A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Kamélia liget Toszkánában

Meglátogattam Olaszország egyetlen teaültetvényét is de kezdjük az elején ….

A hétvégén vagyis március 24én Kamélia fesztiválon voltam kihasználva a szép időt és hogy ez volt az utolsó napja a rendezvénynek. Hozzáteszem nem vagyok megszállot kamélia kedvelő bár kertészkedni szeretek de minden olyan rendezvény vonz ami egyedi és különleges. Ráadásul tőlünk Lajaticotól alig 40 perc autóval ez a hely amiről eddig soha sem hallottam. 

Pieve e Sant' Andrea di Compito egy 250 fős falu de megtaláljátok Borgo delle Camelie néven is, közigazgatásilag Capannorihoz tartozik de valójában Lucca és Pontedera között van. Ez is egy öreg 'Borgo' a hegyoldalban kőházakkal, szűk sikátorokkal , őrtorony, templom … de az igazi különlegessége az hogy az egész falu tele van óriási méretű Kaméliabokrokkal sőt fákkal. Ezeknek az Ázsiában honos növényeknek nagyon nedves klíma és savanyú talaj kell, árnyékos pozicio és természetesen pár rajongó család akik elkezdték az ültetést a 18. században. .
Szóval megtudtam hogy a teacserje is egy kamélia fajta és itt található a Olaszország egyetlen teaültetvény amit a Borrini család az 1940-es években kezdett el. Egy szűk völgyben a házak mögött található kertben kb 2.500 teacserje van amiből mindössze 15-18 kg körüli tealevelet tudnak szüretelni minden nyáron és természetesen nem lehet máshol megvásárolni csak itt helyben. Egy kedves helyi vezető is várta a látogatókat aki elmesélt pár tudnivalót és váklaszolt a kérdéseinkre de gondolom a fesztiváltól függetlenül be lehet ide jelentkezni.
Ez a rendezvény minden tavasszal kb egy hónapon keresztül tart és ahogy lenni szokott egy nagy parkolót jelölnek ki a domb aljában ahonnan kisbuszokkal visznek fel mindenkit és természetesen lehet finomakat enni ebédre, uzsonnára, tízóraira és vásárolni a virágokból.Persze végigsétáltam az utcákon, ettem, ittam, felmásztam az őrtoronyba ahonnan egyik irányban a tengert lehet látni Pisa felé a másik irányba pedig a hegyeket Lucca mögött.
És a rendezvény számokban: több mint 1000 fajta kaméliát lehet itt megcsodálni, sok ritkaságot is, 35. éve rendezik meg , körülbelül 18 000 látogatnak el a rendezvényre.

 A rendezvény neve  Antiche Camelie  della Lucchesia , weboldalához klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145