A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Siena

az egyik kötelező célpont, Firenzétől alig egy órára: egy igazi középkori nagyváros, ahol régen gazdag bankárok építették fel palotáikat. A Piazza del Campo és a Dóm után érdemes a szűk utcácskákat is bejárni. A városban zajlik Toszkána szerintem legismertebb rendezvénye a Palio, mely egy közékori lovasjáték. Parkolás infok is

Az egyik kötelező célpont, Firenzétől alig egy órára: egy igazi középkori nagyváros, ahol régen gazdag bankárok építették fel palotáikat és tartották kézben a politikai hatalmat is. A Piazza del Campo és a Dóm mellett érdemes a szűk utcácskákat is bejárni. A városban zajlik Toszkána szerintem legismertebb rendezvénye a Palio, amely egy középkori lovasjáték.

Siena három dombtetőre épült egy városfalon belül, és harmadokból, illetve 17 részből áll. Mindenhol feltűnnek a város jelképei: az állatok, köztük a farkas, mert a legenda szerint a Rómából ismert Remus fia alapította. Az utcákon láthatjuk egymás mellett a XII -XIV. századi gyönyörű palazzokat, a bankokat, melyek a középkorban a francia és angol királyoknak adtak titkos kölcsönöket. Mintha megállt volna az élet ezekben a századokban, és részben így is van. Először 1348-ban, a pestisjárványban a város lakosságának egyharmada meghalt, ami a Dóm tovább építését is megakadályozta. Majd 200 év múlva a firenzeiekkel vívott harcok után vesztesként minden fejlesztést, építkezést is megtiltott a győztes Firenze. 

A város 'szíve' a Piazza del Campo, a legyezőalakú tér, melyen a híres Palio nevű lovasjáték ( lásd a programajánlóban) is folyik. Itt áll a Palazzo Publico és sok más impozáns régi palazzo is. A világ egyik legszebb tere a XII. században épült és felülmúlhatatlan harmóniát sugároz. A tér burkolata 9 gerezdre van felosztva, ami a városi tanácsot, az úgynevezett Kilencek Tanácsát szimbolizálja. A tér a Palazzo Pubblico felé lejt, vörös téglával van borítva, és szinte minden napszakban turisták heverésznek rajta. Középen egy négyzet alakú kút található az 133as évekből mely a vízellátást biztosította (forrásvízet vezettek ide), ez a Fonte Gaia, . Érdemes leülni egy kicsit a térre és körbenézni a palazzok során, mert mindegyik nagyon régi és önmagukban is remekművek - köztük a Palazzo Piccolomini és a Loggia della Mercanzia. Mindenképpen meg kell nézni a Dómot, amely kívül és belül is fantasztikus.

Palazzo Pubblico és a Torre del Mangia torony a tér alsó részén látható, ma is polgérmesteri hivatal, régen a híres 9ek székhelye ahol a várost korményozták. Jelenleg ge yrészében múzeumot találtok, ez a Museo Civico ahol a fantasztikusan díszes termekben 700 éves freskókat is találtok. A leghíresebb talán a térképes szoba vagyis a Sala di Mappamondo vagy a 9ek terme a Sala dei Nove ahol a két leghíresebb sienai képet is találhatjátok a jó és rossz kormányzásról (Ambrogio Lorenzetti alkotása). Az épületben található egy ma is működö színház aminek neve Teatro dei Rinnovati. A torony 88 méteres magasságával ma is az ország 3. legmagasabb tornya amit bárki megmászhat de készüljön fel a több mint 400db magas és keskeny lépcsőfokra illetve a szűk helyre. Én is voltam fent párszor (télen) és a kilátás fantasztikus a térre meg az egész városra- de nyári 38 fokban csak az edzetteknek ajánlom.

