A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

San Gimignano és környéke

A középkori San Gimignano tornyos képe az egyik legismertebb fotó Toszkánáról és joggal. Első alkalommal olyan érzésem támadt, mintha egy filmforgatás díszletei között járnék, annyira hihetetlenül minden középkori, szinte semmi sem utal a 21. századra, csak a szuvenír boltok és turisták hada, igaz ezek nagyon. Certaldo egy kevésbé turistás de nagyon hangulatos kis város ahol van funicolare meg Bocaccio szülőháza

SAN GIMIGNANO

frissítve 2022 július

Olaszország egyik legkülönlegesebb látványossága ez a középkori felhőkarcolókkal tarkított, etruszk falakkal körülvett városka, amely nevét a várost Gimignano püspökről kapta aki Attila hunjaitól védte a várost. Egy kicsiny domb tetején ma már „csak" 13 különböző magasságú torony áll melyek alapvetően lakótornyok voltak. Még belegondolni is félelmetes, hogy vajon milyen lehetett itt az élet akkor, amikor ebben a piciny városkában 70 ilyen torony magasodott, vagyis az 1300as években. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, érdekesek a bejárataik, amelyek olyan magasan vannak, hogy ne tudjanak belépni rajtuk a nemkívánatos személyek, csak létrán lehetett felmenni. Az autóforgalomtól szinte teljesen mentes városka ma is olyan, mintha megállt volna benne az idő, mintha a középkorban sétálgatnánk, de nem valami küzdelmes, hanem nagyon is barátságos középkorban.

Mivel egyre magasabb lakótornyokat építettek a harcban álló, vagy talán csak a gazdagságukat fitogtató családok, ezért egyszer, az esetleges katasztrófák elkerülése miatt rendeletbe adták, hogy az új városháza tornyánál nem építhetnek magasabbakat.  Aztán 1353-ban a város belefáradt a belső viszályokba és önként Firenze védnöksége alá helyezte magát. San Gimignano manapság csak a turisták hangjától zajos, a városkát ugyanis egyre kevesebben lakják de annál nagyobb a tömeg napközben. Bár olyan itt, mintha visszacsöppentünk volna fél évezredet a múltba rengeteg üzlet csábítja vásárlásra az ide látogatókat. Három egybekapcsolódó tér adja a város magját, a Piazza del Duomo, a Piazza delle Erbe és a Piazza della Cisterna, a templom és a tornyok is ezek körül vannak. A Piazza del Duomo-n épült fel a régi városháza 1239-ben, tornya 51 méter magas. Az új Városháza, a Palazzo del Poppolo, 1300 körül épült, 54 méter magas toronnyal, melynek neve Torre Grossa és izgalmas felmenni a tetejére és körbetekinteni a gyönyörű és érdekes városkán és az azt körülvevő csodálatos toszkán tájon. A városháza épületében működik a Museo Civico, ahol más alkotások mellett a legérdekesebb a sienai Lippo Memmi (1285-1361) 1317-ben készült Maestája és Memmo Filippuccio (1288-1324) meglehetősen szokatlan, már-már pajzán, hétköznapi jeleneteket ábrázoló alkotása az 1320-as évekből.

Nyitvatartás / jegyek: A Museo Civico - Torre Grossa - Pinacoteca - Museo Archeologico - Spezieria Santa Fina - Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea "Raffele De Grada":  ápr 1 és okt 31 között 9,30-19,00 egyébként késöbb nyitnak de mindig legalább 11-17,30 között nyitva van. A bejárati ajtókat zárási idő előtt fél órával bezárják. Weboldalukhoz klikk ide Egyetlen jeggyel lehet megnézni minden előbb említett múzeumot, tornyot és kiállítást, és két napra érvényes! A jegy ára 2022ben már 9,00 euro, gyerekeknek 5 év alatt ingyenes, 6-17 éveseknek és 65 év felettieknek 7,00 euro. Weboldalukhoz klikk ide 

Aztán pár éve megnyitották a Torre e Casa Campatelli tornyot is ami magántulajdonban volt de teljesen felújították a FAI alapítványon keresztül ( 2millio euroért). Az egyetlen privát tulajdonban lévő lakóház amit a városban megnyitottak a turistáknak. Nem csak a torony hanem a lakóhelységek és a család története is nagyon érdekes lehet- benézhettek a színfalak mögé. Nem kell keresni sem, hiszen a via San Giovanni 15ben találjátok, vagyis a városka főutcáján ami a központi térhez vezet.

