A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hogyan készül az olívaolaj

Toszkánában is rengeteg olajfa van és állításuk szerint itt termelik a legjobb olivaolajat (persze ezt sok más régió lakosai is állítják a saját olajukról). Nagyon érdekes megnézni egy ilyen olajbogyó prést és megkóstolni a házi olajat - így megértitek talán, miért is kerül olyan sokba egy üveg extra szűz házi olivaolaj. 

Aki késő ősszel jön vagyis október után, az a szüretet és préselést élőben is megnézheti, és megkóstolhatja az éppen kipréselt friss olivaolajat - ennek zöldes zavaros színe és csípős íze valóban kuriozum. Aki nyáron jön, annak be kell érnie egy vezetéssel, amikor elmagyarázzák hogy miként lesz az olajbogyóból olaj és megmutatják hogyan mossák, őrlik meg, préselik és centrifugálják az anyagot. Az olivaolaj nem olcsó, főleg a házi vagy minőségi hidegen sajtolt, aminek megvan az oka: hideg esős időben kézi munkával szedik le a fákról a bogyókat, azonnal préselik és kb. 15-20kg-ból lesz egy liter olaj.

Akit érdekel maga a szüret és az olajfélék az nézze meg az egyik videomat amit 2015 őszén készítettem egy olívaszüreten- klikk a képre:

aszuret3

Mi évek óta járunk kisebb-nagyobb csoportokkal egy közeli olajprésben, ahol persze nyáron állnak a gépek, de elmondják és megmutatják hova teszik az olajbogyót, mennyi olaj lesz belőle, mi lesz a kipréselt anyaggal, .... Aztán egy kis kenyérrel meg is kóstolhatjuk mindig, mellé saját bort, cinta senese disznóból készült szalámit, sonkát is kaptunk, mindezt ingyen. Vettünk olajat meg szalámit is persze, hiszen isteni volt, de idén visszatérek október végén, hogy működés közben is lefényképezzem nektek és a szerencsések el is jöhetnek velem megnézni. 

AZ OLAJPRÉSES ÉS MÁS PROGRAMOKRA A JELENTKEZÉS MENÜBEN TALÁLTOK IDŐPONTOKAT , KLIKK IDE. Aki szeretne szöretelni is annak oktober 20 -december 15 között kellene jönnie és írjon nekem mailt a  címre 

AKirt érdekel a téma az elolvahatja az Érdekességek alatti másik cikket amiben arról írtam hogy egy esős évben mennyire kevés olajbogyót tudnak szüretelni- klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145