A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

etruszkok strandolással- Populonia

Tavaszi/őszi kiránduláshoz is ideális de nagyobb gyerekekkel is eljöhettek ide hiszen van itt homokos tengerpart, etruszk romkertek, fent icic-pici falu fantasztikus kilátással: ez vár mindenkit a Piombino félsziget északi részén a Baratti öbölnél. 

Bár jártam már itt többször is akkor lett igazán kedvencünk amikor a kisfiam olyan helyre akart menni strnadolni ahol 'búvárkodni' is lehet. Itt a vízben vannak lapos, nagy sziklák amiket halacskák ósszák körbe és egy sima búvárszemüveggel lebegve is élvezhető a létvény, nem kell lemerülni. Aztán már elég nagy volt ahhoz hogy megnézzük az etruszk romokat fent, a síremlékeket lent... Lajaticotól azért több mint egy óra autóútra van de szerencsére a parkolás nem túl nehéz (bár fizetős) és a parton is mindig volt hely, csak a hullámok miatt volt gondunk egy alkalommal.

Tehát nézzük ezt a félszigetet aminek déli részén van Piombino városa mely egy nem túl ismert város turistakörökben pedig nekem a belvárosa tetszik, igaz a legtöbben nem ide hanem a kikötőbe mennek hogy feszálljanak az egyik Elbára induló hajóra. A félsziget ellenkező vagyis északi íve a Baratti öböl mely felett magasodik egy erdővel borított nagy hegy amelynek tetején található Populonia városkája.

Kezdjük az öböllel: homokos, részben aprókavicsos part mely több km hosszú, lassan mélyülő és több részen lapos nagy sziklák is vannak a sekély vízben, ami környékén sok kis halacska is látható. A part nagy része szabad strand, de van két fizető strand is, vagyis itt napágyat és napernyőt leeht bérelni, van zuhany és büfé is, ez utóbbiban bárki kaphat szendvicset, tésztafélét jégkrémet hideg sört stb 8akor is ha ne bérel napernyőt. A parton a strand mögött nagy pineafák vannak köztük ösvényekkel, itt is van egy büfé és egy nyilvános wc is és persze több parkoló is ahol pár órára vagy 5 óra áráért egész napra ott hagyhatjuk az autót.

A strand végén az öböl hegytől védet részén vannak a házak és a kikötő sok kis csónakkal és vitorlással, ez maga Baratti. Mielött beérünk azonban a házak közé balra van a behajtója az etruszk Necropolinak, vagyis temetőnek ahol a sírokat lehet megnézni. Megvehetjük a belépőt csak ide, vagy a Populoniában fent lévő romkertbe is kombinált jegyet, sőt egy 3. kibővített változatot amiben a Necropoli erdei részén lévő sziklatemplom maradványokhoz is elmehetünk, ez azonban egy hosszabb kirándulás, min. 2 óra. Mivel ezt mi kihagytuk mindig idő hiányában egyelőre csak a sírokról és a romvárosról tudok nyilatkozni és az isteni vadszederről ami mindkét helyen a romokon érik.

A látogatás a Podere San Cerbone épületnél kezdődik ahol a jegyet is meg lehet venni és innen indulnak minden fél órában az idegenvezetők akik angolul-olaszul mesélik el a legközelebbi sírok történetét (ingyenes). Az i.e. VI-VII századból származó régebbi etruszk sír valójában egy dombhoz hasonlít, hiszen a kör alakú földbe vájt és rakott falu lyukakat földdel fedték be, aztán késöbb kis házakhoz hasonlító sírokat készítettek de láthatóak kőkoporsók is. Tovább folytatva a látogatást eljuthatunk azokhoz az épületromokhoz amikben a kő kitermelést folytató munkások laktak (via del ferro), a másik irányban a sziklába vájt barlangokhoz juthatunk el, itt is képzett vezetők segítenek a felderítésben (necropoli delle grotte). A gyerekeknek nyáron minden délelött és délutén tartanak ismertető foglalkozást aminek keretében az agyagmegmunkálást ismerhetik meg különböző dekorációkat (kő, ékkő és csont) is megnézik.

Ha folytatjuk utunkat auval akkor kanyarogva egészen magasra érünk fel az erdőben Populoniába, mely várfala és egyik bástyája ma is látható és szerintem max 20 házból áll. A parkolóból (1 euro bármeddig maradsz) fantasztikus kilátás nyílik a Baratti öbölre és egészen San Vincenzo strandjaira lelátni. A kis városka alig pár utcát jelent, van pár kézműves bolt és ruhát, képet, ékszereket lehet kapni. Van egy kis étterem is ahol fagyit vagy üdítőt lehet inni és van egy kicsi etruszk múzeum is. A házak között egy kis térre is át lehet menni ahol egy pici kápolna áll és innen lehet felmenni a régi vár bástyájába ami ugyan megint 2 euro de megéri az árát a kilátás és a hamisítatlan kőfalak miatt is.

A parkoló mellett lehet bemenni az etruszk romkertbe vagyis Acropoliba, itt is van egy jegyiroda egyébként és egy wc is ami elég kulturált. A régi etruszk város romjai szeirntem a legkevésbé látványos az egész kirándulásból, de a séta során a félsziget külső peremére ér az út ahonnan viszont látható Korzika, Elba és a tengernek olyan mélykék színe van innen fentről ami leírhatatlan. Megmaradt egy nagyobb darabon a régis etruszk út ami lapos kövekből volt rakva és egy templom hátsó fala, a régi piactér és egy bástya és ház is a már említett hátsó, panorámás úton.

egyéb: Az etruszk romkertek is részei a Val Di Cornia parkoknak, csakúgy mint a San Silvestroban lévő bányamúzeum- ezekről a weboldalukon olvashatsz: klikk ide A legközelebbi szállás a 2012ben felkerülő Üdülőfalu No1, ami csak 2 km, de a szomszédos városban van két parti szállás is a San Vincenzo No1 és San Vincenzo No2 aztán Lorenzo kiadó lakása van vagy Bibbona is relative közel vannak, itt is van két apartmanház.

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145