza a nápolyi vagyis puha, vékony, hólyagos szélű és fatüzeléses kemencében sütik 3- 5 perc alatt készre.

És hogy melyik az én kedvencem? A margherita amire mozzarella di buffalát tesznek de ez kicsit vizesebb lesz ezért nehéz enni. Majd 10 év olasz élet után véletlenül kostoltam meg pár olyan variációt amit azóta imádok: a paradicsomos alapra kerül egy krémsajt ami lehet stracchino vagy mascarpone és  valami húsos ami lehet pármai sonka ( prosciutto crudo) vagy speck vagy kis fűszeres darálthús bogyók ( salsiccia ). Soha nem eszem ananászost sem 4 évszakot vagy tengeri herkentyűset mert szárazak és természetellenesek. Ja és a helyi gyerekek a virslis pizzát szeretik ami egy paradicsomos alapon virsli karikákat jelent (con würstel). 

Akit érdekel bővebben a téma annak ajánlom Olaszmama cikkét a 2018as legjobb pizzákról amit a 2018as évre ajánlanak az olasz Gambero Rosso zsűrijének tagjai Toszkánában: klikk a cikkhez. Ezen a listán 5 toszkán pizzás helyet találtok amiket érdemes felkeresni de ajánlott előre foglalni! ( klikkelketek a szóra és a weboldalra dob benneteket a link):

Le Follie di Romualdo - Firenze

Giotto Pizzeria BistrotPizzeria Bistrot  -  Firenze

Santarpia - Firenze

O'Scugnizzo - Arezzo

Kambusa - Massarosa

 A világ legjobb pizzája a nagy közvélemény szerint a nápolyi Da Michele pizzéria ahol csak 2 féle pizza van és egyáltalán nem egy puccos hely, sőt egy kifőzdének néz ki de ez nem von le semmit a minőségből, sőt. A kockás terítős asztaloknál gyorsan váltják egymást a vendégek, a pizza nagy és vékony, isteni hólyagos szélű. Ha ide be akartok jutni nem lehet foglalni előre hanem szépen végig kell állni a sort ami folyamatosan kígyózik az ajtajuk előtt. Láttátok az 'Ízek, imák, szerelmek filmet'? Na amikor Julia Roberts leugrott Nápolyba ebben a pizzériában ették a barátokkal a pizzát. Bővebben Olaszmamam cikkében, klikk ide.

  

Unod a pizzát? Akkor egyél egy farinátát vagyis ahoigy toszkánában hívják cecina-t. Ez egy csicseriborso-lisztből készült vastag, sós  'palacsinta' amit a pizzások és pékek készítenek. Étteremben tehát ne keressétek az étlapokon mert ritkán fordul elő, inkább egy uzsonnának való, séta közben, lépcsőn ülős fogyasztásra ajánlott étek. Én imádom és mivel gluténmentes a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Bővebben írt erről is Olaszmama, klikk a cikkhez

 

 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145