A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Pisa és a ferde torony

Ha neve szóba kerül mindenkinek a ferde torony jut eszébe, pedig ez csak az egyik épület a fantasztikus 'Piazza dei Miracoli', azaz a Csodák tere építményei közül. Egy kötelező látványosság minden Toszkánába látogatónak Firenze mellett, és a fekvése is kedvező, hiszen alig pár kilométer a tengertől és most már közvetlen repülőjárat is van a városba Budapestről.

Pisa Toszkána egyik nagy városa kb. 88 ezer lakossal, hasonló nagyságú mint Arezzo, Livorno és Pistoia városai. Az Arno folyó választja ketté, csakúgy mint Firenzét. Középkori épületei nagyon szépek, de híressé a világon ferde tornyáról vált. A városba Firenzéből vonattal vagy busszal lehet eljutni kb. egy óra alatt, de a legtöbben repülővel érkeznek közvetlenül ide. Sokkal nagyobb forgalmat bonyolít le a Galilelo Galilei reptér, mint a firenzei Amerigo Vespucci nevezetű és sok fapados járat is van Europa minden szegletébe. A tenger alig 15 km innen, Marina di Pisa kavicsos partja mellett hosszú homokos a part dél felé , Tirrenia is kiépített de Marina di Vecchiano már főleg szabad strand, de Viareggio is csak 20 perc é egy 15 km-en át homokos, kiépített parti üdülőváros-sor található, ez az elegáns 'Versilia' rész.

A legenda szerint még a trójaiak alapították, akik a görög Pisa városából érkeztek, de a római korban is fontos szerepet tölthetett be, ebből az időből maradt a Bagno di Nerone. Ami biztos, hogy híres tengeri hatalom volt, ma azonban csak a régi kikötő maradványai emlékeztetnek ezekre az időkre. Az itt élők már Krisztus születése előtt is hajózással foglalkoztak, ennek jelentős nyomait, kb 30 hajóroncsot találtak az i.sz. 200ból rakományukkal együtt 1998-ban. A pisai öböl a mai Livornonál kezdődött és egészen Viareggio-ig tartott, ma a San Rossore természetvádelkmi parkot találhatjuk itt. A XI-XIII. században Pisa nagyon jelentős tengeri hatalom volt, egyike a 4 Tengeri Köztársaságnak, Amalfi, Genova, Pisa és Velence mellett. A Földközi-tenger egész nyugati részén uralkodott, az Afrikával és Spanyolországgal meglévő kereskedelmi kapcsolatok hatással voltak a város tudományos és kulturális életére, és virágzására is. Aztán a középkorban a városok közötti csatározások során Firenze fennhatósága alá került és jelentősége folyamatosan csökkent.

Pisa hanyatlása elkerülhetetlen volt amikor az Arno folyó elhomokosodott, vagyis a tenger folyamatosan beljebb húzódott és eltávolodott a városfalaktól. Ma már Livorno a fő kikötő mind személyi, mind a teherforgalom szempontjából. Pisa azonban ma is nyüzsgő város, amelynek hangulatos utcácskáin érdemes végigsétálni. Nemcsak turistákkal, hanem sok diákkal is találkozunk, hiszen itt is van egy nagy egyetem. A várost kettéválasztó folyó és annak a partján álló házak egyébként egészen Firenzéhez teszik hasonlóvá. Itt folyt a szövetségesek ütközete is a második világháborúban, amikor lerombolták a fél várost. A folyótól északra eső városrész neve Tramontana =naplemente, a déli Mezzogiorno=dél (12óra).

A város jelképe a piros alapon fehér kereszt, ami az XI.-ik században került rá, amikor Pisa Szardínia felett is uralkodott, ahonnan ők űzték ki a szaracénokat. Ez a jelkép sok helyen megtalálható Pisában, pl. a városfal megmaradt részein is, de több más jelképe is van Pisának. A sas, amely a ghibbelin korból maradt meg, aztán Madonna, akihez különösen ragaszkodnak, a vadnyúl, amit márványból is megformáztak és a Dómban is van egy ilyen szobor. A négyfelé osztott címer pedig abból a korból maradt meg, amikor a város a Republica Marinare, vagyis a tengeri köztársaságok egyike volt.

