A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

más firenzei múzeumok

Palazzo Vecchio, Bargello, Dante háza vagy a Gallileo múzeum nyitvatartása, jegyárak, foglalás

frissítve 2021 dec

ott vannak pl a VÁROSI MÚZEUMOK vagyis musei civici 

  • Palazzo Vecchio
  • Museo di Novecento
  • Belvedere Erőd
  • S. Bardini múzeum
  • Salvatore Romano alapítvány
  • Gino Bartali nevével fémjelzett biciklis múzeum
  • Carnielo galléria (jelernleg zárva)
  • Museo del Bigallo (jelenleg zárva felújítás miatt)
  • Brancacci kápolna - Santa Maria del Carmine templom
  • Santa Maria Novella templom

A weboldalukon találhatsz minden infot, ideiglenes kiállításokat, az érvényes nyitvatartásokat, jegyárakat és foglalni is lehet előre jegyet bármelyik említett múzeumba amivel megúszhatod a sorbanállást:  bigliettimusei.comune.fi.it Minden egyéáb infot megtalálsz a hivatalos weboldalukon, klikk ide. aminek angol változatához ezt a linket használd

 

Palazzo Vecchio:

A Medici család régi lakhelye, régen Palazzo della Signoriának hívtak majd átköltöztek az új Pitti palotába és ez a régi maradt a városháza- jelenleg is az. A téren több szobor(csoport) és kút meg persze Michelangelo híres Dávid szobra vonza a látogatókat de érdemes bemenni a palotába is.  Bővebben írtam róla a firenzei bemutatóban, klikk ide

Két bejárata van, a Dávid szobor mellett lépcsőn belépve a belső udvarral léphettek be (Primo Cortile) Verocchio híres delfines Putto szobrával. A falakon europai városok régi térképei és groteszk figurák is. A másik oldalon balról a Neptunusz kút mögött is be lepeht jutni egyenesen a jegyirodához, de itt vannak a wc-k és a ruhatár is. A látogatást az emeleten kell kezdeni amihez széles márványlépcsőn juthatunk fel. Az Arnolfo torony csak 6 év felettieknek látogatható és nem lehet felmenni eső esetén. 

címe: Firenze, Piazza della Signoria , telefonszám 055 2768 325 weboldalukhoz klikk ide.

Nyitvatartás:  április 1től szeptember 30ig este 23 óráig van nyitva csütörtök kivételével, télen minden nap 9-19 óra között, de csütörtökön minden bezár mindig 14 órakor. Ünnepnapok és egyéb info a firenzei bemutatóban, klikk ide. 

Belépőjegyek: csak múzeum 12,50 euro, kedvezményes 18-25 év között 10 euro, 18 év alatt minden ingyenes (mozgássérültek és kísérőiknek is, újságíroknak és idegenvezetőknek igazolvánnyal). Múzeum+régészeti túra 16 euro (kedvezményes 13,50 euro), aztán a torony ( csak 6 év felett) +camminamento ronda 12,50 euro, kedvezményes 10 euro, múzeum+torony+camminamento 17,50 euro , kedvezményes 15 euro. Mind a 4 rész egyben 19,50euro, kedvezményes 17,50 euro. Csak régészeti 4 euro ( csak 8év felett). Csak camminamento ronda 4 euro. Előre foglalhatók a jegyek hitelkártyával amit kinyomtatva egyenesen az emeleti ajtóhoz mehettek, linkhez klikk ide.

2021 augusztus 29ig időszakos kiállítás 'Medici Tapestries in the Sala dei Duecento' jegy ára 3 euro. Idegenvezetés és gyerekprogramok: 5 euro fejenként.

 

Museo Novecento:

címe: Piazza Santa Maria Novella

Nyitvatartás: április 1- szept. 30 között 11-20 óra között, csütörtökön csak 14.00ig, pénteken viszont 23.00ig. Télen már 19.00 órakor zárnak, csütörtökön már 14.00kor. 

Belépőjegyek:  felnőtt jegy ára 9,50 euro, kedvezményes 18-25 év közöttieknek 4,50 euro, 18 éves kor alattiaknak ingyenes. A kassza 1 órával korábban zár. Weboldaluk museonovecento.it klikk ide. 

 

Forte Belvedere (erőd )

Csak kiállítások idején látogatható: 2019 október 20ig látható :Massimo Listri - A perfect day, Davide Rivalta - My land.