nyitvatartás, jegyek (2019): az épületben található museo civico 10-19 óráig tart nyitva, télen vagyis novembertől március közepéig 18ig. Karácsonykor zárva van, szilveszterkor 12-18 között van nyitva. A jegyeket legkésöbb 45 perccel zárás előtt lehet megvenni. Természetesen a palio idején vagyis hetében a nyitvatartás nem garantált illetve változik. A felnőtt jegy ára 9 euro helyben, előre foglalással 8 euro. A kedvezményes jegy 8 illetve 7,50 euro a 11-19 év közötti fiataloknak és a 65 év felettieknek, főiskolásoknak (sienaiaknak nem) és legalább 15 fős csoportok esetén. Ingyenes 11 év alatt, ujsígíroknak, mozgássérületkenk ls kísérőknek, sienai lakosoknak. Családi jegy 22 euro 2 felnőtt 2 gyerek 11 év alatt. 

A torony nyitvatartása 10-19 óráig március 1- okt 15 között egyébként 16 órakor bezár. Karácsonykor zárva, szilveszterkor 12-16 között. A jegyeket legkésöbb 45 perccel zárás előtt lehet megvenni. Felnőtt jegy 10 euro, 11 év alat ingyenes, családi jegy 2 felnőtt 2 gyerek 11 év alatt 25 euro. Előre nem lehet foglalni csak helyben megvenni! Erre kb 40 percet számoljatok mert 10-15 perc felmenni és ugyanannyi lejönni és fenti is eltölt az ember 10 percet általában. Max 50 embert engednek be és vannak szerkények ahol le lehet pakolni a táskákat kabátokat mert felvinni nem lehet.

Vannak kumulatív jegyek, ezeket nem lehet előre foglalni csak helyben megvenni. Museo Civico és Santa Maria della Scala templom (kedden zárva) 2 napos jegy 13 euro. Ezt kiegészítve a toronnyal 20euro, ugyanez családi változatban 40 euro. Ezeknél kötelező az első belépés a toronynál! A busszal érkező csoportoknak ahol legalább 40 teljes árat fizető ember van a busz check point ingyenes ha előre foglalják. 

Loggia della Mercanzia - amikor egyik szűk lépcősn felmentek a főtérről egy szép loggia is látható melynek fehér márvány díszítése és szobrai a város fénykorát idézik amikor a kereskedők ezeken a fedett standokon árulták nemes termékeiket főszereket, kelméket melyek a távoli országokból érkeztek ( az utca neve via Banchi di Sopra)

Dóm
A gyönyörű gót katedrális csak a kereszthajója lett volna az eredetileg tervezett óriási templomnak, ha nem tör ki a pestisjárvány, amelyben a lakosság egyharmada meghalt. Az épületet 1136-ban kezdték el építeni és nemsokkal az 1348-as pestisjárvány után fejeztek be. Az egyik legszebb olasz katedrális, mely szinte az egyetlen tisztán gót stílusú az Alpoktól délre. Építéséhez sok egyszerű sienai polgár is hozzájárult azzal, hogy a városon kívül található bányából felhozták a nagy fehér és fekete tömböket. Aztán 1339-ben úgy döntöttek, hogy egy új, nagyobb gerincet építenek hozzá, amivel az eredeti főhajó lett volna az új templom kereszthajója, így ez vált volna a legnagyobb, valaha épített keresztény templommá ( hosszúsága 50 méter, szélessége 30 méter ). Sajnos azonban a pestis miatt abba kellett hagyni az építését, és így a félkészen maradt épületszárny ma a városi múzeum székhelye lett. Az oldalsó téren a kövezeten azonban ma is látni az oszlopok talapzatának jelét, és a be nem fejezett főbejáratot.
A katedrális homlokzata 1284-ben és 1382-ben készült, sok szobor eredetije a múzeumban látható. A főbejárat felett van a Nap szimbóluma, amely San Bernardino kívánságához kapcsolódik, aki szerette volna, ha véget érnek a városrészek közötti vérengzések. A szószéken Nicola Pisano domborművei láthatók 1265-ből, melyek Krisztus életéből ábrázolnak jeleneteket. Belül fekete-fehér csíkos márvány oszlopok tartják a kupolát. A padlózat márványburkolatában intarziás megoldással különböző jelenetek vannak, melyeket csak augusztus végén-szeptemberben fednek fel.

