A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Saturnia hőforrás- vízesés

Erről a vízesésről rengeteg képet publikáltak már és ezért sokan nekiindultok, pedig nagyon kiesik a főbb látnivalóktól. A Grosseto alatti hegyekben található ez a melegvizes forrás, ami szerintem egyedülálló és aki megteheti hogy egy napot erre szán annak melegen ajánlom, hogy nézze meg. A környéken rengeteg látnivaló van ezen kívül is...

Aki ide készül, az számoljon a hosszú autókázásra és ha valaki nem bírja a kanyarokat, az jobb, ha neki sem indul. Lajatico-tól 190 km-re jelezte a navigáció a végállomást, és majd 3 órát az útra, ami sajnos igaznak bizonyult.

Mi lementünk Cecinába és onnan az Aurelia úton folytattuk Grosseto felé délre utunkat, majd onnan a Saturnia táblákat követve jött az utolsó 45 -50 km kacskaringós hegyi utakon. Saturnia falu előtt találtuk a Terme di Saturnia táblát és éreztük a kénes szagot is erősen, de ez nem a 'mi vízesésünk', hanem a hotel-termálfürdő volt, ahol napi belépő 22 euro lett volna (fél napra 17 euro). Mire visszafordultunk és megtaláltuk a vízesést, vagyis a Cascate di Gorello-t , ami ingyenes és több kilométerrel a falu előtt van az út mentén - de látni az útról nem lehet. Nevezik még Cascate di Mulnino-nak vagy egyszerűen Cascatelle-nek is egyébként ami szintén nem segít a keresésben de a Gorello-s tábla van kint.

A Manciano-hoz tartozó területen feltörő víz hőmérséklete kb 37 fokos. A lezúduló víz természetes úton létrejött 'kőkádakban' folyik lefelé, majd folyóként tűnik el a nádasban. Másodpercenként 800 liter víz tör fel, de lelassulva folyik lefelé, kellemesen maszírozó hatású, ha valaki alá tud ülni valahol. A vízben állítólag egy planktonféle van ami a bőrre nagyon jó hatással van- állítólag fiatalít is de ezt hiába teszteltük, egyszeri alkalommal nem elég. A benne lévő ásványi anyagok és gázok jótékony hatásúak a vérkeringési és légzőszervi problémákra és betegségekre is, izomlázra és gyulladásokra. A szervezetben értágító hatású, a bőrön hámlasztó, de meg is lehet inni kis mennyiségben, így az emésztő rendszerre is pozitív a hatása. A rómaiak idejében már említett forrást később a középkorban is rendszeresen használták, a nagyherceg tulajdonában is volt egy ideig. Az oldalsó ingyenes parkolóban lehet hagyni az autót, ahonnan le lehet sétálni a lassan hömpölygő kénes folyóhoz, jobbra vagy felfelé balra a vízeséshez menni. A rengeteg turista ellenére találtunk magunknak helyet a parton és bent a kádakban is - igaz szeptember második felében jártunk ott. A kő zöldes színe ellenére szinte egyáltalán nem csúszós és a kádak alján szinte teljesen gömbölyűre csiszolt porozus kavicsos vannak, lent meg inkább homokos-sziklás az alja. A víz mélysége szerintem max. 1 méter lehet, tehát nem kell hozzá úszótudás. A csendesen dagonyázó tömegben néha elszundító alakokat is látni, ami a zubogó hang lágy háttérzenéje mellett szinte természetes.

Na és most néhány gyakorlati info: bár rengetegen járnak ide, buszokkal is jönnek a csoportok, csak egy büfé van, ez is csak pár éve és 2022ben zárva van mert felújítják, megnagyobbítják. Itt van wc meg zuhany és átöltözéshez kabinok fizettség ellenében (1 euro volt 2018ban) illetve ha fogyasztasz valami akkor ingyenes. A falra ki vannak téve régi képek és egy rövid ismertető is, a képeket nagyon bírtam mert némelyik a távoli 50'es évekből van és a 2015ösökön látszik az új fal amit alul kőtömbökből csináltak. A vízesés feletti részen vagyis a kőfalu üres ház feletti exparkoló szélén is folyik a víz, vagyis csendesen csobog szinte vízszintesen, zuhatagok nélkül a nádas előtt. Itt is sokan ülnek benne, bár nem kőkádakban hanem a folyómedenrben de szerintem itt melegebb a víz még. Voltam úgy is itt hogy ez a parkoló le volt zárva de lentről a ház mellett mégis fel lehet mászni gyalog (igaz van egy kerítés de azt kivágta valaki

2022ban is voltam itt többször és vannak változások!! A régi parkoló balra már 'strand' legalábbis februárban a bezárt kapura napernyő, napágy árak vannak kifüggesztve, talán késöbb kinyitják. A régi parkoló ami jobbra volt jelenleg le van zárva és a büfé építkezése miatt és megszűnt. Szuper újdonság hogy vannak wc-k, zuhanyzók és átöltöző kabinok, zárható szekrények bár úgy nézem mindenért fizetni kell pár eurot. Kijelöltek egy új parkolót is az út mentén Satunia felé, innen kb 400méterre ami fizetős de ránézésre rengeteg autó befér.

A környéken több más látnivaló is van, vagyis maga Saturnia falu is a dombtetőn, ahol sok étterem és hotel is található. A várat nem lehet megnézni, mert privát tulajdon :) de szép a főtere (Bagno Secco) és a Porta Romana vagyis római korú kapu is megér egy sétát.

A Terme di Saturnia egy golf resort és fürdőjében mindenféle kényeztetésre be lehet fizetni, igazán elegáns és ehhez mértek az árai is - természetesen, ahogy írtam a szabadtéri fürdőbe nem csak a hotel vendégei mehetnek, hanem bárki, aki befizeti a belépőt. A weboldaluk : www.termedisaturnia.it

A szomszédos falvak közül Montemerano is nagyon szép, csak pár kilométerre van egy dombtetőn, szűk utcái, kis terei és középkori kőházai miatt sokan látogatnak el ide. Az ezer éves San Giorgio templomban lévő freskókat se hagyjátok ki. Aztán ott van Pitigliano, Sorana és Sovana, ahol etruszk romokat is találhatunk, és természetesen a kilátás, meg a középkori belváros is megér etöbb órát, bár így már nem elég rá egy nap, hacsak nem a közelben szálltok meg. 

Szállásokat ezen a részen is kerestem és ki is próbáltam tehát válogathattok ( klikk a szállások szóra), sőt 2015 végén felkerül még egy és egyik szebb mint a másik!

tengerpart 60km, Grosetto 45km, Siena 115km, Volterra 180km, Firenze 200km

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145