Nem a belvárosban, ahogy a legtöbb műemlék, hanem a város szélén, a városfallal körbevett téren van a Piazza dei Miracoli, a Csodák tere. A turisták egyik része a város irányából érkezik, vagyis a torony mögött bukkan ki, akik viszont autóval jönnek, azok a Battistero felől, a Porta Nuova kapun lépnek be a falon belülre, a térre. Szerintem ha a torony nem lenne ferde, akkor is Európa egyik legszebb tere lenne ez a zöld gyeppel és a fehér épületekkel, amelyek fehér carrarari márvánnyal vannak beborítva. Az Unesco 1987-ben nyilvánította az Emberiség Szellemi Örökségének részévé. Sokszor feltettem magamnak a kérdést, hogy miért nem a városközpontban van a Dóm, amíg meg nem találtam a magyarázatot: ezen a ponton egy azóta eltűnt folyó vezetett a mai San Rossore-hez a tengerpartra, ahol Pisa fő kikötője volt. Természetesen az akkori épületekből semmi sem maradt, hiszen a város középkori diadalainak idején kezdték el építeni a ma is látható épületeket azért, hogy fitogtassák gazdagságukat.

A világ minden táján ismert ferde torony csupán egy a négy gyönyörű épület közül - legszívesebben 100 képet tennék ide a szavak helyett, de mivel a valóság még ennél is szebb, inkább maradok a hagyományos leírásnál:

A Ferde Torony, azaz olaszul Torre Pendente valójában a pisai Dóm óratornya, vagyis egy campanille, ami szinte elnyomja hírnevével a körülötte lévő épületeket. Pár éve befejezték a helyreállítását és már újra fel lehet rá menni egészen a harangig, de szerintem lentről igazán lélegzetelállító.
Pisa szinte minden épülete, és így a Piazza dei Miracoli épületei is ferdék a homokos-agyagos talaj miatt, de mégis a Campanille a legferdébb. Már az építése során (1173-ban kezdték) a 3. emelet előtt elkezdett dőlni, így le is álltak az építkezéssel egy időre. Mégis folytatták aztán egészen a tetejéig, így nem szabályos henger, hanem inkább 'hold' alakú lett. A függőlegeshez képest ekkor -1350-ben 1,4 m volt az eltérés, 1817-ben már 3,8 m, 1993-ban pedig 5,4 m!! Az 1993-as munkák során több, mint 600 tonna ólmot helyeztek a dőléssel ellenkező oldalra, majd egy pár évig 300 méter hosszú erős huzalok "tartották". Végül egy projekt segítségével megerősítették a talajt: kb. 1000 tonna betont engedtek az alapok alá a mélyre befúrt csöveken keresztül a dőléssel ellenkező oldalon, így nem tud kifordulni az alapja. A torony nem egyenesedett ki, csak nem dől tovább, most kb. 4m-re hajlik el ami azért elég látványos.

Számokban: Építése több, mint 200 évig tartott, eredeti tervezőjét nem ismerjük biztosan, de Bonanno Pisano kezdte az építési munkákat. Magassága 54,5 méter, a legfelső emeletet később tették rá a harangokkal, kőalapja csupán 3 méter mélyre megy le. Az átmérője kb. 20 m, a falak lent 4-, fent 2,7 m vastagok, a magassága kb. 56 méter és kb. 32.000 márványblokkból áll, az épület súlya kb. 14.500 tonna. A 294 lépcsőfokot az épület belsejében tehetjük meg és minden emeleten kimehetünk a külső "erkélyre", ahonnan látni az egész várost. 8 emelete van, 192 oszlop díszíti kívülről.

Még több informácio angolul és olaszul, jegyfoglalás és képek a következö weboldalon: http://www.opapisa.it  vagy http://torre.duomo.pisa.it/

Dom A Catedrale, vagyis a Santa Maria Assunta Dóm egy 5 -hajós templom, ami valójában három oltárral 1064-1092 között épült, nagyon szép márványdíszítésekkel. A római stílusú épületben az oszlopok és árkádok muzulmán hatást tükröznek, míg a bronztárgyak háborús zsákmányok. Ezek ötvözete alakította ki a pisai stílust. Mivel az 1595-ös tűzvészben elpusztult a belső nagy része, a mai kazettás plafon és a falak freskói ezután készültek, az eredeti bronz kapuk is megolvadtak, az egyetlen eredeti a Porta di San Ranieri.

Battistero - A keresztelőkápolnát, vagyis a Battisterot 1152-ben kezdték el építeni, de nagy része csak 100 évvel később készült el, amikor Nicola Pisano és fia az árkádokat is hozzátették a felső szinten, de a gótikus kupola kétszáz év után került fel rá. A faragott díszítések nagy része ma a szomszédos múzeumban látható, az eredetieket másolatok helyettesítik. Belépve nagyobbnak tűnik, ez Olaszország legnagyobb keresztelőtemploma, a teljesen kör alaprajzú teremnek híresen fantasztikus az akusztikája, csak egy kút van benne középen és fel lehet menni a felső szintre is.