A Dommal szemben található a Santa Maria della Scala épületegyüttes mely a legrégebbi olasz kórház volt a középkorban. A freskókkal díszített termek mellett van egy kis kápolna is aminek díszítése nem olyan régi de az alagsorban megnézhetitek a régészeti múzeumot is.

Jegyek nyitvatartás a DOmós cikkben a Muzeumok menüben, klikk ide

San Domenico Templom  Egy gabonatárolóra emlékeztető gót templom, melyet 1226-ban kezdtek el építeni, majd 1340-ben megépült hozzá a tornya is. Belül található a Szt. Katerina kápolna 1460-ból, amelyben egy aranyozott márvány szentségtartóban körzik a szent fejét. A szent életét ábrázoló freskók az 1500-as években készültek, de szép a márványpadlózata is. A kissé elszigetelt Capella delle Volte-ban voltak víziói a szentnek és a stigmái ia itt keletkeztek. 

Fontebranda kútat innen lehet legkönnyebben megközelíteni, ez már az 1200as években is vízzel látta el a lakókat amit 25kmről vezettek ide és megemlíti már Bocaccio és Dante is. A Palazzo Benincasa Santa Caterina szülőháza ahol az általa használt konyha és szobák helyén ma oltárok találhatók.

Fortezza Medicea   Az impozáns vöröstéglás erődöt 1560-ban kezdték el építeni I. Cosimo részére, miután a város elveszítette a Firenze elleni harcokat. Az ostrom 18 hónapig tartott és 8000 sienai vesztette életét, így 6000-re csökkent a város lakosságának száma. A gyapjúipart és banki tevékenységet beszüntették, csakúgy mint minden építkezést. Ma szabatéri színház működik az erődben illetve itt rendezik a Siena Jazz fesztivált nyáron - fantasztikus a panoráma is. Az egyik bástyájában található egy híres enoteca, azaz borüzlet, ahol meg lehet kóstolni és venni a pincészet borait (lásd még borok címszó alatt).

A Palazzo Tolomei az azonos nevű téren található épület a város egyik legbefolyásosabb bankár családjáé volt - Dante is megírta az Isteni színjátékban Pia történetét akit férje ölt meg. Palazzo Salimbeni talán a legszebb középület bár ezt sokan kiemerdelnék. A Tolomei család egyik konkurenséről van a szintén bankár Salimbeni csalédról akik egy gyönyörű palazzot építettek mely egy térre néz és jelenleg a leghíresebb és régebbi olasz bank a Montepaschi di Siena székhelye.

Aki több napot is tud Sienára szánni az ne hagyja ki a Pinacoteca-t, ahol a város történelmébe mégjobban elmerülhetünk- a festmények az 1600as évekig bezáró időszakot ölelik fel (via San Pietro). Tovább haladva a Porta al Arco felé találjátok a Museo di Storia Naturale dell’Accademia dei Fisiocritici vagyis a természettudományi múzeumot, ahol a bálna csontvázán túl sok állati, geologiai és anatomiai leletet lehet megtekinteni. Csak hogy kerek legyen a téma a növények iránt érdeklődőknek a közvetlenül mellette található botanikus kert vagyis az Orto Botanico nyújt egy kis pihenésre helyet fantasztikus növények között. Tovább sétálva a via Mattioli utcán a Porta Tufi kapu felé két parkot találhattok: az Orti dei Tolomei szószerint a Tolomei család zöldségeskertje ahol ma olajfákat és gyümölcsfákat láthattok, vele szemben a via Santa Agata parkja

A piazza del Mercato vagyis a piactér egyik oldala nincsne beépítve és a Palazzo Pubblico épületét is lehet innen látni de a hétső részét (a térrel ellenkező oldalát). A tér közepén az 1800as években épült Tartarugone ami valójában egy ovális tető alatti rész ahol az árusok kipakolhatták portékáikat. Régen erre vonultak a halálraitéltek a a Porta della Giustizia vagyis az igazság kapuja felé menet. Ma szerencsére itt egy kert található ami szintén kiskert volt az 1500as években, a neve Orti dei Pecci , ma egy hangulatos zöld foltja a városnak. A Porta Romana kapu felé folytatva belefutunk a Santa Maria dei Servi templomba, aminek egyik freskoja a Madonna col bambino - festője Coppo di Marcovaldo a sienaiktól ennek fejében kapta meg szabadságát. 

