A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Busz-vonat helyben

Mely városok között lehet vonattal vagy busszal közlekedeni, mikor mennek és mennyibe kerül egy jegy? 

frissítve 2024 március

Vonatok ( treno- vonat, Stazione- állomás) : Toszkánában nem minden városban van állomás hiszen a sok domb eléggé megnehezíti a sínek lefektetését. Volterrába ugyan vezetnek sínek és régen fel is húzták a vonatot most már csak busz jár ide de hiába kerestek állomást San Gimignanoban vagy más, középen található városban. Sőt vannak olyanok ahol az állomás több km-re van a várostól és csak a ritkán járó busszal esetleg taxival lehet bejutni. A vonatok tiszták, általában pontosak de a nagyobb városokban az állomások környéke a legrosszabb zóna: sok a gyanús alak és a zsebes, migánsok, cigányok, homtalanok.... szóval ahogy az szerintem minden országra jellemző. A jegyeket megvehetitek előre a weboldalon keresztül- lásd lejjebb, de a trenitalia nevű aplikációt is letölthettek és ezen is lehet venni jegyet. Ebben az esetben elektronikus jeggyel utaztok amit nem kell kinyomtatni csak bemutatni a codot amit sms-ben, emailben küldenek vagy az Aztec codot amit a jegykezelő leolvas egy adott készülékkel a vonaton. A hagyományos mód is működik, vagyis van egy jegypénztár ahol szintén vehettek jegyet csak sorba kell állni. Vannak a piros autómaták is mindenhol ami több nyelven használható és jegyet lehet venni és fizetni kp-vel vagy kártyával. 

- Firenzében a főpályaudvar neve Santa Maria Novella és az azonos nevű templom mellett található, még a belvárosi ZTL zóna határán. Alatta többszintes mélygarázst találtok ( parcheggio) ahol óránként 3,80 euroba kerül a parkolás, sorompós-jegyes rendszerben, fizetni az autómatánál lehet a végén ami a lejáratnél van (nem lent az autóknál sem a soromponál). Az állomáson van persze wc, több kávézó, McDonalds és könyvesbolt, a -1es szinten butikok sora... Van csomagmegörző ( deposito bagagli)  is a 16os vágány mellett, nyitva 6-23 óra között, 5 órára 6 euro, minden továbbira 0,90eu, 12 óra felett 0,40 euro/óra. Az állomás weboldalához klikk ide. Van a városban más kisebb állomás is pl a Rifredi a Stadion mellett vagy a San Rossore a ferde torony mögött. 

- Pisában a főpályaudvar neve Pisa Stazione Centrale, nyitva 7-21 óra között, csomagmegörzés napi ára 5euro. Van egy olyan szekrénysor is ahol tölteni lehet usb és rendes kábek segítségével mobiltelefont, tabletet vagy bármi mást. Lehet bérelni biciklit ugyanitt, ára egy órára 4 euro, 2 órára 6 euro, 3 órára 8 euro, egy egész napra 10 euro.

- Luccában az állomáson szintén van csomagmegörző, nyitva 9,30-17,30 óra között, napi ára 5euro itt is. Itt is van egy olyan szekrénysor is ahol tölteni lehet usb és rendes kábek segítségével mobiltelefont, tabletet vagy bármi mást. Lehet bérelni biciklit ugyanitt, ára egy órára 4 euro, 2 órára 6 euro, 3 órára 8 euro, egy egész napra 10 euro.

Vonat menetrend, árak, jegyvétel  

TRENITALIA www.trenitalia.com 

A weboldal és az applikáció a leggyorsabb megnézni a menetrendet és megvenni a jegyeket ha van hitelkártyátok. Vannak a regionális vonatok vagyis a sima mezei vonat, aztán az intercity nagyobb távolágokra és a freccia* vonatok amik nagyon gyorsak és gyakran járnak de drágák. Be lehet gépelni a kiindulási pontot a 'DA' mezőbe meg az érkezésit az 'A' sorba. Vigyázat, egy városban több állomás is lehet, a központi a centrale mindig - Firenzében a központi állomás a Santa Maria Novella (S. M. N.) de ha nem tudjátok a legjobb ha a 'tutti stazioni'- választjátok vagyis az összes állomás. Van olyan is ahol nincsen a városban állomás , ne keressétek Volterra, San Gimignano... meg olyan is ahol nem a városban hanem onnan több kmre áll meg a vonat pl Cortona esetében.