Nyitvatartás: 11-20 óra között, hétfőn zárva.

Belépőjegy: 3 euro felnőtt 2 euro kedvezményes, nem lehet megvenni előre csak helyben.

 

Fondazione Salvatore Romano (alapítvány)

Szombaton- vasárnap és hétfőn egy úgynevezett DUAL jegyet lehet venni ami a Brancacci kápolnába is érvényes, felnőtt 7 euro, kedvezményes 18-25 év között 5 euro. Kötelező előre foglalni de nem kell pluszban fizetni a foglalásért. Egyszerre maximum 30fő tartózkodhat bent max 30 percig, a foglalt időpont előtt 15 perccelell jelentkezni

Museo Stefano Bardini:

A belépő ára 7,00 euro, kedvezményes 18-25 év közöttieknek 5,50 euro, 18 éves kor alattiaknak ingyenes.

 

Museo di Bigallo

A belépés ingyenes de jelenelg zárva

Museo del Ciclismo Gino Bartali

A belépés ingyenes.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Dante múzeum:

A Dom mögött található középkori épület a 800as évekből származik, valoszinüleg azon a helyen áll, ahol valaha Dante született és élt. Az épület három szintjén a XIIIszázadi butorok és tárgyak emlékeztetnek arra az idöre, mikor Dante élt. A biztonsági elöirásoknak megfelelően újitották fel az épületet, mely most újra várja a turistákat. A közelben van a Santa Margherita de' Cerchi templom, melyben állitólag meglátta Beatricet, de ellátogathatunk a Battisteroba is, hiszen itt keresztelték meg vagy a Riccardi Medici palotába, ahol a könyvtárban öriznek egy eredti kézzel irott példány is a Commediábol.

Dante Alighieri 1265ben született Firenzében, valahol az Orsanmichele és a Badia között, a San Martino del Vescovo templomocska közelében. Gyerekkorában nem élvezhette a család szeretetét, mert anyja korán meghalt, és a közeli Santa Croce kolostorba ment tanulni. Mégis leginkább Beatricével való találkozása után változott meg igazán élete azaz amikor alig 9 éves volt. A tiszta szerelem és aztán a politika lett müveinek meghatározó témája. Résztvett az arezzoi ghibellinek elleni harcokban még a Poppi kastélya alatti végsö ütközetben is 1289ben. Egyre jobban beleveti magát a politikába 1301ben például öt küldik a pápához Romába követnek. A pápa barátai a Nerik jutnak azonban hatalomra Firenzében igy halálra itélik és kirabolják a házát - nem térhet vissza soha többé. Ekkor a számkivetettek csoportjával él és katonai erövel akart visszatérni, de ezek a kisérletek mindig kudarcba fulladtak. Végül 1307ben kezdi el irni világhirü müvét a 'La divina commedia'-t azaz az ördögi szinjátékot. Utazásai közben éri a halál is 1321ben Ravenna közelében malária szerü láz következtében.

Nyitvatartás: Keddtől szombatig minden nap 10-17ig lesz nyitva a múzeum (zárva minden hónap utolsó vasárnapján is). tel: 055 283962

 

Gallielo múzeum 

Egy impozáns firenzei palazzoban található tudományos gyüjtemény amit még Cosimo Medici kezdett el 1562ben konkrétan a Palazzo Vecchio ruhatár szobájában ahol ma is láthatóak körben a különböző térképek és középen egy földgömb. Innen 1600ban Ferdinando átvitte az Uffizi matematikai szobájába kiegészíltve több érdekes tudományos eszközzel. Újabb 50 évvel késöbb átköltöztették a Medici család új lakhelyére, a Pitti Palotában találhato 'Academia'-ba egyre több mérőeszközzel. A medici család kihalása után az 1700as évek végén a Lorenák vették át ezt a gyüjteményt is amihez rengeteg újdonságot szereztek be, ezeket most itt a Palazzo Castellani 2. emeletén lehet megtalálni, a Medici gyüjtemény felett. A háborúban a bombázások majd az 1966os árvíz is komoly károkat okozott az akkor főleg a földszinten és alagsorban elhelyezett tárgyakban de szerencsére mindig volt aki adományokkal is támogatta a helyreállításokat.