Tovább sétálva a via San Martino utcán beérünk a régi gettoba ahol az 1500-1600as években a zsidó közösséget elszigetelték. A hangulatos kis utcák és terek mellett ne hagyjátok ki a Zsinagoga-t. Tovább folytatva a San Martino utcán felbukkan a Loggia del Papa és a Palazzo Piccolomini épülete. Akinek van ideje bemenni az ne hagyja ki az állami archivumot  ( Archivio di Stato ) ahol megtalálhatjátok a biccherne -nek nevezett számlakönyvborítókat amiket a XIII e il XVIII századokban díszitették az itt megforduló híres művészek.

Akinek még enni sem volt elég annak ajánlom a Castellare degli Ugurgieri -t, ami valójában az egyetlen megmaradt 'vár' ami érintetlen maradt az 1200as évekből. Arra a feudális korra utal amikor a vidéki nagyurak akik eredetileg harcoltak a kormányuk oldalán fokozatosan beköltöztek a városba és pályát módosítottak hogy a még gazdagabb kereskedő vagy bankár réteget alkossák. Itt találhato egy manierista stílusban épült Madonna di Provenzano templom ami a julius 2ai palio szentje akit nagyon szeretnek a helyiek.

Ha a San Francesco templom felé folytatjátok akkor a turisták által kicsit hanyagolt városrészekbe értek be. A templomba érdemes bemenni nemcsak Ambrogio e Pietro Lorenzetti alkotása miatt hanem az itt található ellopott majd megkerült ereklyék miatt is. A via Montanini utca a város egyik legelőkelőbb része ahol a középkori lakótornyok még láthatóak bár többet egybeépítettek az itt élő és meggazdagodó családok.

Egy újabb kapuhoz érünk mely Firenze felé nyit, ez a Porta Camollia. Talán a leginkább épen maradt mind közül, álítólag ezen a helyen ie. VII században itt táborozott le Camulio akit Romolo küldött hogy elfogja Senio-t és Ascanio-t. A via Camollia utcén található még a San Pietro alla Magione templom a VII századból melyet a templomos lovagok (kereszteshadjárat)  aztán a XIV században átkerült a máltai lovagokhoz akik ma is itt találkoznak. Az utca átmegy egy nagy parkon aminek a neve i Giardini della Lizza, itt régen a lovas katonák gyakoroltak míg ma főleg a gyerekes családok körében népszerű a játszótér miatt. Az utca végén van a Medici erőd amiről feljebb írtam.

Bottini vagyis a város alatti vízrendszer labirintusa- erről külön írtam az érdekességeknél, klikk ide.

 

Helyi specialitások: Meg kell kóstolni a 'panforte' nevű, a sok fahéjtól és tormától kissé csípős mandulás 'tortácskát'. Hires a 'cinta senese', vagyis a szabadon tartott örvös sienai disznó, melynek húsából finom ételeket készítenek. Nekem azonban mindig a kis sikátorok trattoriáiban kapható, középkorra emlékeztető babos ételek ízlettek, melyeket mázas tányérból lehet enni, és csak a fakanál hiányzik a teljes élvezethez. A város egyik leghíresebb cukrászdája a sétlóutcán található Nannini ami Gianna Nannini énekes családjáé egyébként.