Camposanto A régi temetőbe a helyi kiválóságok temetkeztek a 13. században. Valójában egy szögletes egyszerű épület, amelynek közepén egy zöld kert van, amit egy oszlopos nyitott folyosó vesz körbe. Állítólag a földet a Szent Földről hozták hozzá, de vannak itt római szarkofágok és relatíve kevésbé régi szobrok is. A kolostorként működő épület belső falait freskókkal díszítették a 14-15. században, de a II. világháborúban egy bomba a legtöbbet tönkre tette. Ma is látható pl. az 1300-as években kitört pestisjárványt ábrázoló freskó és az Utolsó Ítélet, de nem az eredeti helyükön, mert biztonsági okokból egy zárt terembe helyezték át őket. Ugyanitt látható a megrongált freskókról készült fekete-fehér képek sora is.

Museo Opera del Duomo A tér jobb oldalán a szuvenír sátrak mögött van ez a múzeum, amit 1986-ban nyitottak meg a Püspöki Szeminárium épületében. Az egyik jegyiroda is itt van, tehát sokan belépnek, de nem mindenki járja végig, pedig az évek során több interaktív, videós résszel is bővült. A restaurálás miatt távolították el a tér épületeiről a szobrok/művek egy részét, amiket aztán más múzeumokban vagy raktárakban felejtettek, amíg meg nem nyitott ez a múzeum. Itt kaptak helyet a liturgikus kincsek is, pl. ezüst és arany tárgyak, ruhák és könyvek, valamint a Camposantoból áthozott régebbi kincsek az egyiptomi, etruszk és római időkből. Az épület eredetileg vallási központ volt, vagyis a Dómhoz tartozott, majd 1784-ben egy rövid időre magánkézbe került és a pisai szépművészeti akadémiának adott helyet, majd visszakerült egyházi tulajdonba először női kolostorként, majd egy átalakítás után lett múzeum.

Museo delle Sinopie  Az épület a 13. században kórházként működött, vagyis szegényeket, zarándokokat, elhagyott gyerekeket és persze betegeket fogadott a Santa Chiara-hoz hasonlóan- ez utóbbi ma is a Dóm mellett található közvetlenül, a város egyik működő kórháza egy nagy bekerített részen több épülettel (én is voltam itt pl. terhességem alatt).

nyitvatartás / jegyek a Tanácsaim menüben található Dómos cikkben frissítem ezeket az infokat. Többféle jegyet lehet venni előre vagy helyben, pontos árakért nézzetek be a múzeumos menübe klikk ide

 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Hasznos info autóval érkező turistáknak: a belvárosban négy olyan zóna van, ahova tilos behajtani engedély nélkül, ez a ZTL zóna mint a többi toszkán városban, videokamerával figyelt utcákkal. Akiknek foglalásuk van valamelyik itteni hotelbe, azok behajthatnak a bejelentkezéskor és elutazáskor, és ott a recepciósok beütik a kocsi rendszámát a rendőrségi oldalra, de csak abba a zónába érvényes, ahol a hotel van, tehát ha valaki eltéved, akkor a többi zónába szóló büntit megkapja. A zónák térképei a város weboldalán található vagy klikk ide

Éttermek, kávézók... erről külön írtam egy cikket, klikk ide.

A Pisatour szervez idegenvezetővel 2 órás sétát angol-német-olasz nyelven hetente többször!

Főbb pisai események:
• Pisai szilveszter vagyis capodanno Pisano március 25, íme egy video a 2017es ünneplésről , klikk ide
• Regate Republica Marinara - egy középkori hajósverseny az Arnon, melyen az egykori 4 tengeri Köztársaság: Amalfi, Pisa, Velence, Genova csapatai vesznek részt ( minden évben a 4 város egyikében rendezik)
• Luminara di San Ranieri: jún. 16-án, a város védőszentjének napján felvillanyozzák az egész várost, főleg a folyóparton szép látvány. A fényt kb. 70.000 lámpácska az épületeken és többezer gyertya adja a vízen ringatózva.
• A Gioco del Ponte (június utolsó vasárnapja) Egy középkori játék, melyben a városrészek csapatainak egy nehéz rudas 'kocsit' kell áttolni egy hídon, míg a másik csapat ellenkező irányba tolja.

TOVÁBBI INFOK ezekről a programokról is a programajánlatnál, klikk ide

Ebben a cikkben a képek és információk egy része a Wikipedia weboldalról származik.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145