A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Firenzétől délre - Chianti

Firenzétől délre található a Chianti rész egészen Sienáig is és még nagyon sok középkori fallal körülvett hangulatos városka. A jellegzetes dombok és ciprusfák sora jelzi a szétszóran található tanyákat, amelyek nagy részében borteremeléssel foglalkoznak.

A Chianti borvidék Firenze alatt kezdődik, és a sok más középkori fallal körülvett vár mellett egészen Sienáig húzódik. A jellegzetes toszkán dombokkal és ciprusfákkal körülvett birtokokon Itália leghíresebb vörösborát termelik. Ez az a régió Olaszországban, ahová talán a legtöbb látogató érkezik a világ minden tájáról. A fekete kakas védjeggyel ellátott borokat termelő vidék maga is hat körzetre oszlik: a Chianti Classio-ra, az Arezzói-dombságra, a Firenzeire, a Sienai dombságra, továbbá Montespertoli-ra és a Chianti Rufina-ra.

Akik be akarják járni a világhíres borvidéket, talán a legjobb, ha Firenzéből indulnak el - a Cassia-nak nevezett úton (SS2), ami a via Senese-től indul, San Casciano Val di Pesa, és Poggibonsi felé majd Sienába ér. Innen érdemes Arezzo felé indulni és 15 km után Castelnuovo Berardegna -felé elkanyarodni, és itt kezdődik az igazi Chianti. A SS484 után az SS408 -as úton juthatunk el Castello di Brolio-n át Giaole in Chianti-ba, aztán Badia a Colto buono területére.

Impruneta  Ez az álmos kisváros a Chianti rész kezdete, nincsen igazán fontosabb látnivalója, de a szeptemberi borfesztivál fantasztikus hangulatú és elhelyezkedése miatt firenzei kirándulásokhoz is ideális: busszal a városközpont ugyanis csak fél óra. Itt található Matteo kis panzioja rusztikus szobákkal, kis étteremmel klikk ide

Greve in Chianti  Sokan a Chianti kapujának tartják ezt a várost, amely nagyjából Firenze és Siena között félúton található. A Chianto Classico világhírű borának termelési központja, itt tartják a legnagyobb borvásárt is minden év szeptemberben. Nevét a várost átszelő Greve folyóról kapta. Bár 1325-ben teljesen leégette Lucca főhercege(Castruccio Castracani), a város hamarosan újjáépült és jelentős fejlődésnek indult.  Főtere évszázadok óta meghatározó szerepet tölt be a város életében, a heti piacot manapság is szombatonként tartják, de gyakran szerveznek itt egyéb sagrákat, fesztiválokat is. Ideális helyszín ahhoz, hogy utunk során megpihenjünk itt, megigyunk egy kávét, együnk egy fagyit, vagy egy szép, borozgatós estét töltsünk el ebben a hangulatos városkában. A főtér közelében van Giovanni da Verrazano szobra is, ő volt az, aki felfedezte New York Harbourt. De érdemes megnézni közelebbről a városházát és a gyönyörű festményeknek otthont adó Santa Croce templomot is.
Továbbá érdemes betérni a l'Antica Macelleria Falorni-ba, ami 1729-tól gyártja finom hústermékeit, vagy a Bottega dell'Artigianato-ba, amely szövetek, olajfák megmunkálására szakosodott. A városban van egy Bormúzeum is, valamint a Museo di Arte Sacra (Szent Művészetek múzeuma),ami lényegében Szent Ferencnek állít emléket. A közeli Montefioralle kastély pedig Amerigo Vespucci családjának tulajdonában volt. Itt található a Fattoria Greveben medencével és apartmanokkal, ahol bort és olívaolajat is termelnek persze, klikk ide

Giaole di Chianti  A Chianti régió központja, főterén érdemes rövid látogatást tenni. A középkorban alapították a Valdarnot és Chiantit összekötő út mentén, ez volt Vertine és Barbischio kastélyának piaca. A XIII. században Firenze három védővárának egyike volt (Castellina és Radda di Chianti mellett).  A közelben található a szőlőültetvényekkel körülhatárolt Meleto vára is, ahol a bor termelésén kívül Cinta Senese malacok tenyésztésével is foglalkoznak - érdemes ide is ellátogatni.

Radda

 

Castellina

 

Panzano

 

Montespertoli  Montespertoli alig 25 km-re van Firenzétől a Chianti bor egyik híres termővidékén. Ha már itt vagyunk, keressük fel Poppiano-t, a ma is látogatható X. századbeli kastélyt (web:www.conteguicciardini.it/. Az itt élő nemesi család leszármazottai ma is és olívaolaj-termeléssel foglalkoznak.

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145