A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Tengerpartok Livornotól Carraráig

A Pisa közelében lévő tengerpartok végig homokosak és nagy részük kiépített vagyis elegáns fürdők egyen-napernyőkkel, kabinokkal, étteremmel némelyik medencével amit a szinte kihalt természetvédelmi park vált fel.

Kezdjük a sort Livornótol észak felé indulva a térképen- a parti sáv sík és homokos, mögötte háttérben a nagy hegyek állnak szitne őrt felettük. A városokról bővebben a pisa környéki menüben írtam, klikk ide:

Calambrone - Tirrénia: Livornotól északra az első kb 10kmes partszakasz, igazi homokos strandokkal, melyeket árnyékos pineafák széles sávja választ el az úttól. Itt a fürdés és napozás melett kipróbálhatunk mindenféle vizi sportot, a pineafák árnyékában hosszú sétákat tehetünk, sőt az itt található padokon akár pick-nikezni is lehet. Egy relatív kis üdülőközponti része van, ahol boltok, éttermek találhatók, nyári estéken kirakodóvásár és itt fordul meg a busz (Pisa felé). Legnagyobb előnye pont ez, hogy nagyon könnyen megközelithető akár auto nélkül is. Meg persze autóval is hiszen a szupersztrada vagyis a FiPiLi pont itt lyukad ki, ha valaki nem kanyarodik el sehova csak egyenesen megy. Aztán az út rákanyarodik a parti útra ahol leparkolhatunk ha csak egy fürdőzésre jöttünk. A strandok nagy része fizetős, ahol napernyőt, napágyat és kabint adnak, csak a Livorno felöli első lejáró vezet egy keskeny, kicsi szabadstrandra (a kemping közvetlen szomszédságában)

Marina di Pisa Pisátol mintegy 11 kmre található tengerparti település az Arno folyó torkolatától délre. A tengerparton Art Nouveau stilusu nyári rezidenciák sora áll szinte vonalzóval meghúzott utcákban, a házak mögött széles fenzőfa ligettel. A településnek jól kivehető négyzetrácsos szerkezete van: a tengernél 3 nagyobb tér található melyeket a parttal párhuzamosan futó 3 utca köt össze, ezeket több merőleges kisebb utcácska szabdal fel. A fenyőerdő nagy részét az amerika légi bázis, az úgynevezett Camp Darby foglalja el ami körbe van kerítve kilométereken át. Elméletileg akár egy igazi teve is szembejöhet itt velünk, mert a XVII században egy nagy csordát teleptettek ide. Marina di Pisában minden van: szállodák, kempingek, boltok, éttermek és Pisából busszal is megközelíthető nem klasszikus strand-célpont. A  part nem homokos hanem kavicsos és egy védőgát mögé szorul be egy kis homokos strand ahol fürödni lehet, vagy dél felé kiautózni a városból és a fizető strandok egyikénél megállni- ezeket isteni halas éttermek ebéd és vacsoraidőben, éjjel pedig sok közülök discová alakul. Az új jacht kikötő pici és 2013ban avatták fel.

Tenuta di San Rossore Marina di Pisátol és az Arno partjától északra kezdődik a San Rossore Természeti Park (Migliarino San Rossore Massaciuccoli), melynek nagy részén fenyőerdők és sós mocsarak váltják egymást, ahol szarvasok, vaddisznók élnek, de lehet kirándulni akár biciklivel is a látogatői központnál. Nyugatra van Gombo, ahol megtalálták a hires angol költö Shelley testét 1822ben és ahol barátai elbucsúztatták. És itt a kedvenc strandom - Marina di Vecchiano , ide járok én is mert jó széles a partja ezért nem lóg az ember lába a szomszédja szájába és augusztusban is van hely. A fenyőerdő egy természetvédelmi terület, ezen belül található ez a homokdünés part aminek nagy része szabad strand de van 3 kiépített, napernyős-parkolós-éttermes strand is. Maga Vecchiano pár kmre van a parttól közvetlenül a főút mellett pontosan a Pisa Nord autópálya kijáratnál.

Torre del Lago Puccini- ez a város egyik oldalon a tenger másik oldalon az azonos nevű tó között fekszik- bővebben írtam róla a pisai részben. Jellemzője a sok kemping ahol rengeteg holland és német nyaral nyáron. Másik jellemzője hogy a parti fürdők este zenés szórakozóhelyekké alakulnak ami a homosexuálisok kedvenc toszkán találkozóhelye. A parti útat gyalog lehet folytatni az erdő határában észak felé egészen Viareggio-ig több kilométeren át egy teljesen lakatlan részen (szabad strandként működik)

 

Viareggio Bár nem látszik rajta, régen halászfalu volt, melyet aztán a XIX. század elején elegáns üdülöhellyé változtattak Luisa di Borbone kivánságára, akinek nagyon tetszett a tengerparti fürdözés – ebben az idöben már 3000 kabin állt a fürdözők rendelkezésére. A pálmafákkal végigültetett hires tengerparti promenád mentén sorakozó épületek nagy része Liberty vagy Art Novue stilusu, és ma már hotelként működik. Érdemes megnézni a legszebbeket, mint a Gran Café Margherita, aztán a Matilde tornyot és a Shelley teret a költő szobrával.