Aztán jön a dátum - ANDATA klikkelj a kis naptárra vagy írd be nap- hónap - év felbontásban, aztán meg az időpont : ORA magyarul is óra. Tehetsz pöttyöt az ANDATAvagy az ANDATA E RITORNO mellé vagyis egy útra vagy oda/vissza . Ebben az esetben a visszaútra vagyis RITORNO ra is meg kell adni az adatokat. Aztán ADULTI vagyis felnőttek, RAGAZZI vagyis nagyobb gyerekek 4-14 éves kor között. Majd megnyomod az CERCA gombot és kész, megnyílnak a lehetőségek.

A kinyíló oldalon található táblázatban van az indulási időpontja és helye a PARTENZA oszlopban, az érkezés ideje és helye az ARRIVO oszlopban. A DURATA oszlopban az utazás várható időtartama látható óra:perc felbontásban. A TRENO oszlopban a vonat típusa látható: Regionale vagy veloce ami a gyors. Ahol 2 vagy több jel is van ott át kell szállni valahol. A végén a PREZZO alatt pedig a legalacsonyabb árat láthatjátok

Aki a vonatról többet akar tudni vagy megvenni a jegyet az ráklikkelhet az adott sorra a SCEGLI szóra. Ekkor kinyílik és minden részletesen is fel van tüntetve, pl hogy lehet e biciklit vinni, automatikusan egy felnőtt jegy ára látható a 1a classe melletti ablakocskában az első osztályú helyre, a 2a classe mellettiben a másod osztályú helyre. Ha ugyanaz, akkor csak másod osztályú kocsik vannak ezen a vonaton (sok helyi ilyen).

A jegyvásárláshoz ki kell választani a megfelelőt (ha több van) és a CONTINUA feiratra kattintva mehetsz tovább. Ez csak a keresett nap előtt 10 nappal lehetséges tudtommal, akár meg is veheted hitelkártyával és kinyomtatod. Itt lehet vagy regisztrálni vagy ennélkül megvenni a jegyeket, a név - családi név, születési dátum - emailcím - telefon részt kelle kitölteni. A codice azienda és cartafreccia  részt hagyhatod mert gondolom nincsen tagsági kártyád. Majd lejjebb jöhetnek a hitelkártya adatok vagy paypallal is lehet fizetni és el kell fogandi a feltételeket az ACCETTO mellett kipipálva majd a CONTINUAra klikkelve mehet a vásárlás.

ITALO www.italo.it

Ez az új 'nemállami' vonatcég akik gyorsvonatokat üzemeltetnek a nagyobb városok között, ritkábban mint a trenitalia és nincsenek 'mezei' járatok. Az alapjegy olcsóbb mint a trenitalia de ha az ember időben vásárol akkor sok akciót kifoghat és a frecciával olcsóbban megússza. Érdemes mindegyiket megnézni és ott eldöl melyik éri meg jobban az adott napon az adott időpontra. 

 

A sztrájkokról a Notizie felirat alatt lehet olvasni, a sztrájk olaszul sciopero. A gyorsvonatok nagy része ekkor is megy a sztrájk ellenére, csak a helyi vonatokat törlik általában vagy késnek.

vonatjegy árak Toszkánában 2024 normál vagyis regionális vonatoknál (másodosztály, felnőtt teljes áru): 1-10km 1,60 euro, 11-20km 2,80 euro, 21-30km 3,90 euro, 31-40km 5,00 euro, 41-50km 6,20 euro, 51-60km 6,90 euro, 61-70km 7,60 euro, 71-80km 8,40 euro, 81-90km 9,30 euro, 91-100km 10,20 euro. A gyerekjegy 1-10 és 1-20 kmre szinte ugyanannyi aztán kb a fele a felnőtt jegynek. 

 

BUSZOK  https://www.at-bus.it/it

Toszkánában már van végre egységes busztársaság, az Autolinee Toscane vagyis !! A covid után konstatáltam hogy már megint új felirat van a buszokon de most végre mindenhol ugyanaz. A jegy általában 70 percig érvényes, Firenzében 90 percig vagyis át is lehet velük szállni akár buszról villamosra is.