Ez a múzeum lépést tartott a korral és nemcsak interaktív de a weboldalon komplett listát és leírást találtok minden teremről és tárgyról, fotókkal, magyarázó videokkal több nyelven. Helyben is, hiszen a látogatás elején letölthető az applikáció is amivel a séta során minden infot megkaphatunk (vigyetek fülhallgatót). Lehetőség van virtuális látogatásra is  otthonról , a fotelből! Mi 2021 őszén voltunk a 17 éves fiammal és imádtuk, szerintem legalább 1 de inkább 2 órát szánjatok rá és fontos hogy legalább egyvalaki a családból felkészüljön a témából előre mert különben nem értitek és nem tudjátok elmagyarázni a gerekeknek sem hogy mit láttok. 

A bejárat előtt egy kis téren egy magas meridiana vagyis oszlop van ami napóraként funkcionál, a tér burkolatában lévő vonalak mutatják az oszlop csúcsának árnyéka által leírt vonalat ( (legmesszebbi vonal télen, legközelebbi nyáron)- erről van egy magyarázat videoval az oldalon, klikk ide.

Ezt a személyes leírást az olaszországról.hu weboldalon olvastam:

......Az intézményre azért is térünk ki egy külön bejegyzés keretében, mivel az a tapasztalatunk, hogy ha valaki egy nagyobb városba ellátogat, akkor szinte csak azokkal a nevezetességekkel találkozik, amelyeket általában a térséggel/várossal foglalkozó honlapok tömkelege kiemel, s javarészt az utazási irodák kínálatában is ugyanezekbe botlik. Ha nyitott szemmel járunk, akkor viszont olyan részleteivel találkozhatunk akár a tudománynak, akár a történelemnek, amelyek sokkal emlékezetesebbé tehetik az adott városban (jelen esetben Firenzében) eltöltött időt.

A Galileo Múzeumnak számos pontján korrekt magyarázatokat találhatunk a fizika törvényeire; sok teremben kivetítőn, kétnyelvű (angol és olasz) mini előadások gyújtanak világot a fejekben, ha esetleg valaki már megkopottnak érzi az általános- és középiskolai tanulmányai során megtanultakat. Talán még a családban élő, fizikát nem kedvelő utód hozzáállását is megváltoztathatjuk egy múzeumlátogatással, s a család garantáltan az egyik legérdekesebb időutazás emlékével tér majd haza. Ha valaki nem készül Itáliába a közeljövőben, de érdekli egy virtuális túra, annak is ajánljuk figyelmébe a Museo Galileo-t.

A múzeum 2012ben megújult és azóta méginkább a gyerekekre alapoznak. A tárgyak nagy részét valóban maga Galilei készítette, a leghíresebb talán az a távcső amivel a Jupiter holdjait tanulmányozta. Mellette a nagy felfedezők mint Amerigo Vespucci és a térképek is nagyon népszerűek. Az újdonságok között vannak 3d-s vetítések, interaktív játékok és touch screen vagyis érintős képernyő amin a tudós életét is megismerhetitek

Covid: 2021 aug 6tól csak érvényes Covid igazolvánnyal lehet bemenni és maszkot kell viselni. Jelenleg ez a földszinti rész Covid miatt zárva van ahogy a ruhatár is.

címe: piazza dei Giudici (az Uffizi mögött), telefon +39 055 265 311 weboldaluk több nyelvű http://www.museogalileo.it/

nyitvatartás: minden nap nyitva van reggel 9.30tól du 18ig de kedden 13.00 órakor bezár. Vasárnapokon és ünnepnapokon is nyitva kivéve január 1 és december 25. A bejáratot és jegyirodát fél órával előbb zárják. Van ruhatár ami valójban kulcsos szekrényeket jelent a bejárat és a jegyiroda közötti részen (jelenleg covid miatt zárva. Van mellékhelység és szuvenir boltocska is.

jegyek: felnőtteknek 10 euro, gyerekeknek 6-18 év között és 65 év felett 6 euro, 6 év alattiaknak ingyenes, családi jegy 2 felnőtt két gyerek 18 év alatt 24 euro. A jegyeket helyben de előre on-line is megvehetitek (plusz 1 euro) a weboldalukon, klikk ide.  Érvényes ide a Firenze card is, klikk infoért . A csoportoknak előre be kell jelentkezni (info a weboldalukon) és kérhetnek vezetőt is, a belépési díj egy kicsit kedvezményesebb. A jegypénztás fél órával korábban zár. 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145