Az elegáns strandok különböző szinű napernyőkkel, kabinokkal és hűvös teraszokkal várják az elittet, akik egy limonádé felhörpintése mellett élvezik a napsütést. A kikötőben sétálva fantasztikus jachtokat láthatunk, melyek személyzete sötét napszüvegben és elegáns egyenruhában mossa a fedélzetet valamelyik milliomos hajóján. Itt vannak a leghíresebb jachtépítő cégek akik arab sejkek és orosz milliárdosok hajóit csinosítják mahagoni burkolattal és aranyozással. A város végig fizető strandokkal van tele de a kikötő alatti út végén kezdődik egy hosszú szabad strand, de a ezekről részletesebben a kedvenc strandjaim menüpontban olvashattok, klikk ide. Vagy nézzétek me a fizetős strandok videomat amit itt csináltam Vaireggio déli részén, klikk ide.

Viareggio azonban nem egy kihalt üdülőhely, hiszen sok az igazi lakos és télen is sokan látogatnak ide, hogy végigsétáljanak az üzletek és kávézok mentén, vagy lemenjenek a tengerhez, melynek ilyenkor még szebb kék a vize. A legjobb alkalom erre a Karnevál, mely 4-5 vasárnapo át tartó esemény februárban, amikor óriási papirmasséból készült, mozgó életképek vonulnak fel a sétányon a nézőkkel együtt. A dolognak általában erős politikai szinezete van - pl. a miniszterelnök Berlusconit pálmalevélszoknyás nőként formázta meg a 2002es gyöztes. Bővebben a karneválról a programos menüben olvashatsz, klikk ide

 

Lido di Camaiore Viareggóból északra érünk át, ez az egyik legélénkebb tengerparti toszkán üdülőhely, ahol éjjel is nagy a mozgás a sok disco és zenés bár között. Egybeépült Viareggioval és már a 900as években is híres volt, a parton néhány 4 csillagos hotel mellett a kényelmes családi nyaralásra ideális 3 csillagos hotelek vannak többségben. A parti sétányon, azaz lungomare-n rengeteg üzlet, étterem között sétálhatunk a fehét márványlap burkolat szikrázik a napsütésben, mint Viareggioban. A Piazza Lemmetti előtti partszakaszton található a szabad strand, ahol mindenki letelepedhet (ingyen), egyébként szinte végig fizető strandok vannak. Van egy hoszzú tengerbenyúló sétány is amin végig lehet sétálni esti kivilágításban is, olaszul pontile. Heti piac hétfő délelött, nyáron szombatonként is illetve Camaiore-ben pénteken délelött. webcamera: www.ik5con.it/foto/immagine0.jpg Magar a város vagyis Camaiore pár km-vel feljebb van, kis terekkel, csendes utcákkal

Marina di Pietrasanta - a turisták körében kevésbé ismert hely, de az olaszok nagyon szeretik, hasonlít az előzőekhez de kevésbé nyüzsgős, elegén hotelek és több zöld felület jellemzi, a homokos parton végig fizetős strandok, a belvárosban azért van este nyüzsgés.

Forte dei Marmi Ez az igazi VIPek helye: Europa és Olaszország arisztokrata sarjai, diplomaták, gazdag gyártulajdonosok, kereskedők, híres személyiségek építettek vagy vásároltak villát itt. Az épületeket nagy zöld területek szegélyezik ami el is rejt a kiváncsi szemek elől, a belvárosban rengeteg drága üzlet található mint Gucci, Prada, Versace ahol a főleg milánói közönség lelkesen vásárol. A tengeren sok vitorlás és impozans jacht látható, a kis tereken elegáns kávézok és apró éttermek vannak, az éjjeli szórakozóhlyeken felbukkannak híres színészek, tvs személyiségek .

A vizi sportok kedvelői mellett az Alpi Apuane hegyoldalain a hegymászok is gyakorolhatnak. Valaha Michelangelo is itt haladt át márványtömbjeivel, hiszen ez volt az Alpi Apuanebol érkezö márványszállitok állomáshelye, mig 1914ben kivált a szomszédos Pietrasanta településböl. Az igazi fellendülést a turizmus hozta meg a világháboru utáni években, ami azota is töretlen.

Itt van villája Andrea Bocellinek is...

Marina di Massa a Massa nevű város parti része. Massa egészen a hegyek lábánál van alig pár kmre a tengerparti résztől. Erre a partra jellemző hogy kevésbé tiszta a víz, zavaros, kicsit habos is lehet de csendesebb nyaraló övezet nem annyira hoteles.

Marina di Carrara a sorban az utolsó, vagyis a a legészakibb tengerparti része Toszkánának, itt már átérünk lassan Liguriába ahol a sziklás part váltja fel a homokosat és a Cinqueterre már csak pár km innen

 A tengert kísérő magas hegyekről is írtam egy külön cikket, ott találtok infot Carrara, Pontremoli de a kalandpark és hegyi patakokról is írtam.

 Minden tengerpartos cikket megtaláltok egy helyen, a tengerpartok menüben, klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145