A buszjegyet megveheted a buszmegállóban lévő autómatánál kp-vel vagy hitelkártyával. Megveheted egy egyszerű sms küldésével is - infok a megállóban. Aztán ha nagybb városban vagy ott a tabacchi vagy az újságos akik szintén érulbnka jegyet.Letöltheted az applikációt vagy a weboldalukon is megveheted,. Sőt a buszon is meg lehet venni elméletben de ez drágább és nekem szinte soha sem sikerült.  

buszjegy árak 2024ben:  A helyi buszokra nagyvárosban capoluogo  ( Firenze, Pisa, Siena...)   1,70 euroba kerül, a 10jegyes carnet ára 15,50 euro, ha sms-ben vezsed meg akkor 2,00 euro.  A kisebb városokban ugyanez 1,30 euro és a 10es 12,20  euro, smsben vett jegy 1,70 euro. Ha a buszon veszel jegyet városi buszon az egységesen mindenhol 3,00 euro. Van heti bérlet ami 0-10kmen 14,70 euro, 10-20kmen 19,00 euro, 20-30 kmen 24 euro....

A sima távolsági buszokra 10kmen belül 1,70 euro, 10-20km között 2,90 euro, 20-30km között 3,90 euro, 30-40km 5 euro, 40-50km 6,20 euro, 50-60kmre 6,90 euro, 60-70km 7,60 euro. Vannak gyorsbuszok Firenze-Siena-Grosseto városokban, ezek kicsit drágábbak, a 30-40kmes jegy 5,50 euro, a 80-90kmes 10,20 euro. Ezeket is meg leeht venni a buszon de sdrágábbak. Pontos árakat nézhettek a weboldalukon - klikk ide.

Funicolare van Montecatini Alta-ban, Livornoban a Montenero hegyre 1,70 euro, Certaldoban 1,40 euro 

 

Hozzászólások   

0 #1 Rekavicky 2015-10-21 21:32
2014es mail, részben szervezett úton, részben egyénileg utazó pár, autó nélkül

Szia Viki!

Három hete jöttünk meg a kalandos toszkániai útról és azóta készülök a beszámolóra, de nagyon nehezen jön össze, mert rengeteg időrabló problémára érkeztünk.
Mindkét csoportos és a közti külön utunk is nagyon klassz volt! A férjem szerint 33 városban voltunk (a fényképekhez írta, kb. 1700 lett). Persze ezek többnyire a szokásos futó látogatások voltak a csoportokkal, de most nem maradt annyira hiányérzetem, mert zömében kicsi hegyi városkákban voltunk. A nagyobbakat meg saját beosztással sikerült bejárni: Arezzo, Perugia. Az arezzoi szállás (amiben segítettél) szuper volt! Jobbat nem kívánnék sehol! Rögtön az állomásnál, minden szükséges dolog megvolt: gyönyörű virágos panorámaterasz, rengeteg reggeli, tisztaság, kedvesség, gyorséttermek, boltok a házban! És olcsó is volt

A kissé bosszantó kalandok, nehézségek főleg a busz-közlekedésből illetve hiányából adódtak. Mindjárt vasárnap Cortonába indultunk és a buszmegállóval szemközti turistainformációban érdeklődtünk. Kinyomtatták a menetrendet, de egy szóval se mondták, hogy vasárnap semmilyen busz nem jár oda! Végül vonattal, majd Camucia pályaudvarról föl-és vissza kénytelenek voltunk taxival (5'-es út 2x12 euro) menni, mert ott se jár busz vasárnap!
Mindenütt sokakat (buszosok, rendőrök, stb) kérdezgettünk, rendkívül kedvesek, készségesek, de semmit nem tudnak!
A buszokkal igazán Peruggiában szívtuk meg többször is, ahol a kiírt menetrend semmit nem ér, egyszerűen kimaradnak, nem járnak buszok és a sofőrök, infósok se tudnak előre semmit. Hosszú lenne elmesélni a sok kalandot: volt, hogy órákig vártunk hiába, tűző napon hosszan országúton gyalogoltunk, megint drágán taxiztunk, stb. De gyönyörű helyeket láttunk! Pl. nagyon ajánljuk mindenkinek Cittá di Castellót!
Szívesen megosztanánk mindezt mindenkivel az oldaladon- IME Persze ez a busz-mizéria az autósokat úgy se érdekli.
Hamarosan megint útrakelünk egy 6 napos csoportos lombardiai látogatásra. Ebben nekem a fő vágy Bologna, de ahogy nézem, sajnos nagyon rövid, érintőleges ki-beszaladás lesz!
Még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet és remélem, hogy valamikor mód lesz személyesen is!

Üdvözlettel: Györgyi

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145