Nyitvatartás/jegyek: Jelenleg 27 méter magas és hétfő kivételével minden nap nyitva van 9,30-19,30ig (télen 10,30-17) látogatható 5 euros jeggyel.

A térre néz az 1148-ban felszentelt, majd az 1350-es években gótikus stílusban átépített Collegiata Santa Assunta templom is. A szerény külső gazdagon díszített belsőt takar, amelynek legjelentősebb érdekessége Taddeo di Bartolo (1363-1422) Dante hatására meglehetősen elrettentőre festett trecento műve a paradicsomról és a pokolról a homlokzat belső oldalán. Szép a két fából faragott szent a sienai Jacopo della Querciatól (1367-1438), láthatunk képet Benozzo Gozzolitól (1420-1497) a bejáratnál Szent Sebestyénről. A bal oldalhajó falán lévő freskósorozat az ószövetség történeteit ábrázolja Bartolo di Fredi képzelete szerint, míg szemben vele a jobb oldalhajó falán Krisztus életéről a sienai Barna freskóit láthatjuk, aki 1351-ben festés közben lezuhant és szörnyethalt, de más forrás szerint a kép a testvérpár, Federico és Lippo Memmi alkotása. A templomot a XV. században bővítették ki a Santa Fina kápolnával, itt látható a firenzei Domenico Ghirlandaio (1449-1494) gyönyörű freskója, amely megrendítően ábrázolja egy beteg, de csodálatosan gyógyító kislány életét, akit a város szentjeként tisztelnek. A tér túloldalán van a Museo d'Arte Sacra, egyházművészeti alkotásokkal.

A Piazza della Cisterna pedig kedvelt gyülekezőhely, fő dísze persze a fenti képen látható kút, ami a város jelképe is lett. A tér mindig tele van mindig turistákkal akik a kít melletti lépcsőkön vagy a teraszok asztalainál ülnek. Itt van a világ legjobb fagyisa is vagyis signor Dondoli műhelye ahol rengeteg híresség is megfordult az évek során. Pár éve már azonban a sarki fagyishoz is ez van kiírva és szerintem mindegyik finom, sok a különleges íz mint a rozmaringos keserűcsoki vagy a ricotta karamelles körtével...

Ebből is láthatjátok, hogy sokat megyünk ide fagyizni, sétálni hiszen csak egy bő fél óra tőlünk, Lajaticoból. A téren lévő kávézókban lehet enni is, de én a friss dolgokat ajánlom, vagyis az előre elkészített lasagna helyett kérjetek egy tányér tésztát, de még jobb a saláta vagy a hidegtál sonkákkal, sajtokkal és egy pohár bor. A San Matteo utcán sétálva a város északi végénél elérünk egy kis csúcsíves templomot, a Sant'Agostino-t, amit Gozzoli Szent Ágoston életéről szóló képsorozata díszit. A quattrocento szép példája a da Maiano oltár a San Bartolo kápolnában. Az egykori erődítmény, a ROCCA pedig ma kertté alakított kilátóul szolgál. Ide csak a házak közötti pici utcákon lehet feljutni amit nehéz megtalálni de keressétek a táblát és le lehet látni a városra is és egy boros bolt is van itt (mondjuk lent a városban is van rengeteg).

Apropó, a helyi bor neve: Vernaccia, fehér bor, a helyi specialitás pedig a drága sáfrány, ami alapja jó pár helyi ételnek is. Az idősebb nemzedékhez tartozó lakosok közül ma is sokan fazekas-, kovács-, és keramikus mesterséget folytatnak de vannak szobrászok és ékszerészek is. Ez utóbbinak köszönhetően a főutcán rengeteg kézműves bolt van, köztük a legjobb táska és kerámia boltok, tehát ne várjatok, itt érdemes venni ilyeneket. A pár éve elkészült Makett egyszer bent van egy pincében, nemrég kitették az udvarra egy hátső utcában. Ez egy nagy terepasztal, ami a várost szemlélteti fénykorában vagyis San Gimignano évszázadokkal ezelőtti állapotát láthatjuk rajta. A házak agyagból készültek igazi fatetővel. Mellette több kisebb makett is van, amiken középkori házat láthatunk félbevágva vagy a kertet állatokkal, növényekke

programok: A heti piacot a főtéren tartják, tavasszal karnevál van, júniusban középkori napokat tartanak kirakodóvásárral.