Programajánlatok:  (a TANÁSCSAIM menüben van a programajánlóban klikk ide): a heti piac szerdánként van 8,30-13,30 között a La Lizzi vagyis a Fortezza környéki ucákban. Minden hónap 3. hétvégéjén tartanak egy régiségpiacot is a Piazza del Mercato-n. Különleges alkalom pl a karácsonyi vásár amikor az egész Campo teret standokkal teszik tele, ez december első hétvégéje. A városnak két védőszentej van: Santa Lucia, akit december 13án ünnepelnek (Pian dei Mantellini) és San Giuseppe akit március 19én ünnepelnek az Onda Contrada vagyis városrészen (via Dupre) . Toszkána leghíresebb rendezvénye, a PALIO, mely középkori lovas játék amit július 2. és agusztus 16án rendeznek meg a Piazza del Campo-n.  Ezen a városrészek csapatainak lovasai mérik össze ügyességüket, és bár a verseny csak kb. fél percig tart, valójában évszázadok óta ez határozza meg a város életét, a továbbiakhoz klikk ide.

Parkolás tanácsok: Aki autóval érkezik, annak ajánlatos az egyik kijelölt parkolóban hagynia kocsiját (mindegyik ugyanolyan drága), mert a belvárosba úgysem lehet behajtani és ingyenes helyet csak jó messze lehet találni. Siena belvárosa is ZTL zóna, vagyis csak az engedéllyel rendelkező ott lakók hajthatnak be (és a mozgéssárültek vagy elektromos autók), amit kamerákkal figyelnek. Ha valaki mégis behajt, utólag megkapja a büntetést otthon vagy rosszabb esetben elvontatják az autóját. A siénai parkolók weboldaláról vettem az infókat, de akit érdekelnek még a részletek az nézze meg

• Parcheggio il Campo - Via di Fontanella, 4 szintes, 577 autóhely, nyitva non stop, 1,60euro/óra
• Parcheggio Il Duomo - Via del Nuovo Asilo, 5 szintes, 233 autóhely, nyitva non stop, 1,60 euro/óra
• Parcheggio San Francesco - Via Baldassarre Peruzzi, 2 szintes, 277 autóhely, nyitva non stop, 1,60 euro/óra
• Parcheggio Stazione - Piazzale Frateelli Rosselli, 2 szintes, 502 autóhely, nyitva non stop, 0,50 euro/első óra, 2euro/óra utána
• Parcheggio Santa Caterina - Via esterna di Frontebanda, 3 szintes, 501 autóhely, nyitva non stop
• Parcheggio Stadio/Fortezza - a stadion mellett, 2 szintes, 777 autóhely, nyitva non stop, 0,50 euro/első óra, 2 euro/óra utána
• Parcheggio Eliporto (Policlinico 1) -Via delle Scotte Area nuovo Policlnico, 3 szintes, 690 autóhely, nyitva non stop, 0,50 euro/óra az első két órára, utána 2,50 euro
Felszíni parkolók, ahol előre kell megvenni a jegyet az automatánál, ára 1,50 euro/óra fizetendő 8.00-20.00 óráig, kivéve vasárnap és ünnepnapokon
• Parcheggio Amendola - Porta Camolia mellett, 104 autóhely
• Parcheggio via Roma - a Porta Romana mellett, 99 autóhely
• Parcheggio Via Bastinini e via del Nuovo Asilo, a Porta Laterina mellett, 124 autóhely
• parcheggio Viale Fruschelli e Panni Munghi - a Fortezza Medicea mellett, 99 autóhely
Ingyenes parkolók kicsit távolabb a belvárostól, ahonnan csak tömegközlekedéssel lehet bejutni a központba.
• Viale Mario Bracci, nagy parkoló
• Strada di Malizia , kisebb parkoló
• Viale Celso Cittadini, a sportcsarnok mellett, kb. fél óra busszal a városközpont
• Fontebranda esterna, közepes nagyságú, elég tele van mindig, 10 perc gyalog a Dómtól
• Strada Laterina, kisebb parkoló, kb. 15 perc a Piazza del Campotól gyalog

 A közelben is rengeteg látnivalkó van, ezekről írtam több cikket- a 10kmre található Monteriggioniról itt olvashattok, a tornyos San Gimignano is csak 35km, a délebbre található Montalcino , Montepulciano és termálfürdőkről itt írtam.

 

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145