Film: Állítólag több mint 30 filmet forgattak itt mind az olaszok mind mások. Henry King 1949ben a Prince of Foxes című filmet forgatta itt. A leghírsebbe szerintem az amerika 'Tea with Mussolini' Zeffirelli filmje ami a világháboró idején játszódik és a firenzéből kitelepített angol hölgyek védik meg a város templomait. Az il pirato című filmben Isabella Rossellini volt a főstereplő 1979ben.

....'Érdekességként még elmesélem, hogy San Gimignano megismerése után nem sokkal otthon elővettem az Assisi Szent Ferencről szóló „Napfivér, Holdnővér" című filmet és nagy meglepetéssel és örömmel láttam, hogy a felvételek ebben a városban készültek, úgyhogy megtekintve a filmet különös élményben volt részem. (Andrea azaz Anblock Italia megjegyzése)

CERTALDO - 12km San Gimignanotól és 4 út köti őket őssze

Boccacio szülővárosa Valdelsa dombjai között található Firenzétől dél-nyugatra. Az Arno mellékfolyója, az Elsa táplálta terület története az etruszk-római időkig nyúlik vissza, amelyet a ma is megtekinthető régészeti leletek bizonyítanak. Maga a város két elkülöníthető részből áll: az egyik a magasabban, a dombon lévő középkori Certaldo Alto a Palazzo Pretorioval, a másik az alacsonyabban fekvő, modernebb városrész. A dombra autóval, sőt siklóval is fel lehet menni , ezt funicolare-nak hívják és 1 euroba kerül.

A városban mindenképp érdemes megtekinteni Boccacio házát, ahol a történetek szerint életének utolsó éveit töltöttem és az épületben egy könyvtár is található. A város másik látványossága a már említett Palazzo Pretorio, másnéven Palazzo Vicario, Certaldo legfontosabb középkori építménye, amelyben többek között lovagterem, kápolna, sőt még külön női börtön is található. A legérdekesebb mégis talán a Sala del Vicario, a Vikárius terme, ahol a legfontosabb szertartásokat tartották. Pier Francesco Fiorentino, a híres firenzei festő freskói díszítik a termet. A városban járva menjünk el még a Szent Művészetek Múzeumába, az Il Museo di Arte Sacra-ba, ahova a bejárat egy kolostorból nyílik.

POGGIBONSI - 12km San Gimignanotól a Chianti rész felé

A Firenzétől délre található, nagyjából 28.000 fős város aktív gazdasági központja Toszkánának. Mindent termelnek itt, ami a környékre jellemző: bort, olíva olajat, mézet, sáfrányt. Habár modernnek tűnik, története mégis időszámításunk előttre datálható. A Fonte delle Fate (Tündérek kútja), San Lorenzo temploma, a Collegiata di Santa Maria Assunta csak néhányak a sok látnivaló közül. Számos sagra, rendezvény, előadás is várja az idelátogatókat. Ezekről érdemes a város honlapján tájékozódni.

 

contentmap_plugin

Hozzászólások   

0 #1 Rekavicky 2015-10-21 10:44
2014es mail
Szia!
Elnézést,hogy nem reagáltunk,de hazajövet nagyon besűrűsödtek a dolgaink.
Nagyon jól éreztük magunkat,nagyon szuper volt minden, a szállás,kedvesek voltak a vendéglátók,különösen a reggeliztető angol hölgy,megkértem,h olaszul beszélgessünk és nagyon jó volt mert superul megértettem.
A táj ,a helyszínek egyszerűen lenyűgöztek! SAN GIMIGNANO-azóta is végig fut rajtam a hideg,ha rá gondolok!
Szeretnénk nyáron visszamenni.Tervezzük,h a Chianti részt fedezzük fel.Ha esetleg tudsz javasolni hasonló
szállás lehetőséget,agriturismo.Nem sürgős,vmikor augusztus végén tervezzük az utazást.
Köszönjük a segítséget!
Csilla

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145